Itt az új önbefűzős cipő – Nike Adapt BB

Az önbefűzős cipő minden sneakerrajongó vágyálma az 1989-es Vissza a jövőbe 2. része óta, amiben Marty McFly a legendássá vált Nike Magben légdeszkázott a jövőben – ami időközben múlttá változott. A később valóságban is bemutatott Mag és HyperAdapt után itt a Nike harmadik önbefűzős cipője, a kosárlabda pályára tervezett Nike Adapt BB. Részletek a tovább után!

nike_adapt_bb_1

Nike Adapt BB

Adapt technológia

Kivételensen ne a cipő megjelenésének megvitatásával kezdjünk, hanem a leglényegesebb elemével, az Adapt technológiával. A cipő talpában található kis szenzor és motor a lenti képen látható drótos rendszerrel rögzíti megfelelően a lábfejünket. Ami számomra nem vált teljesen világossá – ha nektek igen kérlek írjátok meg nekünk –, hogy csak a mobil alkalmazáson keresztül lehet állítani a rendszer feszességét, vagy esetleg az Adapt BB talpán látható gombokkal is?!

nike_adapt_bb_2

Az Adapt rendszer

There’s an app for that

„Van rá egy alkalmazás”, szólt az Apple régi reklámszlogenje. Most már arra is van, hogy beköthessük a cipőnket. Külön állíthatjuk a jobb és bal lábbelinket, ellenőrizhetjük a töltöttségét, frissíthetjük a szoftverét.

nike_adapt_bb_3

A Nike Adapt BB és az Adapt alkalmazás

Technológia – az Adapton túl

Az új Adapt technológia természetesen elviszi a hátán a modellt, így a többi területre annyira nem kellett figyelni. Vagy talán csak annyira, hogy feleslegesen ne drágítsák tovább a cipőt – így is 350 amerikai dollár lesz –, így a talpba egyszerű Cushlon hab került. A felsőrész magas ellenállóképességű Flyknit.

nike_adapt_bb_4

Az Adapt rendszer mellett megszokott technológiákkal találkozunk

A külső

Külsőről nem beszélünk sokat, mert szubjektív. Nekem a cipő meglehetősen egyszerű – ami abból a szempontból érthető, hogy ezúttal a belbecsre fókuszáltak. Az egyedi technológiához én továbbra is egyedi külsőt képzelnék el. A sziluett nagy vonalakban érhető módon a HyperAdaptra hajaz. Az pedig, hogy az állítható színű kis LED-eket inkább gagyinak találom, mint jópofának attól tartok azt jelenti, hogy öregszem.

nike_adapt_bb_5

Egyszerű design

Miért pont kosárlabda?

Többetekben felmerülhet, hogy miért pont a kosárlabda felé terjeszti a Nike az Adapt technológiát. A hivatalos közlemény szerint azért, mert egy meccs alatt az emberek lábmérete akár fél számmal is változhat, így különösen fontos a megfelelő tartás. Kétlem, hogy más sportágakban ez nem így lenne, emiatt én arra tudnék gondolni, hogy a pipás márka ebben a sportágban a legnépszerűbb, piaci részesedése talán még mindig 90% körüli. Ez a legszélesebb plaform, ahol erődemonstrációt tarthatnak.

nike_adapt_bb_6

Jayson Tatum, a Boston Celtics ifjú titánja, a Nike Adapt BB egyik arca

Használat közben

Itt ne arra gondoljatok, hogy a Nike küldött nekünk egy Adapt BB-t tesztelésre – biztos csak logisztikai probléma adódott –, csupán elmélkedés a technológia létjogosultságáról kosárlabda pályán. Például „Bocs coach, nem tudok játszani, lemerült a cipőm”, vagy „Bocs coach, bent felejtettem a mobilom az öltözőben, nem tudom bekötni a cipőm”. A marketinganyagokban arról beszélnek, hogy különböző erősségű szorítást tudok beállítani pl. bemelegítéshez, meccs szituációhoz, vagy épp időkéréshez. De ilyen esetekben minden alkalommal a mobilommal fogok matatni? Esetleg processzor elemzi a cipőhasználatot és automatikusan állítja? Ha igen, nem érzi úgy, miközben levegőben vagyok, hogy pihenek, aminek hatására lazít a cípőn és nekem így kéne biztonságban leérkezzek? Lehet kötekedőnek tűnök, de nekem egyelőre inkább kérdések merülnek fel az Adapt technológia kosárlabda pályán való alkalmazásával kapcsolatban, mint elismerő bólogatások.

Ezek miatt nekem inkább tűnik öncélú magamutogatásnak, mintsen teljesítményt fokozó sportfelszerelésnek. Inkább választanék egy Cushlonnál jobb csillapítást biztosító talpszerkezű cipőt. A tartásról meg úgyis gondoskodik a bokarögzítő… A cipő tömegéről nem találtam adatot, a belepakolt technológia miatt lehetséges, hogy a hagyományos cipőknél kicsit nehezebb.

nike_adapt_bb_7

Természetesen a doboz tartalma az indukciós töltő

Felemás érzések

Az önbefűző technológia 1989 óta menő, de tényleg nem érzem kosárlabda pályára valónak. Kíváncsi vagyok, hányan választják majd mondjuk egy Kobe, Kyrie, vagy KD cipővel szemben. Aztán pár év múlva lehet nevetve kell újraolvasnom az írásom, mert akkor már a cipőnket se fogjuk tudni bekötni a mobilunk nélkül. Mintha nem függenénk tőlük már amúgyis eléggé…

Hír-, és képforrásunk a Nike volt.

kbalint

Magam sem tudom nálam mi volt előbb: a Run-D.M.C., vagy az adidas Superstar. Mindenesetre eléggé megfertőződtem a sneakerek iránti vonzalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • neurontnpi szerint:
    A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik. Ez egy előnézet, a hozzászólás az engedélyezést követően fog megjelenni.
    Thanks for magnificent info I was looking for this information for my mission.
×