Itt az öt legkülönlegesebb autó által ihletett sneaker!

A legmarkánsabb sneaker-tervek bizony nem csak úgy az égből potyognak. A nagy sportszergyártóknál ugyanis minden modell kiadását megelőzően akár évekig tartó inspirációgyűjtés, skeccelés, tervezgetés áll, sőt, hiszed vagy sem, még az olyan tervezők, mint Tinker Hatfield sem mindig csak saját ötleteikre és kreativitásukra hagyatkoznak, hanem  környezetükből merítenek ihletet. Én pedig ezúttal elhoztam nektek az 5 legkülönlegesebb autó inspirálta sneakert! Katt a továbbra és vágjunk is bele!

Inspiráció! Nem kollab!

Először is, mielőtt bele kezdünk fontos, hogy a sneaker-, és autómárkák közti kollaborációkat nem gyűjtöttem a listába, (habár volt néhány az évek során) hiszen ebben a cikkben azokat a surranókat szedtem össze, melyek tervezői egy-egy autóban találták meg az inspiráció forrását!

Lássuk tehát az öt legextrább autó inspirálta sneakert!

1. Air Jordan 6 – Porsche 911

Air Jordan 6 - Porsche 911 GT

Air Jordan 6 és a Porsche 911

A 6-os Jordan modell 1991-es megjelenése óta töretlen sikernek és rajongásnak örvend a sneakerhead-ek világában. Tinker Hatfield, a cipő tervezője sok mindent újra gondolt az előző évi, 1990-es  Air Jordan V-t követően. MJ külön kérésére kapott a cipő orra oldalsó megerősítést, így az orr letisztult, egyszerű maradt. A cipő felvételét segítette, hogy a nyelvbe két lyuk került, illetve egy merev pull tab, amely mára már a 6-os széria ikonikus elemévé vált. Nem véletlenül kapott merev  fület a cipő, Jordan kérte ezt a módosítást, ugyanis zavarta volna ha a fül a sarkához dörzsölődik.

Air Jordan 6 - Porsche 911 GT

Az összekötő kapocs: „a szárny”

Na de mi a kapcsolat a Porschéval? Semmi több, mint hogy Hatfield a cipő több elemét is az akkori Porsche 911-es hatására álmodta meg. Egészen pontosan az 1993-ig gyártott 911 Carrera 4-es modell, amely az Porschénél legalább annyi újítást hozott, mint az új lépő Jordanék oldalán. A legjellegzetesebb hasonlóság egyértelműen a klasszikus Porsche “delfinszárny”, amely erőteljesen ihlette meg a 6-os pull tab-jét, amelyet maga Tinker is csak “spoiler”-ként emlegetett.

2. Air Jordan 14 – Ferrari F355 , 550M

Air Jordan 14 - Ferrari 550 M

Air Jordan 14 – Ferrari 550 M

1998-at írunk és eljött az idő egy újabb Air Jordan megjelenésre, habár Jordan maga ekkor már nyugdíjba vonult. A cipő tervezője továbbra is Tinker Hatfield, akit ezúttal is egy autókülönlegesség inspirált. Nem más mint az olasz Ferrari 550 Maranello (a Maranello nem fantázianév, egy olasz kisváros, ahol az autókat építették). Fun Fact, hogy nem véletlenül ez az autó biztosította a tervezés alapját, ugyanis Michael Jordan saját Ferrarija ihlette meg az alkotókat.

Air Jordan 14 - Ferrari 355

az F355: oldalsó légbeömlők

Az inspirációról a Ferrariéval egy szinte megegyező citromsárga, pajzsos logó árulkodik a legszembetűnőbbben. Ha jobban szemügyre vesszük a cipőt, kiderül, hogy habár a forma nem is, de a talp mintázata olyan, mint egy gumiabroncsé, ezzel is erősítve az autós feelinget. Harmadrészt pedig, ami egy valóban különleges újításnak mondható, a sneaker oldalán látható “szellőzőnyílások”. Ezt  azonban egy korábbi Ferrari modell, az F355 ihlette, ugyanis ez rendelkezett hasonló légbeömlőkkel. Ami viszont meglepő lehet, hogy a cipőkön ezek a szellőző járatok nem (csak) díszítőelemek voltak. Funkcionáltak is. Vajon ezt az ötletet is MJ garázsából lesték el?

3. Adidas Crazy 1 – Audi TT

Adidas The Kobe - Audi TT

Német cipő, német autó

Kobe Bryant neve sokak számára ismerősen csenghet, és ha sneakerekről van szó, legtöbbünknek azonnal a Nike signature cipői jutnak eszünkbe, de ne feledjük, hogy a pipa előtt Kobe hat évig az adidassal volt szerződve. Ez az idő is termékeny volt cipők terén hiszen minden évben új Kobe adidas cipő látott napvilágot.

Adidas The Kobe - Audi TT

Ezúttal kizárólag a szám szerint negyedik, kereken 2000-ben megjelent signature lépővel foglalkozunk, melyet eredetileg a The Kobe névre kereszteltek, habár mára már Crazy 1 néven fut, a játékos nevétől teljesen elszakadva. A cipő kérdés nélkül markáns külsőt kapott, különlegessége szerintem vitathatatlan, az már más kérdés, hogy a ‘különleges’ itt inkább negatív értelemben használandó. Na de térjünk is az inspirációra, amely nem más volt, mint a német autópiac akkori egyik gyöngyszeme, az Audi TT Roadster. Az első generációs TT egy évvel a cipő megjelenése előtt került piacra, és az íves, golyóra hasonlító formavilága erőteljesen köszön vissza a cipőn.

4. Air Jordan 21 – Bentley Continental GT

Air Jordan 21 - Bentley Continental GT Coupe

Air Jordan 21 – Bentley Continental GT Coupe

Habár szinte tényként állíthatom, hogy a 21-es Air Jordan széria koránt sem tartozik a legkedveltebb Jordan modellek közé, mégis érdemes pár szót szentelni rá. 2006-ban jelent meg, tervezője D’Wayne Edwards (a Pensole Academy alapítója). Edwards egy, a korábbiaknál érezhetően letisztultabb, egyszerűbb dizájnt álmodott meg, a lehető legkiválóbb minőségű alapanyagokból elkészítve.

Air Jordan 21 - Bentley Continental GT Coupe

a Bentley klasszikus rácsa tűnik fel a cipőn

Az inspirációt, ahogyan a Jordan Brandnél már szinte megszokhattuk, újabban egy autó adta: MJ saját Bentley Continrntal GT Coupe-ja. A brit luxusautó márka 2003-tól gyártott Contintental GT modellje volt az első igazi „General release” luxus/izomautó, ugyanis relatíve olcsón nyújtott igazi luxust és hatalmas erőt (6 liter, biturbó, W12, mi kell még?). A Bentley legbeömlő nyílásai erőteljesen jelennek meg a cipőn, ráadásul az autó belteréhez hasonlóan, kizárólag a legprémiumabb anyagokból készült a cipő.

5. Nike LeBron 11 elite – Lamborghini Egoista

Nike LeBron 11 Elite - Lamborghini Egoista

hasonlóság a köbön

Azt hiszem ez az az eset, amikor olyan, mintha a cipő és az autó egy csomagként érkeztek volna a piacra. A 11-es LeBron széria Elite verziója 2014-ben jelent meg, Bryant és Durant egy-egy cipőjével együtt az „Elite Series Team Collection” egyik tagjaként.

Nike LeBron 11 Elite - Lamborghini Egoista

Az inspiráció szerintem ez esetben letagadhatatlan. Az éles vonalak, a szögletesség, a törések, melyek összességükben tökéletesen áramvonalasak, egyszerre jellemzik LeBron James kosárcipőjét, és az Lamborghini által 2013-ban bemutatott egyszemélyes koncepcióautót, az Egoistát. Tény, hogy az eredeti 11-es verzió is hasonló külsővel rendelkezett, de az beteljesülést az Elite verzió megjelenése hozta el.

Kimaradt valami?

A válasz egész egyszerűen igen. A sneakerek megalkotásánál a tervezők rengeteg helyről gyűjthetnek, és gyűjtenek is ötleteket és inspirációt, így egészen biztosan találhatunk még olyan modelleket, melyek alapötleteit a járműiparból csenték el tervezőik, legyen az akár autó, hajó, vagy repülő.

Egy azonban biztos, ha bárki is egy napon milliárdos lesz, már legalább tudja, milyen passzoló autót vegyen a cipőjéhez!

Képekkel a flightclub, a sneakerfiles és a pistonheads szolgált.

MisiTheOfficial

Az első sneakeremért még a szüleimnek könyörögtem, de ma már magamat kell győzködnöm, hogy ne minden pénzem cipőkre költsem.
×