Zokniba tűrt nadrág – miért, honnan, hogyan…?

A zokniba tűrt melegítőnadrág vagy farmer már egy ideje itthon is szembejön az utcán. Szerintem egyszerre “paraszt” és egyszerre kurva menő 😀 Amikor először láttam még csak pislogtam, de aztán elemi erővel előtört lakótelepi (Békás City) származásom és azóta én is be-betűröm a nadrágom a zoknimba 😀 De nagyon piszkálta a fantáziámat, hogy honnan bukkant elő ez a divat, szóval beleástam magam: a tovább után minden, amit tudni akarsz a zokni nadrágba tűrésének divatjáról!

adidas melegítőnadrág zokniba tűrés kezdőszett

Kezdőszett 😀

Nadrág zokniba tűrés kezdőszett

Először is megfelelő nadrág és zokni (és sneaker) kell hozzá. Ha ezek megvannak, akkor már nem nagy kihívás 😀

(Melegítő)nadrág

A zokniba tűrésre leginkább a szűk szárú vagy a száruknál szűkített (cuffed) nadrágok alkalmasak. A farmer kevésbé jellemző, a legideálisabb a szűkített szárú melegítőnadrág, abból is a fekete vagy sötétkék alapon háromcsíkos adidas 😛 Lehet pamut vagy az igazi városi parasztok rámehetnek a műszálasra – nekem is ilyen van… 🙂

adidas háromcsíkos melegítő és 'Trefoil' zokni

adidas háromcsíkos melegítő ‘Trefoil’ zokniba tűrve: telitalálat 😀

Szerintem az nagyon bután néz ki, ha vastagabb szárú nadrággal próbálkozol – a nadrág úgy kitölti a zoknit, mint egy kisgömböc és feljebb is nagyon buggyos lesz. Persze lehet vele próbálkozni, mert most az is divat, hogy “olyan bénán nézek ki, hogy az már jó”. Csak vigyázat, mert a külvilág sokszor csak az “Olyan bénán nézel ki…” részig jut el 😀

Nadrág zokniba tűrés fail

FAIL: bő nadrágot ne nagyon tűrj zokniba 😀

Zokni

Fontos, hogy márkás zokni legyen, jó nagy márkajelzéssel. Én nem vagyok képes különböző márkájú zoknit és cipőt felhúzni, de ahogy látom sok embernél ez nem akadály. Jelenleg leginkább a fehér és fekete, a tetején három csíkkal, alatta a háromleveles ‘Trefoil’ adidas logóval ellátott zoknik pörögnek, ezt már minden márkájú cipőhöz láttam viselni, ez most a sztár. Ilyen zoknit most nálunk a shopban is beszerezhetsz!

adidas Crew zokni a klasszik "háromleveles" Trefoil logóval

adidas Crew zokni a klasszik “háromleveles” Trefoil logóval

Ezen kívül még nagyot mehet valami elvetemült mintájú színes zokni, pl. a Stance választékából – ilyenbe viszont nem melegítőt, hanem inkább farmert tűrnék bele.

Sneaker

A sneakerboxon nagyon ritkán írunk le ilyet, de ebben az összefüggésben most a cipő kevéssé fontos. Nyilván legyen márkás, meg színben passzoló… Ami szerintem fontos, hogy a zokniba tűrt nadrágszár általában a dinamikus, vékonyabb vonalvezetésű cipőkkel passzol. Buflák vagy magas szárú sneaker modellek itt nem mennek akkorát. Yeezy 350 v2-t bármikor lehet így hordani, hiszen Kanye apánk is ezt vezette be, de a 90-es évek Air Max modelljei a 90-estől a 98-ig is mind mehetnek, Superstar és Stan Smith is… Csak aztán nehogy ti is bűnözzetek, ha AM95-ös van rajtatok, mert a bűnözés az rossz, éééértem…? Ha ezt még nem értitek, akkor mindenképp olvassátok el a cikk második felét is 😉

A Tubular Shadow-val is jól néz ki a zokniba tűrt háromcsíkos mackó :)

A Tubular Shadow-val is jól néz ki a zokniba tűrt háromcsíkos mackó 🙂

Hogy tűrd be a nacit a zokniba?

Ha megvan a kezdőszetted, akkor a melegítőnadrágot vedd fel és húzd le kábé odáig, ameddig a zoknit fel tudod majd húzni. A zoknit kényelmesbe’ húzd fel, tehát hogy ne nyúljon meg a mintázat és figyelj arra is, hogy ne csavarodjon el a zokni. A zokni teteje legyen egy vonalban a melegítőnadrág szárszűkítésének felső határával. A nadrág így kicsit buggyos lesz, ezt oszlasd el az egész szárhossz mentén. Kész is vagy 😛

Növeld a tűrőképességed!

Növeld a tűrőképességed!

Na de hogy jött divatba a zokniba tűrt nadrág?

Először ez is egy szubkulturális divat volt, és – ahogy az lenni szokott – néhány közismert ember felkapta és az ő példájukat kezdték el sokan mások is követni – így lett mára többé-kevésbé a mainstream divat része, legalábbis a sneakerheadek körében. Na de honnan is indult el ez egész?

Futárok

Először voltak azok, akiknek praktikus okai vannak a nadrág zokniba tűrésére, például a biciklis futároknak hogy ne kapja be a gatyájukat a biciklilánc – ilyet ma is gyakran láthatsz ha elsuhan melletted egy bicós futár a városban.

Zokniba tűrés biciklis futár stílusban

Zokniba tűrés biciklis futár stílusban

Chav csávók

Aztán a kétezres évek végén Nyugat-Európában, főleg Angliában a chav vagy más néven scally stílusú srácok és csajok körében lett népszerű (németül ugyanezt a proll, azaz proli néven nevezik). Ezek chav/scally/proll srácok, a brit bulvármédia leegyszerűsítő leírása szerint csóró családból származnak, műveletlenek, igénytelenek és általában csak a balhét keresik – kb. ugyanazok a jellemzők, mint amiket itthon nálunk a külvárosi, lakótelepi arcokra szoktak mondani.

Chav/scally stílus

Chav/scally stílus

A chav stílusnak nagyon fontos része a sneaker. Ez általában Nike Air Max 95, 97, Plus Tn, vagy Shox. Amúgy Nagy-Britanniában elterjedt városi legenda, hogy a bűnügyek helyszínein leggyakrabban AM95 talpnyomokat találnak 😀

NIke TN és Lacoste zokni

NIke TN és Lacoste zokni

Aztán jöhet az a bizonyos márkás fehér sportzokni, amibe precízen beletűrik a susogós (általában adidas) melegítőnaci vagy a farmer szárát (környéktől függően csak a balt vagy a jobbat). Aztán a szett tovább felfelé általában futballmezben, nagy márkajelzéses vagy háromcsíkos melegítőfelsőben, kapucnis pulcsiban folytatódik. Fontos kellék még vastag ezüst vagy aranylánc (bling-bling). A nullásra tarolt kopasz fejen szigorúan csőalakra hajlított ellenzőjű baseballsapi és/vagy kapucni.

Scally/chav/proll - "telepi" melegítős stílus

Scally/chav/proll – “telepi” melegítős stílus

Ha már városi legendák, állítólag ezeknél a srácoknál is vannak praktikus okai a nadrág zokniba tűrésének – az egyik a bolti lopás 😀 A nadrágba (r)ejtett cuccok beleesnek a bő szárba, és lenn a zokniba tűrt szár megfogja őket. De balhék és verekedések során is praktikusabb így lenni és ha menekülőre kell fogni nem esnek el a saját nadrágszárukban.

Személy szerint nem gondolom, hogy mindenki a fentiek miatt hordta volna így a zokniját, nadrágját… Nyilván ez egy divattá vált – viszont csak egy nem túl széles réteg divatjává.

Chav stílus

Chav stílus

Aztán jött Kanye West…

Igen, megint a jó öreg Yeezus. Miután 2017 elején számos alkalommal úgy szpottolták, hogy a Yeezy 350-es cipőjéhez zokniba tűrt melegítőnadrágot vett fel, elég gyorsan terjedni kezdett a divat az internet és az Insta révén. Aztán más celebek – például Justin Bieber – is mutatkoztak így… És ez már elég volt, hogy sok hypebeastnek kedvet csináljon a tűréshez.

Kanye West - zokniba tűrt nadrág

Kanye West – zokniba tűrt nadrág

Kanye West - betűrt melegítőnadrág

Kanye West betűrt nadrágban

Justin Bieber szintén betűrte a zoknijába a melegítőjét

Justin Bieber szintén betűrte a zoknijába a melegítőjét (Kép: EROTEME.CO.UK)

Na és te? Tűröd vagy nem tűröd?

Szavazz a Facebook oldalunkon vagy az Instánkon!

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×