Nike Air – friss levegő Oregonból!

1977 tavaszán egy hórihorgas, szódásszemüveget viselő, igazi “dilis feltaláló” külsejű fickó ült Phil Knighttal, a Nike első emberével egy asztalnál, és éppen azon őrült ötletéről győzködte, hogy a futócipőkbe levegőt lehet fecskendezni a jobb párnázottság érdekében. Cipőbe levegőt? Ugyan már! A tovább után elolvashatod a Nike Air születésének sztoriját és egy exkluzív videót is találsz arról, hol és hogyan gyártják három évtizeddel később, 2017-ben a legendás Air légbetétet.

Nike Air technológia születése - Fresh Air from Oregon

Nike Air technológia születése – Fresh Air from Oregon

Levegőt tenni a cipőbe? Ugyan már!

Knight minimum szkeptikus volt Frank Rudy innovatív ötletével kapcsolatban, de azért elment futni a cipőben, amibe belegyömöszölte a “bezsákolt levegőpárnákat”. Bowerman csak gúnyolódott az egészen. Aztán egyre komolyabban vették az ötletet. Végül pedig nemcsak, hogy megcsinálták a “légbetéttel rendelkező” futócipőt, hanem a Nike Air lett az az innováció, ami leginkább összeforrott a pipás márkával.
Ha a sztori minden részletére kíváncsi vagy, akkor lapozz a “A Nike sztori” című könyv 317. oldalára 🙂

Nike Air már több mint 30 éve

A Nike Air Tailwindtől a 2017-es Nike Air VaporMax-ig hosszú azon modellek sora, amiben az Air légbetétet alkalmazták, korábbi cikkünkben például a látható Air betéttel felszerelt sneakerek evolúcióját mutattuk be.

Mindössze egy rövid sétatávra esik a Nike beavertoni főhadiszállásától a két üzem egyike, ahol létrehozták és azóta is folyamatosan tökéletesítették az Air légbetéteket. Itt nullhuszonnégyben, több mint ezren gyártját a Nike cipők szívét-lelkét, most először pedig egy videóban is láthatjuk, hogyan.

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×