Futás a hidegben

Futni nem csak jó időben lehet, megfelelő ruházattal télen is róhatjuk a köröket a pályán vagy a városban! A téli futások sokkal nagyobb kihívást jelentenek, de ha meg van a megfelelő öltözékünk, csak a teljesítményünkre kell koncentrálnunk! Mire érdemes figyelni? Tudd meg a tovább után!

[caption id="attachment_29142" align="alignnone" width="640"]Olimpikon Allyson Felix a 2013-as Nike Flash Pack-ben Olimpikon Allyson Felix a 2013-as téli Nike Flash Pack szettben[/caption]

Szélben, hóban, esőben még nekem sincs kedvem elindulni, de ha elég réteget húzok magamra, nem szoktam megfagyni. Fontos, hogy rétegesen öltözz fel, ezzel is segítheted megtartani tested melegét futás közben – de főleg az elején. Lássuk akkor felülről lefelé a szettet:

Kiegészítők

Mindenképpen legyen valamilyen fejfedő. Lányoknak a fülvédős polár fejpántot javaslom, így elkerülhető a megfázás és még a hajad is (viszonylag) civilizált állapotban marad az edzés végére. Srácoknak természetesen mehet a sapka, ha lehet vékonyabb anyagból. Esőbe pedig baseball sapkát, de semmiképpen sem fullcap-et, mert azt lefújja a szél. Valamint ha fázós vagy, kesztyűt is húzhatsz. Ha lehet, akkor professzionális megoldást válassz, ha nem, akkor viszont egy vékonyabb kötött kesztyűt javasolok (minden nedvességet felszív).

Ezen minden rajta van, polár futónadrág, aláöltöző, dzseki, kesztyű.

Felsőruházat

Alapvető és legfontosabb must-have darab egy polár pulcsi, ennek beszerzése mindennek a kulcsa. Továbbá érdemes erre egy szél/vízálló dzsekit felvenni. Ez alá olyan aláöltözőt válassz, amiben van lyuk a hüvelykujjnak (hálás leszel érte, mert így nem megy be a hideg a ruha ujjába).

Futógatyák

Érdemes egy polár bélésű téli futónadrággal kezdeni, és ha ez nem lenne elég, rávehetsz még akárhány réteget. Hóban és szélben még egy susogós (esetleg víz-, de mindenképpen szélálló) melegítőt vehetsz rá.

Futócipők

Ami az edzőcipőket illeti, ha megteheted, vízálló felsőrétegű cipőben fuss, ez megtartja a meleget és esőben is jobban megvéd (a mostanában elterjedt gyöngyvászon anyagok és társaival ellentétben). Ha fázós a lábfejed, célszerű vastagabb zoknit is választani, de sízoknit semmi képpen sem, mert nem marad mozgástere a lábujjaidnak és emiatt fognak szétfagyni és letöredezni! (csak viccelek) Később a lépőket még külön fogjuk elemezni, nem maradnak el a részletek!

Bizony a hóban futásra is fel kell készülni!

Bizony a hóban futásra is fel kell készülni!

Tippek, trükkök, praktikák

Ha nem akarsz nagyon megfagyni, ne feltétlenül fuss délután 4 után lakott területen kívül. Nem csak azért, mert sötét van (fejlámpával ez sem jelenthet gondot), hanem mert egy-két fokkal hidegebb a levegő és a szél is jobban fúj. Nyugodtabb környezethez ragaszkodóknak ajánlom a Kopaszi-gátat a városban, valamint a klasszikus Margit-szigetet (bár itt nem célszerű a rekortánon futni, mert túl puha). Személyes kedvenc útvonalam a Petőfi-hídtól a Lánchídig rakpart a budai oldalon, majd a túloldalon vissza (viszonyításként nekem ez egy laza 40perc).

P.S.: elárulom a legnagyobb titkomat is, futás előtt a lábaimra melegítőkrémet kenek, hogy könnyebben bemelegedjek: Naturland termékeket, Bengayt vagy lóbalzsamot.

Olimpikon Ashton Eaton Nike szettben

Olimpikon Ashton Eaton 2013-as téli Nike Flash Pack szettben

]]>

fanni

2013-óta segítem a sneakerbox-ot női vonalon, hogy a lányok se maradjanak ki a buliból és, hogy mindenki megszeresse a futást ;)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×