Nyugodj békében Virgil Abloh!

Amikor 2021 november utolsó vasárnapján Virgil Abloh halálhíre napvilágot látott, szó szerint felrobbant az internet, és még napokig megemlékező posztok sokaságát lehetett látni a sneaker és streetwear kultúra ismerőinél. Szerettem volna egy nagyobb, összefoglaló poszttal megemlékezni a designerről és hogy mit köszönhetünk neki. Olvasd el a tovább után!

2021. november 28-án jelentették be, hogy Virgil Abloh, két gyerek édesapja, az Off-White alapítója 41 éves korában elhunyt. A designer lelkierejét és munkabírását mutatja, hogy semmit sem lehetett arról tudni, hogy már évek óta küzdött a rák ellen, és csak újabb és újabb kollabjairól, kollekcióiról és projektjeiről hallhattunk folyamatosan. Halálhíre robbanásszerűen terjedt el a világon, még azok is róla posztoltak Instagramon, akik csak egyszer is egy B-t kommenteltek valamilyen Off-White WTS poszt alá, vagy ismertek valakit, akinek volt egy Off-White cucca. A hype tehát, ami Virgil munkái körül az utóbbi időben minden esetben fellángolt, még a halálba is elkísérte. Természetesen mi is sokszor blogoltunk-vlogoltunk róla itt a sneakerboxon, most pedig ezzel a blogposzttal szeretnék búcsút venni a Virgil Ablohtól, melyben áttekintem a munkásságát és rendkívüli hatását a streetwear (mely kifejezést amúgy nem szeretette) és sneaker kultúrára.

Virgil Abloh (1980-2021)

Virgil Abloh (1980-2021)

Építész diplomától a Pyrex Vision márkáig

Virgil Abloh 1980-ban született az USA-ban, Illinois államban, Ghánából bevándorolt szülők gyermekeként. Édesanyja ruhakészítő volt, ő tanította meg varrni a kis Virgilt még gyerekkorában. Az egyetemen építész diplomát szerzett, tehát úgy tűnhetett, hogy nem éppen a divatvilág iránt érdeklődik – bár egyetemi évei alatt is tervezett már pólókat. Elmondható tehát, hogy különösebb kapcsolatrendszer vagy „szakirányú végzettség” nélkül emelkedett a kortárs divat legismertebb arcai közé. Abloh fashion karrierje akkor indult be, amikor 2009-ben gyakornok lett a Fendinél – ugyanakkor, amikor Kanye is. A divatcég római irodájában nemcsak összebarátkoztak, de közös kreatív projektekbe is kezdtek, egy évvel később Kanye felkérte Virgilt, hogy legyen Donda nevű kreatív ügynökségének művészeti vezetője.

Kanye West és Virgil Abloh

Kanye West és Virgil Abloh

Virgil Abloh első saját divatmárkája a Pyrex Vision volt 2012-ben: blank Ralph Lauren felsőket és Champion pólókat vásárolt, melyeket azután merészen feliratozott, a PYREX felirat mellett a nagy 23-as MJ mezszáma előtti tisztelgés volt. Már itt megmutatkozott a szándéka, hogy a fiatalok kultúráját bevigye a designer ruhák világába. A Pyrex Vision nem volt túl hosszú életű: egy év után be is fejezte a projektet, melyről azt mondta, hogy inkább kísérletként gondolt rá, mintsem üzleti vállalkozásként.

Virgil Abloh első márkája: Pyrex Vision

Virgil Abloh első márkája: Pyrex Vision

Robban az Off-White

Virgil a nevével összeforrott Off-White márkát 2013-ban alapította Milánóban. A cég mottóját így határozta meg: „a szürkezóna a fekete és fehér között”, az első kollekció inspirációjaként Ludwig Mies van der Rohe épületeit, Caravaggio barokk műveit és a Bauhaus stílust nevezte meg. A márka felkeltette a figyelmet Párizsban, majd hamarosan a világ többi pontján is. Mi, a streetwear stílus követői pedig mára már álmunkból felkeltve is soroljuk az Off-White első időszakának ikonikus stílusjegyeit, a hatalmas négy nyílból álló logót, az Off-White sávokat, a hatalmas feliratokat, az idézőjeleket, a zip-tie használatát és századokkal azelőtt készült a művészeti alkotások remixelését.

Nekem amúgy az első DS Off-White cuccom egy zokni volt, amiről ebben a haul videóban is meséltem, majd később két póló, és persze több vlog is készült Off-White cuccokról, ebben Bencével magát a márkát és egy csomó pólót és pulcsit néztünk meg, ebben pedig Alex-szal egy Off-White Blazert csekkoltunk le még az eredeti The Ten kollekcióból.

Kollaborációk

A sneakerheadek látókörébe egyértelműen 2017-ben került Off-White, amikor megjelent a „The Ten” collab kollekció a pipás márka és Virgil Abloh együttműködésében. Az első tízesbe Nike Air Jordan 1, Nike Air Force 1, Nike Air Max 90, Nike Air Presto, Nike Air VaporMax, Nike Blazer Mid, Nike Air Max 97, Nike React Hyperdunk, Nike Zoom Vaporfly SP és végül de nem utolsósorban egy Converse Chuck Taylor All-Star került.

Nike x Off-White: The Ten 2017-ből

Nike x Off-White: The Ten 2017-ből

Visszatekintve a The Ten megjelenése mérföldkő volt a collab kultúrában, a dekonstruált és indusztriális stílus később számos normál, nem limitált Nike cipőn megjelent. Az első kollekcióban valamennyi modell tartotta magas resell árát, de egyértelmű, hogy a legnagyobb hype az OG Off-White Air Jordan 1 ‘Chicago’ cw-t övezte. Nekem sosem volt sajátom, mert a sorosoláson nem nyertem és nekem „kicsit” magas volt a resell ár, amit fizetni kellett volna érte, de unboxing vlog azért készült a sneakerről és idén nyár végén fotóztunk is egy „klasszik hypebeast szettet” a cipővel 🙂

A ritka alkalmak egyike, amikor Off-White Jordan 1 volt a lábamon (Fotó: @snthvng)

A ritka alkalmak egyike, amikor Off-White Jordan 1 volt a lábamon (Fotó: @snthvng)

A kollaborációk sora nem állt meg divatvilágban. Az IKEA-val közös, bútorokat és lakberendezési tárgyakat tartalmazó Markerad kollekcióba Virgil kifejezetten letisztult, egyszerű és hétköznapi termékeket tervezett, de természetesen ezek sem „kerülhették el sorsukat”, az órák, szőnyegek, táskák és bútorok megjelenésük után a „hypebeast” szobák kötelező tartozékaivá váltak. Mi is ott voltunk, amikor a budapesti IKEA áruházat rohamozták meg!

IKEA x Virgil Abloh Markerad lakberendezési cuccok

IKEA x Virgil Abloh Markerad lakberendezési cuccok

Emlékezetes volt még a nagy múltú Rimowa márkával közös, teljesen átlátszó bőröndökből álló kollekciója is, az SSENSE-zel közös edzőruhákat hoztak ki, na és persze ott voltak az Evian vizespalackok is.

Virgil Abloh x Evian 2

Szilikon bevonat a csúszásmentesség érdekében

Louis Vuitton

Virgil Abloh karrierjének újabb fontos állomása volt, hogy felkérték a high end Louis Vuitton márka férfi részlegének művészeti vezetőjének. Ma már – és ez nem kis részben neki köszönhető – a luxus és a streetwear összeolvadása szinte közhelynek számít. Annyira, hogy sokan elfelejtették, a tizenévesek pedig már nem is emlékeznek rá, hogy ez korábban nagyjából elképzelhetetlen volt.

Louis Vuitton

Louis Vuitton

Minden hangszeren játszott…

… mert Virgil Abloh történetesen DJ is volt, középiskola óta. Egyszer megláttuk Dáviddal, hogy Bécsben fellép egy kis helyen, mint az állat foglaltuk a jegyet a bulira, de sajnos a fellépést lemondták. Pedig szívesen verettünk volna Virgil mester techno szettjére…

Talán arra is emlékeztek, hogy Virgil tervezte Hailey Bieber esküvői ruháját is, melyen a jellegzetes idézőjelek között ott állt a „MÍG A HALÁL EL NEM VÁLASZT” felirat.

Hailey Bieber esküvői ruhája

Hailey Bieber esküvői ruhája

Első önálló művészeti kiállítása a 2019-ben volt, a chicagói Kortárs Művészeti Múzeumban (MCA) – ennek tiszteletére jött ki a kék MCA Air Force 1 az ezüst pipával.

Nike X Off-White Air Force 1 "MCA"

Nike X Off-White Air Force 1 „MCA”

Reakciók Virgil Abloh halálhírére

Mivel Virgil Abloh a lehető legnagyobb titokban tartotta betegségét, ezért halálhíre mindenkit váratlanul ért. Munkássága tragikus hirtelenséggel félbeszakadt. Akik vele dolgoztak, kiemelték, hogy mennyire udvarias, együttműködő és bátorító személyiség volt, és azok is számíthattak rá, akik lelkes kezdőként a segítséget kértek tőle.

Ye a halálhír megjelenése után nem sokkal a Sunday Service-t Abloh emlékének dedikálta, a kórus az Easy on Me-t énekelte el Adelt-től, és Ye mint a Donda kreatív igazgatójától is elbúcsúzott Ablohtól. A Nike is közleményben emlékezett meg a tervezőről, mint a Nike, Jordan és Converse család tagjáról, de az internetet és az Instagramot szó szerint elárasztották a megemlékező posztok.

Az Off-White üzletekben virágos installációkat készítettek és üzeneteket lehetett hagyni

Az Off-White üzletekben virágos installációkat készítettek és üzeneteket lehetett hagyni

Volt a reakcióknak még egy speciális formája is, amit nem tudtam eldönteni, hogy a gyors haszon reménye egy halálhír kapcsán vagy tisztelgés a tervező munkái előtt: ez nem más, mint sneakerei resell árának villámgyors és brutális emelkedése a halálhír bejelentését követően. A legjobban természetesen ez a munkásságát leginkább jelképező OG Off-White Jordan 1 Chicago színállásnál volt megfigyelhető: az anno 190 dolláros retail áron droppoló sneaker eleve nem olcsó ára meredeken kezdett el emelkedni és néhány olyan Ask-ot is látni, ami még a resell árakhoz szokott szemnek is brutál 😮

Off-White Air Jordan 1 Chicago resell áremelkedés

Off-White Air Jordan 1 Chicago resell áremelkedés

Munkásságának megítélése és emlékezete

Virgil Abloh nem egészen egy évtized alatt, gyakorlatilag a semmiből felépített egy olyan high fashion márkát, mely konzisztensen, sokszor a nagyobb hagyománnyal rendelkező divatházakat is lekörözve, szezonról-szezonra sikeres kollekciókat hozott ki. Először sokan gondolták, hogy az Off-White is csak egyike lesz a „hoodie-brandeknek” és érték olyan kritikák, hogy bizonyos ötleteit és designjait már korábban megvalósították mások. De ez szándékos volt: Virgil Abloh művészi koncepciójának része volt az újragondolás és remixelés, eközben pedig újraértelmezte a high fashion és a streetwear viszonyát és ez nem csak az Off-Whitenál, hanem Louis Vuittonál is.

Az Off-White zseniális C/O-ja, Virgil Abloh | képforrás: Pinterest

Az Off-White zseniális C/O-ja, Virgil Abloh | képforrás: Pinterest

Ráadásul sok kritikus leragad a nagy „keresztes” és „csíkos” pólóknál, és a combra tekert sárga Off-White övnél. A „klasszik hypebeast karácsonyfa” vonalnál sokkal gazdagabb és változatosabb volt egy Off-White kollekció – csak ezt itthon kevesebben látták…

Nehéz lenne tehát röviden értékelni az elhunyt tervező munkásságát, egy biztos, hogy nagy űrt hagyott maga után, melyet egyhamar senki sem fog betölteni. Nyugodjon békében!

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×