Spikut Norbi interjú Üröm Cityben

Nemrég ÜrömCityben töltöttem egy délutánt, és természetesen kilátogattunk az ÜC dirtre is, ahol Spikut Norba kis időre félredobta a biciklijét és az ásóját, és leült velünk egy beszélgetésre. Mi újság Ürömön, mekkora menet volt a nyári szezon, mik a kedvenc Nike cipői, képekkel és videókkal a tovább után!

Interjú Spikut Norbival @ Üröm CIty

Interjú Spikut Norbival @ Üröm CIty

Veled készült a sneakerbox.hu második interjúja még 2010-ben. Mi újság mostanában Ürömcityben?
Minden csupa boldogság, mostanában egyre többen voltak itt kinn a pályánkon, most is, ahogy beszélgetünk Csányi Barna és Patrik Egerből vendégeskednek itt. Eléggé fellendült a pályánk így a 2012-es évben.

Mik voltak a nyár legemlékezetesebb eseményei számodra BMX szempontból és úgy egyébként?
A legelső az a Bike Fest volt Balatonfüreden. Az első nap az nagyon felbosszantott (szerintem mindenkit), mert eléggé furcsán készítették elő a pályát. Egyenes ugrásra jó volt, de a trükközéshez nem. Eléggé nagy „természetes kiválasztódás” volt a selejtezőben, hogy ki tudott hozzá alkalmazkodni. De aztán a döntő napjára átásták a pályát és utána már nagyon élveztem, minden trükkömet elsőre beadtam, nem estem a négy nap alatt, még a lábamat sem tettem le egy trükk közben sem, tökéletes volt a buli, etalon volt az egész. A Bike Fest mellett egy csomó vidéki versenyen is voltam, minden hétvégén versenyen voltam: Kaposváron, Pécsen kétszer is. Az egri versenyt is nagyon élveztem.

Mi a viszonyod a versenyekhez?
Igazából nem élvezem a versenyeket. Nem azért megyek oda, hogy nyerjek, vagy hogy beadjak ilyen vagy olyan trükköt, hanem hogy találkozzak ismerősökkel, barátokkal, meg a hangulat miatt. Persze a versenyek fontosak, mert ezek egyben megjelenések is, ami a támogatóimnak is fontosak. Voltam olyan helyen is, ahol a pálya kritikán aluli volt, de hangulat ott is nagyon jó volt, és ezért mentem le.

És miért nem élvezed a versenyhelyzetet, ez stresszel téged?
Régen stresszelt. Amikor kinn voltam 2010-ben a VB-n, akkor izgultam életemben a legjobban, hiszen a világ legjobb BMX-eseivel kellett versenyeznem. Az a hat óra, amíg az én körömre sor került, annyira halál volt, hogy valahogy az egész átfordult, és már nem izgulok. Rámegyek, és csak az van bennem, hogy ezt most tutira elsőre beadom.

Spikut Norbi - TD

Spikut Norbi – TD

Kivel biciklizel mostanában a legszívesebben?
Marciékkal, Zsombiékkal itt Ürömön, meg persze mindenkivel, akikkel összekerülök a versenyeken. Most eszembe jut például Csillebérc, szerintem ez a legdurvább, amikor mindenki összejön ilyenkor és lehet látni, hogy mennyit fejlődtek az emberek. Ez nagyon inspiráló. Még az amatőr kategóriában, régen a vázpöri volt a döntős trükk, most meg szaltó nullkéz… ilyesmik.

És ki lenne az a rider, akivel a legszívesebben együtt bicikliznél, bárhonnan a világból?
Kevin Peraza és Pat Casey.

És ide hívnád meg őket kerózni Ürömre, vagy te mennél ki hozzájuk?
Hát inkább én mennék ki hozzájuk az USA-ba 😀

Spikut Norbi - 360 kp

Spikut Norbi – 360 kp

Még 2010-ben, az első interjúdban kérdeztem meg, hogy mi az álom, ahová el szeretnél jutni, és azt mondtad ez Woodward volt. Ezzel hogy állsz?
Hát ez az álom még azóta sem teljesült, de most már lehet inkább Ausztrálát nézném meg ott. Ott is olyan parkok, dirt pályák és lehetőségek vannak… Ausztrália olyan ütemben dobja ki a profi BMX-eseket, hogy hihetetlen. Olyan kis „robotok” bukkannak fel, akiknek fél éve még a nevét sem ismerted. Nagyon durván tudnak fejlődni az ottani pályákon…

És neked mi volt a legdurvább hely, ahol módod nyílt biciklizni?
Még nagyon régen, volt a berlini Mellow Park. Jósa Danival, Boboval, Králik Danival voltunk kinn a VB után. Egy kéthetes turné volt a Velvart szervezésében, annak a második hetében voltunk ott. Bicikliztem Prágában is Michal Beran lokál parkjában.

Spikut Norbi - 540 nullkéz

Spikut Norbi – 540 nullkéz

Mik a tervek, hogy fogod átvészelni a telet?
Ebbe még bele sem gondoltam. Jó későn szeretnék rágondolni. Bécsbe vagy Linzbe jó lenne párszor kimenni.

Tényleg, egyéb más sport szóba jön nálad?
Semmi. Téli sport meg főleg nem, gyűlölöm a havat 🙂

A legutóbbi bike check óta azt is tudhatjuk, hogy tied a legszebb bicikli a világon. Szerinted mi rajta a leginkább figyelemre méltó?
Ha ránéznek a biciklimre, akkor mindig mondják, hogy látszik, hogy nagyon egyben van. Nem csak a színei, vagy csak az alkatrészek összeválogatása, hanem valahogy azt érzed, hogy egyben van, és nem csak látványra, hanem menni is vele. Nem a drága alkatrész a lényeg, hanem hogy neked kényelmes legyen! Én is kipróbáltam sok alkatrészt már, és egyre jobban kiforrott.

Ha már alkatrészekről van szó… Kik most a támogatóid?
Nike, Monster Energy, Velvart, Hart & Huntington, BpShop, ride.hu.

Erre rá is akartam kérdezni, hogyan történt, hogy egy ős-ÜC-s BP-s lett? 🙂
Az úgy volt, hogy Marci vett egy BP sapit és nekem is nagyon megtetszett és megkerestem őket, és kaptam pár cuccot tőlük, amolyan underground támogatás.

Norba from ÜC @ BP

Norba from ÜC @ BP

Melyik a kedvenc Bp cuccod?
A BP snapbackem.

Milyen Nike cipőkben biciklizel a legszívesebben és miért?
Van ez az új Mavrk. Már több hete használom intenzíven biciklizéshez és semmilyen szakadás nincs rajta. Sokat vázpörizek meg minden, szóval ez tényleg nagy szó. Ennek nagyon jó lett a talpa is, van benne egy Lunarlonos talpbetét is, ami iszonyat jó. Nekem nagyon gyenge a bokám és a sarkam is, de ebben lelépek bármiből, nem is érzem. Van a többi Nike cipőm, amit az utcára hordok, pl. a Brataa. Van mikor azokba is átteszem ezt a talpbetétet, annyira jó benne sétálni is.

Nike hadsereg :)

Norbi Nike hadserege, a pöttyös mellett az emlegetett új Mavrk 3 *** Katt a képre a galériához!

Ízelítő Norba Nike kollekciójából, egy jófajta Braata Mid

Ízelítő Norba Nike kollekciójából, egy jófajta Braata Mid

Norbi első Nike 6.0 cipője, amit a Niketól kapott támogatásként

Norbi első Nike 6.0 cipője, amit a Niketól kapott támogatásként

Melyik az abszolút kedvenc Nike cipőd?
Most ez a piros Ruckus Mid LR a kedvencem.

Norbi kedvenc Nike cipője

Norbi kedvenc Nike cipője, egy Ruckus Mid LR *** Katt a képre a galériához, még több cipővel!

Tudom, hogy te is nagy telefonbuzi vagy, mik most a kedvenc alkalmazásaid az iPhoneodon?
A Pump The BMX, tökéletes BMX-es játék. What’s Up Messenger, Camera Plus, Instagram. De mostanában valamivel kevesebb időm van, hogy nyomkodjam a telefonomat.

Mert?
Szakmát tanulok, egy hét iskola, egy hét meló. Kinn dolgozok a Ramada szállodában, az Aquaworldnél. Eléggé megszerettem, csak elég nehéz megközelíteni autó nélkül.

Tényleg, a jogsit csinálod már?
Nem, engem annyira nem izgat. Borzasztóan nem érdekelnek az autók. Én nem vagyok rest felszállni vonatra, vagy buszra, hogy eljussak akárhová, képes vagyok hat órát is utazni, akár egyedül is, hogy eljussak egy versenyre.

Norba, köszönjük az interjút neked, és köszönet az ÜrömCity Médiának (Mezriczky Marci, Fillinger Bendegúz) a képekért és a videókért!

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×