Fila Disruptor: van élet a Fila táska után

Volt idő Magyarországon, amikor csak azért került le a polcról egy drágább mosópor vagy még egy hatos üdítő a bevásárlókosárba, hogy a gyereknek legyen egy jó kis Fila oldaltáskája, amibe pont belefér egy tesicucc, vagy éppen egy kirándulásra elegendő kaja. Aztán az egész valahogy úgy megment, hogy még mémmé is vált és „mellékhatásként” itthon  jópár évre „parkolópályára” küldte az egész márkát. Hogy tudott innen visszatérni az olasz márka, és van-e rá esély, hogy egy sneaker modelljük a Fila Disruptor most hype cipővé váljon? A tovább után kiderül!

Ezt a cikket Bence még akkor írta, amikor padawanként „gyűjtötte a kilométereket”, hogy sneakerbox.hu bloggerré váljon.

Nem is az egész márkáról írok, hanem az idei év legmenőbb Fila cipőjéről, ami nem más, mint a Disruptor. Egyre nagyobb hype vette körül az idei évben a cipőt és ezzel a Fila talán újra ringbe tud szállni. Na de ne rohanjunk előre, kezdjünk egy kis törivel.

A nagy visszatérő az oldaltáska után: Fila Disruptor

A nagy visszatérő az oldaltáska után: Fila Disruptor

Fila töri

A céget Olaszországban alapította a Fila testvérpár 1911-ben. Eleinte csak fehérneműket gyártottak, amíg nem jött képbe a márkánál a legendás Björn Borg. A svéd teniszező közreműködésével a 80-as években beléptek a sportruházat világába, és azóta kisebb-nagyobb hullámvölgyekkel ugyan, de határozottan halad a cég.  Borg után a 90-es évek elején a magyar tehetséggel, Szeles Mónikával írtak alá egy szerződést, aki akkoriban a cég egyik legjobb választása volt az új reklámarcnak, ugyanis a többszörös Grand Slam bajnok a korszak egyik legikonikusabb játékosa volt.

Szeles Mónika Filában

Szeles Mónika Filában

És hol siklott ki ez itthon?

A Fila márka sajnos itthon sok embernek ott akadt be, hogy az egyik hipermarket hálózatnak volt egy pontgyűjtős akciója, amivel Fila táskát lehetett venni olcsóbban. egy olyan oldaltáskához juthatnak az emberek, amibe bármit el tudtunk rakni és egy iskolásnak, majdnemhogy alaptartozéka volt. Hozzátenném, én is használója voltam egy ilyen táskának.

Fila oldaltáska: a túl jól sikerült promóció

Fila oldaltáska: a túl jól sikerült promóció

Van élet az oldaltáska után

Amióta az oldaltáskák hála az égnek kifutottak, azóta sok szép dolgot ért még meg a Fila. Például egy Gosha Rubchinsy kollaborációt, ami egyébként szerintem az orosz designernek az egyik legjobban sikerült közreműködése lett.

FILA x Gosha Rubichinskiy

FILA x Gosha Rubichinskiy

A Fila Disruptor

A másik nagyon jó dolog, ami a Filaval történt az a Disruptor, amivel egy merészet nyitott a mostani fiatalok felé. Ez egy igazi old school lépő, ami az 1996-os évek környékén hatalmas cipő volt és most az új hullámos dad shoe vonalba illeszkedően pár apróbb módosítással ismét megérkezett. Engem sikerült bevonzaniuk, és én is lassan két hónapja hatalmas élvezettel veszem fel a lépőmet. Az emberek többsége a mai napig furcsállja ezt a sneaker vonulatot, de valahogy mégis megfogja az őket, és szerintem kicsit közelebb hozza az idősebb korosztályt is a mi kis „világunkba”.

Fila Disruptor: back in the game

Fila Disruptor: back in the game

Kollabok

A Fila Disruptornak olyan jól sikerült a belépés ebbe a stílusba, hogy már a Patta is besegített nekik egy gyönyörű colourway létrehozásában.  Ám itt nem álltak meg a kollaborációkban. A francia divatmárkával, a Pierre Cardinnal  egy Polka Dot, azaz pettyes színállás erejéig álltak össze és a hazánkban kevésbé ismert Holypop nevű webshoppal is volt együttműködés, hogy közösen hozzák ki a legtöbbet ebből a lépőből. Szerintem ez az amúgy is különleges cipőnek a kollaborációk még extrémebb külsőt kölcsönöznek.

Patta x Fila Disruptor

Patta x Fila Disruptor

Pierre Cardin x Fila Disruptor

Pierre Cardin x Fila Disruptor

Hajrá Fila!

Összességében úgy látom, hogy a Fila kezd újra bekerülni a köztudatba, és javítani azt a képet, amit az oldaltáska akció itthon annyira lerontott. Örömmel látom, hogy a másik két régi-új motoros, a Kappa és a Champion kapott egy vetélytársat!

Hajdu

A sneaker a polcon annyit tesz, mint festmény a ponyva mögött.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×