Vans – 10 sztori, amit még nem hallottál

Biztos vagyok benne, hogy a Vans számodra sem ismeretlen márka, és szinte az is biztos, hogy neked is van legalább egy Vans lépőd. A cég már több mint 50 éves múltra tekint vissza, és a cipői, megfizethető áruk ellenére, még mindig megállják a helyüket abban sneaker világban, ahol már akár több százezres árakról is beszélünk. Ebben a cikkben összegyűjtüttünk 10 érdekes sztorit a márka történetéből, a tovább után elolvashatod őket!

1. Paul van Doren és az iskola

A Vans szülőatyja, Paul van Doren is azok közé a milliomosok közé tartozik, akik nem fejezték be a tanulmányaikat. Paul 14 évesen úgy döntött, hogy neki ez az egész iskola dolog nem pálya, ezért fogta magát és ott hagyta, inkább „dolgozni” kezdett. Nem mindennapi módját választotta azonban a pénzkeresésének. A lóversenyek és az azokon tett fogadások akkor is népszerűek voltak, Paul pedig értett a lovakhoz, ezt kihasználva fogadási tippekkel kezdett bele a kenyérkeresésbe.

Ezt édesanyja nem nézte jó szemmel, így elvitte a fiát abba cipőgyárba, ahol ő maga is dolgozott. Valószínűleg innen jött az inspiráció, hogy Paul megnyissa a saját cipőgyárát, a Van Doren Rubber Company-t. Erre testvére, James közreműködésével 1966-ban került sor.

Az első Vans gyár – 1966.

 

2. A Vans Waffle Sole, azaz a goffri talp története

A Vans a kezdetektől fogva nagy figyelmet fektetett a cipők, különösen a talp minőségére. A ’60-as években mindössze három márka forgalmazott vulkanizált talpú lépőket, ezek közül az egyik a Vans volt. Annak érdekében, hogy az első Vans kitűnjön a konkurens cipők közül, megkétszerezte a talp vastagságát, hogy azok hosszabb életűek legyenek. Az akkori talp azonban hibádzott, mert egy idő után elkezdett töredezni azon a területen, ahol a lábunk meghajlik sétálás közben. Ezt kiküszöbölve James hozzáadott 9, az eddigiekkel ellentétes irányú vonalat a már meglévő Waffle Sole-hoz, így született a Vans által ma is használt goffritalp.

A Waffle sole, azaz a goffritalp

 

3. Tony Alva és Stacy Peralta közöse: a Vans Era

A márka hamar felkapott lett a kaliforniai deszkások körében, köszönhetően vulkanizált Waffle Sole-nak. A Vans első modellje, a #44 (aka Authentic) azonban nem volt tökéletes ebből a szempontból. A cég kezdetben nem értett a gördeszkázáshoz, és nem is a deszkások voltak a célközönség. Emiatt a láb hátsó részénél mindig hamar kikopott a cipő.

Az első Vans modell, a #44

Egy nap két deszkás, Tony Alva és Stacy Peralta bementek a Vans boltjába, és  feldobták Van Dorenéknek, hogy mi lenne, ha az eredeti modellen ejtenének néhány változtatást. Ők természetesen belementek, a két srác pedig elmondta, mi az, amitől tökéletes deszkás cipővé válhat a #44. Így született meg 1976-ban a #95-ös modell, vagy ahogy most ismerjük, az Era.

#95- Vans Era

4. De mi is az az „Off The Wall”?

Ha nem igazán mozogsz otthonosan a gördeszkások és/vagy a Vans történetének világában, valószínűleg benned is megfogalmazódott már a kérdés, hogy mégis mi az az Off the wall?

Ez egy deszkások által használt szleng volt a ’70-es években. Az előbb említett két úriember, Paralta és Alva beszélgettek éppen a deszkás élményeikről, és az Off the Wall kifejezést használták. Ekkor ütötte fel a fejét az a trend, hogy üres medencéket (pool-ok) használtak deszkázásra (azóta is egy valamire való nagyobb skateparkban van pool). Az „Off the Wall” pedig arra a mozdulatra utal, amikor elrugaszkodnak a medence peremétől, majd lefelé suhannak annak a falán. Ezt a beszélgetést kapta el Paul van Doren, akinek megtetszett ez a kifejezés. A márka elsőként 1976-ban használta a mottót a logójukon, ekkor még csak a kifejezetten deszkásoknak készült cipőkön szerepelt az Off The Wall logó.

A „turtle” logó és a híres mottó

5. A cipő, ami mindenkinek is van

Vans Oldskool: A cipő, amely egyáltalán nem korlátozott darabszámú, nem megfizethetetlen, mégis rengeteg híresség szekrényében ott lapul, és előszeretettel viselik akár nyilvános rendezvényeken is. De nemcsak a hírességek, a hétköznapi emberek körében is hatalmas népszerűségnek örvend a Vans 1977-es modellje. Nem meglepő módon ez a cipő is deszkásoknak készült, ezt mutatja például a párnázott sarok. Érdekesség, hogy az Old Skool, vagyis a #36 (a különböző modellek nevei kezdetben számok voltak) védjegye, a side stripe mindössze egy firka volt az idősebb Van Doren-től. Valószínűleg senki sem lepődik meg azon, hogy az Old Skool a cég történetében a legtöbbet eladott cipő. Ha épp elnyűtted az Old Skool cipődet és újat vennél, akkor nézz be a sneakerbox.hu shopba!

#36 – Old Skool

6. Bokavédő helyett magas szár?

A Vans válasza határozott igen erre a kérdésre. A gördeszkázás nem a bokakímélő sportok közé tartozik, a bokavédő viszont nem túl kényelmes viselet. Erre a problémára nyújt megoldást a #38, azaz a Sk8-Hi magasított, párnázott szára. A lépő gyártását 1978-ban kezdték, sikere azóta is töretlen. Az alapító fia, Steve Van Doren szerint ez a modell képvisel mindent, ami Vans: művészet, zene, deszkázás és street culture. A Sk8-Hi cipőből is csomó változatot találsz a shopban!

#38 – Vans Sk8-Hi

7. A Checkerboard Slip-On sztorija

A Checkerboard Slip-On (az előbb említett Oldskool mellett) a márka talán legikonikusabb darabja. A fekete-fehér kockás mintát először a friction tape-en, a talp körüli gumin használták. Az 1970-es évek végén bevezettek egy amolyan versenyt, aminek az volt a lényege, hogy a srácok megtervezhették, hogyan is nézzen ki ez az úgynevezett friction tape. A terveket minden hónapban elküldték a Vans központjába, itt Dorenék kiválasztották a nekik legjobban tetszőt. A nyertes részt vehetett egy gyárlátogatáson és eltölthettek ingyen egy napot Disneylandben.

Egy ilyen verseny során jött először képbe a checkerboard minta, amit később már magára a cipőre került fel a talp helyett. A Checkerboard Slip-On 1982-ben robbant be a köztudatba igazán, amikor a Változó világ című film főszereplője, Sean Penn ilyet viselt pár jelenetben.

Sean Penn és a Checkerboard Slip-on – 1982.

 

8. 1984 – a csőd szélén

1984-et írunk, a Vans virágzik, a márkának már több mint 100 boltja van, az országon belül is kívül egyaránt. Ebben az évben azonban a cég igen közel került a teljes csődhöz. Ennek három fő oka volt; a piaci verseny, a felhalmozott, 12 millió dolláros adóság, valamint ebben az évben egy nagy összegű büntetést róttak ki rájuk, ugyanis 140 ember dolgoztattak feketén. A Vans akkori elnöke, Paul van Doren kénytelen volt lemondani. Helyét öccse, Jim vette át, akinek sikerült kilábalnia a válságos helyzetből. Ez is mutatja, hogy sosincs olyan, hogy csak felfelé és kellő kitartással ki lehet jönni a hullámvölgyekből is!

Paul Van Doren, a Vans atyja

9. Vans Warped Tour

Gondoltad volna, hogy Amerika leghosszabb ideig futó zenei turnéja a Vans nevéhez fűződik? Pedig így van. 1995 és 2018 közt minden nyáron megszervezték az úgynevezett Warped Tour-t, amelynek 1996 óta a Vans volt a fő szponzora. A Vans Warped Tour egy utazó rockzenei fesztivál, amelynek számos állomása volt az Egyesült Államokon és Kanadán belül. A fesztivál célja, hogy összehozza a zenét és az extrém sportokat, valamint hogy ezeket minél több ember számára elérhetővé tegyék. A Warped Tour végét 2018 jelentette, ekkora ugyanis olyan mértékben csökkent az eladott jegyek száma, hogy a főszervező úgy döntött, ennyi volt. 2019-ben még szerveztek egy 25. évfordulós bulit, de mindössze néhány fellépővel.

Vans Warped Tour életkép

10. Custom Vans cipők

Egy nap, nem sokkal a cég alapítása után egy nő sétált be az egyik kaliforniai Vans üzletbe. Kezébe vett egy rózsaszín Vans-et, majd közölte, hogy neki nagyon bejön ez a cipő, de jobban tetszene neki, ha sötétebb színű lenne. Ezután egy sárga párról is ugyanez volt a véleménye. Hogy orvosolja a problémát, Paul Van Doren azt mondta a hölgynek, hogy menjen el a méteráruba, válassza ki a neki tetsző árnyalatú anyagot, jöjjön vissza vele, és majd abból fogják elkészíteni a cipőt. Ezután egy kis plusz költségért a márka bármilyen olyan anyagból elkészítette a cipőt, amely felszívta a vizet, ez elengedhetetlen volt ugyanis a vulkanizáláshoz. 2004-től már online is megtervezhetjük a saját Vans cipőnket.

A Vans-nél régi hagyomány a saját tervezésű cipő

Kiegészítenéd valamivel?

Van olyan Vans sztori, amivel szerinted érdemes lenne kiegészíteni a cikket? Akkor dobj egy üzenetet róla nekünk!

 

nojaasd

Ha valaha a cipősszekrényem közelébe kerülsz, ne lepődj meg; több sneakert és focicipőt rejt, mint magassarkút.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×