Tokay Matte interjú

Nemrég olvashattátok Kis Beni interjúnkat és máris itt a következő wakeboardos a terítéken. Reméljük sikerül egy kis nyarat is lopni a szívetekbe az újabb rider bemutatásával. Tavaly volt szerencsém együtt csúszni havon is Mattéval és bár a víz és a sliderek az ő terepe, elárulhatom, hogy havon is igen jól érzi, de a tovább után bővebben még erről!

Földön, vízen, levegőben az ultimate freestyle, fotó: balintjaksa.com

Földön, vízen, levegőben az ultimate freestyle, fotó: balintjaksa.com

Ha csak három szóval mutathatnád be magadat, mik lennének ezek?

Maximalista, akaratos, céltudatos.

A hazai riderek között a letisztult stílus a védjegyed. Hogyan fort ki a Matte steez?
Amikor elkezdtem csúszni sok trükköt tanultam meg kevés időn belül és nem hagytam sajnos időt a style-nak. Később rájöttem hogy a wakeboard nem arról szól, hogy hány trükköd van, hanem arról, hogy azt ami van, hogyan csinálod meg. Nincsenek brutál durva trükkjeim, de amik vannak azokat úgy csinálom, hogy azt mindenki tudja még a pálya túloldaláról is, hogy én vagyok. Ez sok-sok gyakorlást és wakeboard film nézést igényelt…

Mi az, ami nélkül nem indulsz el csúszni?
Motivation…

Mik voltak a legemlékezetesebb szpotok az életedben, ahol megvillanthattad tudásod?
A két legdurvább spot Ausztrália és a Fülöp-szigetek voltak…

Pirítás a pályán, Fotó: SudRide

Pirítás a pályán, Fotó: SudRide

Velencén és bárhol máshol

Velencén és bárhol máshol, Fotó: Bleyer Ádám

Még pár hónap és indul az itthoni wakeboard szezon. Tavaly mennyit sikerült csúszni és milyen eredményeket sikerült elérni a versenyeken?
Elég sokat csúsztam tavaly, nem mondom hogy a legtöbbet, de úgy érzem elég volt. A versenyzés terén volt már jobb szezonom is de azért 2011-ben is láthattak a dobogón.

Mint kábel kutyát, mennyi re vonz a hajó utáni csúszás és a winch?
A winch egyáltalán nem, sőt minden egyes winchezés után kijelentem, hogy soha többé nem, mert kiszámíthatatlan a húzása és a kezelőn meg a gépen múlik minden…
A hajót nagyon szeretem, amikor Amerikában éltem sokat csúsztam hajó után. Egy titka van, rengeteget menni mögötte különben büntet.

Ősszel egy helikopter mögött láthattunk csúszni, akárcsak Bonifay, minden FOX szponzoráltnak kötelező ezt bejátszania?
Így van… Tőle láttam először még pár éve, és már akkor arra gondoltam, hogy ezt be kell adnom. Szerencsére a Burn Energy partner volt az ötletem megvalósításában.

Mesélj a legutóbbi Blueline Magazin címlap készítéséről, amin egy rakatnyi hordót bonkolsz meg, nem kis magassságban (a magazint és a címlapot itt csekkoljátok)!
Jól ráéreztél, ez egy nagyon vicces story…
A helyszín Kecskemét, ahova mi már úgy mentünk le elvileg, hogy minden ott van. Amikor leértünk kettő darab kis műanyag hordó fogadott minket… nem tudtuk, hogy sírjunk-e vagy nevessünk… Sárváry Tibi kitartó volt nagyon és elmentünk egy utánfutót bérelni hogy egy 20 kilométerrel arrébb lévő telepről még elhozzunk pár hordót… ott is meglepetés fogadott minket mivel a hordók félig a földben vízzel tele voltak, nagyon ramaty, rozsdás állapotban…
Long story short: Szállítás, csónakozás, építés, hordó leverés és nagy esések eredménye lett ez a fotó :)))

Egyetem és wakeboard. Hogy férnek meg egymás mellett? Mit tudsz hasznosítani, amit az egyikben tanultál, de a másiknál is tudod?
Nem nagyon szeretik egymást. LOL. Sok hiányzás és nehéz vizsgák, amik helyett inkább csúsznék, de hát egy diploma a mai világban még egy wakeboardosnak is dukál.
A hasznosításról majd egy pár év múlva kérdezz kérlek, akkor már remélhetőleg egy komoly sport businessről tudok majd beszámolni.

Céltudatos embernek ismerlek, és tudom kiemelt figyelemmel építed fel az edzéseidet. Mik a tervek ilyenkor az offseasonre?
A szezont igyekszem minél előbb elkezdeni esetleg egy hét Antalya-val, illetve befejezni egy jó Deerfield Beach-el. Ez a két hét az elején és a végén már sokat dob. De visszatérve a kérdésedre, igyekszem heti 3 kondi edzést csinálni főleg TRX-el. Hamarosan megjelenik a Wakestronger nevezetű TRX edzéstervem ami a wakeboardosoknak segít a téli szezonban a lehető legjobban felkészülni a szezonra.

Ezen a télen mennyit sikerült havon tölteni?
Idén sajnos nem voltam havon, és már sanszos hogy nem is leszek hiszen kopogtat a tavasz. Remélem hogy a következő snowbi szezonban ez másképpen lesz, és végre beadhatom a várva várt helikopteres freeride-ot. Ez még persze nagyon messze van, de én már elindítottam a countdownt az első csúszásig.

A ritka pillanatok egyike, amikor Matte hajó után csúszik fotó: Criminal Skate

A ritka pillanatok egyike, amikor Matte hajó után csúszik fotó: Criminal Skate

Dragon Mystery Tour I-II. Hajós Wakeboard Kupa 2011

Dragon Mystery Tour I-II. Hajós Wakeboard Kupa 2011

Suprát már láttam rajtad, ami arra vall, hogy nyomon követed a cipődivatot. Milyen cipőket szeretsz hordani sportoláshoz és utcára?
Így van, nagyon szeretem a Suprát. A Fox is nagyon komoly kis cipőket csinál, abból is van pár a szekrényemben. Az utóbbi időben nagyon rákaptam a longboardozásra és kell egy deszkás cipő is, úgyhogy az Ipath nagyon jót jött ebből a szempontból.

Van valami „hülyeséged” a cipőviselés terén? Amire különös figyelmet fordítasz a választásnál, vagy hordásnál?
Van. Bár nem szeretem a fehér csíkot a cipőknél alul, mert nagyon gyorsan koszolódik, de sosem tudom megállni, hogy ne vegyem meg. Olyan szépek, amikor meg hófehér és kiveszem a dobozból. Ez a jó flesh kb. 15 percig van meg… soha nem lesz olyan fehér, mint eredetileg.

Egy wakeboard kötésnél a megjelenés vs. technikai tudás, hogy befolyásolja a választásod?
Rengeteget hallom a pályákon, vagy a boltokban azt, hogy ohhh, de ez színben nem megy a deszkámhoz sírást… ez kikészít, mert ez nem divat sport. Felőlem lehet hupilila is csak a funkcióját tudja. Az utóbbi két évben megkedveltem a fűzős kötéseket.

Végszó?
Ami biztos hogy az idei szezon szintén nagyon éles lesz és tartogatok néhány meglepetést a Burn energy pedig partner benne tehát ez is nagyot fog dörrenni.
Stay Tuned….
www.matte.hu

Matte, köszönjük az intejút és sok sikert kívánunk húsztizenkettőre neked!

A fináléban pedig még egy kis pirítás a Wakebones moziból:

vegi

Évek óta mint aktív részese és szemlélője követem a deszkás, illetve egyéb freestyle sportokat a magyar miliőben, illetve all over da globe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×