Klasszikusok célkeresztben – Nike Cortez

A divat körforgása állandó és ez bizony a sneaker tredekre is igaz. Az idei év egyik nagy visszatérője a Nike 1972-ben bemutatott, eredeti koncepciójában futócipőként is nagy sikert aratott Cortez modellje lett. A tovább után következzen egy kis sneaker töri és néhány tipp, hogyan építsétek be ruhatáratokba az utcai divatban is egyre népszerűbb Nike Cortez -t.

A Nike '72-es klasszikusa a Cortez

A Nike ’72-es klasszikusa a Cortez

A Cortez sztori

A Cortez történetét videóblogunk egy korábbi epizódjában ugyan Bence már nagy vonalakban elmesélte, dehát a szó elszáll az írás megmarad alapon engedjétek meg nekem, hogy én is bemutassam a cipőt. Nos a Cortez a Nike első futócipőjeként mutatkozott be és többek szerint a márka sikerének kulcsa is ebben a modellben rejlett. A sneakert a Nike társalapítója, az olimpiai pályaedzőként is működő Bill Bowerman álmodta meg, hiszen véleménye szerint a futóknak az akkoriaknál sokkal kényelmesebb és strapabíróbb darabra volt szükségük. Az 1972-es olimpia után állítása be is bizonyosodott, hiszen sikere nemcsak abban nyilvánult meg, hogy a sportolók nagy része ennek a modellnek szavazott bizalmat, hanem abban is, hogy már az első évben 100%-os értékesítési növekedést értek el.

Az 1972-es alapmodell

Az 1972-es alapmodell

A Cortez mint futócipő a ’72-es sikert leszámítva nem tekint vissza fényes múltra, azonban reneszánszát már többször megélhette és mint az lenni szokott a popkultúrában is nyomot hagyott. Nem kisebb nevek adtak új lendület a cipőnek, mint  a West Coast legendás alakjai az N.W.A tagok Dr.Dre és Eazy-e, vagy a mesés énekesnő Whitney Houston, aki az 1991-es Super Bowl-on lépett fel a Nike első futócipőjében.

Whitney Houston a 25. Super Bowl-on

Whitney Houston a 25. Super Bowl-on

Szintén a ’90-es években fekete, illetve fekete-fehér variánsai a mexikói bandák védjegyévé váltak, majd a klasszik fehér modell piros pipával az 1994-es Forrest Gump című filmben segítette Tom Hanks-t futásában. Ezt követően a cipő kicsit a feledés homályába merült, de a 2010-es évtized elején a street style bloggerek is felfigyeltek egyszerűségében rejlő nagyszerűségére és hamar régiúj kedvenccé vált.

"Fuss Forrest, fuss!"

„Fuss Forrest, fuss!”

Futócipő újragondolva

Mint minden ikonikus cipőt, így a Nike Corezt is számtalan variációban gondolták már újra a tervezők, akik ennél a modellnél a texturákkal és színállásokkal egyaránt szívesen kísérleteznek. Az Ultra Moire darab a klasszikus fehér-piros-kék színben volt kapható, az Ultra Breathe Pack az örök kedvenc fekete, kék illetve fehér modelleket vonultatott fel, de az Aloha, Liberty vagy Flower Pack részeiként láttunk már igazán vidám, virágmotívumokkal és élénk színekkel felturbózott Cortezeket. A tavaly őszi szezonra fémes csillogású bronzbarna darabbal örvendeztették meg rajongóikat, idén pedig egy élénk narancs sneakert dobtak piacra, amivel a szürke őszi napokba is könnyen csempészhetünk egy kis nyarat.

Nike Classic Cortez Nylon AW Clay Orange - Több kép a legmenőbb Cortezekről a galériában

Nike Classic Cortez Nylon AW Clay Orange – Több kép a legmenőbb Cortezekről a galériában

Nike Cortez Ultra Moire

Nike Cortez Ultra Moire

Nike Cortez Bronze

Nike Cortez Bronze

Nike Classic Flowers

Nike Classic Flowers

Nike Cortez Aloha Pack

Nike Cortez Aloha Pack

Nike Cortez Tech Fleece

Nike Cortez Tech Fleece

Outfit tippek

Mint a hasonló könnyed sziluettű darabok, így a Cortez is hamar a street style egyik állandó szereplőjévé vált. Letisztultságának köszönhetően szinte minden szettel a maximum hozható ki megjelenésünkből, a minimalizmusra törekvők viselhetik monokróm vagy all black outfitekkel, de egy-egy mutatós ékszerrel, kiegészítővel az egyszerű póló-farmer kettőst is építhető a cipő főszereplésével.

Az all black szettek tökéletes kiegészítője

Az all black szettek tökéletes kiegészítője

Itt is igaz, hogy nem kell félni a stílusok mixelésétől, bátran viselhető szoknyával vagy épp boyfriend farmerrel és blézerrel, de ha komolyabb dress code-okat megkövetelő munkahelyen vagyunk kénytelenek mindennapjainkat eltöltetni egy csinos ruhával vagy épp zakó- szövetnadrág kombinációval könnyen elterelhetjük főnökeink figyelmét lábbelinkről.

A elegánsabb outfitekkel is működik

A elegánsabb outfitekkel is működik

nojemi

Vallom, hogy egy jól megválasztott cipő a legegyszerűbb szettet is tíz pontossá varázsolja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Gyöngyösi István Márk szerint:
    A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik. Ez egy előnézet, a hozzászólás az engedélyezést követően fog megjelenni.
    Férfi nike cortez szürke cipőt szeretném 45 méretben
  • Gyöngyösi István Márk szerint:
    A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik. Ez egy előnézet, a hozzászólás az engedélyezést követően fog megjelenni.
    Szürke nike cortez cipő szeretném szia szép napot kívánok ??
×