Turányi Rómeó interjú

Turányi Rómeó bemutatását sem onnan kell kezdenünk, hogy „Rómeó egy budapesti BMX-es, szereti a parkban biciklizést, a fekete színt és a sósmogyit…” mert biztos vagyok benne, hogy mindegyikőtök ismeri Romót és egyedi stílusát. Ezzel együtt remélem, hogy a megszokott „sneakerbox nagyinterjú” részletességű írásunkban számotokra is lesz újdonság és érdekesség (nekem volt 🙂 Rómeóval többek között a  BMX iránti elhivatottságáról és zeneszeretetéről, a fiatalabb generációnak szóló tanácsairól, a tetkóiról egyaránt beszélgettünk (megint van hangos rész 😉 és megkérdeztük, milyen tapasztalatai voltak a tesztelésre kapott Vans Owens Hi 2 cipővel. Olvass tovább 🙂

Turányi Rómeó interjú

Turányi Rómeó interjú (Fotó: Pálmai Gergő)

Ha csak egy szóban fejezhetnéd ki, hogy mit jelent számodra a BMX, mi lenne az?
Önmegvalósítás.

Mesélj erről egy kicsit…
Amikor BMX-ezem, akkor vagyok önmagam, akkor vagyok boldog, akkor érzem azt, hogy minden jó 🙂

És mikor kezdtél el BMX-ezni?
2003 azt hiszem. 12 éves lehettem…

És mi fogott meg ebben a sportban?
Apukámmal görkoriztam a Görzenálban, és ott megláttam Shenker Benjámint BMX-ezni. Beleszerettem ebbe a sportba és amikor nem sokkal később mentünk egy ilyen piacon szüleimmel, ott láttam meg az első BMX-em, egy króm GT-t és ott helyben elkezdtem bőgni, hogy ha ezt most visszük haza, akkor vége mindennek. Anyukám beleinvesztált, megvette… így kezdődött minden. Óbudai gyerekként, ezután kijártam a 3 percre lévő Görzenálba iskola után majdnem minden délután és a szabadnapjaimon ott gyakoroltam.

Volt valamilyen más sport, amit komolyan űztél az életedben?
Nem-nem. Abszolút a BMX áll hozzám legközelebb, mert ebben szabad vagy. Ez egy freesytle sport, azaz bármit csinálhatsz, bármilyen stílusban. Akár az utca, a park, a dirt… mindent szabad, nincsenek emberek, akik azt mondják, hogy így csináld, vagy úgy csináld, max. tanácsot kérsz bizonyos trükkök elsajátításában, hogy húzd el, milyen legyen a testtartásod… ezt érdemes a fiatalabb ridereknek megkérdezni a profiktól.

Rómeó jammel a Városligetben

Rómeó jammel a Városligetben (Fotó: Pálmai Gergő)

Mire szeretnél koncentrálni a bicózásban az elkövetkező hónapokban?
Mindenféleképpen a park irányba, bár most nyáron sokat utcáztam is, ott is be tudom adni ugyanazokat a trükkjeimet. Egy lépcsőt lekápézni olyan, mintha a boxon kápéznál, dirtön teljesen más a helyzet, oda az én mozgásom nem jó 🙂 Én inkább szögletes vagyok, nem tekergetem úgy a biciklit, ahogy azt a dirtön kell… Mostanában egyébként majdnem minden nap sikerül egy új trükköt beadnom vagy egy régebbit faszábbra kigyúrnom, hogy fullos legyen. Most ez a cél, hogy egy kicsit rátegyek a meglévő dolgokra, vagy még profibbra csiszolni őket: ha azt mondják, hogy egy lehetőség van egy trükkre, akkor egyegyből beadni.

Na és van olyan konkrét trükk most, ami ott lebeg a szemed előtt, hogy meg akarod tanulni?
Igen, a flair vázpöri. Azt egy ember tudja itthon, Ivánfy Balázs. Most a télen szeretném megpróbálni. Most átrendeztük a The Lab skateparkot és az a negyedív, ami lett a box után most tökéletesen alkalmas arra, hogy ott el lehessen rúgni. Úgyhogy most agyonkönnyítem a biciklimet, 8 kiló a cél. Most 10.

Kicsit a versenyről: emlékezz vissza a legelső versenyedre, amin részt vettél, és a legutóbbira. Mesélj ezekről!
Fogós kérdés… attól függ. A legeslegelső olyan volt, hogy én csak „becsatlakoztam” egy versenybe, és én is csak úgy gurulásztam. Ez a Godspeedben volt, az első helyezésemet is a Godspeedben szereztem, 2007-ben vagy 2008-ban volt, ez egy Velvárt verseny volt és én negyedik lettem amatőrben. A legutóbbi pedig a miskolci Vans Halloween Jam volt, ahol sikerült a második helyezést elérnem, Szántó Bálint után. Nagyon élveztem ezt a versenyt, mert olyan trükköt sikerült beadnom egy olyan elemen, amit lehetetlennek gondoltam – és elsőre sikerült! Másodikra meg nem 😉 Szóval fotó sajnos  nen jött össze róla… ez egy barrel roll volt a spine-on.

Mint Pécsen?
Igen, de ez kicsit más kategória, mert Pécsett az a spine lapos és max. nyakmagas, a miskolci spine pedig hatalmas és vékony kétcsöves spine, sokkal magasabbra, felfelé kellett húzni, hogy ívbe tudjak landolni és ne szálljam át.

Turányi Rómeó: barrel roll to tailtap (Street Heroes verseny @ Bukarest)

Turányi Rómeó: barrel roll to tailtap (Street Heroes verseny @ Bukarest)

Mi volt a „legsúlyosabb” és legviccesebb élményed, ami a biciklizéssel kapcsolatba hozható? Ez lehet botrány, sérülés… bármi 🙂
A legdurvább az Chill and Ride-on volt, Gabennal, Babossal meg még nem tudom kikkel voltunk egy szobában, sikerült nagyon durván nullára innunk magunkat és egy kitömött fácánnal rohangáltunk éjszaka az erdőben és ott destroykodtunk a táborban 😛 Egyik srác 50-50-t csúszott a medence korlátján, aztán overbe átszedte és biciklistől bele a medencébe. Vízbeugrás biciklivel. Mindkét nap nagyon nagy menet volt.

Negatívot nem nagyon tudok mondani. Nekem az a negatív, ha egy versenyen vagy egy roadtripen még az elején lesérülök, vagy cserben hagy a biciklim. Pl. most Csehországban sikerült leszakítani a hajtásomat egy korláton 50-50-ből… egy olyan hétlépcsős lehetett és a landolásból leszakadt a lánctányér oldali kar és a bokám befordult alám. A bokám az nem fájt, de nagyon ideges lettem, hogy a biciklim cserben hagy egy olyan pályán, ahová többet nem hiszem, hogy kijutok. Ez kellemetlen volt igen, akkor konkrétan azt éreztem, hogy felgyújtok minden elemet és mindenkit elások oda a parkba mellettünk.

És hogy kezeled ilyenkor a dühödet, mesélj róla 😛
Elkértem az Ádám BMX-ét, beletettem a kormányomat, a két kerekemet és mindent beadtam, amit akartam és mindent lekameráztunk Garajszki Petivel, úgyhogy így vezettem le a dühömet. Minden beadtam izomból, idegből. De maga a trip nagyon jó volt 🙂

Szó esett már a fiatalabb generációról is. Mit tanácsolnál azoknak, akik most kapták meg az első BMX-üket és szeretnének vele jutni valahová?
Először is csak akkor érdemes elkezdeni, ha belülről jön… Mármint az sem baj, ha divatból BMX-eznek a fiatalok. Ez úgyis akkor dől el, miután megvan az első biciklid… én sem tudtam, hogy hová fogok jutni, vagy meddig fogom csinálni, én csak azt tudtam, hogy nekem minden nap BMX-eznem kell. Ha zsigerből jön, hogy csinálni akarod, akkor menni is fog. Én is minden nap bicikliztem és biciklizem most is. A mai BMX jobban hasonlít egy Playstation játékra, 7 éve még nagy egy vázpöri iszonyat nagy számnak számított, most az új generáció a dupla vázpörivel kezd, szóval magasan van a léc. Hatalmas adag kitartás és akaraterő is kell. Néha nehéz, de aztán lehet, hogy egy nap hat olyan trükköt is beadsz egymás után, amit addig folyamatosan gyúrtál és akkor egyszer csak pak-pak-pak, sorra beadod őket… És sose feledjétek, hogy a BMX egy társas sport, én is szeretek együtt gyakorolni másokkal. Fontos, hogy legyen egy barátod, akivel tudjátok húzni egymást, akitől el lehet tanulni trükköket vagy éppen együtt megtanulni. Most épp Ajkay Ádámmal vagyunk nagyon nagy menetben, egy hónapja csak bicikli-buli, buli-bicikli – nincs megállás 😀

Buli-BMX-buli-BMX. Ezek eléggé nehezen mennének zene nélkül. Milyen zene tud igazán felpörgetni a biciklizéshez?
Az elektronikus zene felé húz a szívem, olykor-olykor azonban az „emberi” zene tud megfogni és meghatni, hogy el tudjak rá lazulni. Itt van a minimál, ami felpörget pá-pá-pá-pá, de kell a dallomos is. De alapvetően mostanában a minimál és a dubstep. Ha sorrendet kéne felállítanom, akkor a minimál az első, a dubstep a második és a harmadik a dallamosabb, elszállósabb zenék.

Turányi Rómeó: az OSG 2011-en (icepeak, fotó: Csernák Bence)

Turányi Rómeó: az OSG 2011-en (icepeak, fotó: Csernák Bence)

Akkor mondd is az aktuális kedvenced mindhárom stílusból!
Zúzda: Ahmet Sendil: I Still Have A Dream
Dubstep: Eddie K – Serial Killer
Elszállós, kedvmeghozó: Beach Fossils – Daydream

Ha választanod kéne, hogy egy hónapot fék vagy zene nélkül kell biciklizned, melyiket engednéd el inkább?
A zenét. De nem. Inkább levenném a féket, sőt már vettem is le egyszer… két hétig anélkül bicikliztem, de nekem nem adta, ez a „nem fékezünk vagy lábbal fékezünk…” Meg a cipőknek így egy hét alatt leég a talpa… De még így is a féket venném le, ez biztos.

Te is tagja vagy a Skullcandy magyarországi teamjének. Milyen füleseket használsz?
Fülhallgatóként most egy Titant használok és nagyon-nagyon szeretem. Azért van ilyenem, mert ez fémházas, amit ha leejt az ember vagy épp átgurul rajta, akkor sem esik szét. A nagy fejhallgatóm az most egy hófehér Agent. Iszonyatosan jó a hangzása. A G.I.-t is szeretem, egy olyanom már régebb óta van, ezeket így felváltva használom. A G.I. inkább így a mélyeket emeli ki, az Agentben pedig tisztábban szól az ének. Mondjuk a G.I. egy dj-füles, szóval nem egy telefonra hanem inkább keverőre lett tervezve…

Turányi Rómeó Skullcandy fülesei

Turányi Rómeó Skullcandy fülesei

Egy kicsit a stílusról. Van fekete és fehér ruhákon kívül más színűd is? A szürke nem ér 🙂
Hát igen, ezt sokszor mondják nekem, hogy az öltözékem kimerül a fekete-fehér-szürkében… Valahogy nem tudok megbarátkozni a színekkel, még nyáron se. Akkor is fehér póló vagy trikó, fekete nadrág esetleg egy szürke vagy fekete cipő. Valahogy sosem vonzott, máson jó nézni, de nem rajtam… Ez olyan, mint a tetoválás: máson iszonyatosan tetszik a színes tetoválás, de magamon elképzelni nem tudnám a színeket a tetoválásban, ingerelne, inkább ez a fekete-fehér vonal. De a baráti köröm, meg aki ismer az már nem csesztet azzal, hogy „Te hallod, te állandóan ebben a fekete pólóban vagy?”  Közben nem állandóan, csak mindegyik pólóm fekete.

Na, ha már a tetoválásoknál tartunk: Hol, mid van, és miért?

Turányi Rómeó tetkó-check: lánctányér

Turányi Rómeó tetkó-check: lánctányér * Amíg hallgatod a felvételt nézegesd a képeket, katt 🙂 *

Turányi Rómeó tetkó-check: rózsa

Turányi Rómeó tetkó-check: Rózsa

Turányi Rómeó varrások - védőangyal

Turányi Rómeó varrásai: A védőangyal

Turányi Rómeó tetoválásai: a szem

Rómeó tetoválásai: a szem

Folytassuk a stílussal, öltözködéssel. Kedvenc cipőmárkáid?
A kedvenc cipőmárkám a Vans, mindig is az volt és az is marad. Ezen kívül volt pár Supra cipőm, de azért drágább kategória és a biciklizéshez annyira sajnos nem tartósak, de nagyon szerettem azokat is, mert iszonyatosan fogja a bokát. De a Vans cipők azok jók mindenre, utcára, BMX-ezéshez, buliba. Most is, amióta megkaptam ezt az Owens 2 Hi cipőt, azóta ebben élek 🙂

Emlékszem, hogy amikor szóba került először ez a cipőtesztelős lehetőség, akkor te rögtön erre a modellre csaptál le. Mi tetszett meg benne?
Leginkább az, hogy ez magas szárú és sokkal alkalmasabb a magas szárú cipő az sokkal alkalmasabb a BMX-ezéshez, nekem ez a legfontosabb szempont. Meg én azt szeretem ha kicsit puhább a talpa. Ez a vulkanizált talp puhább, ebben jobban érzi az ember a pedált. Vannak trükkök, ahol nagyon érezni kell, hogy hol van a cipő a pedálon. Amikor egy Nike cipőt próbáltam, annak annyira kemény volt a talpa, hogy ráállátam a pedálra és azt sem tudtam hol van. Ebben azt szeretem, ahogy így meghajlik a cipő és pontosan tudom, hogy hol helyezkedik el a lábam rajta.

A Vans Owens Hi 2 tesztelés után

A Vans Owens Hi 2 tesztelés után * Katt még több képhez! *

Mások pont ettől kapnak idegrohamot, hogy „markolásszák” a lábukkal a pedált…
Nálam pont fordítva van, én gyűlölöm a kemény talpú cipőket, egy footjamet nem tudok bennük beadni… minél puhább, kopottabb egy cipő talpa, nekem az annál jobb. Betörni nem is kellett, ahogy felvettem, azonnal ráolvadt a lábamra. És ebben a Vansben is jó vastag talpbetét van, ami tompítja az ütéseket, szóval ezzel sincs probléma.

Tehát akkor az Owens 2 Hi azért tetszett meg neked, mert magas szárú, vulkanizált talpú… és szürke 😉
Igen, szürke, fekete, fehér 🙂

És azóta is ebben élsz, ahogy láttam egy parti keményebb igénybevétel a cipődnek, mint a biciklizés 😀
Hát igen, eléggé meg szoktam vadulni ezekre a zenékre 🙂

Rómeó Vans Owens Hi 2 cipőteszt

Rómeó Vans Owens Hi 2 cipőteszt

Mi a véleményed a cipő talpáról?
Az előző két cipőm Vans Skink Mid volt, ezeknek is ez a goffrimintás talpuk van, de az csak egy ragasztott réteg erre a keményebb, varrott talpra. Ez az Owens 2 Hi volt az első vulkanizált talpú cipőm és nagyon bejött. Ez az Owens pedig teljesen vulkanizált gumi, ez sokkal jobban tapad a külsőhöz és a pedálhoz is. Pl. egy canadian footjamhez is tapadnia kell a vascsőhöz, különben lecsúszol az ívről.

A jobb sarkam kicsit szar volt mindig is, az minden cipőben fáj, ebben sem volt rosszabb vagy jobb. De ez a vastag talpbetét jó szolgálatot tesz, amikor a vázpöri után visszaállok a pedálra, vagy mikor egy nagy szállás után leérkezek.

Turányi Rómeó Vans cipőteszt

Turányi Rómeó Vans cipőteszt

És a felsőrészről?
A felsőrésszel nem volt probléma, a tépőzárat a tetején nagyon szeretem, mert egy plusz rögzítést ad a bokának, a fűzőt már nem is kell használni itt a felső részen, annyira tartja a lábamat. Háromszoros varrások vannak mindenhol, nem szakadt szét. Egy kisebb szakadást nekem, azaz a hajtókaromnak köszönhet a cipő, de az olyan beakadás volt, hogy szerintem egy cipő sem bírta volna ki sérülés nélkül.

Általában hogy teszed tönkre a cipőidet?
Kilyukad a talpa. Ahogy a frontjamnél beteszem a lábamat, ott mindig súrolja a cipőtalpat… ez is megkopott ott rendesen, de még nem lyukadt ki, jól bírja 🙂 A talppal kapcsolatban a Suprákkal volt idáig rossz tapasztalatom, ott a járástól lekopott a sarkuk és aztán ott beáztak…

Összehasonlítva eddig a korábbi cipőiddel, mi a véleményed?
Nagyjából odaveri az összes eddigit, a Skinkhez hasonló, de annál jobban össze van rakva, meg jó hogy hasított bőrből van.

Rómeó, köszönjük szépen az interjút!

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×