Cipőteszt: adidas PulseBOOST HD

Az adidas nem csak a konkurenciát, de saját magát is nehéz helyzetbe hozta azáltal, hogy az UltraBOOST széria túl jóra sikerült. Időről időre próbálnak új modellekkel megkapaszkodni a piacon. A tovább után lássuk mit tud az utcai futásra specializálódott adidas PulseBOOST HD, amiben a továbbfejlesztett BOOST technológia lehet a legnagyobb hívószó!

adidas_pulseboosthd_1

Utcai futáshoz tervezve – adidas PulseBOOST HD

Sűrű bocsánatkérések

Első körben úgy érzem mindenképp bocsánatkéréssel kell kezdjek. Talán mindenkinek vannak az életében olyan szakaszok, amikor a testmozgás/sportolás egyéb teendők miatt kicsit háttérbe szorul. Én is egy ilyen időszakon vagyok túl, edzés hiányában pedig nehéz lett volna megfelelő visszajelzéseket írni a cipőről. A lényeg, hogy visszatértem és rendesen nyüstöltem a PulseBOOST HD-t!

*megjegyzés: aki hozzám hasonló helyzetben van kitartás! A lényeg, hogy a sűrűbb időszak után visszataláljatok a futópályára, edzőterembe, kosárpályára, akárhova. Mozogjatok!

Átmenetileg kicsit kevesebb jutott a testmozgásból

Új terepen

A futás, mint szabadidős sportág szárnyalása már hosszú évek óta tar. „A láb mindig kéznél van”, szokták mondani. Mindenesetre egy jó futócipő azért nem árt. Különösképp, ha figyelembe vesszük a futás helyszíneinek bővülését. Ma már nem ritka, ha a városban találkozunk futókkal, futó közösségekkel. Az adidas Runners „fekete serege” is a mindennapos budapesti látkép szerves részévé vált. Új helyszínhez új cipő is dukál, melyet a városi futás sajátosságaihoz igazítottak. Kemény talaj, éles irányváltások. Ezek leküzdésének figyelembe vételével került megalkotásra az adidas PulseBOOST HD.

Az utca egyre népszerűbb helyszínné válik a futók körében

Külső

A korábbi, meglehetősen masszív UltraBOOST sziluetteket ezúttal egy sokkal kecsesebb megjelenésű modell követi. Ezt a továbbfejlesztett BOOST HD technológia teszi lehetővé, ami kompaktabb méretben ígér ugyanolyan csillapítási karakterisztikát, mint vastagabb elődje. A cipő megjelenése – különösképp fekete színben – tökéletesen illeszkedik a városi környezetbe. A PulseBOOST HD-ről szóló első cikkünkben „urbánusan letisztult”-nak neveztem, mely álláspontom továbbra is tartom. Talán a nyelven található extra réteg ad valamelyest egyedi megjelenést a cipőnek – ha másért nem, hát a QR kód miatt. Erre később kitérünk. Ezen túlmenően a narancssárga csíkok, valamint a megfelelő fényviszonyok mellett előbukkanó fényvisszaverő részletek hoznak minimális izgalmat a külcsínbe.

Laposabb, sportosabb profil

BOOST HD

A külső után folytassuk a cipő legnagyobb újításával, a BOOST HD-val, az egyik legnépszerűbb középtalp újabb evolúciós lépcsőfokával. Alacsonyabb profillal biztosítja a korábban jól megszokott energia-visszaadást és komfortot. Ennek köszönhetően egy jó sportkocsihoz hasonlóan közelebb vagyunk a talajhoz, mely segít bennünket a városi futás során gyakran felmerülő gyors irányváltásokban, megállásokban. Mindezt segíti a mesterséges intelligencia igénybe vételével kreált Adaptive Traxion talpszerkezet. A jól bevált recept szerint Continental gumikeverékből készülő talp minden időjárási körülmény közepette, bármilyen felületen maximális tapadást biztosít a gyors irányváltásokhoz.

BOOST HD

Felsőrész

A talphoz hasonlóan a felsőrész is adaptálódik. És ez nem csak egy olcsó szóvicc az Adaptive Traxion után talán nem túl kreatív Adapt Knit elnevezés kapcsán. Ahogy korábban, úgy most is maximális komfortot nyújt a kötött felsőrész. Szinte már csak olyan apró fejlesztéseket, finomításokat tudnak rajta végezni a tervezők, amik talán fel sem tűnnek a mindennapos használat során.

Még tovább tökéletesített felsőrész – Adapt Knit

Használat közben

Persze a hangzatos marketingszövegekről használat közben hullik le a lepel. Először felvéve valóban a „sportkocsisabb” érzés tűnik fel. A lábunk mintha egy széles teknőben foglalna helyet, rendkívül közel a talajhoz. Semmiképp sem szeretném az almát a körtéhez hasonlítani, hiszen két teljesen különböző típusú cipőről van szó, mindenesetre az UltraBOOST és a PulseBOOST HD közti érzetbeli különbséget az alábbi képpel tudnám legjobban illusztrálni:

Job oldalon az UltraBOOST (Lamborghini Urus), mellette szabadon asszociálható PulseBOOST-ok (kép forrása: lamboryghinihouston.com)

Elsőre tényleg olyan, mintha egy extra kényelmes SUV-ből ülnénk át egy alacsony sportkocsiba. A lábunk tehát stabil alapokon áll, melyet a felsőrész lábfejet kellemesen körbeölelő érzése tesz teljessé. A fűzőlyuk helyett alkalmazott lapos fűzőtartók talán kis megszokást igényelnek érzet szempontjából, de megfelelő tartás érhető el a segítségükkel. A cipő nyelvén található QR kód beolvasásával megnyílik az adidas lejátszási listája Spotify-on – jópofa extra –, így már indulhatunk is futni.

Spotify lejátszási lista is jár hozzá

Bevallom az elején nem éreztem ugyanolyan puhának a csillapítást, mint azt ígérték. Persze lehet csak az elmém tréfált meg, mert nem akarta elhinni, hogy vékonyabb talppal is sikerül hozni a korábban megszokott magas szintet. De idővel ez megváltozott. Pár hét után már éreztem a BOOST technológiától megszokott energia-visszaadást. Tényleg nem tudom eldönteni, hogy ennek korábbi észlelését a saját elmém gátolta-e, vagy a legutóbbi modellektől eltérően a PulseBOOST HD-ra fér-e rá egy kis „betörés”.

Jól áll neki az utca – és az ősz is

A számomra szükséges pár hét után teljesen jól szuperált a cipő! Egyre jobban kezdtem bízni benne, így egyre jobban mertem terhelni – ehhez a kondimnak is kellett egy kis idő, míg elkezdett visszajönni 🙂 Így talán mondhatom, hogy együtt fejlődtünk/fejlődünk a PulseBOOST-tal. Oldaltartása valóban össze sem hasonlítható az UltraBOOST-okkal. Persze erre nincs is szükség. Az UB-knak ezen a területen esélyük sem volt a vastag talpszerkezetük miatt, nem is erre voltak kitalálva.

A lapos profilt kifejezetten élveztem a súlyzós edzések közben, míg a cipő oldaltartása nem csak utcai futásnál, de konditeremben végrehajtott laterális gyakorlatoknál is nagyon jól jött. Összességében egy nagyon sokoldalú, a nagynevű elődökhöz felnövő modellt ismerhettem meg az adidas PulseBOOST HD személyében!

adidas PulseBOOST HD – sokoldalú

Verdikt

Hogy jó futócipő-e az adidas PulseBOOST HD? Kétségtelen. Hogy mindenkinek? Biztosan nem. Legalábbis pár nap használat után ezt mondtam volna. De megadva neki – és magamnak is – a kellő időt kitűnő társammá vált. Ahogy jeleztem a lapos, stabil oldaltartású karakterisztikáját nem csak futásnál, de egyéb edzések során is ki tudtam használni. Igazán sokoldalú társ, aminek köszönhetően nem kell válogatnom a cipők között a különböző jellegű edzésekhez. És mindenképp pozitívumként élem meg, hogy kicsit sportosabb megjelenése miatt nem csábulok el, hogy a hétköznapokban utcára hordjam. UltraBOOST használók tegyétek a szívetekre a kezetek, a többségetekkel ez már megtörtént – velem folyamatosan. Ha az adidas Runners Budapest eseményein lehetőségetek adódik kipróbálni, én mindenképp javaslom, hogy ezen modell esetében ne ítéljetek elsőre. Higgyétek el, meg fogja hálálni a türelmet!

kbalint

Magam sem tudom nálam mi volt előbb: a Run-D.M.C., vagy az adidas Superstar. Mindenesetre eléggé megfertőződtem a sneakerek iránti vonzalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×