Soha ne mondd, hogy soha – adidas Never Made Collection

Az adidas Originals sokszor rebootol olyan lépőket, amik valamilyen úton-módon már egyszer kikerültek a kínálatból. Van, hogy ezek a régi nevük alatt születnek újra (Iniki Runner), viszont vannak olyan modellek, amelyek csak a jellegzetes elemüket adják tovább egy teljesen új sneaker megszületéséhez. A németek most még egyet csavartak a sztorin a Never Made kollekcióval. Ha kíváncsi vagy, mi a különlegessége ennek a kollekciónak, kattints a továbbra!

adidas never made kollekció

adidas never made kollekció

Never Made collection

A pack 8 darab cipőt tartalmaz: Marathon x 5923, Country x Kamanda, I-5923 x 4D, Boston Super x R1, Rising Star x R1, Micropacer x R1, 98 x Crazy BYW, és ZX 930 x EQT. A kollekció érdekessége mégis a felső részek és a talp típusok randomra kombózása. Egyszerűsítve, az embernek az az érzése lehet mintha az adidas mérnökei bedobták volna a rendelkezésre álló felső részek és sole technológiák nevét tartalmazó cetliket egy kalapba és ez után véletlenszerűen kihúzták őket. Amikor pedig azt írtam rendelkezésre álló, úgy is gondoltam. Boost, 4D, Nmd sole, primeknit. Ez mind részét képezi a packnak. Lássuk is hogyan sikerült modernizálni az Originals sziluetteket.

Boston Super x R1, Rising Star x R1, Micropacer x R1

Ezt a három lépőt egy kalap alá venném a közös talp miatt. Nem véletlen, hogy ez a három sneaker kapta meg a mára már ikonikussá váló NMD R1-es talpat. 2015 végén, amikor kidobták az OG colorwayt a tervezők, ezt a 3 sneakert nevezték meg ihletforrásként. Ezért is egy király fricska az adidas-tól, hogy kombózták a mestereket a tanítvánnyal. Ezek ellenére nem pontosan ugyanazt az R1 talpat kapták a darabok, mert a kockák színe minden modellen variálva van.

Az R1 talpúak

Az R1 talpúak

A Boston-ról és a Rising Star-ról nem írnék sokat külön. Mindkét darab a legikonikusabb cw-ben tetszeleg. Ránézésre prémium anyaghasználat jellemzi a párost. Érdekesség, hogy a talpon kívül a sikercipő részét képző heel tab is helyet kapott mind a három darabon.

Micropacer x R1

Micropacer x R1

A trió legérdekesebb darabja kétség kívül a Micropacer. 1984 a számítástechnika mérföldkövének tekinthető: például ebben az évben jelent meg a Macintosh, és ebben az évben jelent meg a Micropacer. A cipő elsősorban a profi sportolóknak készült. A fűző felett lévő slideban kapott helyet az a mikroprocesszor, amelyről a cipő a nevét is kapta. A processzor tudta mérni a megtett távtól kezdve az elégetett kalóriát is.

I-5923 x 4D

A sneaker community nagy részének ez volt az a modell, amire igazán felfigyelt a kollekcióból. A felsőrésze nem tartogat igazán nagy meglepetést, egy standard Iniki felső. A talp viszont annál izgalmasabb: a lépő alján egy 4D sole kapott helyet, amit a Szilícium-völgyi Carbonnal való együttműködés során alkottak meg. A cipők, az úgynevezett Digitális Fény Szintézis (Digital Light Synthesis) eljárással készülnek. A megvalósításhoz pedig nem kell más, mint fény, gyanta és oxigén. Ez a technológia pedig teljesen új lehetőségeket nyit meg a jövő cipőtervezőinek.

I-5923 x 4D

I-5923 x 4D

Számomra eléggé furcsa látványt nyújtott első ránézésre a piros felső és világoszöld alsórész együttese, mostanra viszont megbékéltem vele, sőt, tetszik, hogy nem csak monokróm 4D lépők vannak a piacon.

Marathon x 5923

A 80-as, 90-es évek igazi beatere volt a Marathon TR. Strapabíró anyagának és trail talpának köszönhetően hatalmas közönségkedvencé vált. Persze voltak benne olyan forradalmian új dolgok, amik miatt technológia úttörőként is számon tarthatjuk. Ilyen volt például a Ghilly fűző vagy a Dellinger web a talp középső részén.

Marathon x 5923

Marathon x 5923

A bemutatott darab pedig annak az I-5923-nak a boosttal felvértezett talpát kapta meg, amely középső részén ott tetszeleg az ihletként használt Marathon ikonikus Dellinger web textúrája.

Country x Kamanda

A Country az adidas egyik legtovább piacon tartott modellje. Közel 60 éve képezi részét az adidas családnak. Köszönhető a az időtlen sziluettnek. Ezt a visszafogottabb felsőrészt pedig megbolondították ez egyik legmerészebb kinézetet kölcsönző Kamanda talppal.

Country x Kamanda

Country x Kamanda

A 8 modell közül egyedül itt térnék ki az árra. A Country x Kamanda-hoz 20 dollárral olcsóbban lehet hozzá jutni, mint egy sima Kamanda-hoz. Nem hangzik rossz üzletnek.

98 x Crazy BYW

Sokan nem tudják, de Kobe Bryant első profi éveiben még az adidas égisze alá tartozott. Azt a cipőt, amit ma 98-nak hívunk igazából Kobe 2. signature cipője volt a KB8 II. 2004-ben viszont jött a Nike és egy sneaker free-agent szezon után leszerződtették a Lakers legendát. A jogi problémák elkerülésének érdekében pedig a lépő nevét megváltoztatták.

98 x Crazy BYW

98 x Crazy BYW

A BYW aka Boost You Wear technológiáról pedig készült már cikk, amely hibátlanul leírja a talp tulajdonságait és, hogy miért is tisztelgés a Feet You Wear kampány elött.

ZX 930 x EQT

Az adidas ZX szériáját szerintem senkinek nem kell bemutatni. 84 és 89 közötti időszakban több mint 20 modellt dobott piacra a márka. Voltak kevésbé sikeresek viszont voltak, amelyek ikonikussá váltak az idő elteltével. Ezek egyike a 930-as.

ZX 930 x EQT

ZX 930 x EQT

Az EQT talp pedig hibátlan választás ehhez a picit zömökebb cipőhöz. A boost vastagsága miatt egy nagyon kényelmes és stabil lépőt kapunk.

Verdikt

Összességében elmondható, hogy a németek nem hasraütésszerűen párosították a felső- és alsórészeket. Minden párosnak megvan az az apró kis kapcsolódása történelmi, design vagy funkcionalitás szempontjából, amely jóvoltából mind a 8 modell különleges és egyedi kinézettel rendelkezik. A pack legtöbb modellje elérhető mind mennyiségben mind árban. Az I-5923 x 4D pedig szerintem sokak grál-listájára is felkerült.

Gera Z

Több évig magas szinten kosárlabdáztam, ekkor szeretem bele a sneaker világba.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×