Shaun White és Burton AWOL snowboard cipője

A Burton csapat pro snowboardos szupersztárjának, többszörös olimpiai és X-Games bajnokának, Shaun White-nak a nevét egészen biztos vagyok benne, hogy nem csak snowboardos olvasóink vágják 🙂 Ismét összefogtunk Bálinttal (akinek a múltkori fasza Braydon Szafranski cikket köszönhetjük) és kicsit utánanéztünk, hogy honnan és hogyan indult el Shaun a világhír felé és alaposan bemutatjuk signature snowboard cipőjét, a Burton AWOL-t is. Tovább!

Shaun White bio és Burton AWOL bemutató (trükk: fs double cork 1080)

Shaun White bio és Burton AWOL bemutató (trükk: fs double cork 1080)

Shaun White bio

írta: Bálint

Egy vasárnap reggel, az Eurosportot nézve, a téli olimpiát láttam. Igen nagy eseménynek lehettem szemtanúja, ugyanis először lett a snowboard olimpiai sportág, s a halfpipe menetek következtek. Volt egy srác, aki annyira laza volt, hogy a kommentátor szerint „a nadrág majdnem leesett róla”. Az akkor 19 éves, amerikai deszkás nem is annyira lazán, véleményem szerint inkább végtelenül természetes menettel nyerte meg az olimpiai aranyat. Mindez 2006-ban történt, s akkor még nem sejtettem, hogy napjaink egyik deszkás polihisztora, „The Flying Tomato” (lobogó vörös haja miatt kapta ezt a becenevet), vagyis Shaun White később még ilyen alapvető jelenség lesz a snowboardozásban.

Shaun White

Shaun White

Miután elkezdtem gördeszkázni, kaptam egy ajándék Adio DVD-t az egyik barátomtól. A filmnek egyetlen darabja teljesen magával ragadott: egy bizonyos White Album nevezetű rész, melyben Alex Chalmers és Shaun deszkázott egy poolban a Ram Jam – Black Betty című dalára. Lendülettel s hatalmas tempóval irtották a poolt, a mai napig egyik kedvenc részem. Ekkor jöttem rá, hogy Shaun egy multitalentum, gördeszkán és snowboardon is hasít, legyen szó akár Winter X-Games-ről vagy akár Dew Tour-ról.

Shaun 1986-ban, San Diego-ban született. Már 2 évesen snowboardozott, a Burton ennek a családi fényképével promotálta Learn to Ride tanulóprogramját egyik katalógusában. 9 évesen Tony Hawk felfedezte egy skateparkban, s a mentorává vált, 17 évesen lett pro gördeszkás. Kétszeres olimpiai bajnok, rengeteg X-Games Winter éremmel rendelkezik slopestyle-ban és félcsőben is, de az X-Games Summer gördeszka félcső számának is aranyérmese. Mindemelett rengeteg vereny győztese és résztvevője (pl.: Air & Style). A híres-hírhedt Rolling Stone magazin címlapján többször is szerepelt.

Shaun White a Rolling Stones magazin címlapján

Shaun White a Rolling Stone magazin címlapján

Az „extrém sport ipar” legnagyobb márkái szponzorálják: Burton (The White Collection – nagyon menő szettek, ruhák és bakancsok), Oakley (saját Frogskins, Jupiter és snowboard szemcsó modellekkel), Red Bull, Adio, Birdhouse, Hewlett-Packard (bár ez nemextrémsport 🙂 és a BFGoodrich autógumik. Sőt, saját snowboard és gördeszkás videojátékokkal rendelkezik a Ubisoftnál!

Egy kis ízelítő a White kollekcióból

Egy kis ízelítő a White kollekcióból

Ahhoz, hogy Shaun fejlődhessen, egy különleges félcsövet alakítottak ki neki a Red Bull jóvoltából a coloradoi backcountryban:

 

Itt lazán gyakorolhattja a Double McTwist 1260-at, „melyben tisztán érezni azt, hol kell elkezdeni kiforogni a második McTwistet” 😀

Shaun egyesek szerint a versenyeket túlzásba viszi, szereplései elterelik a snowboard sport valódi mondanivalójáról, a természet szeretetéről és kikapcsolódásáról, s más síkon értelmezi a sportot. Természetesen, mint mindent, a snowboardot is sokféleképpen lehet értelmezni,ezért alakulnak ki különböző attitűdök, mint pl. Shauné vagy Terje Haakonsené. Shaun stílusa leginkább Tony Trujillo-éhoz hasonlít természetességben.

Véleményem szerint az ilyen embereknek, akik ennyi impulzussal rendelkeznek, szükségük van a versenyekre s állandó pörgésre. Lelkesedése, természetes stílusa és kitartása alapján szerintem kiváló példakép bármely snowboardos rookie vagy éppen felnőtt sportoló számára.

Shaun életnek eseményeit követheted rendszeresen frissített Facebook oldalán vagy saját oldalán a shaunwhite.com -on!

Burton AWOL snowboard cipő

írta: Gergő

A „Shaun titkos fegyverének” nevezett AWOL szándékosan nem a Burton legvakítóbb csúcstechnológiás fejlesztéseivel roskadásig telepakolt, elérhetetlen árú snowboard cipő. Shaun inkább egy olyan bakancsot akart, ami inkább egy kényelmes, puha „deszkás cipő a hóra”.

Shaun White signature cipője, a Burton AWOL oldal- és felülnézetből

Shaun White signature cipője, a Burton AWOL oldal- és felülnézetből

A 10-es Burton skálán hármas „puhaságú” AWOL cipő, azonban nem egyszerűen puha, hanem a parkos-freestlye igénybevételnek megfelelően lett átgondolva és kialakítva. A talp gumiból készült külső része habkönnyű, és elől-hátul kis, kemény gumitüskék segítik ha inkább visszamásznál, mert túl nagy a sor a parkliftnél, és a kezelők figyelik, hogy ne csúszhass be a sor elejére 😀 Az AWOL extra nagy légbetétekkel tompítja az érkezéseket, mikor sorciban szállsz a kidobókról 🙂

A belső cipő (liner) a legfrísztájlosabb Flex 1-es, „Park 1” hőformázott EVA talppal, a sarkaidat egy plusz párnázással védő TaiPanel™ modullal. A belső fűzőrögzítésen megint bindzsiztek valamit, hogy jobb legyen (Itt nem lehet eleget fejlődni, nekem ez a piszlicsáré kis, de annál fontosabb alkatrész eddig minden cipőmnél eltört/elnyírta a fűzőt, de legalábbis kilazul késő délelőttre 🙂

Burton AWOL: a talp és a Flex 1 parkos belső cipő

Burton AWOL: a talp és a Flex 1 parkos belső cipő

A felsőrész is az egyszerű, „deszkás cipős” hozzáállás látható, nincs gyorsfűzős rendszer, a megengedő, hármas puhaságú szárhoz a hagyományos fűzős kötögetés való 🙂  A belső cipő hátsó kimagasodó részét a bakancs külső héjának hasonló „kinövése” tartja meg, ez ljobban eloszlatja a hátsó élezésnél a terhelést, és jobb irányíthatóságot tesz lehetővé.

A Burton AWOL idén háromféle színben készült,  a fekete/többszínű (Black/Multi) itthon is kapható 50.000 Ft környékén, (bár a készletek mostanra valószínűleg eléggé lefogytak), külföldi webshopokból ezen kívül még két színben is megkapható: fekte-fehérben (Black/White) és grafit-szürkében (Charcoal/Gray).

Burton AWOL snowboard cipők - a 2010/2011-es színek

Burton AWOL snowboard cipők – a 2010/2011-es színek

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×