Interjú Spikut Norbával, a PW zsűri legifjabb tagjával

A ProWanted csapatból Dani és Benedek után a legfiatalabb zsűritagot, Spikut Norbit kérdeztem a ProWantedről, a bicózásról, a békási balesetekről, a főzésről, a biciklijéről és a cipőiről. Részletek és képek a tovább után.

Egy újabb interjú a ProWanted zsűriből: Spikut Norbi

Egy újabb interjú a ProWanted zsűriből: Spikut Norbi

Ha jól tudom, akkor te vagy a legfiatalabb tag a ProWanted zsűrijében?
Igen, ez így van, aki velem kábé egykorú az még a Popa Roland – a Popsi, de ő valamivel idősebb nálam.

És hogy jött ez a felkérés?
Egyszer csak írt a Králik Dani, hogy lenne nála egy BMX-es összejövetel, ahová én is kellenék. Mondta, hogy sokan leszünk. Eléggé meglepődtem, nem tudtam, hogy miről lehet szó… Na és ott volt az a csapat, aki most a zsűrit alkotja és a Dani mindenkinek elmondta, hogy miről lenne szó – és persze mind benne voltunk. Mivel a Velvárt az egyik, aki szponzoráltat keres a Proper márkára – és én Velvart szponzorált vagyok Properrel – ezért az is fontos szempont volt, hogy legyen beleszólásunk, hogy ki lesz a jövőbeli csapattársunk.

Milyen volt az első menet Miskolcon?
Hát reggel összegyűltünk a Hősök terén, aránylag hamar befutott mindenki – összeálltunk egy csoportképhez, és akkor egyszer csak egy cigány hegedűs forma is beállt középre és elkezdett játszani, ez vicces volt 🙂 Nagy meglepetésre egy igazi fullos nagy busszal mentünk – utánfutókkal a bicikliknek – és végtelen sok megállás után kora délután értünk le Miskolcra. 

ProWanted riderek gyülekeznek a Hősök terén

ProWanted riderek gyülekeznek a Hősök terén (Kép: offline.hu)

Dani tartott ott egy rövid eligazítást, hogy ez igazából egy közös biciklizés, ismerkedés, szóval senki se hajtsa túl magát. Na most ehhez képest többen is csináltak durva dolgokat, kiemelném Fazekas „Fazék” Pétert: beadott egy olyat, hogy egy kábé kétméteres negyedív tetejére épített nagyjából két méter magas wallride fal tetejére kiállt egy kis tízcentis peremre – konkrétan footjamben. Mindenki őrjöngött. És ez csak egy eset volt, nagyon sokan rávállaltak – nem úgy fogták fel, hogy ez egy sima közös biciklizés… ami persze nem is baj, sokan megmutatták mit is tudnak, pedig télen nem nagyon volt alkalom gyakorolni.

Sajnos sérülés is volt: Penderik Dani szaltóból egy step-upra akart felugrani, de kiakadt első kerékkel és telibe fejelte így a tetejét az egésznek. Sisak  volt rajta, de így is mentő, kórház, 7 öltés. Mindenki eléggé lefagyott meg aggódott… de aztán jöttek vissza a Bakó Viktorral, aki elkísérte a kórházba és persze be volt kötve a feje, de azért megkönnyebbültünk…  A ProWanted-en vannak képek és egy rövid beszámoló, az Offline oldalán bővebb beszámoló.

Te egyébként mit nézel a zsűrizésnél, mi a plusz, mi a mínusz nálad?
Hát én nagyon nézem az emberek hozzáállását és a magabiztosságát, meg persze a stílust.

Mindenkinek megvan a saját stílusa, de mi az amire te rámondod, hogy na ez stílusos?
Hát azt, hogy ha van egy ilyen sajátos beütése. Látni ha  valaki nem egy „utánzat”, hanem egyedi, ahogy biciklizik, ha ránézel és az jut eszedbe: „Igen, ez Ő.” És a 16 rider mindegyike elég erős ebben szerintem, már őket sem volt egyszerű kiválasztani, de innentől még nehezebb lesz a dolgunk.

Pedig már most is voltak kiesők, nem?
Hát alapból így volt, de aztán úgy döntöttünk, hogy legyen ez tényleg egy összeszokás és most így nem esett ki senki sem. Jövő héten alakul a molekula…

És most lássunk pár személyes kérdést 🙂 Mikor és miért kezdtél el BMX-ezni? Mi fogott meg benne?
Igazából egy olyan négy évvel ezelőtt körülbelül. Három és fél évig breakeltem így versenyszerűen, és Ürömönn nagyon sok embernek volt már BMX-e. A másik, hogy Ürömön itt a Moharos család (Balázs és Csabi), akik eléggé összetartották a helyi BMX-eseket. Szóval úgy gondoltam, hogy nekem már nagyon kellene egy BMX és egyik Karácsonyra kaptam is egyet. De ilyen nagy terveim nem voltak vele, azzal jártam és így ennyi. És akkor mondták, hogy úristen de gáz, hogy négy peg van a biciklin, meg első fék…! Inkább adjam el, de ne legyek csicska, menjek vissza breakelni… De én megfogadtam, hogy majd én megmutatom és ez teljesült is nagyon durván ez alatt a négy év alatt.

Spikut Norba (fotó: Králik Dani)

Spikut Norba (fotó: Králik Dani) Kattints a nagyításhoz!

És mi volt az első lépés azután, hogy négy peggel, első fékkel a boltba jártál a bicikliddel? 😀
Hát nagyjából… levettem a mind a négy peget rögtön, mindjárt észrevettem, hogy könnyebb is lett vagy két kilóval a biciklim… bár alapból 19 kilós volt 😀 És elkezdtem így biciklizni így komolyabban. Sokat nyomtam egyedül, legalább egy évet, aztán elkezdtünk dirt-öt ásni, és ez fogott meg a legjobban, itt kezdtem el a legjobban fejlődni, két évet szinte csak ott bicikliztem. Ha nincs más lehetőség, akkor elvagyok a street-tel is, de ha van dirt akkor én egyből ugrálok 🙂 A lényeg, hogy minél magasabbra! Meg az ásás is benne van… az a tudat, hogy csinálsz valamit és úgy biciklizel rajta, hogy „uhh igen ez az én pályám, ezt én csináltam”.

Hát ezzel elébe vágtál annak a kérdésemnek, hogy szeretsz-e ásni 🙂
Szeretek jaja 🙂 Még a kertben is volt egy negyedívem… Van itt Üröm Cityben egy saját dirtünk kb. 10 percre tőlünk, a kőbányánál, amit mi, az ürömi localok csinálunk.

Mesélj az első szponzorodról!
Hát ez a Bizo (3120) volt… egy évig kaptam tőlük szponzorációt – Dani segített nekem ebben, miután először meghívtak OSG9-re 2008-ban. Már az is hatalmas erőt adott, hogy meghívtak az OSG-re, de mikor csörgött a telefonom és közölték, hogy „Norbikám, Bizo szponzorált lettél.” és így köpni-nyelni nem tudtam 🙂 Ruhát meg Bizo cipőt kaptam így.

És mi volt a tapasztalatod a Bizo cuccokkal?
Hát én nagyon meg voltam vele elégedve, tényleg szerettem. Kár, hogy már nincsen.

Spikut Norbi (Fotó: Králik Dani)

Spikut Norbi (Fotó: Králik Dani)

Na és láttad a BMX Banditákat?
Igen, úgy két éve. Eléggé vicces volt, sokszor meglepődtem 😀

Ha csak egy szót mondhatnál, hogy mit jelent neked a BMX, akkor mi lenne az?
Szabadság.

Kikkel és hol szereted csapatni?
Hogy hol… igazából akárhol! De a legkedvencebb pályám, ahol voltam az berlini Mellowpark. Ez tényleg olyan, hely, hogy minden olyan amilyennek lennie kell. Az ív úgy dob, ahogy szeretnéd, iszonyat! Németországban tavaly nyáron voltam a VB után, amikor kinn maradtunk még egy hetet. Berlin elképesztő – biciklis város.
Itthon meg a székesfehérvári skatepark, amit legjobban szeretek (a Godspeed volt a kedvenc, amíg volt), meg hát persze itt Üröm Cityben. És hogy kivel… az összes biciklissel Magyarországon, Jósa Dani, Bobo, Ivánfi Balázs, Králik Dani, Popa Roli, ők húznak nagyon. De nem utolsó sorban az Üröm City krúval, akikkel egyfolytában biciklizek, lelkizek, partizok (és ások 🙂

Norbi a jó öreg Godspeedben

Norbi a jó öreg Godspeedben

És mi az az álomszpot, ahová el szeretnél jutni?
Egyértelműen Woodward 🙂 Meg kimennék még nagyon szívesen Barcelonába biciklizni, nagyon jó betonpályáik vannak. Annyira sima, hogy az ember észre sem veszi, hogy BMX van alatta 🙂

Na és az idei szezon elkezdődött már neked?
Hát ezzel a ProWanted-del eléggé… télen nem sok lehetőség volt. Miskolcon voltunk egyszer, mert Kecskemétre jártunk le. A hely és a lokál arcok is teljesen rendben vannak, kedvesek, segítőkészek és eszméletlenül ügyesek. Csak hát nem túl nagy a pálya, olyan 15 biciklissel már tele is van. Szóval már nagyon ideje volt, hogy vége legyen a télnek. (Amint ezt kimondta, elkezdett szakadni a hó odakinn 🙂

És mik azok a trükkök, amik idén piszkálják a fantáziádat?
Húú hát elég sok. A stílus csiszolására meg a 360-as trükkökre nagyon rá akarok állni az idén, pl. az opp 360 dupla downside vázpörgetésre. Meg minden, amit tudok stragithben, azt 360-ban meg opposite-ban is meg akarom szépen csinálni, mindent elsőre be szeretnék adni. Minden legyen patent és persze minél magasabb.

Spikut Norba 360 tailwhip

Spikut Norba 360 tailwhip (fotó: Mliszka)

Na és mi volt az eddig „legsúlyosabb” élményed bicóval?
A leggázabb ami történt velem, az egy békási incidens volt. Van ott építve egy pálya a lakótelep szélén és ott akartam beadni egy 180 vázpörit és teljesen a bicikli alá hajlott a bokám és lett akkor egy részleges szalagszakadásos, repedéses dolgom, ami azért elég súlyos volt… érkezés után az elviselhetetlen fájdalmon kívül arra figyeltem fel, hogy „olyan furán” áll a bokám. Fogtam és kézzel visszareccsentettem, utána sírtam igazán. És a legkegyetlenebb felrollerezni volt a Rókahegyen át, haza Ürömre. 

Ez elég durván hangzik, de mivel békási vagyok annak azért kicsit örülök, hogy nem arról szólt a történet, hogy békási arcok megtámadtak, vagy ilyesmi 😀
Na, ha már beszéltünk súlyos szitukról, volt valami ami nagyon vicces?
Hát az a vicc, hogy nagy trükkökben sosem szoktam elesni, csak kicsikből… Tavaly például Balaton Bike Festen sikerült egy sima egylábból egy óriásit zakózni és mindenki szakadt a röhögéstől, hogy lehetett ebből elesni.

Kicsit elkanyarodva a BMX-től, melyik suliban tolod?
Dobos C. József vendéglátóipari suli gimi részében, még nem tudom, hogy mi lesz belőlem, talán szakács, az biztos, hogy enni szeretek. Bár amúgy a sütés-főzési gyakorlatok is jól mennek a tankonyhán 🙂 Hmm kéne csinálunk a ProWanted után egy BMX-es vacsoracsatát is 😀

És mit csinálsz, amikor nem a BMX?
Hát legjobban haverokkal ellenni és természetesen a barátnőmmel lenni hétvégente party, vagy nyáron lemegyünk a Luppa tóhoz.  Meg most belevittek az utazásba és nagyon tetszik. Első ilyen nyaram volt, hogy rákattantam az utazásra: Berlin, München, Köln, Horvátország, Linz, meg ürömicrew-al voltunk Bécsben. A legtöbb utazásban a legendás Fundango Hiace is feltűnt 🙂 A VB turnén vagy 3500 km-t „leéltünk” benne Jósa Daniékkal, éjjel-nappal úton voltunk.

Hát igen, a Fundango Hiace egy intézmény 🙂 Na és más sport a BMX-en kívül?
Hát előtte a break – sokat segített egyébként az egyensúlyérzékben meg hajlékonyságban. Meg egészen régen a foci. De azt közben megutáltam, mert mindenütt csak ezt támogatják… de az tette be igazán a kaput, hogy volt egy dirt itt Ürömön a Kálváriánál, amit a Moharos család épített, de polgármester egyszer csak bedózeroltatta és egy focipálya lett a helyén… Mondjuk cserébe lett egy dirt Pilisborosjenőn, de annak később megint a dózer lett a sorsa 🙁

Norba és a gépe

Norba és a gépe

Na és te foglalkozol azzal, hogy öltözködsz, milyen cuccaid, cipőid vannak?
Hát persze, ebben a mai világban ez már alap 🙂 Hát stílusban most ez a „minden szűk legyen”, szűk gatya, szűk póló… vannak akik persze csak annyit vágnak le az egészből, hogy „úristen, női gatya van rajta!” 😀 De ez praktikus is… Meg a kötelező kockás ing, téli sapi…

 A Freeski Maffiától – konkrétan Petkótól – tanultam meg, hogy azt tutyisapkának hívják… 🙂
Jaja, mi meg totyakosnak vagy totyinak 🙂 Hát ja, ezek nagy kellékek.

Na és cipőben?
Hát most vettem egy Supra cipőt, azért nagyon oda vagyok… Egyébként nem vagyok nagy cipőfüggő… Általában úgy veszek cipőt, hogy jó legyen biciklizésre, hordom az utcára, aztán kicsit biciklizek benne, aztán teljesen átmegy bicós cipőbe… de ez a Suprát nem fogom befogni 🙂 Már csak a vulkanizált talpa miatt sem, nem bírna sokat…

Norbi új szépcipője: Supra Skytop burgundy színben

Norbi új szépcipője: Supra Skytop burgundy színben

A BMX egyébként „falja” a cipőket?
Hát ha van féked, akkor nem annyira… de ez a fék nélküli stílus most nagyon bejött Magyarországra is… ők úgy fékeznek, hogy cipővel, az aztán gyilkos. Így két hónap alatt szerintem elmegy egy cipő (fékpofának is hívják), nekem akár fél évig is bírja egy…

És te hogy teszed akkor tönkre a cipőidet?
A cipők oldala szokott kiszakadni, sok vázpörit csinálok és a sok rugdosás szétszedi a cipőket. A Bizö cipők felsőrésze mondjuk nagyon jól bírta, annak meg a talpa esett szét… teljesen változó… most meg egy Orchid cipőt fogtam be biciklizni.

Norbi egyik régebbi Bizo cipője bicós harci sérülésekkel

Norbi egyik régebbi Bizo cipője bicós harci sérülésekkel

És milyen cipők jönnek be? Stílusok, márkák…
Stílusban ezek a közepes és magas szárú cipők. De nyáron például egy slipon is elfér – az igazán nyári cipő.  A magas szárúakat imádom, azok tényleg jól néznek ki, viszont biciklizésnél pár helyre beakadhat a fékpofákba a magas szár. Mondjuk, ha jól be van kötve akkor nem – de hát ugye senki sem köti be 🙂 Én viszont félcipőben nem is szeretek biciklizni, azért a magasabb szár védi a bokát közben, szerintem a mid a legjobb a BMX-ezésre. Pluszban rajtam még bokavédő/merevítő is mindig van mondjuk.
Márkában meg… az Osirisek általában, a 6.0-ák nagyon ottvannak színben, a Suprák is tetszenek, mert elég extravagánsak…

És a BMX-hez mit ajánlanál, mire kell figyelni a vásárlásnál?
Hát a megerősített, többször átvarrt felsőrész a belső oldalon szerintem nagyon fontos, meg legyen elég vastag a talpa, főleg ha magasra szállsz, mert nekem is volt már pár olyan lelépésem, leérkezésem, hogy üvöltöttem annyira fájt a sarkam. Színben meg legyen minél színesebb 🙂
Márkák tekintetében meg sokan dicsérik az Osirist, 6.0-ban is sokan tolják mostanság. A 6.0-val a bicósok egyik fele nagyon meg van elégedve vele, a másik fele meg nem annyira, erről pont ellenkező véleményeket hallottam, de nekem még nem volt szóval személyes tapasztalatom nincs.

Az aktuális felhozatal Norbinál: egy feka Etnies és Orchid és a vörös Supra

Az aktuális felhozatal Norbinál: egy feka Etnies és Orchid és a vörös Supra

 

Spikut Norbi bike check

A sneaker check után megkértem Norbát, hogy röviden mutassa be a gépét, ami persze vele alszik a szobájában, nehogy megfázzon 🙂 Elmondta, hogy most érzi úgy, hogy igazán elkészült a BMX-e, a tökéletes álombicikli, amit szeretne is megköszönni a Velvart BMX shopnak. 

Norba bike check

váz: Proper ttl v3 ,20.8-as
villa: Properteam
kormány: Properttl
kormánycsapágy: odyssey
kormánybefogó: Proper microlite
hajtókar: Flybikes v2
hajtókar csapágy: Flybikes
lánctányér: Proper 28t
pedál: odyssey twisted pc
ülés: saját készítésű
üléscső: alienation
elsőagy: proper microlite
hátsóagy: proper microlite
felnik: egyedi GSPORT
külsők: Revenge faty 2.1
fék: Flybikes
fékkar: odyssey
bowdenek: odyssey
rotor: Stolen Satelite
markolat: ODI longneck

 

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×