Zion Williamson x Nike: A nagy balhé

Talán Zion Williamson-t senkinek sem kell bemutatni, aki picit is jártas az amerikai kosárlabdában. Ő az a fiatal, aki elsőéves a Duke egyetemen és akinek kb. garantált a helye a következő NBA draft első helyén. Azonban most sok sneakerhead és laikus is megismerhette az elmúlt hetekben történt balesete miatt, amikor is a lábán szétszakadt egy Nike PG 2.5. Ha szeretnéd megtudni az események hátterét és azt hogy nekem mi a véleményem a történtekről, akkor kattints a továbbra.

Ki is Zion Williamson?

Először is kezdjük az elején, azok miatt, akik esetleg kevésbé ismerik a játékost. Zion már a gimáziumi évei alapján reflektorfénybe került hatalmas zsákolásai miatt. Mind dinamikában, mind atletikusságban egy elképesztően erőteljes játékosról beszélünk. Főként úgy, hogy 2,01 cm és mellé 130 kg, ami valljuk be nem semmi. A 2000-es születésű fiatal az NBA fiatalok védelméről szóló rendelet miatt tölti 1 éves „száműzetését” a Duke egyetemen, akik erősen dominálnak most az amerikai egyetemi kosárlabda bajnokságban.

Zion Williamson x Nike és a sérülése

Zion Williamson x Nike és a sérülése

Fiatal játékosok védelme

Az NBA szabálya röviden annyit takar, hogy a játékos megfigyelők még ne a gimiben csábítgassák a tehetségesnek tűnő játékosokat, hanem várják meg azt az életkort, amikor (viszonylag) felelősséggel tudnak dönteni a sorsukról. A szabály értelmében, ami Zion Williamson-t is sújtja, a gimi és a profi karrier között kötelező 1 évet várni, plusz 1 év felsőoktatási háttérrel is rendelkezni kell. Ilyenkor szoktak Európába vagy épp Ázsiába igazolni a játékosok, amiért viszonylag profi, de legalábbis fizető szerződést kapnak. Ugyanis, akik egyetemre mennek, nem kapnak fizetést, hanem úgynevezett sportösztöndíjjal tanulhatnak az egyetemen. Ennek a hátulütője, hogy ha nem jutnak be az NBA, egy esetleges sérülés miatt, akkor ott maradnak biztos jövedelem és profi karrier nélkül, úgy, hogy az addigi egész életüket a kosárlabdázásnak szentelték. Ez az a dolog, ami a baleset miatt felborzolta a kedélyeket.

Zion Williamson x Nike és a sérülése

Zion Williamson x Nike és a sérülése

A balhé

Jelenleg egy Duke meccsre valahol 2000 és 2500 dollár között van jegy, ami nem sokkal marad el az idei Super Bowl legolcsóbb jegyeitől. Hogy miért ennyi? Mert rengeteg tehetséges játékos van a Duke arzenáljában és sokan már most látni akarják a jövőbeli NBA játékosokat. Főként Zion Williamson-t, az NCAA jelenlegi „szörnyét”. A gond ott kezdődött, amikor a legutóbbi meccsen Zion alig 36 másodpercet töltött a pályán. Ekkor egy PG 2.5 „szétrobbant” a lábán egy kitámasztásnál. Maga az eset elég csúnya lett, ugyanis a térdéhez kapott a játékos esés után. Innentől megindult a Nike támadása. Rengetegen sérelmezték, hogy a sportszergyártó nem gyárt megfelelő minőségű cipőket a játékosoknak, és ez sokaknak a karrierjébe kerülhet.

Zion Williamson x Nike és a sérülése

Zion Williamson x Nike és a sérülése

Vélemény

A gond jelenleg az, hogy akik elkezdték támadni a Nike-t, azok nem feltétlen gondolnak bele az egész történetbe. Még itt szeretném tisztázni, hogy nem szeretném védeni a Nike-t, csak gondoljuk át rendesen a történteket. Amit érdemes tudni, hogy a fizetés elmaradása mellett az egyetemi játékosok nem kapnak akkora kiszolgálást, mint a profi szinten lévő játékosok, viszont a megterhelés és a meccsek súlya hasonló, legalábbis megközelítőleg. Ez sajnos a ruházatra és így a cipőre is kiterjed. Egy NCAA játékosnak nincs 5 pár cipője egy hétre, amit váltogathat kedve szerint – és igen, egy cipő bármikor elhasználódhat. Erre alkalmazzák azokat az embereket, akik figyelnek arra, hogy a mezek meccs előtt a helyükön legyenek, a játékos cipője ott legyen a szekrényben és az a cipő megfelelő állapotban legyen. Mert ha egy elkopott sút húz fel a játékos, akkor az könnyen szakadhat.

Sokan azt mondják, hogy a Nike gyenge minőségű ragasztót használ és gagyik a termékeik mostanában. Csak gondoljunk bele… Zion 130 kg és egy kitámasztásnál ez mind a cipőre nehezedik oldalirányban. Szerintem már az hatalmas teljesítmény, hogy egy átlagos meccset rendesen kibírnak ezek a lépők, nemhogy többet. Nem mellesleg az NBA-ben is rengetegen szaladgálnak Nike cipőkben. Eddig viszont csak egyszer lett nagyobb hír, hogy valakin szétszakadt a cipője. Ez a valaki Manu Ginobili volt, az „ősrégi” surranúja szakadt le a lábáról. Egyébként ha Zion nem lenne most ekkora (szerintem túlságosan is) hype a kosaras körökben, akkor nem lenne ekkora hír. Bármely másik Duke játékossal történik ez, akkor valószínű másnapra mindenki el is felejti az incidenst.

Zion Williamson x Nike és a sérülése

Zion Williamson x Nike és a sérülése

Végül, de nem utolsó sorban

Mindenesetre Zion rendben van, Mike Krzyzewski a csapat edzője szerint csak egy egyszerű térdficam. Ennek hála lassan visszatérhet a pályára az NBA leendő következő csillaga – már ha egyáltalán fog. Innentől az a kérdés, hogy kockáztatja-e a jövőbeli sérülést vagy pihentetik év végéig, hogy biztosabb legyen a profi karrier. Sajnos egyik megoldás sem igazán jó, de ez egy másik történet. A lényeg, hogy a fiatalok védelméről szóló törvény valószínűleg a Zion-ügy miatt elő fog hamarosan kerülni és rengeteg sztár támogatja az eltörlését a fentebb leírtak miatt.

A Nike pedig, ha igazán nagyot akar húzni, akkor kitalál valami igazán jót. Mivel Zion visszatérésekor mindenki őt és a lábát fogja figyelni. Így ha a sportszergyártó elég élelmes, akkor ki fogja használni a helyzetet, vagy egy szerződéssel, vagy akár egy saját lépővel. Ki tudja? Hamarosan kiderül. A Nike-nak mindig a sportolók az elsők, valószínűleg ez most sem lesz másképp.

aladeen

A kosárcipők az egyik szenvedélyem a dj-zés és a kosárlabdázás mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×