AURALEE x New Balance 550 – mert minden régiben van valami új

Már annyira kezdünk hozzászokni ahhoz, hogy egy-egy márka újra életre kelti rég elfeledett retro darabjait, hogy a legtöbb esetben észre sem vesszük. Nagyjából így lehetett ez a New Balance 550 modelljével is, azonban ezúttal olyan kollabbal öntöttek olajat a parázsra, amitől az rögtön lángra kapott. Bemutatták az AURALEE x New Balance 550-t!

New Balance 550: retro kosárcipő, újra a „pályán”

A modell eredetileg ’89-ben jelent meg, P550 névvel, viszont sosem lett igazán sikeres. A kosárpályára tervezett cipő alapvetően egyszerű recept alapján készült: alacsony szár, egy masszív bőr felsőrész, átlyuggatott részekkel, a relatíve jó(bb) szellőzékenységért, és egy vastag gumi talp.

Ez a kialakítás valójában egyáltalán nem volt idegen a korszak konkurens cipőihez képest, gondoljunk csak az Avia, Reebok, Converse, vagy akár Nike kosárcipőkre.

new-balance-550-2021

New Balance 550 – az Aimé kollaborációjában

Talán ez is jelenthette a vesztét, hiszen az eredeti megjelenéskor az 550 nem lett éppen a legfelkapottabb modell. Meglehet épp amiatt, hogy semmilyen új technológiát nem vitt a pályára. A New Balance pedig amúgy is sokkal erősebb volt futó fronton, így az 550 is csak a futócipők árnyékában létezhetett. Legalábbis akkor.

Azt talán nyugodtan állíthatom, hogy 2020-ban erősen visszaköszönt a 80-90-es évek divatja, ami pedig egyúttal új lehetőséggel is szolgált az egykoron lenézett 550 számára, hogy elfoglalja méltó helyét.
Egy szó mint száz, tavaly újra meg is jelent a modell, ezúttal az Aimé Leon Dore közreműködésével. A nagy re-releaset követően a gyártó nem is habozott sokat, megjelentették a cipőt GR, azaz egy nem-limitált kiadásban is. Ez viszont már nem hozta az elvárt keresletet (köszönhetően a – szerintem – béna színállásoknak).

A modell körül tavaly fellángolt tüzet azonban úgy tűnik mégsem hagyják teljesen kihűlni a New Balance fejesei, ugyanis bedobták a titkos fegyvert: Íme az AURALEE kollaboráció!

Ki / Mi az az AURALEE, és miért érdemes rá figyelni?

Az AURALEE egy feltörekvő japán márka, mögötte pedig nem más, mint Ryota Iwai áll: egy fiatal, de rendkívül tehetséges tervező, aki márkájával néhány év alatt az egész világot meghódította: ma már olyan márkákkal dolgoznak együtt, mint a Converse, vagy az éppen tárgyalt New Balance.

A kollekcióikat végigböngészve abszolút a könnyed, minimalista darabok uralkodnak, a 2021-es kollekciót pedig teljes mértékben a világos bézs-barna színek dominálják.

auralee-2021-f-w-collection

AURALEE, 2020/21 FW collection – A Paris Fashion Week kifutóján

Ami különlegessé teszi a márkát, az – sok más között – mindenképp a minőségre fektetett hangsúly. Minden kollekció legelső fázisaként kutatásba kezdenek, és felkeresik az elérhető legkiválóbb minőségű nyersanyagokat. Ha ez megvan, csak utána állnak neki kidolgozni a végleges darabokat.

Az AURALEE már korábban kezdett együtt dolgozni az amerikai sportszergyártóval. Első kollekciójuk 2019-ben debütált, akkor a New Balance RC-2 modellje kapta meg Iwai kezelését. Ezt követte még két közös munka, legutóbbi alig fél éve, 2020 augusztusában.

Auralee-x-New-Balance-RC-2

Az első AURALEE x New Balance kollab, 2019-ből

Most pedig újra közös projekten dolgoznak:

AURALEE x New Balance 550

Az újra-újraélesztett retro modellt újra megpillanthattuk az AURALEE idei őszi-téli kollekciójában.

A korábbról már ismert fekete, és retro-színes színállásoktól eltérően most a japán brand egyszerűm, elegáns színeiben pompázik a cipő. A forma alapvetően változatlan: megtartották a bőr felsőrészt, ami várhatóan – a japán tervező filozófiájának köszönhetően – kiváló, prémium bőrből készül majd. Gyakorlatilag az egész felsőrész egyszínű, néhány barnásabb részlettel kiegészülve, és persze ott a besárgított gumitalp, hogy teljes legyen a retro-look.

Auralee-x-New-Balance-550-sneaker-2

A kollaborációról ugyan még sem hivatalos ár, sem megjelenési dátum nem derült ki, várhatóan az AURALEE kollekciójával együtt, kora ősszel kerülnek majd a polcokra.
Ha pedig megtartják a sneaker eredeti árazását, akkor várhatóan $110 / $130 -os áron szerezhetjük majd be őket.

Auralee-x-New-Balance-550-sneaker-1

MisiTheOfficial

Az első sneakeremért még a szüleimnek könyörögtem, de ma már magamat kell győzködnöm, hogy ne minden pénzem cipőkre költsem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×