A fülhallgató az outfited része – Panasonic RZ-S300W teszt

A fülhallgató is az outfit része? Szerintünk mindenképpen: a kiegészítőknek nagy szerepe van a stílusos öltözködésben, ezért érdemes egy jó hangminőséggel és designos kinézettel rendelkező fülest választanod. Kaptam tesztelésre egy Panasonic RZ-S300W fülest, nézd meg a videót és olvasd el a cikket a tapasztalataimmal a tovább után!

Nézd meg a videót…

…vagy olvasd el a cikket!

Mi itt a sneakerbox csapatában természetesen leginkább a cipőkre koncentrálunk, de ahogy az outfites videóinkban és cikkeinkben is el szoktuk mondani, mindig a megjelenésed teljes összképe, ami számít. A legjobb vagy leglimitáltabb sneakerhez is lehet totál rosszul felöltözni és egy GR sneakerhez is lehet pöpec és stílusos outfitet összehozni.

A fülhallgató is az outfited része

És ebben a kiegészítőknek is nagy szerepe van: a megszokott sapkán, (nap)szemüvegen, ékszereken kívül kevesen gondolnak rá, de egy táska, hátizsák és igen: a fülesed is egy olyan elem, ami egy jó szettet még jobbá tehet. Ebben a cikkben most a fülhallgatókról lesz szó a kicsiktől a nagyokig, a vezetékesektől a wiresless típusokig és megismerheted a tapasztalataimat a Panasonic RZ-S300W vezeték nélküli fülhallgatóval!

Fejhallgató vagy fülhallgató?

A fülhallgatóknál a leglátványosabb különbség, hogy fejhallgatóról vagy fülhallgatóról van szó. Néhány évvel ezelőtt nagy divat volt a hatalmas párnákkal ellátott színes fülhallgató vagy egy kicsit kisebb de még mindig szabad szemmel jól látható – a csapatban mi is használtunk több ilyen Skullcandy fülest.

Bár a nagy fülesek hangzása általában jobb (persze nem mindegy, hogy milyen), de egyáltalán nem praktikus: sok helyet foglal a táskában, sőt az enyém még vezetékes is volt…

A színes fejhallgatók trendje is menő volt anno

A színes fejhallgatók trendje is menő volt anno – az én kezemben egy vadiúj IcePad Mini is van!

Viszlát, vezetékek!

Apropó, vezetékek: szerintem ez az, ami után senki sem sír: egy fülhallgató vezetéke sosem lehet elég hosszú, azon kell gondolkodni, hogy melyik ruhád alatt bújtasd át, hajlamos megtörni és akkor lehet kidobni az egész fülest és ami biztos: akarattal sosem tudnád úgy összegubancolni, ahogy azt megteszi magától is, ha néhány órát a zsebedben tölt.

Összegubancolódott vezetékek

Összegubancolódott vezetékek

Nem csoda, ha a vezeték nélküli, kisméretű fülhallgatók az utóbbi időben robbanásszerűen elterjedtek, hiszen a Bluetooth kapcsolat miatt az Androidos okostelefonokkal és az iPhone-okkal is működnek. Így az elmúlt években én is in-ear, azaz fülbe dugható eszközöket használtam és elhagytam a vezetékeket, leginkább az AirPodsomat használtam, ami design és kezelhetőség szempontjából magasra tette a lécet az elvárásaim terén, de pl. hangerő vagy a külső zajok kiszűrésében ez sem hibátlan cucc.

Panasonic RZ-S300W fülhallgató teszt

A tesztelésre kapott Panasonic RZ-S300W is a vezeték nélküli sztereó fülhallgatók közé tartozik. A dobozban az egymástól függetlenül is működő bal és jobb füles, a töltődoboz és a USB-A/USB-C töltőkábel kaptak helyet. Én a fehéret kaptam, ami nem hófehér, inkább világosszürkének mondanám.

Kinézet és első benyomások

A dobozból kivéve és megfogdosva a füleseket és dobozt a tapintásuk kellemes és nagyon könnyű minden. Desing szempontjából úgy érzem, hogy a funkcionalitás volt a legfontosabb és látszott, hogy a tervezők minél kisebbre akarták venni a fülhallgatók méretét. Miután bedugod, gyakorlatilag csak az ezüstszín pereme és a füles teteje látszik ki a füledből. A teteje a fő kezelőfelülete is, mind a bal, mind a jobb fülesen érintésekkel lehet vezérelni a lejátszást, a zenéket és a hangasszisztenst is.

Panasonic RZ-S300W fülhallgató teszt - első benyomások

Panasonic RZ-S300W fülhallgató teszt – első benyomások (Fotó: @nmthmike)

A fülhallgató használatba vétele

Először feltöltöttem mindkét fülest a töltődobozban, gyorsan elértük a három csíkot (a leírás szerint egy negyedórás gyorstöltéssel 90 perces lejátszáshoz elegendő töltést lehet belepumpálni a fülesekbe). A párosítás a telefonommal (iPhone 11 Pro) gördülékenyen ment. iOS-re és Androidra is elérhető a Panasonic Audio Connect nevű app is. Ha ezt telepíted, akkor a töltöttségi szint jelzésén túl elérhető pár finombeállítás, például az ekvalizer, környezeti hangok ki- és bekapcsolása).

Kiválasztottam a fülemhez megfelelő méretű szilikon dugót a füleshez (négyféle méretet adnak), ugyanis ez a füles „agybadugós” típusú.

Zenehallgatás

Nagyon jól be lehet helyezni a füleseket és a digitális zajcsillapítási technológiának köszönhetően tényleg szinte teljesen kizárják a külvilág zaját, így a zenehallgatás zavartalan. Az utóbbi időben az AirPodsomat használtam, így ezzel tudom összehasonlítani. A (sima) AirPods úgy van megtervezve, beengedje a külvilág zajait is, ehhez képest a Pana füles sokkal-sokkal jobban elszeparál a külvilágtól – jobban kijöttek a hangok, mind a basszusok, mind a magasak. A basszusok különösen fontosak számomra: elég sok technót és más elektronikus műfajt hallgatok és szeretem ha szépen és telten szólnak a mélyek – ebben abszolút jól teljesített az RZ-S300W.

Ha egy fülessel úgy be tudod dugaszolni a füledet, hogy szinte teljesen kizárja a külvilág hangjait, az veszélyes is lehet, mert nem hallasz meg egy például egy közeledő autót. Erre találták ki a külső hangok közvetítését, amit a jobb füles hosszabb nyomva tartásával lehet ki és bekapcsolni. Ez a funkció  kicsit dobozhangúan visszhangozza a külvilágot – szerintem ezt nem érdemes állandóan bekapcsolva tartani.

A zenehallgatás vezérlés (lejátszás, stop, következő és előző szám) könnyen ment, miután beletanultam a kezelésbe, az előre és hátra léptetéshez szükséges nyomásokat pityegések jelzik, így könnyebb kétszer vagy háromszor megnyomni a számok közötti ugrásokhoz.

A kapcsolatot végig stabilnak tapasztaltam, nem volt szakadozás.

Panasonic RZ-S300W fülhallgató teszt

Panasonic RZ-S300W fülhallgató teszt (Fotó: @nmthmike)

Hangoskönyvek/podcastok

A tavaszi kijárási korlátozások alatt szoktam rá, hogy naponta hosszú gyaloglásedzéseket tettem a környéken és eközben hangoskönyveket és podcastokat hallgattam. Az AirPodsnál az a gond, hogy ha egy zajosabb út mellett mentem, akkor nagyon nehezen értettem ki a szöveget és ha egy busz vagy vonat ment el mellettem, akkor semmit sem hallottam. A Panasonic a szilikon dugókkal sokkal jobban teljesített ebben, a külvilág hangjai nem zavarták a szövegértést.

Telefonhívások

A telefonálást is kipróbáltam, zenehallgatás közben működött, hogy felvettem a füles megérintésével, és én is indítottam hívást. Ezek a funkciók zökkenőmentesen működtek, de – legalábbis nálam – a füles „agybadugós” kialakítása itt nem volt bejövős: az, hogy saját hangomat hallottam a fejemben miközben beszéltem, engem frusztrált. De ez nyilván valamennyi szilikondugós kialakítású fülesnél zavar, nem csak ennél a tesztelt modellnél.

Hangasszisztens

A füles képes arra, hogy a Google Assistantnak, Sirinek és Alexának is hangutasítást adjunk. Én amúgy a hangvezérlést és diktálást nagyon ritkán használom, inkább konzervatív módon pötyögni szoktam.

Kis mérete miatt én csak úgy tudtam a helyére nyomni a fülemben a fülhallgatót, hogy nem volt elég az oldalát megfogni, a tetején lévő felületét is meg kellett érintenem/nyomnom. Az hamar kiderült, hogy a hangvezérlés aktiválása pontosan annyi időt igényel, amíg a bal fülest benyomom a helyére. Siri tehát „életre kelt” és a külvilág random zajait meglepő gyorsasággal „értelmezte” valamelyik kontaktom neveként (kizárólag olyat, akivel már évek óta nem beszéltem). Őket azon nyomban el is kezdte hívni, alig győztem a hívást leállítani. Szóval a hangvezérlést a harmadik ilyen eset után kikapcsoltam.

Panasonic RZ-S300W füles

Panasonic RZ-S300W füles (Fotó: @nmthmike)

Mennyire gyakran kell tölteni?

Nem mértem stopperrel, hogy hány percet és órát használtam – a tapasztalt az, hogy eddig szinte alig kellett a töltéssel. Voltak napok, amikor több órát használtam egyhuzamban, többször egy nap (reggeli utazás, napi meló közben, esti edzéshez) és egyszer sem volt olyan, hogy használat közben merült volna le. A töltődoboz is elég nagy tartalékokkal rendelkezik, mert azt is alig kellett töltenem. Így teljesen reális számomra a számadat, ami a dobozra írtak, hogy egy töltéssel a két füles kb. hét órát bír és összesen a dobozból töltésekkel olyan 30 órát, anélkül, hogy hálózatra kéne dugni.

Összegzés

A legfontosabb területeken, mint a tiszta és mély hangzás és a jó kapcsolat szerintem nagyon jól teljesít a Panasonic RZ-S300W, design szempontjából az inkább átlagos mezőnybe tartozik (ez persze szubjektív, nálam az AirPods magasra tette a lécet). Miután rááll az ember keze, hogy melyik oldalon mit kezel, a fülhallgató kezelhetősége jó (a hangasszisztens kikapcsolása után…). 40 000 Ft körüli ára a technikai tudásával arányos, a designnal szerintem kevésbé, ár-érték arányban összességében megéri.

Termékfotók: Németh Miki (IG: @nmthmike)

#promóció: A fülhallgatót a Panasonictól kaptuk.

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)
×