Év elején a Nike nagy show keretein belül rántotta le a leplet az Air Vapormax nevű „csodacipőről”. Igazából év eleje már rég elmúlt, és azóta elég sok víz lefolyt a Dunán is, jó pár variációt láthattunk a lépőből, de ebben a cikkben nyilván nem a bemutatóról lesz szó. A tovább után megtudhatjátok, hogyan is készült ez a sneaker! 😉

Padawan cikk

Ezt a cikket Roland, egyik padawan bloggerünk írta, amikor még “gyűjtötte a kilométereket”, hogy sneakerbox.hu bloggerré váljon.

Egy kis töri lecke

Minden 1987-ben kezdődött. A Simpson család debütált a tévében, Michael Jackson bemutatta a Bad-et, Tinker Hatfield-et pedig majdnem kirúgta a Nike. Tinker a Nike designere volt, és a sneakerheadek már biztosan hajtogatják magukban a cipő nevét, ami híressé tette az urat. Ez a cipő nem más, mint az Air Max 1. Ez volt az első olyan Nike, aminek a talpában ott volt az a kis fura átlátszó, levegővel töltött buborék. Vagyis technikailag ez nem igaz, de ez volt az első, aminél kívülről is látszott, hogy van benne Air.

Nike-Air-Max-1-1987
Az ős Vapor

Tinker Hatfield-et a Nike valóban ki akarta rúgni az elsőre fura ötlet hallatán, de mire erre került volna sor, addigra elkapkodták az emberek az Air Max-eket, és a Nike inkább úgy döntött, hogy kihoz még egy pár variációt, és bezsebel ezzel egy kis cash-t. Az első Nike óta 71 variáció jelent meg, és a legtöbb cipő nem egyedül érkezett, hanem legalább tíz színállásban. De most igazából nem erről szól a cikk, és valószínűleg halljuk még az Air Max nevet, úgyhogy térjünk is rá, hogy ez miért érdekes a Vapormax szempontjából.

30 years later…

Tehát, volt szó arról a kis buborékról. Na, a Vapormax talpa tulajdonképpen abból a buborékból áll. Mármint az egész talp.

Nike-Air-Vapormax-2017-concept-3
Buborék, azaz Air Sole Technology

Na, ki tudja a helyes választ?

Most jön az a rész, hogy tippelhettek, mennyi időbe telt Zach Eldernek és Tom Minaminak, a Nike két designerének, megtervezni a Vapormax-ot. 1 év? 2 év? 2 és fél?

Nike-Air-Vapormax-2017-concept-1

Hát nem kapkodták el ennyire… A Vapormax projekt hét év alatt ért meg a gyártásra. Ez tulajdonképpen csak annak a fényében érdekes, hogy az Air Sole technológia, a kis buborék, amiért ki akarták rúgni a csávót, 30 éve létezik.

Ez történt a tervezés hét évében

Igazából mindenre megvan a magyarázat. A két tervező ugyanis szakított a tendenciával, miszerint tömjünk minél több levegőt a cipőbe, mert az olyan mintha felhőkön járkálnánk. Ebben a cipőben pont annyi levegő van, amennyi kell. Se több, se kevesebb. Megpróbálták az egész rendszert stabilizálni, ami nem könnyű dolog, mivel a levegőre nem nagyon lehet támaszkodni. Kialakítottak egy olyan talpmintát, amit ha megtöltünk levegővel, akkor nem lesz sem túl kemény, sem túl puha. Pont jó lesz.

Nike-Air-Vapormax-2017-concept-2
Átgondolt koncepció, az biztos

2012-ben már jól állt a talp. Rákerülhetett volna a felsőrész is, de nem került. 2012-ben jelent meg a Flyknit technológia, ami kihagyhatatlan lehetőségnek mutatkozott a forradalmi futócipőhöz. El is készült a koncepció, csak akadt egy apró probléma: túl nehéz volt a levegő a talpban. Ez ugye elég kínos, hogyha el akarunk adni egy cipőt, amiben nincs semmi, csak levegő, mégsem szabad skippelni a leg day-t, hogyha hordani is akarjuk, mert vagy tíz kiló.

Újratervezés

Valójában nem a levegő volt nehéz, hanem a műanyag, amihez nem volt elég korszerű a gyártástechnológia, szóval folytatódott a huzavona. A végleges modell talpát az üvegfúvókhoz hasonló módszerrel alakítják ki, így jó is, szép is. Inkább jó.

Nike-Air-Vapormax-2017
Romboló bevetésen

Megint feltehetjük a kérdést, hogy nem volt elég korszerű 2012-ben a gyártástechnológia? Aztán a fejünkhöz vágják, hogy üvegfúvás, amit meg ugye már az ókori Egyiptomban is használtak. Seriously Bro…😒

2017 elején megkaptuk végre A Vapor-t, a Nike legkönnyebb futócipőjét, és boldogok lehetünk, mert már azóta új színállások is jöttek. A cipő tényleg nagyon kényelmes, és hát akad, akinek tetszik is.

Igazából 2017-ben nem rossz ez a külső, és végre nem rapperek terveznek, hanem designerek. Valószínűleg nagyon átgondolt konstrukció, de ez a hét év… azért valljuk be, ennyi idő alatt beszélni is meg lehetett volna tanítani a cipőt.

Kép és hírforrásunk a Nike és a Highsnobiety volt.