Phil Knight: A Nike-sztori – könyvajánló

Nagyon szeretek olvasni (jobban, mint amennyi időm van rá 🙂 de önéletrajzi műveket eddig nem forgattam. Phil Knight: A Nike-sztori című könyve volt az első ilyen műfajú könyv, amit elolvastam – mi mással is kezdhetne egy sneaker blogger? 😀 A Nike-alapító Phil Knight a könyvben az első két évtized történetét meséli el, mely messze nem a Nike márkával, hanem a Blue Ribbon céggel és az Onitsuka Tiger cipőkkel kezdődött 🙂 Legalább annyira ajánlom a (kezdő) vállalkozóknak, mint azoknak, akik szeretnék első kézből megismerni a Nike történetét! Kedvcsináló a könyvhöz a tovább után 😉

Phil Knight A Nike-sztori (Shoe Dog) - könyvajánló

Phil Knight A Nike-sztori (Shoe Dog) – könyvajánló

Azt mindannyian tudjuk, hogy hol tart most a Nike, és egészen szokatlan volt arról olvasni, hogy ők is milyen kicsiben kezdték. Tulajdonképpen még a többes szám is indokolatlan, hiszen amikor Phil Knight elvégezte az egyetemet (amúgy számvitelt tanult) és hazatért szülei oregoni házába, akkor minden még csak egy – saját szavaival – „őrült ötlet” volt a fejében: japán sportcipőket eladni az Egyesült Államokban.

A Blue Ribbon

A Nike története a Blue Ribbon cég története is egyben. Amikor Knight 1962-ben beállított Kóbéba, Onitsuka úr sportcipő gyárába, őt magát is annyira meglepte, hogy a japánok komolyan vették a szándékát, hogy ő legyen a Tiger sportcipők Egyesült Államokbéli forgalmazója, hogy még a Blue Ribbon cégnevet is akkor találta ki. És azt kell mondjam, nem ez volt az utolsó spontán döntése a cég életében 🙂

A Blue Ribbon

A Blue Ribbon

Ennek a találkozásnak a nyomán Knight és Onitsuka útja összefonódott. Mind a ketten „cipőmániások” voltak – Onitsuka úrnak az volt a víziója, hogy egyszer mindenki sportcipőt visel majd. És a cég vonzotta a cipőmániásokat: Knight megnyerte a cégnek korábbi futóedzőjét, Bill Bowerman edzőlegendát is. Bowerman folyamatosan kísérletezett futóival és futócipőivel: szétszedte és összerakta cipőket, mindent megtett azért, hogy javítsa versenyzői teljesítményét.

Bill Bowerman - a futás polihisztora

Bill Bowerman – a futás polihisztora

Fuss

Phil Knightnak volt még egy fontos tulajdonsága: szeretett futni. A hatvanas években az atlétikai stadionokon kívül a futás nem minősült igazán sportnak, nem számított edzésnek. Nem volt népszerű vagy népszerűtlen, egyszerűen csak volt. Sőt, néha még ki is gúnyolták a „sehová sem” futókat. A márka egyik sikere, hogy komolyan vette a futókat, és együtt nőtt a sport népszerűségével. Bowerman azt vallotta: mindenki atléta, akinek teste van. Ahogy olvastam a Nike szárba szökkenésének történetét a hatvanas-hetvenes években, egyszer csak eszembe jutott a Forrest Gump. Forrest is – mint Amerika – egyszer csak elkezdett futni. Nike cipőben.

'Forrest Gump' Nike Cortez

‘Forrest Gump’ Nike Cortez

MINDEN KEZDET (ÉS MÉG UTÁNA IS) NEHÉZ

A Blue Ribbon (azaz Phil Knight egy személyben) először az autója csomagtartójából, majd a szülei házának alagsori „cégközpontból” árusította portékáját, de Bowerman bevonása után hamarosan bombázni kezdték a japán gyárat az innovációs ötleteikkel – az újító szellem, ami később is mindig tetten érhető volt a Nike termékekben, ekkor született meg. Durva, hogy a cég életében milyen gyakran jöttek újabb és újabb válsághelyzetek, a dinamikusan növekvő eladási számok ellenére folyamatosan a fizetésképtelenség határán táncoltak: hadakozás a bankokkal, az együttműködés majd látványos szakítás az Onitsukával, harc a konkurrenciával, leginkább az adidas-szal.

A Blue Ribbon/Nike történetét olvasva megdöbbentő volt számomra, hogy akkor és ott milyen köznapi módon, milyen esetlegesen dőlnek el olyan dolgok, amikből utána hatalmas dolgok, ikonok lesznek. Az egész könyv tele van apró sztorikkal, melyeket igazán értékelni tudnak azok, akik ismerik a Nike márkát:

Miért lett Cortez a Cortez neve…

Milyen (szörnyű) alternatívái voltak a Nike márkanévnek…

Hogy a marketingjéről is híres Nike alapítója kezdetben mennyire nem vette komolyan a marketing és a reklám erejét…

Hogyan került a pipa a cipőkre… és hogy mennyit kapott érte a grafikus, aki megtervezte…

A "Nike" és a "The Swoosh" védjegy dokumentumai

A „Nike” és a „The Swoosh” védjegy dokumentumai

Nike

A Nike márka 1972-ben született meg (ismét egy spontán döntés eredményeként). Knight, Bowerman és a „Tökfejek” a cég cipőrajongó élcsapata pedig csak tették a dolgukat. Just do it. Nincs célvonal. There is no finish line. 1980-ban, a Nike Inc. nyilvános részvénykibocsátásának másnapján a cég alapítója és társtulajdonosa Phil Knight abban a tudatban kezdhette munkanapját, hogy 50 dolláros szülői kölcsönből indított vállalatában lévő részesedése 178 milló dollárt ér. És az azóta eltelt 36 évben sem tétlenkedtek 🙂

Ajánlom a könyvet a Nike márka és a futás rajongóinak és – egyáltalán nem utolsósorban – a lelkes kezdő vállalkozóknak. Kapható a könyvesboltokban, online könyváruházakban vagy megrendelhető a kiadótól és a sneakerbox.hu shopból is!

Phil Knight: A Nike-sztori

Eredeti cím: Shoe Dog
Kiadó: HVG Kiadó Zrt.
Fordította: Tulics Mónika
Megjelenés: 2016.11.30.
Terjedelem: 380 oldal
Bolti ár: 4200 Ft

Phil Knight: A Nike-sztori

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)
×