Talán sokatoknak feltűnt, hogy a régi, campelésekkel teli időszakot az utóbbi években szinte teljesen elfelejthettük. Ha szóba került egy Air Jordan vásárlás, mehetett lazán online, vagy akár pár nap késéssel. Mert nem hogy camp nem volt, sok, korábban ikonikus modell “ült” hónapokig, sokszor akciósan a polcokon. Hogy miért is volt ez így, és jövőre milyen változás várható, csekkolhatjátok a tovább után!

Air Jordan 1 Bred és Royal Blue
Air Jordan 1 Bred és Royal Blue (Fotó: theairjordanrules)

A szigorítás mögötti ok

A 2018-as évre nem sok bíztatót ígér a “kényelmes” Jordan rajongóknak Trevor Edwards, a Nike igazgatója, több okból is. Egyrészt az adidas erősen lekörözte a Nike-t Amerikában, másrészt pedig a saját termékeik sem hozták a tőlük elvárt szintet. Így van ez a Jordan Retrokkal is. Igyekeztek kiszolgálni a növekvő igényeket, ez azonban a visszájára sült el. Sok klasszikus ugyanis “eltucatosodott”, ezért az igazi kemény mag elfordult a márkától. Ennek az eredménye pedig, hogy bérelt hely jutott a Jordaneknek az outletek polcain (persze nem kishazánkban).

Air Jordan lépők
Air Jordan lépők (fotó: Highsnobiety)

Ami a jövő évtől várható

Trevor Edwards nyilakozata alpján a jövő éves terv az, hogy visszaadják a márka különlegességét és az exkluzivitást. Tény és való, egykor a Jordan Retrokat ez övezte. Tehát fordítsunk magyarról magyarra, és vonjunk bele egy minimális logikát: ez egyértelműen azt jelenti, hogy a mostaniakkal ellentétben korlátozni fogják a megjelenő cipők számát. A logika ugyebár azt diktálja, hogy a limitáltság és az exkluzivitás felébreszti majd az érdeklődést. Ezáltal pedig ismét megugrik a márka értéke, na meg a kereslet iránta. Ez a szigor természetesen nem érinti a kevésbé ikonikus modelleket, inkább a Jordan 3, 4, 6,és 11 rajongói lehetnek szomorúak.

Air Jordanek a polcokon
Air Jordanek a polcokon (Fotó: SoleCollector)

Személy szerint, az én véleményem megosztott. Bár annak nagyon is örülök, hogy végre ismét kap egy kis értéket a márka, és nem lesz látható (erős túlzással) minden második ember lábán. Ugyanakkor az a kényelem, ami a sok párral járt, hiányozni fog, szinte biztos volt a megjelenések nagy esetében, hogy online valahol tuti be lehet majd húzni. Ti mit gondoltok?

Forrásként a SneakerNews cikke szolgált.