LIL NAS X ÉS A SÁTÁNI NIKE AIR MAX

Az új generációs rapper Lil Nas X felrobbantotta a netet új klipjével. A Montero (Call Me By Your Name) nemcsak az ütős videó miatt, hanem sokkal inkább a vele egy időben megjelent „sátáni” Nike Air Max 97-tel kapott óriási hypeot.

A bizonyos klip

Lil Nas X Montero (Call Me By Your Name) című nyílt szexualitást ünneplő dalához készült klipje pénteken debütált a YouTube-on és azóta szinte mindenki erről beszél. Bármennyire is meglepő ez, de a dal szövegében is vannak már bibliai utalások, így nem is meglepő, hogy egy egész klip kerekedett köré a témában. Magasröptű videóelemzésbe én nem bonyolódnék, legyen elég annyi, hogy az Édenkertből indulunk, ahol a kígyó bizony alaposan megkísérti esendő hősünket, aki végül egy rúdon pörögve száll alá a Pokolba. A rapper ott egy erősen szexuális öltáncot lejt magának a Sátánnak – aztán egy könnyed mozdulattal fosztja meg őt életétől és az alvilág uralmát is gyorsan átveszi.

Lil Nas X- Montero

Lil Nas X- Montero

A sátáni Air Max 97

Ez esetben az ördög szó szerint a részletekben rejlik. Az ominózus sneaker ugyanis nem más, mint egy népszerű Nike modell, az Air Max 97. Lil Nas X és a brooklyni bázisú MSCHF utóbbi modellből alkottak egyedit. A varrások természetesen pirosak, hiszen a sátán színei a fekete és a vörös, a fűzőt díszítő pentagramma, ami az Anton Szandor Lavey által alapított Sátán Egyházának egyik szimbóluma (az öt őselemet jelképezi: víz, föld, tűz, levegő, idea) pedig csak hab a tortán. Azonban ami sokaknál kiverte a biztosítékot az a légtalp, melybe 2.03 uncia vörös tinta mellett az alkotók egy-egy csepp vére is belekerült. Persze a sneaker oldalán olvasható „Luke 10:18” felírat is jelentőséggel bír, ez Lukács evangéliumának egyik passzusa, mely a következőképpen hangzik:

„A hetvenkét tanítvány nagy örömmel tért vissza. „Uram – mondták –, nevedre még az ördögök is engedelmeskedtek nekünk.” 18Így válaszolt nekik: „Láttam a sátánt: mint a villám, úgy bukott le az égből.19Hatalmat adtam nektek, hogy kígyókon és skorpiókon járjatok, hogy minden ellenséges erőn úrrá legyetek. Nem fog ártani nektek semmi. 20De mégse annak örüljetek, hogy a lelkek engedelmeskednek nektek, inkább annak örüljetek, hogy nevetek föl van írva a mennyben.”

Pentagramma és Air Max 97

Pentagramma és az Air Max 97

A rapper és az alkotók: Lil Nas X és az MSCHF

A rapper és az alkotók: Lil Nas X és az MSCHF

Botrány a hype után

A Lil Nas X nevével fémjelzett cipőkből 666 darab került legyártásra, hiszen ez a Fenevad, vagy ha valakinek úgy jobban tetszik az antikrisztus száma. A cipők hétfőn este kerültek értékesítésre és alig egy perc alatt mindegyik egyedileg sorszámozott 1018 dollárt kóstáló sneaker mindegyike gazdára talált. A történet azonban mégsem ér itt véget, hiszen a Nike nem sokkal az eladások után nem tetszését fejezte ki és peres útra terelte a sátáni cipők ügyét. A sportszergyártó óriás nem a rappert, hanem a MSCHF kollektíváját perli, akik a kereset szerint megsértették a cég védjegyét, illetve sokan téves asszociációt vonhattak le a Nike és az engedély nélkül készült cipők között. Utóbbiak miatt kéri a cég a cipők bezúzását, valamint kártérítés fizetését.

Persze a konzervatív pártok képviselői sem hagyták szó nélkül a témát. A dél-dakotai kormányzó Kristi Noem is aggályait fejezte ki az üggyel kapcsolatban. Mindeközben Lil Nas X csak mémekkel reagál és trollkodik az ördögi sneakereket kritizálókon. Hogy a Sátán Egyháza mit szól az ügyhöz? Erről mégnem tudunk, pedig érdekes lenne hallani az ő véleményüket is.

A 666 sneaker mindegyike egyedileg sorszámozott

A 666 sneaker mindegyike egyedileg sorszámozott

De miért is a botrány?

Lil Nas X egy megosztó figura, ez már első sikerekor kiderült. A 2019-es „Old Town Road” legalább akkora sláger lett, mint a Despacito – azonban sokkal több kritikát kapott. Kezdődött azzal, hogy a Billboard sokáig nem country dalként sorolta be, majd Lil Nas X egy nagyszerű fricskával a műfajban óriási sztárnak számító Billy Ray Cyrus-szal közreműködve remixelte azt, így a műfaji kérdés meg is oldódott. Ezt követte a rapper coming outja, nemcsak felvállalta hanem kijelentette, hogy büszke is másságára. Ekkor már mind a sok esetben jobboldali country közeg és a hiphop kultúra képviselői is kiakadtak rá, előbbi bőrszíne miatt, utóbbi pedig melegsége okán kezdte kritizálni. Az „Old Town Road” persze két Grammyt is hozott Lil Nas X-nek, így továbbra is céltábla maradt.

Új klippel úgy tűnik a keresztény egyháznak kíván üzenni, akik a homoszexualitást sátáni bűnnek tekintik. Lil Nas X-t ahogy láthatjuk ez nem igazán érdekli, ha a Pokolra jut, akkor ott fogja jól érezni magát. A rapper egyébként korábban már elmondta, hogy fiatalkorában sokáig hitt abban, hogy az imáit meghallja Isten és nem lesz többé meleg. Nos, ezek az imák úgy tűnik nem kerültek meghallgatásra.

Másik oldalon a macho hip-hop közeg is kapott egy pofont tőle, hiszen Lil Nas X csajkoszorú és milliókat érő autók, jachtok, helikopterek és órák nélkül fejezte ki saját szexuális fantáziáját. Persze a kritikák innen is szép számmal érkeznek, leginkább azt kifogásolják, hogy rossz hatással lesz a gyerekekre. Kettős mérce ugyebár.

A lényeg, hogy a klippel és a cipővel is nem egy biztosítékot, hanem egy egész biztosítéktáblát vert ki.

Az "Old Town Road" két Grammyt hozott neki

Az „Old Town Road” két Grammyt hozott neki

Láttunk már hasonlót

Lil Nas X sátáni sneakerének van egyébként előzménye is, hisz az imént említett cipőt készítő MSCHF 2019-ben már előrukkolt egy szintén vallási témát feldolgozó darabbal. Az alapot akkor is a Nike Air Max 97-ese adta azonban akkor a „jók oldalán” álltak. A koncepció ugyanez volt, egy fehér AM 97-est turbóztak fel. A világos modell akkor szintén extra részleteket kapott: a talpba a Jordán folyóból származó vizet fecskendeztek, melyet egy pap meg is szentelt. A cipőfűzőt egy keresztre feszített arany Jézus medál díszített, illetve az oldalán a „MT 14:25” felírat is került. Utóbbi Máté evangéliumának következő részére utal:

Éjszaka, a negyedik őrváltás idején a víz tükrén elindult feléjük. Amikor a tanítványok észrevették, hogy a vízen jár, megrémültek. „Kísértet!” – mondták, s félelmükben kiabáltak: Jézus azonban megszólította őket: „Bátorság! Én vagyok, ne féljetek!”

A huszonnégy pár Jézus témájú sneaker akkor a sátáni utódaihoz hasonlóan rekord idő alatt kelt el.

2019-ben Jézus volt az MSCHF témája

2019-ben Jézus volt az MSCHF témája

nojemi

Vallom, hogy egy jól megválasztott cipő a legegyszerűbb szettet is tíz pontossá varázsolja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×