Hivatalos: védjegyzett az Air Jordan 1

Az elmúlt évben a Nike belendült cipőinek jogosulatlan koppintásai ellen. Több esetben is bíróság elé vitték az ügyet, melyekből rendre győztesen került ki a sportóriás. Most viszont új fejezethez érkezett a Nike jogi küzdelme, hiszen az Egyesült Államok Szabadalmi- és Védjegyhivatala (USPTO) hivatalosan is védjeggyé nyilvánította az Air Jordan 1 sziluettjének több variánsát is. Hogy miért fontos ez, és milyen hatással van a jövőre, az kiderül itt, a tovább után!

Folyamatos jogi harcok: Nike vs. Mindenki

Az elmúlt egy évben nem egyszer fordult elő az, hogy bizonyos kisebb márkák, brandek egyszerűen lekoppintották, vagy „ellopták” a Nike egyes modelljeit, azokat pedig forgalomba hozva bizonyos szempontokból megsértették a gyártó jogait.

A legutóbbi példa a MSCHF x Lil Nas X féle „Sátáni” Air Max 97-esek körül felrobbant botrány volt, mikor a Nike beleegyezése és tudta nélkül dobtak piacra egy elég megosztó, de még annál is hypeoltabb AM97 sorozatot. Nem is volt kérdés, az eredeti gyártó azonnal bíróság elé állt az üggyel, a két félnek pedig végül sikerült megegyeznie.A MSCHF visszahívta-visszavásárolta a cipőket. Már, amit még vissza tudott…

MSCHF-Lil-Nas-X-Satan-Shows

Lil Nas X és a Sátáni 97. A Nike tudta nélkül kerültek kiadásra. (fotó: MSCHF)

Ezen kívül persze számos hasonló eset történt az évek során. Ott volt még a kezdetekben, ma már anekdotaként emlegetett Sang Jordan, vagy az Ari Menthol, a 2000-es évek elejéről. De tavaly év végén hallhattunk a Warren Lotas Dunk botrányról is, amit a Nike szintén jogi útra terelt. Mindebben pedig nem is önmagában a „hamisítás”, vagy a lekoppintás az érdekes, hiszen a mai világban már mindent hamisítanak, a távol-keleti fufu-gyárak gőzerővel termelik a hamisítványokat.

Warren-Lotas-Nike-Dunk-Lawsuit-1

Bal oldalon az eredeti Nike Dunk modellek, jobbra pedig a Warren Lotas féle koppintások (fotó: Complex)

Sokkal inkább az az érdekes, hogy elvileg saját identitással rendelkező brandek és cégek másolják a Nike termékeit. Ráadásul ezek között olyan ikonikussá vált sneakerek is vannak, mint a Bape Sta, vagy akár a Hender Scheme MIP-10.

Mit tesz ilyenkor a gyártó?

Sok választása nincs. Ahogy a Nike is sok esetben teszi, jogi úton azért utána mehetnek az ügynek, amiből persze általában győztesen kerülnek ki, de sokszor ez már hasztalan. Lásd például a Sátáni 97-eseknél nem hozott valódi megoldást a cipők visszavásárlásának felkínálása.

Szóval a dolgok utólagos hajszolása nem igazán vezet eredményre. Ahogy minden mással is, a végső cél a prevenció. Ezt pedig a legegyszerűbben a sziluett védjeggyé alakításával, „levédetésével” teheti meg a gyártó.

Így járt el a Nike is, amikor 2020 júliusában benyújtotta a kérelmet a Jordan 1 High, Low, és Low SE védjegyeztetésére is, melyet az amerikai hatóságok június 1.-vel elfogadtak.

Mit tartalmaz a védjegy?

Nike-Jordan-1-trademark-USPTO-2

Nos, maga a védjegy egy iparjogvédelmi fogalom. Egy olyan jegy, mellyel a védjegyet hordozó áru megkülönböztethető a többi, hasonló terméktől, és biztosítja, hogy az a védjegyjogosulttól, tehát a gyártótól származik. Általában ez alatt márkanevet, vagy logót értünk, de végülis semmi sem zárja ki, hogy egy cipő sziluettjét védje a megjelölés.

A Nike által benyújtott kérelem esetében a védjegy kitér a cipő formájára, elemeire, de a fűzőlyukakra, a varrásra, sőt, a talp mintájára is.

A magas szárú változat mellett megkapta a jogvédelmet a Low, azaz az alacsony szárú modell is. Érdekes módon azonban nem esik szó a Mid verzióról, holott az elmúlt években talán ezek kapták a legnagyobb hangsúlyt a Nike-nál. Ennek az lehet az oka, hogy lényegesen nincs eltérés a Mid és High modellek között, így erre nem volt szükség külön hivatkozni.

Kérdés marad viszont, hogy miért csak az AJ1 került védelem alá, hol marad a többi klasszikus sziluett? Nos, a Nike gőzerővvel dolgozik az ügyön. Ugyanis a Jordan 1 modellek valóban rendelkeznek a kellő hírnévvel és ikonikus megjelenéssel ahhoz, hogy ilyen védelem alá kerüljenek. Nem biztos azonban, hogy más sziluettek is elég érettek ahhoz, hogy védjeggyé váljanak. Ennek ellenére a Nike már benyújtotta a Jordan 3-4-5 és a 11-re vonatkozó kérelmeket.

Miért fontos ez?

A Nike, a legnagyobb sportszergyártó lévén sokszor ütközik a már említett problémákba. Köszönhetően persze annak, hogy számtalan ikonikus formát és sziluettet hoztak a sneaker-világba. Ezekből persze inspirálódni szabad, a probléma inkább az, amikor az inspiráció egyszerűen plágiumba fordul.

Erre pedig a Nike nagyon dühös tud lenni, és akkor minden követ megmozgatnak, hogy visszaszerezzék maguknak az „ellopott” szellemi tulajdont.

Ari-Menthol-10-s

Ari Menthol 10’s – talán az első koppintás, ami komoly jogi botrányt robbantott ki (2006)

Azzal, hogy az Air Jordan 1 sziluett rendelkezik ezzel a védjeggyel, a Nike gyakorlatilag bebiztosította a modell védelmét. Ugyan a cipőkön megjelenő pipás logó eddig is le volt védve, de a koppintott másolatok ezt gyakran valami más motívumra, esetleg saját logójukra cserélték. Épp ezért volt fontos a modell sziluettjének védelme.

A védjegyet ért támadások

Nem kellett sokat várni, hogy megjelenjenek az első támadások a benyújtott és elfogadott védelem ellen. A New York-i RGL Consulting Group alapítója, Robert Lopez vádolta meg csalással a Nike-t, a védjegy elfogadásának kapcsán.

A cég egyébként a „kisebb, független márkákat segíti a vállalati óriások ellen”. Ezzel a védjeggyel pedig egyértelműen ők jártak rosszul.

Lopez elsősorban a benyújtott dokumentumon ábrázolt cipőn a Nike ikonikus pipáját hiányolja, így nem felel meg a valóságnak, hiszen a cipőt valaha is pipával az oldalán árulták. (Ez egyébként nem igaz, az évek során azért voltak „pipátlan” Jordan 1-ek)

A bírálat másik fele kreatív oldalról érkezik. Lopez azzal érvel, hogy ezzel a Nike másokat korlátoz abban, hogy esetleg olyan cipőt tervezzen, ami – akár csak véletlenül – a Nike által levédett elemek valamelyikét tartalmazza. Ezzel lehet egyetérteni, lehet ellenkezni, de ez valóban így van. Ne tervezz olyat, amit már más megcsinált.

Összegzés

A Nike tehát folyamatosan nagy erőfeszítéseket tesz termékeinek védelme érdekében. Az Air Jordan 1 sziluettjének védjegyeztetése pedig egy hatalmas lépés ebben a küzdelemben. Ennek a harcnak pedig természetesen vannak vesztesei, akik eddig „büntetlenül” másolták… akarom mondani inspirálódtak a Nike termékeiből. Az biztos, hogy ez ellen viszont a sportóriás határozottan lép fel, egyenlőre sikeresen.

MisiTheOfficial

Az első sneakeremért még a szüleimnek könyörögtem, de ma már magamat kell győzködnöm, hogy ne minden pénzem cipőkre költsem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×