The Simpsons Vans cipők a shopban!

A The Simpsons az animációs sorozatok között legalább akkora ikonnak számít, mint a Vans klasszikus modelljei, az Old Skool, a Sk8-Hi vagy éppen a Slip-On. Ahogy a szivárogtatásokból már tudni lehetett, a Simpsons család és Springfield városának más ismert lakói egy Vans kollab kollekció darabjain jelennek meg. Eljött augusztus 7-e, a release napja: ismerjétek meg, hogy milyen cipőket találhattok meg a sneakerbox.hu shopban! Sőt: Kálovics Tibornak, a hazai Simpsons rajongói oldal szerkesztőjének jóvoltából a posztból egy csomó érdekességet ismerhettek meg a sorozat világából – dupla ok, hogy olvass tovább!

Vans Old Skool egyenesen Moe kocsmájából

Kezdjük a jelenleg legnépszerűbb Vans modellel: ez az Old Skool színállás nem is állhatna távolabb a klasszikus fekete-fehértől. Az alapszínek Moe kocsmájának színeit, a belső panelek a jellegzetes négyzetmintás ablakokat idézik. A cipők külső oldalán a Vans hullámot szereplőkre cserélték: az egyik oldalon Homer Simpson és a bár legnagyobb törzsvendége, Barney láthatók, a másikon pedig a kocsmatulaj Moe, Lenny és Carl körében. A belső oldalon megmaradt a Vans hullám, de finom rózsaszín lett 😀 A cipő sarkára a kocsmaajtó felett díszelgő Moe’s felirat került, a talpbetét a sorozat főcímének első képkockáit, a kék égen bárányfelhős mintát idézi.

Moe's Vans Old Skool (VN0A4BV521L)

Moe’s Vans Old Skool (VN0A4BV521L)

Egy kis „belsős infó” Moe kocsmájáról Tibortól: A kocsma lényegében Homer második otthona, ha a családfő nincs otthon Marge előbb hívja a kocsmát, mint a munkahelyét, mert tudja, hogy ott van. A tulaj többször felgyújtotta már a helyet, hogy biztosítási csalást kövessen el. Mindig szemből látjuk a karaktereket, mintha ülnének a pultnál és körülbelül húsz év után volt egy olyan poén, hogy mutatták őket hátulról és kiderült, hogy Moe olyan csóró, hogy nincsen pénze székekre: ezért görnyedten, ülést imitálva állnak a pultnál. Az alkoholista Barney-n kívül Lenny és Carl is állandó törzsvendégek és rejtett utalások vannak arra, hogy ők igazából nemcsak barátok.

Ha te is szeretnél tiszteletbeli törzsvendég lenni a Moe kocsmájában, akkor ide kattintva mehetsz rá erre az emlékezetes Old Skoolra!

The Simpsons: Moe's Vans Old Skool (VN0A4BV521L)

The Simpsons: Moe’s Vans Old Skool (VN0A4BV521L)

 

Vans Slip-On Springfield (közel) teljes lakosságával

Na jó, talán nem a teljessel, de ha nem csak egy kedvenc szereplőd van, akkor ez a te színállásod! Mivel egy Comfy Cush modellről beszélünk, ezért még kényelmesebb is lesz! Ha ez a Slip-On van rajtad, lemerült a telefonod és sokáig kell várnod a buszra, akkor játszd ezt a kis játékot: fánkból vagy Hógolyóból van több a cipőkön? 😉 Ide kattintva szerezhetsz be egyet a shopból!

The Simpsons x Vans Comfy Cush Slip-On (Springfield - VN0A3WMD1TJ)

The Simpsons x Vans Comfy Cush Slip-On (Springfield – VN0A3WMD1TJ)

Egész Springfield a cipőn - na jó, csak majdnem

Egész Springfield a cipőn – na jó, csak majdnem

Vans Sk8-Hi: a „régi” találkozása az „újjal”

A Sk8-Hi cipőkön igazi „Simpson-történelem” látható, az egyik páron az 1987-es meglehetősen kezdetleges karakterekkel, a másikon a jól ismert „mai” megjelenésük. Hogy még valami klasszikus legyen a cipőkön, világoskék-fehér checkerboard mintázat is díszíti a magas szárat. Itt megtalálod az elérhető méreteket!

The Simpsons 1987 vs. 2020 Vans Sk8-Hi (VN0A4BV617E)

The Simpsons 1987 vs. 2020 Vans Sk8-Hi (VN0A4BV617E)

Tibor elmesélte, hogy skiccelt rajzoknak annyi a sztorija, hogy 1987-ben amikor a rövidfilmek elindultak, akkor néztek ki így a karakterek. Egy sztori szerint az alkotó Groening csak alapskicceket küldött az animátoroknak azt várva, hogy ezen még finomítanak majd. Nos, ez nem történt meg… Ezért az első rövidfilmekben a családnak csak ez a nagyon „kezdetleges” verziója volt látható. A sorozat során sokszor poénkodnak az eredeti kinézettel, az egyik ilyen Halloweeni epizódban a ’87-es Simpson család visszajött terrorizálni a modernet 🙂

A régi vs. új Simpsons karakterek a Sk8-Hi modellen

A régi vs. új Simpsons karakterek a Sk8-Hi modellen

Fánkos Vans papucs

Mivel az amerikai filmekben a rendőrök gyakorlatilag fánkon és kávén élnek, egy olyan társadalomkritikus sorozatban, mint a The Simpsons, elég ritkán látjuk fánk nélkül a rendőröket 😉 De nem csak az ő kedvencük ez a finom cukormázas süti, gyakorlatilag Homer Simpson védjegyének tekinthető.

Mit sztorizik erről Tibor? Nos, Homer kedvenc étele az amerikai kerek fánk, azaz a donut. Az atomerőműbe, ahol dolgozik két ok miatt jelentkezett: hogy eltartsa a születendő fiát, illetve mert ott fánkot lehet kapni ebédre. Marge egyszer összeszámolta, hogy Homer évente körülbelül háromezer dollárt költ fánk vásárlására. A donut világszintű népszerűségéhez sokban hozzájárult a sorozat, Magyarországon is azóta lehet „igazi” rózsaszín kerek fánkot venni.

Nem is volt kérdés, hogy a kollekció valamelyik darabjának fánkosnak KELL lennie! Ha bejön ez a finom rózsaszín csodapapucs, akkor ide kell kattintani! Ha megrendeled, csak egyvalamire figyelj majd: bele ne harapj, ha kajaflessed van!

Vans x The Simpsons SlideOn Donut (VN0A45JE12Z)

Vans x The Simpsons SlideOn Donut (VN0A45JE12Z)

Vans SlideOn - a fánkos Vans papucs (VN0A45JE12Z)

Vans SlideOn – a fánkos Vans papucs (VN0A45JE12Z)

Simpsons Vans hátizsák is van ám!

Remélhetőleg a suliba járás most szeptembertől nem abból áll majd, hogy a szobádból átmész a nappaliba, mert ott erősebb a wifi – hanem „rendes” iskolába járást, táskával, mindennel. Ha hátizsákot keresel, akkor ez a klasszik Vans-kockás darab, a kikandikáló Simpson karakterekkel tuti darab. Már csak azt a részt hiányolom, hogy Bart a táblára századszorra is felírja, hogy „Imádom a digitális oktatást!” Kattints ide és dobd a kosárba!

Vans hátizsák, Simpsons karakterekkel

Vans hátizsák, Simpsons karakterekkel

The Simpsons Vans hátizsák (VN0A3I6RZZZ)

The Simpsons Vans hátizsák (VN0A3I6RZZZ)

Még több Simpsons sztori!

Megkértem Tibort, hogy meséljen még egy kicsit a legendás sorozatról egy mini-interjú keretében!

Hogyan kezdődött az egész?

A Simpson család története 1987-ben kezdődött, amikor rövidfilmként debütáltak a Tracy Ulman Show nevű műsorban. Sorozat formájában 1989. decemberében indult el a Simpsons, amelynek a 32. évada 2020 szeptemberben kezdődhet az amerikai FOX csatornán. Ez minden idők leghosszabb ideje futó főműsoridős sorozata, jövőre már a 700. epizódját fogják bemutatni.

A sorozat azzal is büszkélkedhet, hogy a legtöbb híresség vendégszerepelt benne: olyan színészek kölcsönözték a hangjukat egy-egy karakternek, vagy animált önmaguknak, mint Jodie Foster, Mel Gibson, Jack Lemon, Meryl Streep, Michelle Pfeiffer vagy Dustin Hoffmann, vagy hogy a fiatalabbakat is említsek Anne Hathaway, Channing Tatum, Daniel Radcliffe és Zack Galifilanak is is vendégszerepelt.

Zenészek közül Michael Jackson vagy a Rolling Stones emelhető ki, de egy alkalommal még az akkor épp hatalmon lévő Tony Blair is szinkronizálta saját magát. További rekord, hogy amikor a 1990-ben 33 millióan nézték meg a második évad első részét, az a mai napig minden idők legnézettebb rajzfilm epizódjának számít.

Híres emberek a Simpsons sorozatban

Híres emberek a Simpsons sorozatban

Mi számodra a top sztorik a sorozattal kapcsolatban?

Michael Jackson álnéven szinkronizált a sorozatban, mivel bár nagy rajongó volt, a szerződése szerint nem szerepelhetett volna FOX-műsorban. A karaktere egy nagy darab fehér fickó volt, akivel Homer a diliházban találkozott és magát MJ-nek képzelte.

A sorozat többször is „megjósolta” a jövőt, ezért táptalajt ad összeesküvés elméleteknek: egy 2000-es epizódban, ami huszonöt évvel később, a jövőben játszódott, például elhangzott, hogy Donald Trump az Egyesült Államok elnöke.

Homer Simpsonnak az eddigi részekben közel 200 munkahelye volt: láttuk Grammy-díjas zenészként, világbajnokság futballbíróként és űrhajósként is.

A második évadtól kezdve minden évben van egy tematikus adás, az úgynevezett Threehouse of Horror (vagy féltucat fordítása volt, talán a Horror lombháza a legelterjedtebb) amiben három, a sorozat történetéhez nem kapcsolódó történetet láthatunk, legtöbbször filmek kifigurázását. Ezeket Halloween környékén vetítik le.

A Simpson alkotói a jövőbe látnak?

A Simpson alkotói a jövőbe látnak?

Van valamilyen magyar vonatkozása/érdekessége a Simpsons sorozatnak?

Több is! A harmadik évad végéig a magyar Csupó Gábor volt a felelős a sorozat animációjáért.

Bart Simpsonnak volt egy 1990-es videoklipje Do the Bartman címmel, amit Budapesten készítettek el.

És egy jellemző reakciók: egyszer be akarták perelni a sorozatot akkor sugárzó Viasat 3-at, mert negatív képet festett a sorozat a cigányjósokról.

Homer Simpson hangja 1998 és 2018 között a néhai Székhelyi József volt. Annyira hozzászoktak a rajongók a karakteréhez, hogy amikor 2005-ben egy epizódban nem tudott szinkronizálni és Csuja Imre hangján szólalt meg Homer, akkor több ezer levelet és e-mailt küldtek a Viasatnak. A csatorna azonnal reagált, onnantól Székhelyi évekig Szegedről oldotta meg a szinkronizálást.

Hogy látod, hogyan befolyásolta a Simpsons az utánuk jövő sorozatokat?

A sorozatban nem múlik az idő, vagyis a karakterek harminc év alatt jó ha egy évet öregedtek. Számos visszatekintő (és jövőben játszódó) epizód készült el az évek során, amik egy adott korszakra reflektáltak. Ettől persze a való világban telik az idő és számos más legendás animációs sorozatot ismerhettünk meg. De lényegében, ha nincsen Simpson család akkor nincsen se Futurama, se South Park, se Family Guy. A Simpsons volt az egyik első társadalomkritikus rajzfilmsorozat, aminek a világnézetéből a South Park alkotói is építkeztek. A Futuramát maguk a Simpsons kreátorai készítették – ez persze azonnal látható a stílusból is.

A Family Guy és a Simpson család majdnem 20 éve egymást követi vasárnap esti műsorsávban és a Family Guyt többször is megvádolták, hogy plagizálta a Simpsonst. A két sorozatnak 2014-ben volt egy közös epizódja amelyben erre reflektálva bemutatták a különbséget, illetve azt is, hogy a mellékszereplők egyike-másika között azért akad némi hasonlóság. A South Parkban is volt egy olyan rész, amiben kifigurázták, hogy „ezt a Simpsonsban már megcsinálták”.

The Simpsons vs. The Family Guy

The Simpsons vs. The Family Guy

Végül, de nem utolsósorban: honnan jött ez a rajongásod a sorozat iránt?

A blogstar.hu (azon belül például movie.hu) munkatársa. Több rajongói oldal számára is írtam cikkeket a Simpson családról, valamint három évig egy saját blogot is készítettem a sorozatról. A Simpsons iránti rajongásom még gyermekkoromból származik, öt éves voltam, amikor a néhai TV3-on elkezdtem nézni Homerék kalandjait, több, mint húsz évvel ezelőtt. Az igazi rajongás körülbelül 15 éve kezdődött, azóta valamennyi részt megnéztem legalább kétszer-háromszor és máig naprakészen követem a sorozatot.

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×