Puma Disc – cipőfűzővel

Zürichi tartózkodásom során tavaly sikerült beszereznem egy régóta vágyott modellt, a Puma Leather Disc Cage-et, ismertebb nevén a Cork-ot. Murphy törvénye alapján természetesen a legféltettebb cipőmet érte baleset, és eltörött a cipő lelke, a Disc System. A tovább után olvashattok tragédiámról, kétségbeesett próbálkozásaimról a rendszer újraélesztése érdekében, végül a szívet melengető megoldásról. 🙂

puma_disc_cork_lace_1

Lelövöm a poént: ilyen lett

Kezdésnek pár szót a cipőről. A klasszikus Disc modellről van szó Trinomic talppal. A felsőrész prémium kidolgozású, kellemes tapintású bőrből készült. A megjelenést a parafa használata dobja fel. A komplett hatás tényleg teljesen egyedi. Azonban jött a baj: a cipő láb alá került és a Disc System az alábbi képen látható módon sérült.

broken_puma_disc_cage_leather_lux_cork

A széttört Disc System

Próbáltam több ragasztót is, de olyan pici felületen lehetett csak használni, hogy nem bírta egyben tartani a rendszert. Ezután a Puma ügyfélszolgálatához fordultam, de sajnos nem lehet Disc System-et külön vásárolni. Ezután Instagramon kértem segítséget, Puma szeretetemnek hála ugyanis követek pár, a márkához köthető személyt. Sajnos ők sem tudtak segíteni. Mivel Svájcban vettem, így felmerült a cipő cseréjének lehetősége is. Egy ott tanuló barátomnak köszönhetően a cipő vissza is jutott a boltba, ki is cserélték volna – pedig az én hibámból sérült –, de nem volt semmi olyan „extra”, amire régi vágyam beteljesülését lecseréltem volna. Így bár nagyon nem akartam, de elkezdtem kutakodni a neten cipőfűzős Disc-ek után, mert emlékeimben rémlett, hogy mintha már láttam volna hasonló megoldásokat.

puma_disc_lace

Kezdeti inspiráció a világhálóról

Találtam is több képet, illetve szerencsémre a Kicks R Good csoportban is pont felmerült a téma. Ott meg is kaptam a kellő buzdítást, hogy csak egy fúró kell és mehet is az „operáció”. Ennek hevében már el is kezdtem cipőfűzőt keresni a neten, amikor belebotlottam a Nietsch-Hajmási Cipészetbe. A mottójuk szerint „dobja ki, ha nem tudjuk megjavítani”. Ezen túlmenően az 1910 óta gyűlő szakértelmük is bizalmat ébresztő. Úgy döntöttem ennyi szakértelmet minimum érdemel becses cipőm, hogy hozzáértők végezzék ezt az átalakítást.

broken_puma_disc_cage_leather_lux_cork_2

A feleslegessé vált alkatrészek, és a neten talált ihletforrások

Így elvittem a cipőt a neten talált képekkel egyetemben és megbeszéltük hogy legyen az átalakítás. Nagyon segítőkészek voltak, a képek alapján segítettek ötletelni, illetve elmesélték hogy fogják megcsinálni. Már csak az egy hetes várakozás maradt.

puma_disc_cork_lace_2

Profi munkát végeztek

Egy hét múlva izgatottan mentem „új” cipőmért. Minden átalakítás a megbeszéltek alapján, profi módon történt. A Disc rész eltávolításra került, a műanyag rögzítőkapcsokkal egyetemben. Utóbbiak helyén a parafa rész bőrrel lett megerősítve, hogy bírja a cipőfűző okozta erőhatásokat. Már csak be kellett fűzni a kiválasztott cipőfűzőt…

puma_disc_cork_lace_3

A végeredmény

Amennyire izgultam mit hoznak ki a cipőmből, annyira elégedett lettem a végére. Részemről nagyon szeretem a Disc-eim, de ezúttal azt kell mondanom letisztultabb, elegánsabb lett a cipő. Amint a képen láthatjátok, a sárga részt, ami keresztülment a Disc System-en megtartottam. Úgy gondoltam kicsit feldobja a cipőt. Az egyetlen módosítás is ezzel van hátra, hiszen a tekerős rendszer hiányában kicsit rövidíteni kell rajta.

puma_disc_cork_lace_4

On feet (fotó: Kovács Eszter)

Így kálváriám végül happy end-del végződik, melyben nagy köszönettel tartozom a Nietsch-Hajmási Cipészetnek és persze az internetes sneaker közösségnek. Szóval köszönök minden nemű segítséget! 🙂

kbalint

Magam sem tudom nálam mi volt előbb: a Run-D.M.C., vagy az adidas Superstar. Mindenesetre eléggé megfertőződtem a sneakerek iránti vonzalommal.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • Tóth László szerint:

    Szia az el tőrt tekerőt eltudnád nekem küldeni,mert nekem is van ilyen cipőm és nagyon imádom,csak az én cipőmről el veszett a teteje és nem találok sehol. Nagyon szépen köszönöm!

×