Sorra hagyják ott a Nike-t a vezető tervezői

Sajnos a Nike-nál az utóbbi időben halmozódnak a gondok, most pedig újabb változások láttak napvilágot Beaverton-ból. Egy sor kulcsfontosságú, vezető tervező távozott a sportszergyártótól november folyamán – írta meg a Complex. Hogy kik hagyták ott a márkát, és miért, kiderül a tovább után!

Összecsaptak a hullámok

Beaverton felett összegyűltek a sötét felhők, ahogy a Nike egyre több komoly problémával néz szembe. Kezdve a november eleji Astroworld festival és Travis Scott körül kialakult botránnyal, a rapperrel való együttműködés jövője is megkérdőjeleződött. Ezt követte Virgil Abloh elvesztése, amivel a Nike x Off-white széria is a semmiből tört meg. Mindemellett pedig a márka komoly ellátási problémákkal küszködik, a világjárvány ugyanis komoly hatással van erre az iparágra is.

Mindez kevesebb mint egy hónap leforgása alatt történt, ezek menedzselése pedig komoly fejtörést okoz a Nike-nak. Most pedig újabb fontos információk láttak napvilágot: Négy olyan vezető tervező hagyta ott a brandet az elmúlt hónapban, akik igazán meghatározó szerepet töltöttek be.

De kik mentek el, és miért?!

Sergio Lozano

Nike-Sergio-Lozano-1

Lozano talán mind közül a legfontosabb figura: 1990 óta dolgozott a Nike-nál, kezdetben edző- és tenisztermékek tervezésében, valamint az ACG termékvonalon dolgozott. 1994-ben egy új cipő tervezésével bízták meg, nem sokkal később pedig megszületett a márka következő ikonja: az Air Max 95.

Hiába vált később az egyik legnagyobb klasszikussá, a 95-ös Air Max fogadtatása nem volt zökkenőmentes: a márkánál többen is kritizálták a a szokatlan kinézete miatt: túl kicsi volt a logó, ráadásul soha nem volt még látható légpárna az orr-részen. A kritikák ellenére Lozano-nak sikerült gyártásba vinnie a cipőt, a többi pedig már történelem.

Mégis, miért távozik a Nike egyik legsikeresebb tervezője? Nos, erre nincs hivatalos válasz, sem Lozano, sem a Nike oldaláról.

Nate Jobe

Nike-Nate-Jobe-1

Jobe munkája sem volt utolsó: az ő nevéhez fűződik a Nike és az Off-white első kollaborációja, a „The Ten” megvalósítása, valamint a „Sneakerboot„, mint fogalom, és az első Air Max 90-es bakancsok megálmodása is.

Jobe pályafutása viszont még a Nike előtt kezdődött. Dolgozott a Converse-nél (még mielőtt azt a Nike felvásárolta volna) és az adidas-nál is. Most, hogy már három sportszer óriást kipipált, vajon mi lesz a következő állomás?

Chad Knight

Chad Knight egy különleges pozícióból távozik: a 3D-s cipőtervezésért felelt. 5 évet dolgozott a márkánál, most viszont ő is más utat keres. Fontos, hogy a kilépő tervezők közül ő az egyetlen, akiről tudjuk, hová megy tovább. Ugyanis Knight kifejezetten sikeres az NFT-k világában is, most pedig teljes állásban művelheti szenvedélyét: A Wilder World – egy NFT-kre és kriptovalutára épülő metaverzum egyik vezető tervezője lett.

Knight nyilvánosan is kifejezte véleményét, és távozásának okát:

„Szeretnék segédkezni a jövő megalkotásában, erre viszont a Nike-nál nem volt lehetőség, a régi gárda és a felső vezetés érdektelensége miatt azokban az ötletekben, melyek nem tőlük erednek…”

Tom Rushbrook

A negyedik távozó Tom Rushbrook, a Nike egyik globális vezető tervező-igazgatója. Rushbrook a Puma-tól került a Nike-hoz, még 2011-ben. Korábban a golf és tenisz részlegen dolgozott, az elmúlt évben viszont a férfi sportswear vonal innovációs igazgatója lett. Hogy mégis miért döntött a távozás mellett, az ő esetében sem derül ki.

Mit tartogat a Nike jövője?

Problémák mindig vannak, hol kicsit több, hol kicsit kevesebb. Az, hogy milyen kihívásokkal és változásokkal néz szembe a Nike, nehezen felmérhető. Persze a távozó tervezőket nehéz lesz pótolniuk, tekintve, hogy többen is a sneaker- / sportszeripar kulcsfigurái.

Hírek: Complex

MisiTheOfficial

Az első sneakeremért még a szüleimnek könyörögtem, de ma már magamat kell győzködnöm, hogy ne minden pénzem cipőkre költsem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×