Így készült a LeBron 15: Interjú Jason Petrievel

Jason Petrie, a Nike Lebron modellek vezető tervezője már több, mint egy évtizede dolgozik együtt a királlyal, LeBron James-szel. Petrie a hetedik LeBron cipő óta tervezi a megjelenő modelleket, beleértve a népszerű LeBron Soldier szériát is, ezúttal pedig a LeBron 15 tervezésének részleteibe nyújt betekintést. Interjú a tovább után!

Padawan cikk

Ezt a cikket Misi még blogger padawanként írta, amikor “gyűjtötte a kilométereket”, hogy sneakerbox.hu bloggerré váljon.

A Nike-val készített interjú során Petrie elsősorban néhány részletet árul el a dizájnnal kapcsolatban, különös figyelemmel az új Nike BattleKnit technológiára, amely nagyban befolyásolja az új cipő formavilágát.

Így készült a LeBron 15: Interjú Jason Petrievel

Maga a végeredmény is gyönyörű

Most, hogy jön a (LeBron) 15, melyek azok a szabályok, amiket megtartotok, illetve melyek azok, melyeket elhagytok?

Petrie: Három elvünk van: „Lock me down so I can fly” („Szoríts le, hogy repülhessek”), ami közvetlenül LeBrontól jön; „Protect me from myself” („Védj meg magamtól”), ami arra utal, hogy hogyan koncentrálunk az egész szezon alatt tartó kényelemre, és a „Make me light” („Tégy könnyűvé”). Ezeket a szabályokat próbáljuk megszilárdítani, és megbizonyosodni arról, hogy ezek minden termékben visszaköszönnek. Ettől függetlenül persze mindig nyitottak vagyunk új lehetőségekre, amelyekkel elkészíthetünk egy cipőt. Jó példa erre a a Soldier 10. A pályán nagyon jól szuperált. LeBron természetesen nagyon jól játszott benne és történelmet írt. Ettől kezdve tudtuk, hogy egyszerűbb cipőben is tud játszani, és valószínűleg csak túlkomplikáltuk a dolgokat. Ez egy új utat nyitott abban, hogy hogyan gondolkozunk, és hogy próbáljuk meg megoldani a problémákat egy kicsit másképpen.

Te és LeBron hogyan kezdetek el beszélni a cipő külleméről?

Petrie: LeBron és én már régóta beszélgettünk Flyknit modellekről, de a kinézetről különösképpen soha nem beszéltünk. Általában ránk hagyja a munka kreatív részét (egészen addig amíg nincs valami különösen fontos számára). A cipő külleme a kötött anyaghasználatból ered. Mutattunk neki egy korai Flyknit változatot, és ő imádta a textúráját és a tapintását. Azonban továbbra is voltak kérdései: „Jó lesz ez nekem? Biztosak vagytok abban, hogy ez ki fog tartani?” Nagyon sokat teszteltük az anyagot, hogy biztosak lehessünk afelől, hogy bírni fogja.

Így készült a LeBron 15: Interjú Jason Petrievel

Az alapok

 

Hogyan segített a technológia abban, hogy elérjétek ezt a kinézetet?

Petrie: Mindig arra törekszünk, hogy a LeBron cipők átfogó hangulata legyen agresszív, stílusos, modern és klasszikus is. A Flyknit technológia textúrája és kiterjedései a tervezés legeleje óta meghatározzák a cipő küllemét. Hagytuk hogy az anyag természete vezessen minket, hogy megalkothassuk ezt a különösen agresszív, gyémánt láncolatra emlékeztető kinézetet.

Mit vártok a kötött anyaghasználattól?

Petrie: Én azt szerettem volna elérni, hogy jól tartson, szorítson, de ne legyen túl testes a cipő. LeBron maga vezette a cipő nyakának tervezését. Sok-sok kezdeti változatunk volt, és ő mindvégig hajthatatlan maradt afelől, hogy lejjebb menjünk, és a boka köré formázzuk a cipőt, megtartva a körülölelő érzést. A végső alak végül az ő visszajelzései alapján készült el.

Így készült a LeBron 15: Interjú Jason Petrievel

Szkeccs

Hogyan segíti a Knit LeBron-t? Miért jó?

Petrie: A Flyknit ezen változata, a Battleknit kifejezetten LeBron számára készült. Több kellett mint egyszerű Knit felsőrész. Ez tudta biztosítani számára a megfelelő felépítést és nem utolsó sorban úgy valósult meg, ahogy ő képzelte el. Így sok időt töltöttünk azzal, hogy rájöjjünk, mi lenne a legjobb megoldás a kötött anyagot tekintve. Az ezzel foglalkozó csapatunk végül teljesen új módon szőtte össze az anyagot, hogy az LeBron-t kamatoztassa, és ezzel egyidejűleg rengeteg új lehetőséget is nyitott. Azok a fő előnyok, melyeket kerestünk a jó tartás és az erő voltak, de persze ott volt minden ami jó a Flyknit-ben: illeszkedés, különleges dizájn és kevés pazarlás. Ezzel az egy, kötött anyaggal, képesek voltunk védelmet és rugalmasságot biztosítani amellett, hogy a teljesítményre vonatkozó előírások is teljesülnek. Ez a cipő minden részletében jelen van. Ez egy minden-az-egyben csomag, ami biztosítja LeBront, védelmet ad neki, hogy szabadon mozoghasson, és diktálhassa a tempót a pályán, és persze, hogy a cipő mindig reagáljon, ha kell.

Számodra mi a legkülönlegesebb a felsőrésszel kapcsolatban?

Petrie: A teljesítményre vonatkozó előnyök mellett – ami egyébként minden Nike cipő velejárója – a színek, amiket kigondoltunk és az anyag nyújtotta lehetőségek, melyeket a tradicionális felépítés nem tesz lehetővé, nagyon felkeltették az érdeklődésemet. Még csak most kezdtünk belelendülni, ahogy felfedeztük a Flyknit-et LeBronnak.

Hogyan fogalmazzátok meg a történeteket színekben?

Petrie: Ahogyan minden cipő esetén a Nike Basketball-nál, elképesztő csapatunk van, akik a színeket és anyagokat tervezik. LeBron betekintést nyújtott nekünk. Voltak dolgok, melyekről beszélni szerettünk volna vele, hogy az ő szemén át láthassuk a dolgokat. Úgy gondolom a szezon folyamán megértitek hogyan fedezzük fel ezeket a történeteket, és látni fogjátok azokat a részleteket és simításokat, amelyek az egészet olyan beszédessé teszik.

Így készült a LeBron 15: Interjú Jason Petrievel

Minden színállásban

Mi a helyzet az új felszereltséggel?

Petrie: A LeBron 15 egy teljesen új légzsákot kapott, az Air Max és a Zoom technológiák elképesztő kombinációja, ami egy nagyon jó ütéscsillapítást és pehelysúlyú viselést biztosít. Minden amit elvárunk a Zoom Air-től, az Air Max védelmével és kényelmével. Lebron imádja a nagy Air egységeket. Nyilvánvalóan rengeteg erőt generál a földetérésekkel. Az energia visszaforgatás, a „visszapattanás”, a Zoom gyors reakciója az egységek között, a saroktól, a középtalpon át, egészen a lábujjakig, lehetővé teszik LeBron számára a legnagyobb sebességű futást, felugrást, a leérkezési erő elnyelését, és a gyors indulást akármilyen irányban, miközben a cipő minden lépés energiáját visszaforgatja. Egyszerűen ösztönző érzés.

A cipőről

A LeBron 15-ről már itt nálunk is olvashattatok, mollaka bloggerünk mutatta be nektek a modellt. Ha esetleg kimaradt, ne felejtsétek el csekkolni az ő cikkét sem!

A cikk eredeti, angol változata megtalálható a Nike weboldalán!

MisiTheOfficial

Az első sneakeremért még a szüleimnek könyörögtem, de ma már magamat kell győzködnöm, hogy ne minden pénzem cipőkre költsem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×