Tom Sachs x NIKE Mars Yard Overshoe, az Űrhajós Mamusz

A Hold meghódításáról mindenki hallott. Tavaly a NIKE a Marsot célozta meg, és Tom Sachs űrhajóssal idén ismét az egekbe akar törni. A Mars Yard projekt folytatásáról a továbbra kattintva olvashatsz!

Tom Sachs és a NIKE

Általában a cikkeimet egy kis bevezetővel kezdem a tervezőről, azonban ezesetben nem sok mindennel tudok szolgálni. Egyelőre semmiképp sem mondhatni, hogy Tom Sachs neve annyira összeforrott volna a sneaker-, és streetwear kultúra vonalaival, és nem sok ruhadarabon, vagy cipőn hagyta ott eddig a névjegyét. Dióhéjban azt érdemes tudni róla, hogy New Yorkban született, építészeti iskolába járt, majd képzőművészként kezdett el tevékenykedni. Ja és persze, él-hal a cipőkért és a csillagászatért. Több kiállítás is helyt ad műveinek és voltak elég frappáns kollaborációi, olyan világmárkákkal, mint például a SONY.

Tom Sachs - Tea Ceremony Exhibition

Tom Sachs – Tea Ceremony Exhibition

Cipőtervezi munkássága 2012-ben Cole Haan-nal közösen kezdődött és a NIKE-val karöltve kiadtak egy alkalmi cipőt, ami -szerintem- inkább hajaz egy kispiacon vásárolt ázsiai darabra, mint egy ténylegesen kiadott, high-end lábbelire. Ha valaki olyan lépőt keres, amiben büszkén fog templomba menni vasárnap, akkor ez lehet neki az ideális választás. Természetesen nem lehetetlen megkaparintani, csak egy kis research, és 2500 dollár kell hozzá.

Nike x Cole Haan x Tom Sachs Mission Control Shoes

Nike x Cole Haan x Tom Sachs Mission Control

NIKE x Tom Sachs Mars Yard 2.0

Nyilván a nevéből is lehet látni, hogy nem ez a Mars Yard első változata. Az előző generáció darabjai se néztek ki sokkal különbben, 2012-ben adták ki, azonban iszonyat limitált darabszámban, szóval napjainkban a lehetetlen határát súrolja a beszerzésének lehetősége. A cipő múlt évben debütált és hamar el is fogyott. A közönség tetszését hamar elnyerte, és sok helyen, köztük nálunk, a sneakerbox.hu oldalán is megszavazták az év egyik legjobb cipőjének. A lépő követi a klasszik vonalakat, de valóban azt a feelinget kelti, mint egy Nike Mag, maximum kisebb hatásfokkal. Ha kipengetjük érte az 1000 dollár feletti resell árat, akkor kapunk egyébként bele még egy pár aranyos, parafából készült talpbetétet is Sachs jóvoltából.

Nike x Tom Sachs Mars Yard 2.0

Nike x Tom Sachs Mars Yard 2.0

A csomagolás is elég egyedire sikeredett a filctollas hatással. A cipő dobozán egyébiránt egy elég erős utalás is látható a resell-ellenességre,  így szól: “These Shoes Are Only Valid If Worn, And Worn To Death By You. Posers Need Not Apply.”

Mars Yard Overshoe

Amikor először megláttam ezt a cipőt, fogalmam se volt, hogy mire véljem, hisz elég különös látvány. Kezdetben azt hittem, hogy ez csak egy olyan sneaker protector, mint amiket a nagyobb rendezvényeken árulnak 10-20 dollárokért. Tehát belebújtatjuk a lépőnket, és akkor az megvéd esőtől, hótól, radioaktív sugárzásoktól, és Isten mind a 10 csapásától. Ha azonban az árkategóriájára is vetünk egy pillantást, 500 dollárért már egy kicsit nagyobb elvárásaink lesznek. Egyszerű a megoldás, ez nem csak egy extra réteg az alapból méregdrága Mars Yard-unkra, hanem egy “cipő a cipőben.” Minden kérdésünkre választ adhat az a videó, amit a Highsnobiety töltött fel. Itt Tom Sachs maga vezet be bennünket a cipőjének minden furfangjába. A klipben a tudósítónő és a művész Tom egyik kiállításán lézengenek, megmutatják, mi is van a dobozban, és hogyan kell azt felvenni.

Nike x Tom Sachs Mars Yard Overshoe

Nike x Tom Sachs Mars Yard Overshoe

A koncepció egyszerű: adott a Mars Yard 2.0, erre került egy bivalyerős talp, egy meghosszabbított nyelv, és pár extra réteg, amit az eredeti surranóra varrtak rá. A lábbeli teljes terjedelmében vízálló, rengeteg jelentéktelen technológiát neveznek meg, ami hozzájárul a cipő megfelelő funkcionálásához. Ja, ráadásul ehhez is jár parafás talpbetét. A közönség rendkívül örvendett az új alkotásnak, ugyanúgy, mint elődje, szinte azonnal elfogyott. Most olyan 1500-1700 dollár körül van a resell ára, és hiába a gyártó minden próbálkozása a viszonteladás megfékezésére, akad belőle bőven.

Nike x Tom Sachs Mars Yard Overshoe Features

A Mars Yard Overshoe minden tulajdonságával

Ha kíváncsi vagy több hasonló tartalomra, akkor nyugodtan kövess be minket Facebookon és Instagramon. Ha kedved tartja, akár a Youtubera is felnézhetsz, hiszen ott is tele vagyunk szórakoztató, de egyaránt informatív videókkal!

Kristof

Számomra a hip-hop nem csak zene, a sneakerek pedig nem csupán cipők. Ezek számomra mind önkifejezés és egy életen át tartó szenvedély.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

×