Supra Skytop III – Chad Muska interjú

Ezen a héten nézhettük meg az első képeket a Supra Skytop III-ról. Chad Muska új modellje láthatóan ismét kijelölt egy új csapásirányt: ezúttal a „high-tech” deszkás cipők felé. Nagytestvérünk, a Sneaker Freaker a modell megjelenésének alkalmával egy interjút is készített Muskával, melyet magyarra fordítva olvashattok a tovább után, és persze még több képet is megnézhettek a hármas Skytopról.

Chad Muska interjú az új Supra Skytop III bemutatásával

Chad Muska interjú az új Supra Skytop III bemutatásával

Te is unod, hogy mostanában minden kezd egyformává válni? Mit gondolsz a mostani deszkás cipőkről?
Szerintem a cégek meg vannak rémülve attól, hogy az emberek nem fogják megvenni azt, amit gyártanak és ezért „biztos, ami biztos termékeket” csinálnak, amik tulajdonképpen unalmasak. Úgyhogy ugyanazt a cipőt veheted meg más logóval, ugyanazt a pólót ugyanolyan „biztonsági” grafikával. Amikor válság van, akkor mindenki visszavesz, viszont lehetőségek nyílnak azoknak az arcoknak, akik felvállalják az újítás kockázatát és nem elpancsikolnak a langyos vízben. De nem tudok az egész iparágról véleményt nyilvánítani, mert nem figyelem, hogy a többiek mit csinálnak. A tapasztalataimat saját magam igyekszem szerezni: random bemenni üzletekbe, amik megtetszenek vagy barátoktól beszerezni az infókat. Nem lógok az interneten minden nap, hogy új ötletek után kutassanak, inkább azokra az ötletekre koncentrálok, amik fellelkesítenek és foglalkoztatnak.

Egyik ötleted az elmúlt fél évtized legnépszerűbb és leginkább másolt cipőjének létrejötte volt. Visszanézve, mit gondolsz most az első Skytop modelledről?
A Skytop I cipő az én szememben egy klasszikussá vált. Úgy értem, hogy ha most ránézek, majdnem egy „alap” cipőként gondolok rá. De emlékszem, amikor kijött a modell, ezt mondták: „Nincs olyan, ami erre hasonlítana, annyira különbözik mindentől!” Iszonyat gyorsan lett ismert és népszerű és úgy gondolom, ha csak egy divathullám lett volna, mostanra már ki kellett volna fújnia.

A Skytop I egy ikonjává vált a cégünknek és azt hiszem, hogy már nem túlzás „klasszikusnak” nevezni. Remélem, hogy egy nap egy Half Cab-bel vagy akár a Dunk-kal is egy lapon említhető lesz majd. Sokat másolták, ennek és annak a márkának is meglett a „saját változata” a modellből. Ez ellen igazából nincs mit tenni, legfeljebb az, hogy tudatosítod, hogy a tied az „Eredeti”. Vicces: a Skytop I jobban fogyott, mint a Skytop II, de én személy szerint a Skytop II-t szívesebben viselem.

A dicső elődök: Supra Skytop I és Skytop II

A dicső elődök: Supra Skytop I és Skytop II

Mostanában azon gondolkodtam, hogy egy terméknek manapság szinte lehetetlen megérni azt a kort, hogy klasszikussá válhasson. Egyszerűen elveszik ebben a netes nyüzsgésben, minden olyan gyorsan történik, még a minőségi dolgok is eldobhatóvá, lecserélhetővé váltak.
Igazad van ember, és mindezek gyökere az internet. Amennyire fasza és elképesztő dolog és amennyi lehetőséget kínál, legalább ugyanannyi negatív hatása is van. Az emberek állandóan valami újdonságra éheznek, ami oda vezet, hogy a dolgoknak már nincs ideje tündökölni és klasszikussá válni. Vágod mire gondolok? A dolgok olyan gyorsan jönnek-mennek, a kölykök már annyira se lassulnak le, hogy egyszerre egy TV-adást nézzenek, állandóan kapcsolgatnak. Ha valami új és érdekes, akkor nem sokáig marad az undergroundban, mert hamarosan valaki felkapja, beszélni, blogolni kezdenek róla és beindul a daráló. Öt évvel ezelőtt határozottan más volt, most egyszerűen túl gyorsan változik minden. Amikor kijöttem a Skytop I-gyel, valahogy „megfertőzte” az egész deszkás cipő világot. Semmi hozzá hasonló nem volt, most pedig olyan szinten telített a piac a hasonló cipőkkel, hogy már fel kell tennem a kérdést: OK, mi legyena következő nagy dobás?

Ha már a következő nagy dobásról van szó, lássuk a következő generációt, a Skytop III-at! Hogy írnád le valakinek, aki még sosem látta? Hol kezdenéd?
A történelem hajlamos ismételni önmagát, és most mindenki a 80-as évek cuccaira és régisulis magas szárú cipőkre gerjed, így nekem természetes továbblépési irány volt a 90-as évek, a technológák korszaka. Szorosan együtt dolgoztam Josh Brubaker-rel, aki egy elképesztően jó cipőtervező és tényleg megérti az elképzeléseimet. Természetesen van benne inspiráció más cipőkből, és persze mindenben ott a csavar, amit beletettünk. Hogyha megnézed a modell körvonalait, láthatod, hogy mennyire leköveti az eredeti Skytopot. A Skytop II-vel egy kicsit magasabbra mentünk az első verzióhoz képest, most pedig lejjebb mentünk, így lett a cipő mid, azaz közepes szárú. Nem tudom, hogy milyen spekulációk voltak, szerintem sokan azt várták, hogy a III-nak még magasabb lesz a szára. Tényleg nehéz egy cipőt csak szavakkal leírni, de ez határozottan egy technikás futócipő és egy kosárcipő kombinációja, az eredeti Skytop formáját követve.

Supra Skytop III

Supra Skytop III

Jó kis leírás… a gumiketrec szerintem a cipő legütősebb része.
Volt egy olyan terv is, hogy ez az elem nem volt rajta, és mikor ránéztünk, az volt az érzésünk, hogy „Igen, cool, tetszik, de még valami hiányzik róla!” Nem tudtuk biztosan, hogy mi az, és akkor egyszer Josh egyik kísérleti modellre feltette a „ketrecet” és amikor megláttam, azt mondtam „Anyád, megvan, ez az, ez az ami tényleg odabasz!”

Supra Skytop III - a "gumiketrec"

Supra Skytop III – a "gumiketrec"

Érdekes, hogy a 90-es évekre hivatkozol, mert pont az volt az az időszak, amikor a márkák még elég tökösek voltak ahhoz, hogy „Itt van, ahogy mi gondoljuk a jövőt, ha nem tetszik, ne hordd!” Most a márkák teljesen rajta vannak, hogy kitalálják, hogy mi az ami tetszik majd a kölyköknek.
Ez teljesen így van. Ha csak rajtam múlt volna a Skytop III még őrültebb lett volna! Olyan cipőket álmodok meg, amiket most még egyáltalán nem látni. Amikor a C1rca-nál kezdtem a 90-es évek végén, a technikás korszak az utolsókat rúgta de már akkor is tele voltam ötletekkel és valamit le akartam tenni az asztalra. Most a piac ismét a technikásabb cipők irányába fog nyitni. Személy szerint igyekszem minél többet tanulni a cipőgyártási folyamatokról, hogy milyen technológiákat lehet használni kezdve a hőillesztéstől a varrás nélküli felsőrészig, mindent lehetőséget meg akarok ismerni!

És a neved még mindig ott figyel a cipőnyelven… ez milyen érzés?
17 évesen furcsa érzés volt, amikor ilyet az első alkalommal történt, de így 15 évvel később már nem az. Megtiszteltetésnek érzem és büszke vagyok rá. De ami még mindig durva, hogy látom, hogy az ötleteim és vízióim tényleg megvalósulnak. Mindig azt mondták, hogy „Te egy deszkás vagy!” és be is skatulyáztak ennek megfelelően. És elképesztő látni, hogy mi minden nőtt ki ebből.

Hogy érzed, lehet ez a cipő egy új korszak kezdete? Mindenki várta a „nagy dobást” és egészen eddig senkinek nem volt halvány lila gőze sem, hogy fog kinézni.
Hát, remélem, hogy az lesz. Azt gondolom, hogy megint egy váltás előtt állunk, a dolgok ismét futurisztikusabban fognak kinézni. Amekkora durranás volt, hogy a dolgok egyszerűek és letisztultak, most már ugyanannyira elterjedtek és minden „biztonsági játékos” is ilyet csinál. Én tele vagyok ötletekkel, de a legtöbb vevőnek (mármint a deszkás boltoknak) ez már túl sok, túl őrült lenne. Most is pörgök valamin, de ha odamennék vele a deszkás boltokhoz, akkor valószínűleg körberöhögnének, hogy ezt sosem fogják tudni eladni. De tulajdonképpen ugyanez történt a Skytop I-gyel is, az összes boltos azt mondta, hogy ez borzasztó és sosem vennék fel, de azt el kellett ismerniük, hogy az embereknek viszont tetszik. Ha most visszanézünk a 70-es, 80-as évekre, akkor volt egy megkülönböztető stílusuk, nem tudom, hogy a 2000-es évekből mire fognak majd emlékezni. Azt gondolom, hogy itt az idő kitalálni egy stílust és továbblépni.

Az interjú angol eredetiben, teljes terjedelemben elolvasható a Sneaker Freaker oldalon, a cikkben található képek forrása is az ausztrál tesók voltak.

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

  • gerGő szerint:

    Hát annyira azért nem 🙂 Az a macera, ha a kínai piacon keresel eredeti árut és találgatod, hogy ez most csak sima csempészáru vagy hamisítvány 🙂 Ha bemész egy normális üzletbe, akkor ott csak választasz, fizetsz, viszed. Ez a neten és a való életben is így van 😛

  • antihero szerint:

    azért mekkora gáz dolog ,ekkora macera az hogy megkapd az eredeti suprádat..:D:S

  • Khyroä Wyzylö szerint:

    Szívemből beszélsz gerGő! 😉
    A „lehet, hogy beszopomagigabrokit”-helyzet megelőzése érdekében – az általam tapasztaltak alapján – én inkább gyűjtenék még a kinézett , de bizonytalan álomcipő árához, s aztán megvenném az eredetit itthon garanciával(!) – esetleg vásárolnék egy másik vagy egy olcsóbb, de atombiztos modellt -, minthogy aztán szopóka legyen… 😀
    Amikor anno kivettem az említett megatrutymót a dobozából, úgy elkeseredtem, hogy nem is akartam már vele tovább foglalkozni, nemhogy még visszaküldeni Nyizsnyij Novgorodba, aztán reklamálni meg vergődni, hogy mi a fa ez a kiba foshtalichkah… 😀 A kezdeti mély döbbenet után inkább próbáltam örülni neki, de sajnos nem sokáig tudtam… :S
    Li Chen Chung… xD Én inkább Maradoka Magamura… xD

  • Khyroä Wyzylö szerint:

    Robika, én is meghesseltem most az oldalt, és valóban eléggé jól néznek ki a csukák, viszont bármennyire is eredetinek tűnnek első pillantásra, én azért nagyon egyetértek gerGővel. Az oldal és a deezain’ magáért beszél, és hát a cipők… :S
    Amiket gyorsban megnéztem, több helyen is sántítanak nekem – sőt, már véreznek is a szemeimnek; pl. szinte mindegyik nyelvében ott figyel egy hatalmas SUPRA – MADE IN CHINA címke (ami a Garage Store cipői között egyikben sincs). A cipők és a kulcstartók Supra-logói szintén eléggé meg vannak borulva jó pár cipőnél (pl. http://www.supra-snob.com/supra-vaider-white-black-leather-shoes-p-276.html), a fűzők nem viaszoltak és elég gagyi minőségűnek tűnnek nekem, a fűzési technika egyenesen siralmas, s ezek számomra szintén nem valami vonzó és bizalomerősítő dolgok, vagy pl. láttam egy Vaider-t Skytop dobozzal lekattintva, pfff…: http://www.supra-snob.com/supra-vaider-black-leather-black-suede-shoes-p-273.html. Ez pedig, khm-khm, finoman fogalmazva cseppet sem a bizalomkeltő profizmus mintapéldája számomra… 🙂
    Őszintén nem befolyásolni akarlak a szavaimmal, hiszen a döntés csakis a tiéd, s ezt rád bízom, ez kizárólag a te dolgod. 🙂
    Csupán jó szándékból írtam le neked ezeket a gondolatokat nagyon rövidre fogva, mert azt szeretném, hogy ha valaki már pénzt áldoz valamire – adott esetben egy cipőre -, akkor abban örömét lelje, s ne hulljon szét kb. két hét után a lábán – ahogy nekem… Sajnos én már belefutottam egy ilyen dologba reagen… Én kis naiv mindenkibenmegbízok-módjára megrendeltem 2008-ban álmaim gyönyörűszép fehér-fekete Nike Air Max 90-ét. A képen nagyon derwa volt, de amikor megérkezett, uhhh getsee… Az összetört-szétszakadt doboz még csak hagyján, de az igénytelenül összevarrt cipő, szétfolyt-szétkent ragasztóval, több helyen töredezett bőrrel, lógó cérnákkal, stb. rettenetesen nézett ki… Ah, azt hittem, megáll a szívem, amikor megláttam, hogy 19000-ért egy ilyen szotyit kaptam. A talpa olyan gyorsan elkopott és besárgult, hogy eszméletlen, és kb. két hét után kettétört mindkét talp, stb. Szóval egy kiba giga-talicska volt. De tanultam az esetből. 😉
    Ha nagyon max. 4000-5000 forintért kézhez kapnád ezeket a cipőket, akkor annyira nem zavarna engem a dolog, s nem intenélek óvatosságra, mert arra esetleg még azt lehet mondani, hogy najóvafákkjúbázze-jómegszíttambázze, és ennek ellenére lehet azt érezni, hogy egy próbát mégis megért ez a hülye dolog… De így, ennyiért már sok egy ilyen – szerintem, túl nagynak érzem a rizikót. Tényleg nem szeretném, hogy valaki – vagy te – hasonlóan járjon, mint én. Ha végiggondolva a dolgot, és meghozva a döntésed, a rendelés mellett döntesz, akkor pedig drukkolok neked, hogy faya legyen a cipellőd, s leld benne igazán sok örömöd! 😉

  • robika szerint:

    Srácok lehet hogy ez az oldal http://www.supra-snob.com lehet,hogy egy kamu,mert egy másik oldalon láttam ugyanezeket a képeket a cipőkről

    • gerGő szerint:

      Az biztos, hogy kamu, és lehet Li Chen Chung helyében én is befektetnék, annyit, hogy szépen lefotózok egy pár cipőt, aztán, hogy azt kapod-e ami a képen van… Meglehetősen szűkösek a lehetőségeid egy khmm „korlátozott ideig nyitva tartó” kínai webshopnál a reklamációra :S

  • robika szerint:

    http://www.supra-snob.com most eredeti vagy nem mert ezen az oldalon http://www.flatspot.com/-on is ugyanazok a képek vannak.

  • robika szerint:

    nem tudom,de én tuti,hogy fogok rendelni.Az ára sem vészes,a képen eredetinek látszik szóval megéri

  • csiriba szerint:

    visszatérve http://www.supra-snob.com lehet h télleg van benne sumák, de akkor is igen magas minőségű hamisitványt gyártanak…

  • Khyroä Wyzylö szerint:

    Jaja Antihero… 😀 Öreg vagyok, mint a McAdam-út, de a lelkem mint a ma született kisbárányé… xD
    Amúgy most lettem 13.5 éves – igaz, a lányok azt mondják az isiben, hogy kinézek akár 15 évesnek is! 😉 A kívánt hatás eléréséhez pedig szigorúan hormonokat használok, s ezért vannak ilyen mókás gondolataim! xD Sokat is fáj a gerincem… mert elnyomja a folyamatosan növekedő szuperagyam, a sok viccelődés mellékhatása pedig az, hogy idősebbnek nézek ki a kelleténél, s ezért is van rajtam mindig egy kiba bekecs… xD Na jó, csak viccezek. Nem, amúgy nem viccelek, kamion mondtam minden egyes szavam. Egyébként pedig csak vicceltem, hogy vicceztem… xD Kamion! 😀 😀 😀 😀 😀

  • antihero szerint:

    Khyroä Wyzylö te aztán öreg lehetsz :DDDDDD

  • gerGő szerint:

    Hát nem mi vagyunk a Nemzeti Supra Hatóság, szóval mindenki onnan rendel, ahonnan csak szeretne 🙂 Viszont én úgy olvastam, hogy a domain névben legálisan nem szerepelhet a „supra” szó, itt meg kapásból ott figyel… Meg csak rá kell nézni erre a shopra, hogy egy kínai tucatwebshop… Ez az én vélemenyem 🙂

  • csiriba szerint:

    ha ez nem kamu akkor k.va jóó 🙂 (elnézést a kifejezésért) viszont az árak kicsit elrettentőek, mért ennyi, mi az oka, mért éri meg nekik…

  • csiriba szerint:

    valamint a színkódjaik is rendben vannak mert a megszokott a választék nem pedig ilyen extra baromságok.

  • csiriba szerint:

    :O biztos!? Mert szerintem nem, mivel elég jók a képek és azok sem gagyik és nincs fennt az oldal a hivatalos tiltólistán se….http://www.suprafootwear.com/service

  • robika szerint:

    ez az oldal mennyire megbízható?

    http://www.supra-snob.com

    • gerGő szerint:

      Robika, hát ez gyorsan eldönthető: „Supra” név a domain névben, gyatra webshop, design, aranyos kínai csajszi képe a „live chat” ablakban 🙂 Ötcsillagos kamu site 🙂

  • Khyroä Wyzylö szerint:

    Nagyon szívesen, és pontosan tudom! 🙂 Távolicyberpacsi! 😉

  • csiriba szerint:

    köszi és am nem kötözködésnek szántam….

  • Khyroä Wyzylö szerint:

    Csiriba, pontosan elég idős ahhoz, hogy tudjam, ne válaszoljak ilyen kérdésekre. 😉
    De azért neked most kivételesen nagyon halkan – és tényleg csak nagyon halkan – megsúgom. 🙂
    Ih bin zehszundcváncih járe ált. 😀

  • csiriba szerint:

    Khyroä Wyzylö te hány éves vagy?

  • Khyroä Wyzylö szerint:

    Mr. Muska most így gondolta… Szerintem nem kell azon kiakadni, hogy milyen lett a Skytop III, amikor a világunkban szinte minden fuzionál. 😀
    Úgy érzem, hogy a Skytop I és II után hirtelen hathat az embereknek, de számomra ez egy cseppet sem meglepő technikás és divatos gördeszkás cipő, modern, de letisztult vonalvezetéssel, futó- és kosarascsuka ihletésű jegyekkel magán. 🙂
    Nekem az ezredforduló környéki Axion modellek vonalvezetése jelent meg azonnal a lelki szemeim előtt, ahogy rápillantottam erre a cipőre… A gumiketrec alsó részén lévő négyszögű varrások pedig szintén a hasonló – csak háromszög – Axion-logót juttatják eszembe… Mhhh, de szerettem őket anno… 😛
    Volt már korábban is sok-sok ilyen éles váltás, én ezen egyáltalán nem lepődök meg. Pl. a 2002-es álomszép fehér DC Exacta óta nem jelent meg olyan különleges Rob Dyrdek pro modell, ami nekem annyira igazán adta volna, mint az, és hiába tetszik nagyon pl. a csodaszép lakkfekete DC Royal, mégsem veszi fel vele a versenyt nálam – ráadásul össze sem lehet hasonlítani őket a stílusuk tekintetében. Utána az évek múlásával valahogy minden elkezdett fapadosodni… Vagy pl. volt egy Axion Kareem Campbell pro modellem, ami maga volt az álom az óriási légtalpával, de az utódja, a KC2000 már olyan ronda volt, hogy sírtam legbelül, amikor megláttam. 😀 Vagy mondjuk a fantasztikus éS Omega vagy a Convex modellek, esetleg a fehér Globe Chet Thomas IV… 😛 A mostani modellekkel viszont már nem is említhetők egy lapon. Változik minden, és szerintem a fapad után a technológia következik, ötvözve a természettel, a természetességgel. 🙂
    Ha a Skytop III formáját, egészét nézem, akkor kayak a majd’ 10 éve hordott, imádott lakkezüst Converse Aggressor cipőm jut eszembe… 😛 Amikor az emberek meglátták a lábamon, csak pislogtak, és sokszor még utánam is fordultak a lábamat nézve, hogy mi a fa va’…? 😀
    Szerintem nagyon királyfittipaldi lenne a csuka, ha nem csak ilyen felsőrészekkel lenne gyártva, nekem ezek sajnos nem tetszenek (főleg a hasított bőr), de megértem ezen anyagok alkalmazását; ha viszont fényes vagy lakk bőr illetve más szintetikus anyag lenne a felsőrész, akkor názsön kiroá lenne, mert önmagában nézve eléggé zsíros lett a III, szerintem a legjobb az eddigiek közül – ugyan nekem még mindig túl letisztult a forma… 😉
    Nagyon egyetértek Chad-del, és megértem a gondolatait. Mostani meglátásaim szerint a jövő irányzata az élet minden területén – az általam alkotott mozaikszó szerint – a TECHNATURAL. 🙂 Kíváncsian várom a világ alakulását… 🙂

  • helloszia szerint:

    Szerintem meg futócipő:DMondjuk szerintem azért nem lett jó mert nem oylan karakteres mint az 1 meg 2…persze nem azért emrt már megzsoktam henm mert az 1esnek 6 lyuk volt fölül például.A 2esnek meg kettő nagy lyuk a nyelvén+irtó magas volt.A régiekben pont az volt a jó hogy kicsit tornacsukás hatása volt a normál lyukaktól ezen meg ezek a műanyag fűzőlyukak meg ketrec emg nemtom….hagyjuk…

  • csiriba szerint:

    inkább kosaras mint deszkás…

  • antihero szerint:

    inkább kosaras cipő feeling

  • G2 szerint:

    Először azt mondtam,h ez szar…de a gumiketrec vhogy megfogott és egyre kezd megtetszeni a cipő :DD megnézném élőbe…mondjuk a lábamon 😉

  • csiriba szerint:

    sztem nem faja :S nekem I.-es van, az jó, a második is, de ez sztem nem fog akkorát durrani…egy cipő a sok közül

  • antihero szerint:

    hát leszmég ilyen az biztos… lehet hogy ez a III lesz az új dunk hi 😀

  • antihero szerint:

    szerintem simán jó, lazán elhordanám.. legtöbben nem azért mondják hogy ronda mert az, hanem mert eléggé eltér az I meg az II kinézetétől… más deszkás márkánál is vannak ennél 1000szer „futurisztikusabb” csukák is… max annyi hogy ezt ha nem skytop III néven dobják ki akkor nem reklamálna mindenki.

×