Egy évtizedet ünnepel a Nike Free

2014-ben ünnepli a tizedik évfordulóját az első Nike Free modell. Minden kredit a fejlesztőt, Tobie Hathfield-et, az Air Max One szülőatyjának testvérét illeti meg, akit egy nem akármilyen futóedzés ihletett a legendás cipő megtervezésére. Nem meglepő tehát, hogy ekkora sikerre tett szert az évek során. A továbbra kattintva mindent megtudhattok a Nike Free modellekről!

Nike Free Kaleidoszkóp 5.0-ás modellekkel

Nike Free Kaleidoszkóp 5.0-ás modellekkel

A kétezres évek elején Tobie Hathfield a Stanford egyetemen járt, és szemtanúja volt az ottani edző különleges edzéseinek, amin a futók mezítláb edzettek a füvön. Amúgy ezzel a technikával az én edzőm is próbálkozott, de nekem nem bírta a bokám… lehet, hogy ezért nem vagyok még olimpiai bajnok… A mezítláb futás olyan izmokat mozgat meg a talpban, amilyeneket egy átlagos futócipőben nem használunk. Ezáltal fejleszti az egyensúlyérzéket és stabilabb technikát segít kidolgozni. Ez az edzés volt Hathfield számára az „aha pillanat”, ekkor született meg az ötlet.

Nike Free 5.0 V1 Grey Mesh - az első!

Nike Free 5.0 V1 Grey Mesh – az első!

Több mint három éven keresztül dolgozott csapatával egy olyan cipőtalp kifejlesztésén, ami képes reagálni a lábfej természetes mozgására, és a mezítláb futáshoz hasonló élményt nyújt utcai környezetben is. Végül 2004-ben megjelent az első Nike Free 5.0 modell a ‘natural motion free sole’ elnevezésre hallgató talp technológiával. Aztán később ezt felhasználták más modelleknél is: deszkás, golf, lifestyle és kosárlabdás cipőknél is, mint például a Zoom Kobe II.

Amit eddig én sem tudtam, az az, hogy a Free modelleken található számozás a megszokottól eltérően nem a legújabb modell számát jelenti, hanem a talp vastagságára vonatkozik. Minnél kisebb a szám, annál közelebb kerül a talpunk a talajhoz a cipőben. A skála 2-től (az ‘egyes’ a mezítlábat jelöli) 7-ig terjed, ezzel jelezve a talp vastagságát. Bár 6.0-ás és 7.0-ás Free-vel még nem találkoztam, a többihez már volt szerencsém.

A Nike Free Evolúció - nagy átalakulás a talp szerkezetében

A Nike Free Evolúció – nagy átalakulás a talp szerkezetében

Azt még megemlíteném, hogy mivel készült az évfordulóra a Nike csapata. 2014-ben egy új koncepcióval fejlesztették tovább a meglévő Natural Motion Free technológiát: az új Free talpak hatszögletű design-t kaptak (Hexagonal Flex-Groove Free Outsole), valamint a cipők sarka nem csúcsosodik ki, hanem lekerekített, hogy segítsen lendületben maradni futás közben (kicsit olyan mint az MBT, nem?).

Nike Free 5.0 - 2014

Nike Free 5.0 – 2014

Nike Free 4.0 Flyknit a Hexagonal Flex-Groove Free Outsole hatszögletű talppal

Nike Free 4.0 Flyknit a Hexagonal Flex-Groove Free Outsole hatszögletű talppal

 A beszámolóhoz segítség képpen egy videó és a Nike által 2013-ban kiadott online magazin is társul. Mindenkinek javaslom, aki egy kicsit is tud angolul!

Nike Free 3.0 és Nike Free 5.0 modellek

Nike Free 3.0 és Nike Free 5.0 modellek

2014 méltó évforduló az ikonikus modell életében. Kíváncsian várjuk, hogy Tobie Hathfield és csapata mit tartogat a következő évtizedre!

Női Nike Free modellek - 2014

Női Nike Free modellek – 2014

fanni

2013-óta segítem a sneakerbox-ot női vonalon, hogy a lányok se maradjanak ki a buliból és, hogy mindenki megszeresse a futást ;)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • dobry sklep szerint:
    A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik. Ez egy előnézet, a hozzászólás az engedélyezést követően fog megjelenni.
    Wow, amazing weblog layout! How lengthy have you ever been running a blog for? you made blogging look easy. The overall look of your website is excellent, let alone the content! You can see similar here sklep internetowy
×