adidas Originals Home of Classics

Dübörög a retro és a vintage trend: a nagy sneaker világmárkák egyre gyakrabban nyitogatják az archívumokat és insprálódnak gazdag múltjukból. Az adidas Originals most egy egész családdal jelentkezett a retro vonalakkal rendelkező, fehér bőr sneakerekből: ez a Home of Classics kollekció. Nézd meg a videót és ismerd meg az összes cipőt a tovább után!

Home of Classics: vissza a gyökerekhez

A retro hullámok meglovagolásakor az egyszerű újrakiadás mellett egyre több példa van arra, hogy a korábbi modellek csak inspirációként szolgálnak, és az évtizedekkel korábbi sneakereket modern vonalakkal és technológiákkal turbózzák fel. Vagy éppenséggel át- vagy dekonstruálják.

Az adidas Originals Home Of Classics sneakerek egészen a gyökereikig nyúltak vissza: fehér bőr, gumitalp és persze a három csík, a háromlevelű logo. Szerintem ezzel az adidas arra a jelenségre reflektál, ami Nyugat-Európában évek óta stabil sneaker trend: ez a fehér „Stan Smith cipők mindendelé, mindenféle állapotban a hófehértől a nagyon leharcoltig. Erről tavalyi párizsi videómban is meséltem, a nyári Soundos videóban pedig külön megemlékeztem a belga fesztiválozók beater Stan Smith cipőiről 😀

Bemutató esemény Párizsban

A Home of Classics sneakereket 2019 májusában mutatták be egy Párizs külvárosában álló hatalmas raktárban, melyet szó szerint a padlótól a tetőig fehérre festettek és gyakorlatilag egy felőtt játszóteret hoztak létre. Ez is utalt a bemutató fő gondolatára, hogy élményeket gyűjts és ne tárgyakat: egy cipő arra való, hogy felhúzd, járj benne és ennek része, hogy rálépnek, belerúgsz valamibe, lehorzsolja valami (pl. egy gördeszka 🙂 És hogy a cipőd a használattól nemcsak kopik, de részese, tanúja lesz mindannak, ami veled történt. De miért nem nézed meg inkább a videót a bemutatóról…?

Lássuk az összes Home of Classics cipőt!

Most pedig nézzük az összes Home of Classics sziluettet: mely évtizedekkel ezelőtti modell örökségét hordozzák és hogy módosítottak-e rajta valamit az adidas tervezői?

adidas Home of Classics: retro vonalak a modern ízlésnek

adidas Home of Classics: retro vonalak a modern ízlésnek

SUPERCOURT

Az adidas Supercourt ez nem egy korábban létezett cipő, hanem az archívumból származó 50 év tapasztalatának összessége.

A párizsi eseményen ez várt rám a „47-es boxban”, ezért személyesen is tudok véleményt mondani róla. Engem ugyebár nem láttok gyakran ilyen retro bőr sneakerekben, bár természetesen van Stan Smith és Superstar cipőm is 🙂 Először szokatlan volt, de a nap végére egészen megszerettem! Farmerral tök jól működik, a fehér bőr cipő jól passzol mindenhez, főleg a mostani retro, farmeres szettekhez. Különösen tetszik rajta a „tecnikai” számozás a nyelve elülső részén, ugyanezt általában egy címkére rejtik a belső oldalon 🙂

Nagyon szeretem az új cipő illatát és ennek nem a sneakereknél szokásos ragasztóillata van, hanem bőr illata, ami teljesen más, de ugyanolyan finom 🙂 A Boost és Air talpakhoz szokott lábam és sarkam azért már lázadt benne a nap a végére, de nyilván nincsenek csodák: egy gumitalpú cipő ilyen.

HOC: adidas Supercourt (EE6325)

HOC: adidas Supercourt

SUPERCOURT RX

A „sima” Supercourt nagytesója az adidas Originals Supercourt RX – le sem tagadhatná, hogy a dad shoes trend időszakában készült: vastag talpa, robosztus felsőrésze miatt egyértelműen chunky sneaker. Attól persze, hogy nagydarab, a részletei még finom kidolgozásúak: a „töltött” panelektől kezdve a klasszik logóablakig az oldalán. Nagyon hunyorítva egy Yung-1-es vonalai is felsejlenek benne, még jobban hunyorítva azt mondanám, hogy távoli rokonságban áll a Balenciaga Triple S-sel. És még szerencse, hogy csak távoli, mert attól a cipőtől a hideg ráz, az első pillanattól kezdve, mikor megláttam 😀

Ha tetszik, akkor az adidas Originals Supercourt RX sneakert a shopból is megrendelheted!

Home of Classics: adidas Supercourt RX

Home of Classics: adidas Supercourt RX

STAN SMITH

És igen, maga a Stan Smith, melyet 1971-ben a teniszlegendáról neveztek el – bár, mint azt Noémi „Stan Smith törióra” cikkében is olvashattátok, nem rögtön a modell 1965-es megjelenésekor: először egy másik teniszező, Hailet nevét viselte.

Ezen a „HOC” Stan Smithen is végigvitték a „tetőtől talpig fehér” koncepciót, így a sarokrész nem lett se zöld, se kék, se piros, hanem maradt fehér – a három perforált csíkot a cipő oldalán pedig senkinek sem kell magyarázni 🙂

Home of Classics: adidas Stan Smith

Home of Classics: adidas Stan Smith

RIVALRY LO

Az adidas Rivalry sziluett 1986-ban nyikorgott először a kosárpályák parkettáján, az akkori magas szárú modell egy tipikus performance kosárcipő volt beltéri játékra, mostani alacsony szárú verzióját már kifejezetten utcai használatra szánták.

Home of Classics: adidas Rivalry Lo

HOC: adidas Rivalry Lo

SUPERSTAR 80s

Az adidas egyik legikonikusabb modellje szintén kosárcipőként kezdte a pályáját, még az 1969/70-es évek fordulóján, ez volt az első bőr kosárcipő (magas szárú tesója a Pro Model volt). Az már gyakorlatilag történelem, hogyan lett az utcai hip-hop szubkultúra szerves része, ezt a „Superstar történelmet” egy korábbi cikkünkben fel is dolgoztuk 🙂

HOC: adidas Superstar 80s (EE7392)

HOC: adidas Superstar 80s

CONTINENTAL 80

1986-ban, Franciaországban tervezék és az USA-ba szánták: az adidas Continental 80 a klasszikus teniszcipős vonalvezetést mixeli dupla cupsole szerkezettel – és persze ezen is ott van az akkoriban elmaradhatatlan logóablak.

Látszik, hogy eltalálták, mert nálunk is a Continental 80 most egyik legnépszerűbb sziluett a shopban!

Home of Classics: adidas Continental 80 (EE6329)

Home of Classics: adidas Continental 80

SC PREMIERE

Az adidas SC Premiere letisztult és dinamikus hullámos, több rétegből álló nubuk és festett bőr panelekből álló felsőrészével és vastagabb (de azért még nem „apás”) talpával szintén figyelemreméltó tagja a kollekciónak.

HOC: adidas SC Premiere

HOC: adidas SC Premiere

A.R. TRAINER

Az adidas AR Trainer szintén a retro örökség újragondolása a mai ízlésnek megfelelően. A többi Home Of Classics sziluetthez képest a sok varrásnak és panelnek köszönetően sokkal részletgazdagabb – még annak ellenére is, hogy a többi családba tartozó cipőhöz hasonlóan ez is teljesen fehér. A talpszerkezetben a látható EVA blokk elég jellemző volt az akkori cipőkre, így el sem lehet téveszteni, hogy melyik időszakból inspirálódtak a tervezők 🙂

Home of Classics: adidas AR Trainer (EE6331)

Home of Classics: adidas AR Trainer

NIZZA HI RF

A Nizza Hi 1975-ben debütált a kosárpályán, de később a street kultúrában, a gördeszkások körében is népszerű lett (csakúgy, mint anno a Nike Dunk vagy a Blazer). A vulkanizált gumitalp és a végletekig letisztult magas szárú fehér bőr felsőrész miatt még egy elegáns nyári szett része is lehet!

Home of Classics: adidas Nizza HI RF (EF1407)

HOC: adidas Nizza HI RF

TORSION COMP

Az adidas Torsion Comp 90-es évek ismert teniszcipőjének egyenes ági leszármazottja. A megjelenésekor nagy érdeklődést kiváltó Torsion elem ott figyel a talpban, erre a lace tag is emlékeztet 🙂 A felsőrész részletgazdag kidolgozottsága miatt ez a cipő is a Home of Classics sneaker család érdekes tagja lett.

adidas Torsion Comp (EE7375)

Home of Classics: adidas Torsion Comp

Képek: 43einhalb.com / asphaltgold.de / sneakerdistrict.com

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • ecommerce szerint:
    A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik. Ez egy előnézet, a hozzászólás az engedélyezést követően fog megjelenni.
    Wow, awesome blog structure! How long have you ever been blogging for? you make blogging look easy. The whole look of your site is fantastic, let alone the content! You can see similar: ecommerce and here najlepszy sklep
×