Nem újdonság, hogy az Adidas merész és egyedi kollaborációkkal rukkol elő a jelentősebb sportesemények alkalmával és ez most is beigazolódni látszik. A napokban két variáns is felszínre került, mindkettő BAPE dizájnnal. Kamu, custom, netán valós? Kattints a továbbra!

A márka a név mögött

Nyilván az olvasóinknak nem nagy újdonság az, ha a BAPE, vagy az ‘A Bathing Ape’ szót, szavakat hallják. A Nigo által alapított vállalkozás mostanra igazán beírta magát a sneakertörténelem könyveibe. Nem is véletlenül, rengeteg ismert kollaboráció származik tőle, nem is beszélve a cápás pulcsikról, és a Bapesta-ról, ami tulajdonképpen egy drágább Nike Air Force 1.

BAPE x Kanye West College Dropout Bapesta
A Kanye West közreműködésével készített College Dropout Bapesta

BAPE x Adidas Dame 4

Nem sok embernek okozhat meglepetést, hogy a két vállalatnak már volt közös múltja. Eddig 2 cipő készült a kollaborációból, az egyik a Dame 4, amit a legutóbbi All Star hétvégén dobott piacra az Adidas. Én csak futólag írom le a témát, ide kattintva azonban nagyobb betekintést nyerhettek róla. A surranó tulajdonképpen egy NBA játékos, Damian Lillard által tervezett kosarascipő, amit a BAPE munkatársai dolgoztak át az All Star kollekcióba. A cipő 3 színállásban jelent meg.  Nem is kétség, hamar elfogytak a cipők, de aki venni akar egyet ebben a pillanatban, annak nem igazán kell mélyen a zsebébe nyúlnia (természetesen csak viszonyítva, hiszen azért ha nem azt tekintjük, hogy ez egy Bape x Adidas lépő, akkor bizony elég borsos ár érte az a 300-350 dollár resell ár).

Adidas x Bape Dame 4
Adidas x Bape Dame 4

BAPE x Adidas NMD

A másik cipőkollaboráció kissé ismertebb. Na jó, nagyon, hiszen az NMD-ről van szó. Ebből 2 változat készült, a szokványos ‘Bape Camo’ színben, és sötétszürke terepmintásan. Mindkettőt 2017 januárjában jelentette meg az Adidas, és nem nehéz kitalálni, hogy rögtön elfogyott. Mostanra eléggé felkúszott a viszonteladói ár, aki szerezni akar magának egyet, bőven 1000 dollár fölött kell fizetnie. A restockról semmi hír nincsen egy ideje,  így hát a legtöbb gyűjteményben ‘szent grál’ pozíciót foglal el a cipő.

Adidas x BAPE NMD R1
Adidas x BAPE NMD R1

Egyéb BAPE – Adidas kollabok

A Dame-n és az NMD-n kívül még pár terméket kidobott a két márka közösen a piacra. Egyszer, még az NMD kiadásának idején született Puffer dzseki, valamint egy melegítőfelső, azonban ezek a mi esetünkben nem valami lényegesek. Amire érdemes még kitérni, az 2 db superstar. Az egyiket az UNDFTD-del közösen készítettek még anno, 2015-ben. Ez egy színállásban jelent meg, és mint ahogy a ’80s’ címke is jelzi rajta, a tervezés fázisában oldschool hatást kívántak elérni a rajta dolgozók.

BAPE x UNDFTD Adidas Superstar 80s
BAPE x UNDFTD Adidas Superstar 80s

A másik cipő szintén Superstar, mint ahogy említettem, és szintén több vállalat összefogásából született meg. Ez a cipő nem más, mint az Adidas x Bape x Neighborhood Superstar Boost. A névből következtetve, nem lehet olyan régi darab, hiszen a Boost talppal felszerelt Adidas Superstar csak egy-két éve kering a piacon. A cipő világszerte 2017 februárjában jelent meg. A cipőről további infókat Bálinttól tudhattok meg, ide kattintva.

BAPE x NEIGHBORHOOD Adidas Superstar Boost
BAPE x NEIGHBORHOOD Adidas Superstar Boost

Az Ultraboost

Már egy kis ideje keringenek olyan hírek a világhálón, miszerint az Adidas és a BAPE a következő évben ismét valami ütőset szeretne alkotni. Az első kép 1-2 hete jelent meg, egy Bape Camoval ellátott, fekete midsole-al rendelkező Ultraboost látható rajta. A kép elég sok ellentétes véleményt vonzott magával, rengetegen mondták azt, hogy kamu, páran azt mondták, hogy egy jól összehozott custom csak, és volt, aki azt mondta, hogy eredeti. Teltek a napok, és idővel gyűltek a további képek a rejtélyes cipőről. Nemrégen egy szürke változat képe is kikerült az internetre, ugyanolyan dizájnnal:

BAPE x Adidas Ultraboost Grey
BAPE x Adidas Ultraboost szürke változatban

Ezek a képek ismét nagy ellentmondást hoztak, mindenki el volt köteleződve a saját gondolata mellett, azonban nagyon kevés ember tudhatta, hogy igaza van-e. Azonban a napokban a Hypebeast közzétett egy fotót, melyen az állítólagos Superbowl pack látható. A képen egy NFL mez, egy pár adizero futballcipő, és szintén egy pár Ultraboost látható. Mondanom sem kell, mindegyik a megszokott BAPE terepmintával. Ez a kép inkább tűnik meggyőzőnek, mint az előzők, és most már elég nagy a valószínűsége, hogy beigazolódik az állítás. Hozzá kell tenni,  hogy ezt a fotót Bape-féle kiállításon készítették, amit a márka 25 éves fennállásának örömére állítottak fel.

BAPE x Adidas Super Bowl Pack 2019
BAPE x Adidas Super Bowl Pack

A release dátumáról egyelőre nincs hivatalos közlemény, se a kollekció létezéséről. Minden bizonnyal azonban 2019-ben, február 2.-án fog megjelenni a cipő, egy kevéske idővel a Superbowl előtt. Ha szeretnél értesülni az Ultraboost, esetleg más cipők felőli újdonságokról, érdemes követni a Facebook oldalunkat, és a Blogot is, ahol naprakész információkat találsz!