Milyen a jó deszkás cipő?

Természetesen bármilyen cipőben lehet deszkázni. Sőt… a kezdetek kezdetén Kaliforniában a srácok mezítláb csapatták, Daewon Song pedig ebben a videójában bead egy switch back nosebluntot zokniban. Viszont mivel a cipő a gördeszka mellett a másik „sportfelszerelésed” nem mindegy, hogy mit viselsz: hogy tudod benne irányítani a deszkád, mennyire véd, mennyire tartós, mennyire stílusos. Következzen a sneakerbox.hu és a gordeszkamag.hu közös cikke arról, hogy milyen a jó deszkás cipő. A kép azonban úgy lesz teljes, ha te is hozzáteszed a magadét: szavazz és szólj hozzá! Katt tovább!

Milyen a jó deszkás cipő?

Milyen a jó deszkás cipő?

Meg sem próbáljuk, hogy rámutassunk, ez vagy az a legjobb deszkás cipő vagy márka. Az úgyis egy szubjektív dolog: függ a deszkázási stílusodtól meg a személyes elvárásaidtól. Inkább végigpörgetjük, hogy mit érdemes végiggondolni új cipő vásárlásakor. Miután végigolvastad a cikket, írd le a hozzászólásoknál, hogy neked melyik márka, melyik modell jött be a legjobban és miért, vagy mi okozott nagy csalódást! Előre is kösz!

Cipővásárláskor persze mindenki a kedvenc márkáival indítja a nézelődést, de érdemes az egyes modelleket önmagukban nézni. Ha már bevált egy cipő, akkor valószínűleg a következő verziója (Etnies Scheckler 2 és 3, Nike SB Zoom Paul Rodriguez II és III, DC Smith és a 2.0 stb.) szintén meg fog felelni az igényeidnek. Lehet a kedvenc márkád mondjuk a Vans, de nem biztos, hogy minden cipőmodelljük megfelel a stílusodnak és az elvárásaidnak, járj tehát nyitott szemmel… Azért a kedvenc márkádra is kíváncsiak vagyunk, szavazz 🙂

 

 Lássuk akkor, hogy mire kell figyelni a cipőknél, alulról felfelé:

A talp

Amiben minden gördeszkás cipő megegyezik az a széles és lapos talp, ez alól nem nagyon fogsz találni kivételt (néhány adidas és Nike deszkás modell van, aminek keskenyebb a talpa). Az ok egyszerű: a nagyobb talpfelület stabilabb állást és nagyobb tapadást biztosít, csökkenti az esélyt, hogy kiforduljon a bokád és nagyobb kontrollt ad a deszkád felett. A talpnak négy fontos része van: A járófelület, a talp középső része (amit régen rossz, ha már látsz 🙂 a talp oldalsó külső felülete (különösen fontos az orr-rész), illetve a talpbélés.

A két fő talptípus a vulkanizált (vulcanized sole) és a többrétegű (cupsole) talp. A vulkanizált talpnál a járófelület, az oldalsó rész és a középső talp „egybe van sütve”, a gyártásnál gyakorlatilag összeolvasztják a felsőrésszel a talpat. A vulkanizált gumitalp általában vékonyabb, rugalmasabb, könnyebb betörni, jobban tapad és jobban érzed benne a deszkát. Viszont „cserébe” gyorsabban kopnak, és mivel a szerkezetüknél fogva nincs hová beépíteni léptalpakat vagy zselépárnát a rázósabb érkezéseknél olyan érzésed lehet, mintha kábé mezítláb érkeztél volna le. Ezen lehet segíteni, ha beleteszel egy zselés vagy más puha talpbetétet (már ha még befér). A leghíresebb vulkanizált talp a Vans Waffle (gofri) talp, de persze minden márka gyárt vulc modelleket. Itt egy kis galéria talpakból 🙂

Vulkanizált talp: DC

Vulkanizált talp: DC – Kattints a képgalériához!

Vulkanizált talp: Vans - Kattints a képgalériához!

Vulkanizált talp: Vans

Vulkanizált talp: Supra

Vulkanizált talp: Supra

Vulkanizált talp: adidas

Vulkanizált talp: adidas

Többrétegű (cupsole talp): Etnies

Többrétegű (cupsole) talp: Etnies

Többrétegű (cupsole talp): Osiris

Többrétegű (cupsole) talp: Osiris

A többrétegű (cupsole) szerkezetű talp egy gumi járófelületből áll, ami egy EVA (habosított műanyag) tömbön van és ez az egész van hozzávarrva a felsőrészhez. Ezek a talpak merevebbek, vastagabbak, nehezebben betörhetők és nem érezni bennük annyira a deszkát. A többrétegű talpakban már van lehetőség beépíteni kis rezgéselnyelő párnákat, légtalpakat, ami jól jön keményebb landolásoknál.

A felsőrész

A cipő felsőrészén az orr-rész anyaga és megerősítése (angolul toecap) az egyik legfontosabb. Az anyagok tartósságában az alábbi a sorrend: A legtartósabb a gumi, majd a bőr, a nubukbőr, puha bőr (a puha bőrnek (angolul suede) vannak már különleges technológiával tartósabbá tett fajtái, mint pl. az eSuede a SoleTech cipőknél vagy a DC Super Suede) a legkevésbé pedig a vászon felsőrész bírja a kiképzést. Fontos még, hogy hányszor van átvarrva az orr-rész, a kettő-három az már okés. Az anyag szempontjából még fontos a sarok megerősítése is.

Érdemes megkérdezned, hogy több bőrréteg van-e egymásra húzva az orr-résznél, illetve, hogy ezekből a rétegekből, mennyi van behúzva teljesen a talp alá. Tapasztalat, hogy hiába alkalmaznak több átvarrást az orr-résznél, ha csak ez az, ami összefogja a két bőrréteget, a varrás szakadásával a cipő pár alkalom után teljesen tönkremegy, mondhatni szétnyílik. Az előzővel ellentétben, ha a rétegek mindegyike a talp alá van behúzva, a varrás szakadása után, a cipő továbbra is egyben marad.

Van valami tuti tipped, hogy lehet „tartósabbá” tenni a cipőt, vagy mit lehet csinálni vele, ha megadta magát? Szeretnénk erről is egy összeállítást csinálni, várjuk az ötleteiteket a hozzászólásokban!

Szintén választanod kell, hogy deszkás cipőd fél- vagy közepes (mid) esetleg magas szárú legyen. Az alacsonyabb szár előnye, hogy nagyobb mozgásszabadsága van a bokádnak, a magasabb szárú cipő általában nagyobb, nehezebb darab, cserébe viszont jobban véd. Vélemény?

A cipőfűzők

A fűzőlyukakat jó ha fémgyűrű védi (bár ez karcolhatja a smirglit), illetve az alsó rejtett fűzőlyukak is sok bosszúságtól kímélnek meg: Mivel az olliezás leginkább az alsó két fűzlyukat „éri fel”, ezért keresd meg, hogy megvan-e két kis bevarrt szalagocska a cipő alsó belső részén (ez az egyik megoldás a rejtett fűzésre). Ha igen, akkor ne a lyukakon hanem ezeken keresztül fűzd át a fűzőt, és nem kell mindenféle kreatív csomókat kitalálnod a szakadt fűzőkre vagy hetente új cipőfűzőt venned.

A rejtett fűző áldásai :)

A rejtett fűző áldásai 🙂

A bélés

Az oldszkúl modelleken nem viszik túlzásba a bélelést, sem a bokád körül sem pedig a nyelvnél nincs kipárnázva, emiatt könnyebb is a cipő. Ez a védelem a kezdetek kezdetén a poolban pumpálásokhoz, meg, hogy kigurulj a kaliforniai tengerpartra még bőven elég volt, de a mostani street trükkökről akkoriban még csak nem is álmodtak. A deszkás cipők a 90-es években, a trükkök elvadulásával kezdtek el „hízni”: a párnázott nyelv vagy boka környéki rész jól jön, amikor élével támad a deszka 🙂 A jól bélelt cipőhöz a jó szellőzés sem árt, a nyelv borítása legyen hálós (mesh tongue) és jó, ha az oldalán perforált a bőr vagy vannak szellőző lyukak.  

A stílus

Egy-két éve felbukkantak a nagyon színes deszkás cipők, babakék, lila, piros, sárga, sokszínű… bejönnek ezek neked vagy maradnál inkább a klasszikusabb színeknél: fekete, szürke, olivazöld, kék?

 

Egy cipőnél, amit a deszkázásra szánsz, neked számít valamit, hogy néz ki vagy inkább csak az a fontos, hogy jó legyen benne deszkázni?

Köszi, hogy elolvastad az írást, nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy mi a véleményed! Mindent tudtál már, vagy volt benne valami újdonság? Hozzáírnál még valamit? Akkor irány a hozzászólások! Szeretnénk ha ezt a cikket minél több deszkás elolvasná és szavazna, kommentelne: a cikket egyszerűen megoszthatod iwiw-en, facebookon, myspace-n ha a lenti zöld „plusz gombra” viszed az egeret! Ha pedig nagyon belejöttél a vélemény nyilvánításba, és van még 4 perced, akkor töltsd ki a kérdőívünket a kedvenc márkáidról, üzleteidről, témáidról!

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×