VIDEÓ: így tisztítsd ki Ultra Boost cipődet!

Már jónéhány cipőtiszítós cikkemet olvashattátok itt a blogon, most pedig közkívánatra elkészült az első videó is, melyben egy (valamikor) fehér adidas sneakert mosok ki – kizárólag kézműves eszközökkel. Ultra Boost tiszítás videó és cikk a tovább után!

 Mit jelent ez? Például, hogy nem csak bevágom a mosógépbe, hogy „lesz, ami lesz” (centrizésre azért én is használom), illetve nem méregdrága, külföldről berendelhető sneaker tisztító szerekkel távolítom el a koszt a cipőről, hanem a minden háztartásban fellelhető hétköznapi termékekkel.

Nézd meg a videót!

Ha pedig inkább olvasni szeretsz…

Így lesz szép tiszta az Ultra Boost cipőd 10 egyszerű lépésben:

Cipőfűzők és talpbetétek eltávolítása

Vedd ki a cipőfűzőket és a talpbetéteket! Ezeket mindig külön mosd a cipőtől.

Talptisztítás

Tisztítsd le a talpat folyékony súrolószerrel és puha szivaccsal (nem a dörzsis felével) vagy körömkefével (attól függ, mennyire makacs a szennyeződés).

Műanyag panelek tisztítása

Aztán jöhetnek a műanyag részek, a cage és a sarokrész, ugyanezzel a módszerrel. Egy tipp, hogy makacsabb szennyeződésekre rámehetsz egy acetonos kendővel (először csak egy kis részen próbáld ki, hogy mit csinál!)

Felsőrész tisztítás

Jön a felsőrész tisztítása: a szivacs puha felével és folyékony mosószerrel/mosóporral végig kell dörzsölni a cipőket először kívül, majd belül is (főleg ha sokat viselted mezítláb a cipőt). Vannak részek, amikre külön fordíts figyelmet: pl. az orr vagy a sarokpánt, vagy a boka környéke, ahol a nadrág befoghatja (pinrollozók előnyben 🙂

Áztatás mosószeres vízben

Ha megvolt a bedörzsölés, akkor érdemes egy negyedórára még ázni hagyni folyékony mosószeres vízben (talppal felfelé, a lényed, hogy a felsőrész ázzon).

Fűzők és talpbetét kitiszítása

A várakozási időt arra lehet használni, hogy kimosd a fűzőket és a talpbetéteket. A fűzőkhöz is jó a folyékony szappan/tisztítószer/mosópor – itt kézmosást utánozva dörzsöld össze a fűzőket.
A talpbetéteket szintén mosószerrel és körömkefével kell dörzsölni, hosszában, erős mozdulatokkal. A lábujjak és a sarok alatti rész a legfontosabbak. Ha készen vagy, öblítsd le őket alaposan és mehetnek ázni a cipők mellé még egy kicsit.

Precíziós tisztítás fogkefével

Ha letelt az ázási idő, alaposan nézd át a cipőt, hogy hol maradt rajta még látható szennyeződés: a „precíziós” tisztítás során használj fogkefét és ugyanazt a szert a felsőrészre/talpra, amit használtál. A felsőrészen (csak ha fehér a cipő!) még szóba jöhet folttisztító is a nagyon makacs maradványokra.

Öblítés

Jöhet az öblítés: szintén egy negyedórára áztasd be a cipőket fejjel lefelé langyos-hűvös öblítős vízbe.

Centrifugálás

Az öblítés után jöhet a centrifugálás: ezzel nagyon le lehet rövidíteni a száradási időt. Ha pedig nincs meleg idő, amikor aránylag könnyen szárad a cipő, még fontosabb: ha sokáig tart a száradás, akár bele is büdösödhet a víz a cipőbe. Tedd bele egy mosózsákba (egy régi párnahuzat és egy gumi is megteszi). Kímélő, alacsony fordulatszámú centrizést válassz, ez nemcsak a cipőnek, de a mosógépnek is jó. Nem kifejezetten arra találták ki a dobot, hogy egy pár cipő pattogjon benne…

Száradás

Már csak a szárítás van hátra: elég a szabad, meleg levegő, a tűző napot lehetőleg kerüld, az árnyékban is ugyanúgy megszárad… Ha tél van, akkor tedd a radiátor közelébe, de sose rá, hanem csak mellé vagy alá.

Végeredmény: 100% clean Ultra Boost 🙂

Ultra Boost cipők a sneakerbox.hu shopban

Ha esetleg már menthetetlen (moshatatlan) lenne az új cipőd, vagy csak simán szeretnél valami új színállást beszerezni az UB-ből, akkor csekkold a shop aktuális választékát!

 

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×