Figyelj, hogy hol adsz és veszel cipőket [TIPPEK]

Szoktál adni-venni sneakereket? Akkor biztos beszéltél már le személyes meetupot is. Ezt pedig nem mindegy, hogy hová szervezed: nézd meg tippjeinket, hogy minimalizáld a kockázatát annak, hogy valami váratlan kellemetlen meglepetés érjen egy találkozó alkalmával!

Amióta a sneakerek ennyire népszerűek lettek, egyre többen mennek rá a releasekre és raffle-ökre és vásárolnak néhány (vagy akár sok pár) cipőt, hogy utána csoportokban resellben továbbadják őket. Néhányan pedig már lehet, hogy gyakrabban vesznek csoportokban cipőt, mint „hagyományos” módon, azaz cipőboltban vagy webshopokban.

Ez pedig felvet egy csomó kérdést, amik a normál, üzletben vásárlásnál nem merülnének fel. Ha szeretnéd, hogy ne verjenek át a csoportokban történő adás-vételkor, akkor olvasd el tanácsainkat!

1. Válaszd meg a csoportokat, amiknek tagja vagy!

A Facebook csoportok nem egyformák. Nem mindegy, hogy bárkit beengednek vagy megválogatják a tagokat. Vannak, ahol az adminok rendet tartanak és a szabályok megszegőit kiteszik a csoportból és olyanok, ahol szabadjára vannak engedve a dolgok. Egy rendben tartott csoportnál eleve kisebb az esélyed, hogy olyannal akadj össze, aki nem tisztességes.

Sneaker adás-vétel csoportok Facebookon - jól nézd meg, melyiknek vagy a tagja!

Sneaker adás-vétel csoportok Facebookon – jól nézd meg, melyiknek vagy a tagja!

2. Legit checkelj – és ne csak a cipőt!

A legit checknél sokan csak magának a cipőnek az eredetiségét ellenőrzik, de ez képekről eleve nem egyszerű mutatvány – a nyilvánvaló kamut persze képről is könnyen ki lehet szúrni, de a fejlettebb hamisítványokat már kevésbé. Mi mindig azt mondjuk, hogy legit checkeld az eladót (de ez a vevőre ugyanúgy érvényes lehet).

Ha követed a csoportok életét, akkor biztosan te is emlékszel azokra az extrém esetekre, amikor nem csak „simán” kamut akartak eladni, hanem messzebbre is mentek. Nevek nélkül, úgyis tudjuk kikről van szó: az egyik esetben elhagyott környékre csalták ki a gyanútlan srácot késsel fenyegették és kirabolták. A másik esetben, mikor kiderült, hogy hamis cipőt adott el, az új találkozón az „eladó” a cipővel együtt taxival lépett meg a helyszínről – nyilván a pénzt „elfelejtette” visszaadni.

Természetesen utólag mindig könnyű okosnak lenni, de itt van néhány tanács, hogy előtte is okos lehess.

3. Tervezd meg okosan a találkozót!

Amikor leszervezed a meetupot, akkor azt okosan tedd! Dr. Molnár István Jenővel, a BEVE (Biztonságos és Élhető Városokért Egyesület) bűnmegelőzési szakértőjével beszélgettem arról, hogyan minimalizálhatod a kockázatot!

Mire figyeljünk a találkozó helyszínének kiválasztásakor?

Lehetőség szerint olyan helyen találkozzatok, amit te is jól ismersz, voltál már ott. Ha ismeretlen helyre hívnak, nézd meg előtte a helyszínt Google Maps Streetview-ban.

Mindenképpen forgalmas, nyilvános helyben egyezzetek meg. Ez lehet egy tér, közlekedési csomópont, bevásárlóközpont. Ezen belül is egy tágas, jól belátható világos vagy jól kivilágított pontot válassz, nagy plusz, ha van térfigyelő kamera is. Tehát például ne a bevásárlóközpont parkolóházában, hanem inkább az ételudvarban találkozzatok, egy közlekedési csomópontban ne az aluljáróban vagy félreeső sarokban, hanem mondjuk a forgalmas buszmegállóban.

Ezeken a találkozó helyeken, amellett, hogy eleve sok az ember, könnyebben találhatsz egy hatósági személyt (rendőr, polgárőr, közteres) vagy biztonsági őr, akihez fordulhatsz, ha baj van.

Válassz biztonságos találkozó helyszínt

Válassz biztonságos találkozó helyszínt

És hol ne meetupoljunk?

Kerüld az olyan találkozó helyszíneket, melyek néptelenek, sötétek és szűkösek (pl. egy sikátor) vagy nem bizalomgerjesztőek (például félreeső utca, ipari terület munkaidőn kívül, szemetes, elhanyagolt környék). De lehet egy amúgy kellemes park is lehet tiltólistás, ha a sok fa, bokor miatt takarásban lennétek. Ha ilyet látsz, kérd meg, hogy máshol találkozzatok. Ha erre a másik fél nem hajlandó, az már eleve gyanúra adhat okot!

Ne találkozz olyan környezetben, ahol nem érzed magad biztonságban!

Ne találkozz olyan környezetben, ahol nem érzed magad biztonságban!

Mit lehet még tenni?

Kérd meg egy barátodat, hogy menjen veled és a találkozó előtt mondd el szüleidnek vagy a párodnak, hogy kivel és hol fogsz találkozni. És legyen feltöltve a telefonod!

Készpénz helyett a vevő fizethet azonnali átutalással, Revoluttal, ahol pár másodperc alatt átér a pénz! Ha mégis készpénzeztek, akkor diszkréten adjátok át és számoljátok meg, mert (több) százezres összegek átadása mások figyelmét is felkeltheti! Meg akár a cipősdobozé is. Ne feledjétek: az alkalom szüli a tolvajt (és a rablót is).

És mit tehetsz még?

Fentebb azt próbáltam felvázolni, hogy ne válj áldozattá és ebben tényleg nagy szerepe van, hogy milyen környezetben vagy. Cserébe most az lenne a kérésem, hogyan ne válj elkövetővé… na jó, ez így meredek – inkább úgy fogalmazok, hogy ne járulj hozzá, hogy megnövekedjen a bűnözés.

Lehet meglepően hangzik elsőre, de egy utca, egy környék állapota jelentősen befolyásolja, hogy milyen a közbiztonsága. Ez a „betört ablak” elve. Ha szemetes, össze van taggelve, elhanyagolt, akkor megváltozik az arra járók hangulata: eszükbe sem jut, hogy elidőzzenek, inkább igyekeznek minél előbb elhagyni a területet. Cserébe nagyobb az esélye, hogy odavonz rosszabb arcú embereket, elszaporodhatnak a rongálások, kisebb lopások, pl. biciklilopás, „kipakoltatás”. És hogy mit tehetsz te? Ne szemetelj, ne taggelj és ha kiégett lámpát, szemétkupacot, vagy egy elhagyott autóroncsot, összetört padot látsz, jelentsd be, mondjuk a jarokelo.hu -n! Tényleg számít!

Tegyél érte, hogy egy környék ne legyen elhanyagolt!

Tegyél érte, hogy egy környék ne legyen elhanyagolt!

Nyerj egy Yeezy 350 Carbont a BEVE fotópályázatán!

A BEVE egy fotópályázatot hirdet 14-18 éves fiataloknak Instagramon, amiben egy Yeezy 350 Carbon sneakert nyerhetsz a True to Sole-ból és egy adidas és egy Vans cipőt a sneakerbox.hu shopból. A részletekhez és a játékba jelentkezéshez kattints ide!
Fotók: Németh Miki (@nmthmike)
Ártatlan tradelő srác: Kállai Máté (@mate_kallai)

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Dávid szerint:

    Hasznos volt a cikk. Sok embernek aki még új a témában nagy segítség lehet.
    Velem is párszor előfordult kisebb nagyobb összetűzés az eladóval/vevővel.

×