Burton női snowboard bakancsok 2012

Mivel a hóhelyzet a gyenge kezdés után mostanra sokat javult, érdemes átnézni, hogy az egyik legnagyobb és legnépszerűbb gyártó kínálatából miben csúszhatunk ezen a télen.
Ha bakancsot veszel, két dolgot kell először letisztázni: mennyire tudsz snowboardozni és hogyan is töltöd a napjaidat a hegyen. Kezdőként puhább bakancsot szerezz be, mert minél keményebb egy bakancs, annál precízebben irányítod vele a deszkát, azaz egy apró mozdulat is eljut a deszkához, míg egy puhább bakancs sokkal megbocsátóbb. Ugyanez igaz a stílusra; egy mondatban a puhább bakancsok parkra, a keményebbek lefele zúzásra valók, aki pedig mindkettőnek szeretne hódolni, annak nyilván középen kell keresgélnie, ahogy azt a legtöbben tesszük. A tovább után az itthon is megvehető Burton snowboard cipők közül szemezgetünk!

Burton 2011-12 női bakancsszemle

Burton 2011-12 női bakancsszemle

A Burton-nél egy 10-es skálán jelölik a bakancsok flex index-ét, az 1-es a legpuhább a 10-es pedig természetesen a legkeményebb.  A női bakancsokból a 7-es a maximum, aki mindenképpen „alpinozni” szeretne, annak a fiúknál kell mazsoláznia (a Driver X a 10-es).

A többi egyéni preferencia kérdése, a legnyilvánvalóbb a fűzés. Van, aki a hagyományosra esküszik, van, aki a gyorsfűzősre. A Burton-nél az utóbbi a Speed Zone, alul és felül külön húzhatod meg a bakancsot, hogy pont jó legyen. Régebben láttam azért pár példát a szakadásra, de ezek a mostani fűzők már gyakorlatilag kikezdhetetlenek. A Burton New England Ropes’ fűzőt tesz a bakancsokba, ezeket tűzoltók, mentőcsapatok használják. Szép lenne, ha a létra tetején ezzel kellene foglalkozni… A gyorsfűzős tábor mellett szól, hogy ezeket állítólag nem kell nap közben egyáltalán utánahúzni, én a hagyományos mellett vagyok, azt egyszer-kétszer kell, de én így szeretem.

Snowboard bakancs fűzés: Gyorsfűzés vs. hagyományos

Snowboard bakancs fűzés: Gyorsfűzés vs. hagyományos

Első tesztalanyunk a Burton Mint. Nem mintha ez egy népszerűségi verseny lenne, de ez a bakancs már 8 éve folyamatosan nyeri. Ennyi ideje ugyanis a legtöbbet eladott női modell a világon. Ne tévesszen meg, hogy mennyibe kerül, mert minden benne van ebben a bakancsban, amire szükséged lehet, az meg sose baj, ha marad pénz forralt borra. Meg  jägerre… meg gőzgombócra…. Na de vissza a témához!

A Mint indexe 3-as, azaz egy rugalmas bakancsról beszélünk, amiben az első kényelem faktor a hőre formálódó Imprint 1-es bélés. Ez használat közben felveszi a lábad formáját, ezáltal még tökéletesebb tartást tud biztosítani. Ha ezt nincs türelmed kivárni, akkor géppel is megoldható. Az összes 2012-es bakancs, így a Mint nyelve is ki lett egészítve egy belső háromszög alakú toldással, hogy teljesen lezárja a bakancs alsó részét a hótól. A Mint párnázottsága az alap EVA, ez könnyű és hosszan tartó ütődéscsillapítást nyújt. A Mint idén négy színben látott napvilágot, mindegyik kapható itthon is!

Snowboard cipők csajoknak: Burton Mint, a rekorder

Snowboard cipők csajoknak: Burton Mint, a rekorder

Második versenyzőnk a szintén 3-as indexű Bootique. Ez a modell is Speed Zone fűzős, és ugyanaz az Imprint 1-es bélés van benne, mint a Mint-ben. Viszont itt már olyan vonzó extrákat is találunk, mint a Hot Pockets (meleg zsebek). Ezekbe a lábujjaknál kialakított neoprén zsebekbe kell tenned a dobozban található egyszer használatos melegítőket, és viszlát, hideg ujjak! A Bootique Total Comfort bakancs, azaz a dobozból kivéve azonnal olyan, mintha hosszú napok kemény munkájával törted volna be. A párnázás a Bootique-ban B3 Gel, ez a zselés megoldás egy haladó szintű ütődéscsillapítást ad. A talpa EST Optimized Sole, ez egy könnyített, csökkentett szögű talp, ami a súlypontodat egy kicsit lejjebb helyezi, ami jobb deszka-kontrollt tesz lehetővé. A Bootique mindhárom színe a tied lehet itthon is!

Burton bakik csajoknak: ez a Bootique

Burton bakik csajoknak: ez a Bootique

Végezetül nézzük a Sapphire bakancsot, aminek -szerintem- magasan a legjobb színét (risqué fox hunt– kissé merész rókavadászat) kaphatod meg itthon is. Ez a bakancs olyan Burton riderek nem hivatalos pro modellje, mint Hannah Teter vagy Maddy Schaffrick. Tényleg azoknak készült, akik a bakancsukban élnek tavaszig. A Sapphire 4-es indexű, egy picit keményebb, mint az első kettő. A belsejében továbbfejlesztett sarokrészt találsz, ami még jobban fogja, ez pedig tudjuk, hogy nagyon lényeges! A lábujjaknál is újratervezték az elrendezést, tágasabb lett, ami kényelem mellett abban is segít, hogy ne fázzanak a lábujjaid a mozdulatlanságtól. A Sapphire-ban nagy hangsúlyt kapott a felső rész, a bakancs külső héja állítható, hogy akármilyen is legyen a vádlid, sehol se nyomjon (női bakancsokból összesen kettő tudja ezt). Ezt egészíti ki a Plush Cuff bélés, melyben vízszintesen és függőlegesen is rugalmas neoprén zónák ölelik körbe pontosan és kényelmesen a lábszáradat. Az i-re a pontot a puha szőr bélés teszi fel. A Sapphire alsó és felső része külön is tud mozdulni, ez folyamatos, sima csúszást tesz lehetővé, és nem deformálódik a külső héj sem.

Amellett, hogy a legjobban párnázott bakancs a kínálatban, ejtsünk egy pár szót a talpról is, mert nem semmi az a 270°-os légtalp, ami a Sapphire-ben van. A talp 75%-át lefedi, kitűnő ütődéscsillapítást és kisebb súlyt biztosít. Hagyományos fűzős, de egy kis extra ide is került, Rad Pad néven futnak azok a kis előreformázott panelek, melyek a rüszt tetejénél helyezkednek el, ahol a legnagyobb a nyomás, ha jól meg van szorítva a fűző.

Burton Sapphire

Burton Sapphire – a 'necces rókavadász' szín itthon is a tied lehet

Méretválasztási tippek

Akik már prok témában, azok ne olvassanak tovább, egy pár szóban kitérek arra, hogyan válassz méretet.
A megfelelő méret azért nagyon fontos snowboardozásnál, mert egy túl nagy bakancsban emelkedik a sarkad, jár benne a lábad, és nem fogod tudni pontosan irányítani a deszkát. A túl kicsi meg nyilván gyötrődés. Snowboard zoknival, és ne utcaival próbálj! Akkor jó a méret, ha a sarkad nem tud emelkedni, és a lábujjaiddal nyújtott lábbal érzed a bakancs elejét (fontos, hogy ne nyomja, csak érezd, hol a vége!).

.

A Burton bakancsokat megveheted a Store13 Pearl-ben (XI.kerület, Karolina út 17/a – nemrég néztük körül az üzletben Store Check sorozatunkban), a Store13 webshopon vagy a Burton partnereknél. Érdemes nekiindulás előtt érdeklődni a kiválasztott üzletben, hogy biztosan van-e az a szín és méret, amit kinéztél.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • e-commerce szerint:
    A hozzászólás rendszer-moderációra várakozik. Ez egy előnézet, a hozzászólás az engedélyezést követően fog megjelenni.
    Wow, marvelous blog format! How lengthy have you ever been running a blog for? you made running a blog look easy. The entire look of your web site is excellent, let alone the content material! You can see similar here sklep online
×