Interjú Farival Németországból

Fari, akivel tavaly nyáron olvashattatok interjút itt a boxon, jópár hónapja Németországba tette át a székhelyét, ahol a hobbija lett a munkája: egy showban BMX-ezik. Mivel ezzel kicsit eltűnt a hazai bicós közösség szeme elől, ezért gondoltam megkérdezem, hogy megy a sora kinn, ezért sort kerítettünk egy Facebook interjúra. Farinak nagyon érdekes dolgokat mesélt, érdemes a továbbra kattanni és elolvasni 🙂

Interjú Farival Németországból

Interjú Farival Németországból

Már jó ideje, hogy kiköltöztél melózni Németországba. Hogy kerültél ki és mit is csinálsz ott?
Először is szeretnék köszönetet mondani Péntek András jóbarátomnak. Egyik nap a munkahelyemen megcsörrent a telefonom, ő keresett. Megkérdeztem tőle, hogy mi újság vele, hogy van, de ő félbeszakított és mondta: Fari, most én kérdezek!!! Megkérdezte hogy a frissen műtött térdem bicózható állapotban van-e, és hogy kész vagyok-e arra, hogy Németországba menjek. Hirtelen azt sem tudtam mit mondjak, hát rávágtam: IGEN!!! Elmondta az infót nagy vonalakban. A főnököm megkérdezte ki volt az, én pedig feleltem, hogy egy jó barátom épp németországi munkalehetőséget ecsetelt. Az események innentől fogva felgyorsultak, pár nap alatt kellett mindent elintéznem: felmondás, adóbevallás, papírok, készülődés, stb…

Mik voltak az első pillanatok, mikor kinn belecsöppentél ebbe az új szituba?
Soha nem felejtem el a pillanatot, amikor a repülő leszállt a kölni reptéren: basszus, itt vagyok. Innentől fogva minden álomszerű volt, na és persze nem utolsó sorban este fél 12, épp ezért hulla fáradt voltam. Csomagokat felvettem, reménykedtem benne, hogy a bicóm nem keveredik el. A parkolóban Wágensommer Kornél és Kovács Tomi fogadott, ők már régóta itt dolgoztak.

A szállásunk Köln mellett, egy kis faluban van. Egyébként itt a falvak és városok szinte össszeolvadnak, pl. az utca másik vége már egy másik város. Már rögtön az érkezésem utáni nap reggel a munkahelyemen volt jelenésem: Phantasialandban, ami egy hatalmas vidámpark. A park területén vannak hullámvasutak, torony amiben lehet zuhanni kb. 70 métert, cukrászdák és színházak. Én az egyik színházban dolgozom, a Silverado Theater-ben. Ez egy úgynevezett stunt-show, ami komédiás elemekből épül fel, és mikor először láttam könnyesre röhögtem magam. Ráeszméltem, hogy nekem itt kell dolgoznom, és nem pedig egy építkezésen,vagy egy étteremben vagy akárhol máshol 8-10-12 órában. Itt kell majd űznöm a hobbimat,a bmx-et. A színház színpadjába van építve egy indító, egy fun-box, és egy negyedív wallride fallal. A darab amit eljátszunk (ugyanis egyben színész is vagyok) arról szól, hogy vagyunk hárman fiatal bmx-esek és kimegyünk nyomatni a pályára egy „ghettoblaster” magnóval. Mikor végzünk, elmegyünk és jönnek a rosszfiúk, akik ellopják tőlünk. A történet lényege igazából a ghettoblaster visszaszerzése, rengeteg poénnal, vaktölténnyel való lövöldözéssel, 7-8 méter magas eséssel és még sok más érdekes dologgal.

Phantasialand a levegőből - nem kicsi :P

Phantasialand a levegőből – nem kicsi 😛

Hogyan telik egy tipikus “melóval töltött napod”?
Bevallom őszintén, kicsit szégyellem magam, mivel a főszezonban egy nap 3 show van, és igazából egy nap kb. 50-60 percet dolgozok, ebből a tényleges munka kb. 20 perc. A főszezon végeztével pedig napi 2 show lesz. A nap igazából úgy kezdődik,hogy reggel felkelek, közösen begurulunk a parkba tizenegy óra előtt. Bemegyünk a színház öltözőjébe, ahol felvédőzünk, felvisszük a show-hoz szükséges kellékeket, pl. fegyvereket, kamupénzt meg ilyeneket. Bemegyünk a színházba bemelegíteni. MEGJEGYEZNÉM, HOGY A BEMELEGÍTÉS NAGYON FONTOS ÉS TI IS CSINÁLJÁTOK BICÓ ELŐTT!!!! 🙂 Ezután megcsináljuk az első show-t, utána a másodikat és a harmadikat. A köztes időt legtöbbször napozással,ökörködéssel, evéssel és beszélgetéssel töltjük. A végén az utolsó előadás után hazamegyünk ez négy óra körül van és élvezzük a nap hátralevő részét. Ja, itt este 11-ig van világos nyáron… Van itt kristálytiszta vizű tó, erdő, gyönyörű és hangulatos belváros és rengeteg látnivaló.

Fari munkahelye

Fari munkahelye

Milyen érzés ennyi időt tölteni egy idegen országban?
Úgy fogalmaznék, egy idegen országban, ahol nem vagyok olyan idegen, mint a saját hazámban. Itt az embereknek még vannak jogaik, lehetőségeik, életük. Az emberek barátságosak, mosolygósak,segítőkészek. Ha késő este mész haza gyalog, akkor sem akar senki leütni vagy kirabolni. Itt a kerékpárokat nem zárják le az utcán, csak ha az illető több időre megy be valahová. Azt tudnám mondani és üzenni a magyar politikusoknak és persze azoknak az embereknek akik szeretik a széthúzást és a „nemösszetartást”,hogy példát lehet venni, tanulni, becsületesnek lenni, mert ha mindenki ezt csinálja akkor működik!!! BIZONY, IGEN, MŰKÖDIK!!!

Van valami újdonság a bicódon?
Rámentem a piros fehér kombóra nagyon. Fehér markolat, ülés, pedál, fékpofa. Piros lánc, most lesz egy piros hátsó agyam ha minden jól megy. Jajj de széép 🙂

Fari bike check 2011

Váz: WTP sleepless 21″
Villa: WTP Helium
Befogó: Odyssey C.F.L.
Hajtókar: éclat Tibia
Pedál: Odyssey twisted PC
Lánctányér: ??? LOL
Kormány: WTP Mad Max
Fék: éclat
Rotor: Odyssey GTXR
Fékkar: Odyssey M2
Markolat: Odyssey Aaron Ross
Ülés: éclat Gonzo
Üléscső: WTP
Első agy: Odyssey vandero2
Első felni: éclat Bondi
Első Gumi: Odyssey Aitken p-lite 2.2
Hátsóagy: éclat Pulse FA mirror drive
Hátsó felni: éclat Bondi
Hátsó gumi: WTP grippin 2.1
Lánc: Saltbmx red

Fari bike check 2011 (DE)

Tudsz “nem munkaügyben” is biciklizni? Merre szoktál elmenni ilyenkor?
Vannak itt skateparkok, nem is kevés, nem is gyengék. Sajnos „nem munkaügyben” nem tudok már bicózni. A szerződés magában foglalja azt, hogy ha munkán kívül sérülök meg, akkor mehetek haza. A másik dolog: vannak itt sajnos para emberek is, akik keményen bedrogoznak és mellé hulla részegre isszák magukat. Egy ilyet próbáltunk megfékezni, mert tombolásba kezdett, ami elég hosszú történet. A lényeg az, hogy kitépte a vállamat, rámesett, és a vállam lecsúszott a bordáim mellé kb 15-20 centit. Kórház,röntgen orvos. Orvos: sajnos nagyon szar a helyzet, altatni kell. Altatás, majd felébredés – a vállammal a helyén. Csodálatos érzés volt, annak ellenére, hogy majd összecsináltam magam a fájdalomtól. Aztán jön a doki és közli: fél évig ne csináljak semmit, és meg is kell műteni. Egy világ omlott össze bennem, mivel tudtam, hogy ezzel a munkámnak befellegzett.

Hál’ Istennek sikerült felépülnöm, és amit máig nem értek meg, 1 hónapig nem dolgoztam, mégis rendesen megkaptam a fizetésem. Sajnos munkába állás után 2 héttel ismét kiugrott,és megint kórház, vállvisszarakás. Most sajnos vigyáznom kell rá, nem tudok duplavázpörit, nullkezet és ilyesmiket csinálni,tehát gagyi trükköket kell bemutatnom munka közben. A lényeg: még mindig itt dolgozhatok!

Fari - csak, hogy megismerjük, ha hazanéz :D

Fari – csak, hogy megismerjük, ha hazanéz 😀

Kinéztél már valami disaster spotot a környéken?
Találtam egykét durva helyet és persze szépet is és majd ha teljesen felépülök be is fogom adni. Remélem videót is tudok majd csinálni itt kint.

Jákóval mi újság? Mikor beszéltetek utoljára?
Jákóval általában skype-on szoktunk beszélgetni, mondjuk ő elég szűkszavú még, mivel régen azzal szívattam hogy a saját videóját mutattam neki a gépen, és szegény nem tudta mire vélni. Ezért most kicsit furcsa neki, hogy egy dobozban vagyok és onnan beszélek, de a fütyörészés, az már nagyon jól megy oda-vissza.

Mi van most a Nike 6.0 szponzorációddal?
Most kicsit „takaréklángon” vagyok, mivel versenyeken itt még nem indulok a meló miatt. Az évet borzasztó sok cuccal nyitottam és mikor kijöttem,  akkor még kaptam tőlük két pár cipőt, tehát nem panaszkodom. Az itteni főnököm pedig megengedte,hogy a műsorban full Nike 6.0-ban legyek, ha ez a szponzort nem zavarja, és így naponta legalább 1500 ember lát… szerintem elég jó kis reklám 🙂

Milyen cipőben biciklizel most?
Jelenleg egy eldobhatós kínai cipőben bicózom. Na jó nem is 😀 Egy Nike6.0 mogan Mid 1-ben,ami a bicózásra szerintem a lehető legjobb cipő. A munka során igencsak igénybe van véve és nem nagyon jelentkezik rajta probléma. Egyébként egyik barátom, Sőre Péter már több mint 3 éve tolja itt egy 6.0 Oncore cipőben…

Fari ezekben bicózik most - két Mogan Mid 1-es ott figyel
Fari ezekben bicózik most – két Mogan Mid 1-es is ott figyel

Na, nekem is pont ilyen van,  még a szín is stimmel, én is nagyon szeretem! Egyébként mi a benyomásod, mik most a legnépszerűbb cipők a német BMX-esek körében?
Szétnézel és vagy gagyi cipőt látsz vagy Nike-t. Előfordul még Vans, de a Nike cipő az, ami mindenhol előfordul, minden korosztályban.

Mikor látunk újra itthon, Magyarországon?
A szezon végeztével szeretnék valami munkát keresni itt és szeretnék minél több időt abba fektetni, hogy kicsit összeszedjem magam. Zűrös családi hátterem révén úgy érzem hogy ez talán az utolsó esélyem hogy elkezdjem az életemet megalapozni, tehát nem szeretném elrontani, és mindent megteszek hogy jobb legyen később. Ennek ellenére szeretnék néha hazamenni, mert hiányzik nagyon, a társaság, a barátok, és hát na…HIÁNYZIK!

Reméljük hamarosan tudunk azért pacsizni egyet személyesen! Addig is sok szerencsét, viel Glück 🙂

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Josa Dani szerint:

    Farikam! Tovabbi sok jot, boldogsagot es egezseget kivanok. Elvezd ki minden percet. pacsi

  • Baksay András szerint:

    Fari, jó, hogy vagy NEKÜNK! Azt szeretném, ha te is élhetnéd a Deutsche életet: BMW, nagy ház, nagy medence, jó meló, szép óra, stb, stb. De a lényeg, hogy ne napról napra, megalázva élj, hanem, soha ne kelljen szűkölködnöd semmiben, sé maradj meg olyan embernek mégis, mitn amilyen vagy. Nagy szívűnek, és segítőkéssznek.

    András

×