Újrahasznosítható futócipő – adidas FUTURECRAFT.LOOP

Az adidas újabb hatalmas lépést tett a fenntartható jövő érdekében: bemutatta az első teljesen újrahasznosítható cipőjét! A tovább gombra kattintva megismerhetitek az adidas FUTURECRAFT.LOOP futócipőt és általa egy szebb jövőt!

adidas_futurecraft_loop_1

adidas FUTURECRAFT.LOOP – az újrahasznosítható futócipő

Parley

Azt hiszem ha sportszergyártó vonalon beszélünk újrahasznosításról és fenntartható jövőről, a Parley által mindenkinek az adidas ugrik be először. Mindebben 4 éves – már általunk is látható – munkájuk van, hiszen 2015-ben mutatták be az első újrahasznosított műanyagból készült felsőrészes modelljüket. Azóta hosszú utat jártak be, melynek hű bizonyítéka, hogy 2019-ben már 11 millió pár óceáni hulladékból készült cipőt terveznek piacra dobni. Ilyen fejlődés mellett nem elképzelhetetlen elérniük a 2024-re meghatározott célt: ahol lehet, kizárólag újrahasznosított műanyagot használni a gyártás során.

adidas_parley

A Parley által mindannyian kicsit jobban figyelünk a környezetünkre

Az újabb lépés

Az adidas mérnökei azonban ennyivel nem elégedtek meg. Teljes körforgássá akarták alakítani a folyamatot. Hiszen mit csinálunk, ha egy cipőt elhasználunk? Kidobjuk. A FUTURECRAFT.LOOP projekt éppen ezt a szakadékot igyekszik áthidalni, biztosítva a leharcolt cipők teljes újrahasznosítását. Így elhasznált cipőnk újrafeldolgozott formában kvázi az új cipőnk alapanyagává válik.

adidas_futurecraft_loop_2

100%-ban újrahasznosítható

Hogy működik?

Ahogy láthatjátok az adidas nem vette „megúszósra” a figurát. Hiszen kihozhattak volna egy egyszerűbb felépítésű utcai cipőt is, azért is mindenki állva tapsolt volna. De ők még magasabb szintre emelték a megoldandó feladatot azáltal, hogy egy performance futócipővel rukkoltak elő, amiket korábban több anyagból, ragasztással és egyéb eljárásokkal tettek kellően ellenállóvá a nagyobb erőhatásokkal szemben. Azonban közel egy évtized kutatómunkával és tapasztalattal eljutottak odáig, hogy a cipőt egyetlen újrahasznosított műanyag-fajtából képesek újra és újra legyártani.

adidas_futurecraft_loop_3

Szemmel láthatóan az elmúlt években sikerszériává váló performance futócipővel van dolgunk

Megjelenés

Az első generációs béta programban 200 szerencsés kiválasztott vesz részt szerte a világból – ha véletlenül van köztük budapesti adidas Runner mindenképp szóljatok! Az adidas csupán arra kéri őket, hogy harcolják le a cipőket és tapasztalataikkal együtt juttassák vissza részükre. Az éles teszt alapján kapott visszajelzéseket beépítik a széleskörű, várhatóan 2021 tavasz/nyári megjelenésig.

adidas_futurecraft_loop_4

Egy új korszak kezdete

Hír-, és képforrásunk az adidas volt.

 

kbalint

Magam sem tudom nálam mi volt előbb: a Run-D.M.C., vagy az adidas Superstar. Mindenesetre eléggé megfertőződtem a sneakerek iránti vonzalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×