Bodnár Bencő interjú

Bodnár Bencét egy spontán egynapos snowboardozás során ismertem meg, de Bencő fő eleme a víz: pimaszul lazán wakeboardozik. Úgy adja be az erőt és technikát igénylő trükköket, mintha ez a világ legkönnyebb dolga lenne, és csak kicsit bohóckodna a vízen 🙂 Beszélgettünk vele nyárról, wakeboard eredményekről és tervekről, szponzorokról, vadakról és halakról, no meg persze stílusról és cipőkről. Katt a továbbra!

Bodnár Bencő @ Omszk Home Cable

Bodnár Bencő @ Omszk Home Cable

Kezdjünk egy bemelegítő kérdéssel: szerinted mi az a három dolog, ami a legjobban jellemez téged?
Hiperaktivitás… bár ezt mások mondják rólam, szerintem közöm nincs hozzá 😀 Hááát… talán kreativitás és még a természet maga.

Melyik a kedvenc kábeled és melyik a kedvenc elemed Magyarországon?
Kedvenc pályám Omszk, ez a „home cable”, és amit még nagyon szeretek, az Vonyarcvashegy – ott kezdtem el wakeboardozni.

Mitől lesz egy pálya számodra jobb, mint egy másik? Csak a tech tulajdonságok számítanak?
Az omszki pályának különösen jó a húzása, a vonyarcvashegyi is tök ugyanazzal a felépítéssel rendelkezik. Meg tök jók itt az elemek… Ha edzek, akkor azt itt teszem Omszkon, mert nagyon jól lehet: nagyot emel a kábel, szeretem az elemeket. Vonyarcon ugyanez. Ha pedig el akarok menni hétvégére és nem csinálni semmit, csak flesselni, akkor… Bamboo, Siófok, naplemente. Alap.

Kedvenc elemed?
Az omszki rainbow. Egyértelmű. A legrégebbi elem itt és… nagyon régóta tart a szerelem 🙂

Bodnár Bencő: 270 in (screenshot Mester Laci videójából)

Bodnár Bencő: 270 in (screenshot Mester Laci videójából)

Mióta wakeboardozol és hogy kezdődött a sztori?
Mint mondtam, Vonyarcvashegyen kezdtem, méghozzá úgy, hogy odaépült a pálya a kedvenc homokozóm mellé. Ez 2003-ban volt, ekkor próbáltam ki, és ott ragadtam, ahogy kell. Ott voltam két évig, de mindig csak nyáron, amikor apunál voltam Balatonon. Anyu pedig itt lakott a közelben Csillaghegyen, és amikor meg 2005-ben ideépült az omszki pálya, akkor a Kirsch Gyuri elkezdett foglalkozni velem, akkor nekiláttunk edzeni. A 2006-os Magyar Bajnokságon már indultam, boys kategóriában, ha jól emlékszem, második lettem.

Akkor ugorjunk egy nagyot az időben. Hogy sikerült az idei wakeboardos szezonod?
Jobban sikerült, mint a tavalyi. A 2011-es szezon után direkt nem voltak terveim – illetve csak egy, hogy élvezzem, amit csinálok. Úgy érzem, hogy tavaly kissé túlfeszültem ezeket a versenyeket: mindenképpen meg akartam csinálni azokat a köröket, amiket kitűztem magam elé, még ha nem is tudtam. Így az lett, hogy nem azért csúsztam, mert jól esett, hanem mert „meg akartam csinálni”. Most pedig csak úgy csúszok, hogy jól essen.

Bencő: frontboard @ Omszk (Fotó: Tajti Róbert)

Bencő: frontboard @ Omszk (Fotó: Tajti Róbert)

Verseny közben is?
Úgy fogok fel egy versenyt, úgy csúszok, mintha egy edzés lenne. Ezt a Gyuritól tanultam, hogy ez a legnagyobb feladat. úgy kell versenyezni, mintha az „utolsó öt percben” csúsznál – amikor nagyon jól megy. Így, ezzel a hozzáállással jobban is sikerült a szezon, mint tavaly, idén nyáron második lettem a Magyar Bajnokságon Velencén. Nagyon jó hangulatú kis verseny volt, nem érdekelt, hogy hányadik leszek, csak mentem. Magamat próbáltam legyőzni.

És volt valami trükk, ami „be volt tervezve” így a szezonra?
Háát… igazából ezen a nyáron összeszedtem azokat a trükköket, amiket eddig így hébe-hóba tudtam. Ezeket most patentra összegyúrtam, és ezekkel nagyjából jól lehet versenyezni is. Például a 313, mobe, mobe5, tweety bird, toe raley tré. Szerettem volna idén mindenképpen fejlődni a kickeren, mert az eddig úgy érzem a gyenge pontom volt. Majdnem elégedett vagyok azzal, amit elértem a kickereken idén – persze még mindig sehol sem tartok.

Bodnár Bencő: nose 3 @ Omszk (Fotó: Tajti Róbert)

Bodnár Bencő: nose 3 @ Omszk (Fotó: Tajti Róbert)

Most már biztos, hogy mész a Fülöp-szigeteki wakeboard VB-re. Milyen érzéssel és elvárásokkal vágsz neki?
Nem szoktam versenyeken konkrét célokat kitűzni, de ezen a VB-n szeretnék a junior top3-ba bekerülni. Nincs bennem, hogy ez egy „nagy verseny”, megcsinálom a körömet és kész. A lényeg, hogy élvezzem, amit csinálok. Kiderül, hogy hová lesz elég.

Egyébként mi az, ami inspirál téged egy trükk megtanulásához?
Csak olyan trükköt tudok megtanulni, amire ráflesselek. Ha nem érdekel, vagy nem gondolom, hogy be tudnám adni, akkor meg sem próbálom inkább. Az adott pillanat is eldöntheti, hogy épp mire pörgök rá. Mostanában a sliderezés, amin rajta vagyok.

Szoktál zenével csúszni?
Nem. Csúsztam már zenével, nem rossz fless, de én szeretem hallani a többieket, szeretek együtt, egymás után csúszni emberekkel. Egymás után megyünk, egymást húzzuk. Szeretem hallani a pályát, a vizet, ez nekem segít.

Bondnár Bencő: easy indy glide @ Omszk (Fotó: Tajti Róbert)

Bodnár Bencő: easy indy glide @ Omszk (Fotó: Tajti Róbert)

Akkor viszont mesélj a „szárazföldi” zenehallgatási szokásaidról 🙂
Mindenevő vagyok. A napokban AC/DC-t hallgattam életre-halálra, van hogy dubstepet hallgatok, van hogy full chillt. Sokszor rock and rollt a 70-es, 80-as évekből. Talán az, amire a legjobban meg tudok menni. Például hajtáshoz mindig rock and roll szól a fülemben. Sokszor hallgatok Monolitot, ami meg minimal techno.

És milyen fülesből szólnak ezek a zenék?
Idén kaptam a Skullcandytől egy Aviator-t, és azóta csak azt használom. Kényelmes, észre sem veszem, hogy rajtam van, és nagyon tisztán szól. Azóta in-eart (fülbedugósat) nem is nagyon használok.

Kik még a szponzoraid?
Omszk: mindig tőlük kapom a deszkát és a kötést. A márka váltakozik, most épp egy Hyperlite Unionnal csúszok, új system kötéssel. Ha nem Hyperlite, akkor pedig CTRL a deck. Támogat még a Burn, a Quicksilver. Nike – ez egészen friss fejlemény, cipőket kapok majd tőlük. Eddig is Nikeban jártam, szóval ez így a legjobb 🙂 Freegun boxerek, Spy szemüvegek.

Mi most a kedvenc Quiksilver cuccod?
A kockás flannel ingem: jó a szabása, az anyaga, a színe, favágós-vadászos fless.

Quiksilver Tampado Bud flannel ing

Quiksilver Tampado Bud flannel ing

Kik azok a pro-k, akikre felnézel, és ki az az “utánpótlásból”, aki szerinted a legnagyobbat megy?
Akinek nagyon bejön a stílusa: Nico von Lärchenfeld, amerikai slideolós arcok: Raph Darom, és a Shredtownos arcok.  Ők pont azt csinálják, amit én mindig is szerettem volna. Építenek, filmeznek, pecáznak, chilleznek. A magyarok közül Szebi: jó barátom és nagyon szeretek vele együtt csúszni. Meg Benivel, Lócival, Levivel, Bakró Bazsival, Snoopyval – ők mind a közeli barátaim, velük szeretek a legjobban együtt csúszni.

Lóci, Beni, Bencő (Forrás: Blueline magazin, 2011)

Lóci, Beni, Bencő (Forrás: Blueline magazin, 2011)

Létezik ez az „együtt csúszás” a wakeboardban, ahol azért elég kötöttek a pozíciók?
Mindenképpen létezik, nagyon sokat szoktunk egymás után csúszni, követve a másik vonalát. A tandemet meg inkább slide szettekre szoktuk.

Na és az utánpótlásból ki tudnál emelni valakit?
Fritz Botit mindenképpen… imádom a srácot. A másik pedig Hegedűs Áki. Nagyon tetszik a stílusa és jó gyerek is nagyon. Már most is nagyon jól csúszik, de jövőre szerintem lazán elpicsáz  minket, és még csak 15 éves…

Milyen más sportokban vagy otthon?
Versenyszerűen csinálom a sportlövészetetet, az agyaggalamb-lövészetet, ezt próbálom egyre komolyabban. Most volt magyar bajnokság, ott is indultam. Még csak egy éve csinálom, ötödik lettem juniorban, csapatban országos csúcsot döntöttünk. De ez is 3-4 év, amíg az ember ezt is megtanulja rendesen. Emellett imádok snowboardozni, gördeszkázni, hajtani mindent, ami deszka. Meg persze a horgászat és a vadászat, mint szenvedély.

Bencő és Lóci és egy kis pool

Bencő és Lóci @ Pool á Marseille

Ez a kérdés már be volt készítve 🙂 Mesélj egy kicsit a horgász és vadász-szenvedélyedről 🙂
Ez gyerekkoromtól indul, faterom 35 éve vadászik, én is kijártam vele nagyon sokat és „rám ragadt” főleg a vadászat, de a horgászat is 🙂 Apu mindig azt mondja, hogy két vénásan kaptam a vadászatot. Ez nekem egyenlő a természetszeretetével. Van a Mátrában egy kis birtok egy vadászházzal, és 7-8 éves koromtól fogva járok én is. Imádom becserkészni és kijátszani az állatok finom érzékszerveit. Kemény meló.

Bencő és Hal

Catch””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””n””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””release (fekete sügér)

Békésebb vizekre evezve: Mi a kedvenc cipőmárkád, modelled? Milyen cipőstílus jön be?
Hát elsősorban Nike. Az oldszkúl és hajós stílusú cipők jönnek be. Minél kevesebb fűzője legyen. A kedvencem most egyértelműen a Nike Janoski, van vagy négy pár belőle.

Bencő egyik Nike Janoskijában a sok közül

Bencő egyik Nike Janoskijában a sok közül

Többek között az a felemás zöld-piros Janoski…
Hát annak sztorija van…  Egy napra így felemásan vettem fel őket, egy zöld és egy piros. Lementem Balatonra, ezalatt ellopták a kocsimat, a másik felemás párral a csomagtartójában. Szóval ez így maradt… azóta is így hordom… most mit csináljak vele?

Bencő felemás Nike SB Janoski cipői

Bencő felemás Nike SB Janoski cipői

Te is nagy iPhonebuzi vagy, mi most a kedvenc alkalmazásod?
Hát ez milyen kérdés? 😀 Instaaagraaam 🙂 Szeretem az ilyen fotós programokat. Meg imádok Muffin Knightozni is, Szebit is teljesen rákattantottuk erre a játékra 🙂

Mi az, amit megkérdeznél magadtól?
Nálam egy ilyen epic kérdés, hogy „Hol csúsznál szívesen?” És a válasz, hogy ugye mondtam, hogy a Mátrában van egy vadászházunk. Van ott egy tó is, és oda szeretnék egy 2.0-t… Nem nagy pályát, mert az hangos. Csak egy kicsit, hogy elférjen. És oda egy nagyon durva slide parkot, nagyon egyedi elemekkel, csak a spanoknak.

Secret Lake Spot

Secret Lake Spot

Köszi az interjút Bencő, reméljük egyszer mi is megnézhetjük ezt a kettőpontnullát 🙂

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×