Itt a Lebron 13: Harmadik rész – Technológiai fejlődés

Az új Lebron James cipő, a 13-as számú kétségkívül az idei év legjobban várt darabja volt. Rengeteg technikai fejlesztés, futurisztikus dizájn és maga az, hogy a Király cipője érkezik! Nálunk is kiemelt helyen szerepelt a cipő, ezért egy három részes sorozatot indítottunk a bemutatására. Az első a bemutató eseményről számolt be, a második a technikai újításokról, ez a cikkünk pedig sorra veszi az érdemi változtatásokat a 9-estől kezdve egészen a 13-ig. Tovább!

Nike: Lebron 13 On Feet

Nike: Lebron 13 on feet

Öt generációnyi Lebron cipőt vettem górcső alá, kezdve a 9-essel, ami szerintem a legtávolabbinak tekinthető a nemrégiben megjelenttől, sőt egyáltalán a mai kosárlabda cipőktől is. Viszont ez volt az első cipő, amin 2012-ben olyan technológiai újításokat alkalmaztak, amiket előtte egyik sneakeren sem. Ilyen például a Hyperfuse anyag és a Flywire technológia. E mellett természetesen Nike Air Zoom talppal rendelkezett. Ezek a mai profi kosárlabda cipők alapjai.

Nike: Lebron 9

Nike: Lebron 9

A 10-es mindig egy különleges, kerek szám, amit a cipőkön is fel szokás valamilyen módon tűntetni. A Lebron esetében felturbózták a kinézetet: fordított pipa, egyedi dizájn, továbbfejlesztett Zoom Air talp, Hyperfuse felsőrész, Flywire technológia. Az egyetlen tényleges újítást a Nike+ chip jelentette, mely a mostani FuelBand csuklópántok elődje volt, és adatokat gyűjtött a játékunkról a telefonunkra.

Nike: Lebron 10 USA

Nike: Lebron 10 USA

Az őszintét megvallva, nekem a 11-es volt, ami elsőnek felkeltette a figyelmemet, én innentől kezdve követtem a Lebron megjelenéseket. Annyira egyedi kezdett lenni a dizájn, ami tényleg nem fogható semmihez – ez tetszett benne igazán. Az új kinézethez új technológia is kellett: A Flywire-t dinamikusabbá tették, a Hyperfuse-t lecserélték Hyperposite-ra, ami lehetővé tette, hogy öltések nélkül egy elképesztően stabil anyag kerüljön a cipő felső részére, ami tökéletes rugalmassággal fogja a lábat. Ezzel egy újabb áttörést könyvelhettek el a Nike fejlesztői.

Nike: Lebron 11

Nike: Lebron 11

Megjelenésekor a Lebron 12-őt tartották a legfejlettebb cipőnek a ligában és a világon. Ezt nehéz elhinni, ha az előző cipőinek a fejlesztéseit nézzük: mit is tudnak még ezen javítani? Hát a talpat. Maradt az Zoom Air, de ahogy azt használták, az valami fantasztikus: nem borították be vele az egész talprészt, hanem 5 független hatszögletű egységre bontották, ami azokon a részeken helyezkedik el, ahol a cipő leginkább a talajjal érintkezik, ezzel elosztva és levéve a terhelés nagy részét a talpról és a testről.

Nike: Lebron 12

Nike: Lebron 12

Elérkezve az idei generációhoz a Lebron 13-hoz, nem szeretném ismét leírni, hogy mit is nyújt a cipő, mert azt a sorozat második részében mollaka már megtette. Aki szeretné, ott elolvashat mindent róla. Egy biztos. A Nike felülmúlta önmagát és James cipőit is. Hihetetlen, de még mindig van hová fejlődni, pedig „csak” cipőkről beszélünk. Egyre könnyebb, egyre stabilabb, egyre jobb. A dizájn egyre furább: eleinte nekem sose tetszik, de ahogy egyre többet látom, mégis szeretnék beszerezni belőle egy-egy darabot. Ezt ti is megtehetitek, hiszen már hazánkban is kapható, nem egészen 49 990 forintért. Nekem már volt szerencsém látni a boltban is, valamint a pályán is. Egy szóban összefoglalva: szép.

Nike: Lebron 13

Nike: Lebron 13

aladeen

A kosárcipők az egyik szenvedélyem a dj-zés és a kosárlabdázás mellett.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×