A Vans bemutatja horrorkollekcióját

A legmenőbb márkák nemcsak karácsonykor, hanem Halloweenkor is előrukkolnak egy-egy ünnepi kollekcióval. Nem tesz másként a Vans sem, akik évről-évre egy igazán ütős gyűjteménnyel készülnek az év legrémisztőbb éjszakájára. A téma adott a megközelítés azonban mindig más, így idén a legrémisztőbb filmek kerültek terítékre. A tovább után mutatjuk az eddig napvilágot látott sneakereket.

A kollekcióról

A Vans minden idők legrémisztőbb horrorfilm építve alkotta meg legújabb kollekcióját. Az ikonikus mozik alapján tematizált sneakerek pár nappal ezelőtt a debütáltak a Vans Twitterén. Stephen King két legismertebb művén (Ragyogás, AZ) kívül a Péntek 13 és a Rémálom az Elm utcában rémisztő részletei is megjelennek a kollabban.

A kollekció főszereplői

A kollekció főszereplői

The Shining

Stephen King ragyogó elméjéből megszülető hátborzongató történetei szinte kimeríthetetlen témát szolgáltatnak. A Ragyogás nyomasztó hangulata eddig azonban egy ilyen tematikájú sneakeren sem köszönt vissza. Az írólegenda 1977-ben adta ki egyik legismertebb művét, melyből 1980-ban egy hasonlóan nyugtalanító film készült Jack Nicholson főszereplésével. A Stanley Kubrick által rendezett mozi a mai napig előkelő helyet foglal el minden idők legrémisztőbb alkotásai között, így szinte kötelező egy ilyen témájú kollekcióban. Az alapot a Vans egyik legnépszerűbb modellje, azaz a Sk8-Hi adta, amit az eredeti 1980-as plakát sárga színe és az azon is szereplő betűtípussal írt „Shining” felírat díszít. A középtalpon a „REDRUM” azaz,  MURDER szó kapott szerepet, mely nemcsak a Ragyogásban, hanem az annak folytatásaként megjelent jóval későbbi King műben, az Álomdoktorban is kulcsfontosságú kifejezés.

The Shining Sk8-Hi

The Shining Sk8-Hi

A Stanley Kubrick rajongók az eredeti plakát printjével díszített Sk8-Hi mellett még egy slip-ont is találhatnak maguknak a kollekcióban. Az író által egyébként gyűlölt, de minden idők egyik legjobb King adaptációjaként is gyakran emlegetett moziról sokaknak az ikerlányok ugranak be elsőként. A Panorama hotel korábbi gondnoka által meggyilkolt kislányai csak egy rövid jelenet erejéig tűnnek fel a szálló folyosóján mégis sokan velük azonosítják a Ragyogás című filmet. Utóbbi tekintetében tehát szinte kötelező volt, hogy egy az ikrek képeivel díszített darab is helyet kapjon a horror nagyjai előtt tisztelgő gyűjteményben.

The Shining slip-on

The Shining slip-on

IT

Pennywise, azaz a „táncoló bohóc” az egyik legjobb halloween-i téma. King monumentális művének főhőse, akit csak „AZ” -ként emlegetünk mindenki legnagyobb félelmét kelti életre. A Krajcárosban rejlő ősi gonosz erőnél nincs is hátborzongatóbb, így az adidas tavalyi ünnepi kollekciója után most is szerepet kap. A Vans Authentic első ránézésre csak egy átlagos kockás tornacipő, azonban a felsőrészen látható lebegő piros lufikról nincs akinek ne AZ jutna eszébe. A sneaker középtalpa itt is egy feliratos kiegészítést kapott, azonban ahelyett, hogy az „Akarsz lebegni?” kérdést kapnánk már rögtön lebegünk, hiszen a „You’ll float too” mondat jelenik meg.

IT Authentic

IT Authentic

Szintén a kollab „AZ” ihletésű darabja egy Vans Lowland.  Az all white sneakernek itt tökéletes kontrasztot ad a sárga fűző, mely az egyik eltűnt fiú, Georgie esőkabátjának színe volt. A felsőrész egészét az Authenticen is megjelenő „You’ll float too” kifejezéssel dekorálták a tervezők, az pedig csak hab a tortán, hogy a cipőfűző alatt ismét feltűnik az a bizonyos piros lufi is.

IT Lowland

IT Lowland

Friday the 13th

A péntek 13-hoz, mint naphoz is számtalan babona kapcsolódik, az Újszövetségtől kezdve a tizennegyedik századi Canterbury meséken át egészen napjainkig baljós hangulat lengi körül. Erre a zsigeri rossz érzésre építette 1980-ban Sean S. Cunningham a filmtörténet egyik leghíresebb horrorját. A kis költségvetésű moziból később franchise lett, ahogy az először halott Jason Voorheesből pedig sorozatgyilkos. Jason a Péntek 13 sorozat harmadik részében kapta meg a jellegzetes hoki-maszkot, ami most a Vans classic slip-onjának egy párját díszíti, már ha fogalmazhatunk így egy ilyen kollekciónál. A bal slip-on megkapta tehát Jason maszkját, míg a jobb a Friday 13th felirattal gazdagodott, a mindkét cipőn lévő vörös fröccsenések pedig mi sem természetesebb annál, minthogy a vért kívánják szimbolizálni.

Friday the 13th Slip on

Friday the 13th Slip on

A Nightmare on Elm Street

Jason Voorhees mellett természetesen a horror másik legismertebb alakja, Freddy Krueger is saját modellt érdemelt ebben a gyűjtenményben. Az 1984-es Rémálom az Elm utcában című klasszikusban Wes Craven által megalkotott pengés kesztyűjű sorozatgyilkos nemcsak az Elm utcában rémeseket álmodó fiatalokat kínozza, hanem bizony nekünk is rémálmokat okoz. Freddy Krueger számos ismertetőjegye közül ezúttal a piros-zöld csíkos pulóver adta az ihletet a kollekció másik Sk8-Hi darabjához és természetesen egy pengés kesztyűben szaladgáló gyilkos nem nyom nélkül öl, így a fröccsent vér még itt is kiegészíti a sneakert.

Friday the 13th Sk8-Hi

Friday the 13th Sk8-Hi

A kollekció persze nem csupán ennyiből áll, én kicsit elfogultan a kedvenceimnek szenteltem nagyobb figyelmet. A horror nagyjai közül még az 1973-as Ördögűző és az 1987-ben bemutatott Elveszett fiúk előtt is tiszteleg a márka, valamint ahogy az ilyenkor lenni szokott a sneakereket textilekkel is kiegészítették. A gyűjtemény részeként vásárolhatunk Georgie esőkabátját megidéző hoodiet (AZ), a filmek jeleneteivel díszített pólókat és pulóvereket is. A horrorkollekció október 1-jén debütál a Vans weboldalán, ahol elsőként online lesz megvásárolható.

nojemi

Vallom, hogy egy jól megválasztott cipő a legegyszerűbb szettet is tíz pontossá varázsolja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×