Tippek Roshe cipő tisztításhoz

A Roshe Run/One cipők igazán nagyot mennek mostanában és sokan kérdeztétek, hogy kell tisztítani, kimosni, ha koszos lett. A Roshe ilyen szempontból is hálás, mert elég egyszerű tisztítani, de azért érdemes néhány dologra odafigyelni: Mosógép vagy kézi mosás? Milyen tisztítószereket használj? Tippek, trükkök, praktikák a tovább után!

Koszos lett Roshe cipőd? Itt MINDENT megtudhatsz, hogy tisztítsd ki :)

Koszos lett Roshe cipőd? Itt MINDENT megtudhatsz, hogy tisztítsd ki 🙂

Két alap hozzáállás létezik: vannak, akik nyugodt lélekkel bevágják a mosógépbe a cipőjüket, vannak akik a kézi mosásra esküsznek. Én az utóbbi tábort erősítem, mivel a sneakereim nagy részén van valamilyen bőr panel, és kizárt dolognak tartom, hogy jót tenne neki, ha egy órát pörögne forogna egy vízzel teli dobban. A Roshe esetében mivel legtöbb esetben egy hálós felsőrészről beszélhetünk, bőr részek nélkül, ezért nyugodtan mehet a mosógépes módszer is.

Ebben a cikkben végigkövetheted a kedvenc pár Roshe Run NM cipőm megtisztulását. Az egyik párat kézzel mosom majd, a másikat pedig mosógépben, hogy mindkét módszert megismerhesd és aztán választhass, melyik szimpatikusabb 🙂

Kezdéshez vedd ki a fűzőket és a talpbetéteket, és ütögesd össze a cipőket, hogy a por nagy része lekerüljön.

Vedd ki a cipőfűzőket és a talpbetéteket!

Vedd ki a cipőfűzőket és a talpbetéteket!

A talp tisztítása

Mind a kézi, mind a gépi mosásnál az első, hogy letiszítod a talpról a felszedett koszt, sarat, egyebeket. Persze gyorsabb bevágni a mosógépbe a cipőket, ahogy vannak, és ki is mossa a gép, de a talpról feloldódó kosz mosás közben rákerülhet a felsőrészre és a mosógépet is bekoszolhatja. Te sem örülnél, ha mondjuk a következő mosás után kedvenc fehér pólódon „látnád viszont” a talpról származó koszt…

A talp tisztítására 3+1 módszert gyűjtöttem össze: a nedves tisztítókendő, a „varázsszivacs”, a súrolókrém és a radírgumi. Nézd meg, melyik mit tud, és válassz 🙂

Roshe talptisztítás: törlőkendő, varázsszivacs, súrolókrém, radír

Roshe talptisztítás: törlőkendő, varázsszivacs, súrolókrém, radír

Nedves tiszítókendő

Ez leginkább a napi tisztántartásra alkalmas. Ha gyorsan át szeretnéd törölni a cipődet és a nedves törlőruha már nem elég, akkor ez egy gyors és elég hatásos módszer. Én még azt tapasztaltam, hogy ha a Roshed már nem vadiúj és megjelentek a „pillecukor talpon” a hordástól keletkező ráncok, akkor a körmöddel belenyomva a kendőt a ráncokba, onnan is sikeresen el tudod távolítani a koszt. Fontos: ez nem a „popsitörlő kendő”, hanem a tiszítószerrel átitatott fajta, nem mindegy 🙂

Roshe talptisztítás: ezt tudja a tisztítószeres törlőkendő

Roshe talptisztítás: ezt tudja a tisztítószeres törlőkendő

VARÁZS SZIVACS

Ez egy olyan szivacs, aminek az anyagában benne van a tisztítószer. Sajnos csalódnom kellett benne, mert elmaradt a varázslat (lehet nem jó varázsigét használtam). Bár a kosz nagyobb részét ez is lehozta, nem nagyon lehetett vele súrolni, és a ráncoknál bennmaradt a kosz. Zavaró volt, hogy beleakadt a talp kiálló éleibe és nagyon morzsalódott, minden tele lett szivacsdarabkákkal. Ezt ajánlom a legkevésbé.

Roshe talptisztítás: ezt tudja a varázsszivacs

Roshe talptisztítás: ezt tudja a varázsszivacs

SÚROLÓKRÉM SZIVACCSAL, KÖRÖMKEFÉVEL

Ez a klasszikus módszer, és én erre eszküszöm: egy szivacs puha (tehát nem a dörzsis) részére nyomj egy kis súrolókrémet, majd vizesen alaposan sikáld meg a talpat. A keletkező habot utána még egy puha körömkefével dörzsöld szét, ennek szinte minden eltávolítható szennyeződést le kell vinnie. Ezt használd a talp oldalsó és alsó részére is.

Roshe talptisztítás: ezt tudja a súrolókrém és a szivacs/körömkefe

Roshe talptisztítás: ezt tudja a súrolókrém és a szivacs/körömkefe

+1 Radírgumi

Az igazán makacs szennyeződéseknél jöhet a radír. Mindenképpen puhát és fehéret válassz, mert a színes radírok befoghatják a talpat, a kemény fajták pedig ledörzsölhetik a talp festését. A radírozás csak akkor jöhet, ha az előbbi módszerek valamelyikével már megszabadultál a kosz nagy részétől. Fontos, hogy csak szárazon használd, ha a talp még nedves, akkor a radír csak csúszkál rajta.

Roshe talptisztítás: a makacs szennyeződéseket radírozd ki!

Roshe talptisztítás: a makacs szennyeződéseket radírozd ki!

Kézi mosás

Ha már szép tiszta a talp, akkor jöhet a felsőrész megtisztítása. Nekem erre a célra a közönséges mosószappan jött be a legjobban, de folyékony mosószert is használhatsz. Ismét kell a szivacs és a körömkefe (puha sörtéjű) is.

Roshe felsőrész tisztítás kézi mosással: a kellékek

Roshe felsőrész tisztítás kézi mosással: a kellékek

Roshe felsőrész tisztítás

Nedvesítsd be a szivacsot és vegyél fel vele elegendő mosószappant, hogy gazdag habja legyen. Az előzőleg vízbe mártott cipőt kezd el sikálni (ismét a puha és nem a dörzsis felével). Ha alaposan beszappanoztad, jöhet a körömkefés átdözsölés, amíg el nem tűnik a kosz. Párszor öbíltsd át tiszta vízzel.

Roshe felsőrész tisztítás kézi mosással: sikál és öblít

Roshe felsőrész tisztítás kézi mosással: sikál és öblít

Talpbetét tisztítás

A Roshet azért szeretem, mert igazi nyári cipő, csak bele lehet ugrani, akár zokni nélkül is, és kellemes viselet egész nap. A melegben, zokni nélkül viseléstől azonban könnyebben büdösödhet a cipő, de ezt is lehet (és kell is 🙂 kezelni. Először fertőtlenítő tisztítószerrel szórd be a talpbetétet és várd meg a flakonon feltüntetett behatási időt (ez általában 10 perc).

Aztán szivaccsal és mosószappannal dörzsöld át a talpbetéteket a csíkok mentén, főleg a sarok és a lábujjak alatt, ahol a legtöbb kosz gyűlik össze.

Roshe talpbetét fertőtlenítés, szagtalanítás és tisztítás

Roshe talpbetét fertőtlenítés, szagtalanítás és tisztítás

CIPŐFŰZŐ TISZTÍTÁS

Ha nagyon koszos a cipőfűző, akkor opcionálisan kaphat egy fehérítős áztatást. Mosószappanozd be a fűzőket, és olyan mozdulatokkal, mintha kezet mosnál dörzsöld tisztára őket.

Roshe cipőfűző tisztítás

Roshe cipőfűző tisztítás

Öblítés

Cserélj vizet és tegyél bele öblítőt (én sokat szoktam, hogy jó illatos legyen 🙂 majd hagyd ázni egy 15-20 percet. Mehet bele mellé a talpbetét és a cipőfűző is, hadd legyen minden illatos. Öblítés után alaposan csöpögtesd ki és nyomkodd ki a cipőkből a vizet, vagy centrifugázd ki őket.

A kézi Roshe mosás utolsó lépése az öblítés

A kézi Roshe mosás utolsó lépése az öblítés

mosógép

A letisztított talpú cipőket tedd bele egy mosózsákba, vagy egy kisebb párnahuzatba, amit egy vastag befőttes- vagy „postás” gumival összeszorítottál. Ez egy olyan párnahuzat legyen, amin többet már nem tervezed álomra hajtani a fejedet 🙂 A talpbetétet és a fűzőket is beteheted mellé, de én ezekhez inkább a fent részletezett kézi tisztítást javaslom.

Töltsd a szokásos mosóport vagy folyékony mosószert a gépbe (színes cipőhöz színes mosópor, fehér cipőhöz fehérekre való mosóport), és készítsd be az öblítőt is.

Roshe tisztítás mosógéppel, mosózsákkal

Roshe tisztítás mosógéppel, mosózsákkal

Válassz olyan programot, melyet érzékeny vagy műszálas anyagokra találtak ki, ez a különböző gépeken a „Syntethic”, „Delicate”, „Hand Wash” és hasonló fantázianeveken fut. Hőmérsékletnek elég lesz a 30 Celsius fok, a centrifugázás is a legenyhébb fokozat legyen.

Ha lejárt a mosóprogram, akkor vedd ki a zsákból és jöhet a szárítás. Ne használj szárítógépet!

Roshe mosógépben: mosózsák, kímélő program, alacsony hőfok, chill centrifugázás

Roshe mosógépben: mosózsák, kímélő program, alacsony hőfok, chill centrifugázás

Szárítás

Akár kézi, akár gépi mosást választottál, innen megint ugyanaz a menet. Válassz egy szellős, félárnyékos helyet (a tűző nap rongálhatja és fakíthatja az anyagot) és tedd ki a cipőket talppal felfelé, hogy a víz kicsöpöghessen. Ha odakinn nincs jó idő, akkor a fűtest alá téve szárítsd a cipőt (és nem rajta!).

Vége a Roshe-mosásnak: jöhet a szárítás, szabad levegőn, de nem a tűző napon

Vége a Roshe-mosásnak: jöhet a szárítás, szabad levegőn, de nem a tűző napon

Ha ezeket végigcsináltad, akkor mindent megtettél, hogy Roshe Run cipőd a lehető legjobb formáját mutassa 🙂

Kézi vs. gépi mosás

Ahogy a cikk elején leírtam, az egyik párat kézzel mostam, a másik pedig mosógépbe került. A végeredményt tekintve nincs nagy különbség, a kézinél az eredmény 10/10-es, hiszen minden foltot le tudtam csutakolni, amit csak észrevettem. A mosógép is szép munkát végzett, de azért nem ment utána minden foltnak, 8,5/10-re értékelem a teljesítményét 🙂

A Roshe mosás eredménye: kézi mosás 10/10, gépi 8,5 (a különbséget élőben látni, képen nem :)

A Roshe mosás eredménye: kézi mosás 10/10, gépi 8,5 (a különbséget élőben látni, képen nem 🙂

Na és te?

Végül pedig egy kis szavazás: te kézzel vagy géppel mosod a cipőidet?

[voter id=’24’ name=’Cipőtisztítás’]

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×