Chunky Dunky – a jégkrém cipő

Szereted az egyszínű, letisztult sneakereket? Na, akkor a Chunky Dunky tuti nem neked való 😀 Ezen a Ben & Jerry’s x Nike SB Dunk kollab cipőn van minden, mint a búcsúban: „tehénszőr” felsőrész, a jégkrémes dobozok színvilágát idéző festés, és megolvadt pipa. A szivárványszínű belső rész már volt? Na, hát az is van. A színpompás deszkás Dunk további finom részletei, az ex-hippi jégkrémgyárosok sztorija és a sneaker fogadtatása a tovább után!

Nézd meg a Chunky Dunky videót!

A Chunky Dunkry-ról egy vlog is készült, katt és nézd meg!

A Ben & Jerry’s x Nike SB Dunk sneaker

A Nike nagyon nyomja most a Dunk cipőket, erről nemrég olvashattatok egy kollab cikket Misi és Dani bloggereinktől. A Chunky Dunky Nike SB egy szivárványszínű dobozból bukkan elő – hűtést szerencsére nem igényel 🙂 A fő színek a cipőn az ég világoskékje, a bárányfelhők fehér színe és a füves dombok zöldje – ezek vannak a jégkrémesdobozokon is. Ami még azonnal szembetűnő, az a bocik foltjait idéző „tehénszőr” panelek. A sárga megolvadt pipa a cipők oldalán nem csak festés, hanem a bőr van így kivágva. A sarkon és a nyelven is a Nike felirat a Ben & Jerry klasszikus betűtípusával írodott.

Ben and Jerry's x Nike SB Dunk - a Chunky Dunky

Ben and Jerry’s x Nike SB Dunk – a Chunky Dunky

Ha fokozni szeretnéd a színeket, akkor az eredetileg a cipőben lévő fehér fűzőt le lehet cserélni a mismatch zöld és sárga fűzőkre: a zöld a talppal, a sárga a pipával harmonizál.

A cipő kívülről sem kifejezetten egyhangú, de az igazi színkavalkád belül vár: a színes batikolt (tie dye) belső rész a cég (mármint nem a Nike, hanem a jégkrémes) hippi gyökereinek köszönhető.

A Chunky Dunky felülről és belülről

A Chunky Dunky felülről és belülről

„Így készült”

A cipő tervezője egy rövid videóban elmeséli a sneaker keletkezésének történetét: a Nike deszkás csapata egy európai tripen volt és útban a repülőtérre menet jött a Chunky Dunky ötlete: mi lenne, ha a Ben & Jerry’s-zel működnének együtt? A deszkásoknak imponált a cég küldetéstudata és a vicces, a munkatársakkal és partnerekkel törődő cégkultúra.

A Chunky Dunky lábon

A Chunky Dunky lábon

A Chunky Dunky fogadtatása

Ez egy SB Dunk, tehát egy gördeszkás cipő. Sajnos ezeknek még az átlagos sneakernél is rövidebb az élete. Viszont ahogy a hype felizzott a cipő körül, sokan stock és resell céllal mentek rá. Ezeknek a cipőknek a nagy része valószínűleg sosem fogja majd megérezni a smirgli simogatását (de még talán az aszfaltét sem).

Talán emiatt történt, hogy páran azok közül, akik kaptak a Friends & Family pakkból, egészen szokatlan módon unds-elték a sneakert. A Solebox alapító Hikmet Sügör például fagyit evett belőle 🙂 Az F&F pakkba amúgy a cipőn kívül egy hatalmas papír fagyisdoboz, vászontáska és egy sárga cipőkanál kapott helyet.

Hikmet Sügör a Chunky Dunkyt használja jégkrémes pohárnak

Hikmet Sügör a Chunky Dunkyt használja jégkrémes pohárnak

 

A Ben & Jerry’s sztori: hippi jégkrémgyárosok

Pár szót már írtam a kollaboráció másik szereplőjéről, a Ben & Jerry’s jégkrémmárkáról. A fagyizót 1978-ban nyitotta meg két ex-hippi egy felújított benzinkúton.

A Ben & Jerry's anno

A Ben & Jerry’s anno

A kiemelkedő minőség és a nagyon extra ízkombinációk mellett a cég filozófiájának fontos része a társadalmi ügyek és értékek mellett kiállás. A Ben & Jerry’s egy úgynevezett B Corp. Ez azt jelenti, hogy a társadalmi felelősségvállalás nemcsak egyfajta szépségtapasz a pénzesszákokon, a nyereség apró töredékének jótékony célokra fordítása, hanem az egész céget átható gondolkodás. Ennek része nemcsak az alapításra emlékező ingyen fagyinap, a környezetbarát csomagolás, de a tisztességes bérek és a termelőkre és a környezetre odafigyelés is.

Az alapítók: Ben és Jerry

Az alapítók: Ben és Jerry (Fotó: Ted Dully / The Boston Globe)

Legalább ugyanilyen fontos az, hogy a cégnél „fun” legyen dolgozni, van csúszda, napi három doboz ingyen jégkrém amit hazavihetsz (valószínűleg ettől nem függetlenül van konditerem is), sőt még egy kis temetőt is berendeztek azoknak az ízeknek, melyek már nincsenek velünk. Viszont vannak zombi ízek, amiket mégis feltámasztottak egy-egy időszakra 😉

Ben & Jerry's: ízek temetője (vigyázat, zombik!)

Ben & Jerry’s: ízek temetője (vigyázat, zombik!)

Ez szép világ egy kicsit döccent, amikor a két alapító eladta a márkát az Unilevernek (őket itthonról is ismerhetitek például az Algida jégkrémekről), és határozottan elkezdett a nyereségmaximalizáló multis irányba mozdulni, de az alapítóknak az eladáskori szerződés biztosítékait érvényesítve sikerült visszaterelni a márkát a „hippisebb” irányba 🙂

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×