Vágod az ’A Nevem Earl’-t?

Az Airwalk a 80-as években lépett színre a gördeszkázásban és néhány év csapat cipő gyártás után Jason Lee, az ’A Nevem Earl’ szórakozott figurája elkészíthette saját modelljét a márkánál. Ú! Még fiatal vagy, és nem tudod beazonosítani az Airwalk márkát. Ebben az esetben egy kis segítség: az Airwalk sztárja volt a fiatal Tony Hawk. Ha be tudod azonosítani akkor már öreg vagy, és pizsamában alszol! tovább után debreceni blogger padawanunk, Dani cikkét olvashatod, nem csak egy cipőről, de egy a gördeszkás cipőbizniszről is.

Jason Lee: gördeszkás és Earl

Jason Lee: gördeszkás és Earl

Mi az a bevezetőben említett csapat cipő? A Jason Lee Airwalk modell, az nem egy csapat cipő. Az egy PRO cipő, mint például a Stefan Janoski NIKE sneaker. A PRO cipő lényege, hogy komoly összegeket kap például János, tőled. Stefan Janoski, annyit kap, hogy egész nap ‘szobrozhat’. Szobrokat készíthet, amíg a cipőjéből megállíthatatlanul szaporodik a színállás.

A kifejezetten deszkás cipőket gyártó cégek, tehát csinálnak sneakereket, mint TEAM, vagy csapat cipő, amiből csak a márka profitál. És csinálnak cipőket névreszabottan a rájdereknek, esetleg be is vonják őket a tervezésbe, a lényeg, hogy minden eladott darab után részesedést kap az a támogatott személy akinek a sneaker terveztetett. Rajta is van a neve a cipőn. Like SJ Nike. A sztori vége az, hogy ha egy cipőn rajta van a neved, akkor van pénzed egy villát venni. Nem az evőeszközt.

Jason Lee Airwalk reklám (1995)

Jason Lee Airwalk reklám (1995)

Volt idő, amikor kihoztál egy cipőt a helyi deszkásboltból, és nem kellett egy hónapig törni, hogy érezd benne a deszkát. Jason Lee Airwalk pro cipője, melyet 1995-ben adtak ki, merőben elrugaszkodott az akkori Airwalk szériától, és Jason saját alkotása volt. Szuper puha, szuper gumis. A névvel ellátott lábviselet bizony nagyobb hasznot jelent, mint ha valakinek saját gördeszka lapja van, így ez a csuka volt Jason első nagy fizetési csekkje. Mély benyomással volt rá az első csekk, de a második még nagyobb volt. Talán, mert a cipő design nem volt elég ’cool’, a harmadik csekk dramatikusan alacsonyabb volt, aztán nagyjából ki is halt.

Jason Lee Airwalk cipője

Jason Lee Airwalk cipője

A cipőt az Airwalk 2000-ben élesztette újjá félminőségben, mert Jason árát már nem tudták megfizetni. Nem meglepő, hogy a legtöbb deszkás boltba nem jutott el, leginkább nagyobb üzletláncok boltjaiban találhatunk rá a polcokon. A Deichmannban is láttam már például, de ezek csak olyan béna mutációi olyan ikonikus tornacipőknek, mint az ’A nevem Earl’ cipő.

vendégblogger

Ezt a cikkeinket vendégszerző írta.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×