Szalay Norbi interjú

Szalay Norbiról nyáron meséltek nekem ismerős bicósok, hogy van egy pofátlanul fiatal és tehetséges gyáli BMX-es srác, akinek viszont még nincs egy szponzora sem. Ezért, amikor az őszi cikkeken-cipőteszteken gondolkoztunk, igyekeztünk Norbinak egy cipőt lőni, ami a MOFO csapat segítségével sikerült is 🙂 Így most nem csak Norbival készült első nagyobb lélegzetvételű interjút olvashatjátok el, de az általa kiválasztott, Vans Skink Mid cipővel szerzett tapasztalatait is. Katt-katt tovább!

Szalay Norbi interjú

Szalay Norbi interjú

Első kérdésem, hogy hány éves vagy most és hány évesen kezdtél el BMX-ezni?
15 éves vagyok és 10 éves koromban kezdtem el BMX-ezni.

És egyébként biciklizni mikor tanultál meg?
Hát ahogy emlékszem, így négy vagy öt évesen már tudtam tekerni.

És voltak jelei, hogy te ilyen extrém biciklis leszel? 😛
Voltak igen… már kiskoromban dobáltam a biciklimet. Volt egy régi fajta Csepel BMX-em, azzal ugrálgattam meg már kicsi koromban is érdekeltek a bicós videók és hát 10 évesen megkaptam az első igazi BMX-em.

És volt valami vargabetű más extrém sport felé?
Nekem rögtön a BMX jött. Úsztam még… de az nem igazán extrém 🙂

Idén nyáron Budapesten és környékén sok új park, sőt a Havashalom pool is megnyílt. Melyikben bicikliztél ezek közül és melyik tetszik a legjobban?
Igazán sok helyen nem voltam. Az új kispesti parkba lejártam az ősszel, azt eléggé megszerettem. A poolban is voltam a nyár végén, oda gyakrabban eljárnék, de most hogy már itt a tél valószínűleg tavaszig nem járok arra…

Norbi air vázpörije a Havashalom poolban (fotó: Jaksa Bálint)

Norbi air vázpörije a Havashalom poolban (fotó: Jaksa Bálint)

Mi fogott meg legjobban a poolban?
Nagyon jól dobnak az ívek, van ahol kicsit kiállnak a csövek, de az nem vészes. Szeretem, amikor megdob. 720 forgások, 360 dupla vázpöri, ezeket adtam ott.

Az ősz eleji versenyen is elég jól szerepeltél, ha jól emlékszem 🙂
Igen, első lettem és a best trick díjat is én vittem el.

Ádám a Havashalom Pool verseny után, másik cipőtesztelőnkkel :)

Norbi a Havashalom Pool verseny után

Visszatérve egy kicsit a kispesti parkba, az hogy tetszik neked?
Kicsit kicsi, de patentül össze van rakva. Meg az is fontos, hogy odajár a legtöbb haverom. Nagyon sok a biciklis, van egy kevés deszkás, de velük nincs problémám, inkább a rolleresek idegesítőek.

Szalay Norbi @ Kispest: egy késő őszi flair

Szalay Norbi @ Kispest: egy késő őszi flair

Neked eddig is elég jó dolgod volt parkok szempontjából, mert Gyálon, ahol laksz, eddig is volt skatepark.
Hát igen… egy-két évig én is utcán bicikliztem meg Alacskán a lakótelepen, és akkor mondták, hogy nyílik nálunk egy új park. Miután 2007-ben megnyitott, nyáron majdnem minden hétköznap és hétvégén oda jártam, patent az a park is. Egy deszkás srác, Robin csinálta és fullos. A kedvencem a negyedív és utána egy asztal – de sajnos utána kerítés van. Nagyon hiányzik onnan egy igazi funbox 🙂

És sokan járnak Gyálra?
Akik most Kispestre járnak, azok közül nagyon sokan bicikliztek Gyálon is. Az OG turné keretében Boboék is voltak ott.

 

Egyedül szeretsz biciklizni vagy társaságban?
Egyedül nem szeretek, mert nincs hangulatom, elmegy a kedvem mindentől. Társaságban lehet hülyéskedni, szórakozni, meg mindig megismer új arcokat az ember. Egy új trükk beadásánál a barátaim tudnak inspirálni… meg a zene.

Milyen zene?
Dubstep, még néha egy kis rock.

És kikkel biciklizel legszívesebben?
Szabó Konrád <3, P. Nagy Tamás, Hájas Máté, Turányi Romeo, Bobo.

Bicikliztél már külföldön?
Bécsben, Hütteldorfban már voltam, ott tanultam meg igazán flairt adni. Nagyon tetszett, mert nagyon sok ív van és ingyenes.

Szalay Norbi footjam osztás Kaposváron (fotó: Mezei Dávid - Katt a nagyításhoz!)

Szalay Norbi footjam osztás Kaposváron (fotó: Mezei Dávid – Katt a nagyításhoz!)

Melyik külföldi bicóssal cserélnél életet egy szezonra és miért pont vele?
Hát nagyon sok ilyen van 🙂 De például Scotty Cranmer – nincs olyan trükk, amit ne adna be. Szinte mindent bead mindenhol, tök magasakat száll. Meg mondták nekem, hogy a biciklis stílusom hasonlít Mark Webbéhez – vele is szívesen cserélnék, ő is nagyon fullosan biciklizik.

Tehát ilyen „trükkgépek” a példaképed, akik nagyon keményen osztják?
Igen, ők mindenhol adják, olyanok mint a robotok. És még ott van mondjuk Alex Coleborn.

És te most épp milyen trükkre gyúrsz?
Hát még a békéscsabai versenyen sikerült először beadnom az 540 vázpörit és gondolkodtam azon, hogy ezt az egészet túlforgatom, hogy egy 720 vázpöri legyen belőle. Csak az a baj, hogy itt Gyálon ugye nincs funbox és asztalra képtelen vagyok megpróbálni. Meg most tanultam meg a flairt, azon még csiszolnék vagy gyúrnék a magasságra. Vagy megpróbálni a flair cancan-t, vagy egy flair vázpörit 🙂 Ezt csak Ivánfi Balázs csinálja még itthon…

Ha visszaemlékszel, akkor mi volt a legsúlyosabb és a legviccesebb élményed a BMX-szel kapcsolatban?
Mivel szerencsére még nem tört el semmim sem és nem volt súlyos sérülésem (a bokám kiment egyszer-kétszer). Még régen, amikor a Godspeedben bicikliztem egyszer, át akartam ugrani a nagy vulkánt, kicsúszott a hátsó kerék és úgy érkeztem le, hogy kaptam a betonpadlótól egy nagy állast. Fel is szakadt az állam, meg a fogamból is letört egy darab – de azért túl lehetett élni. Vicces meg… mindig szoktam nevetni, de így kiemelve nem tudnék mondani semmit…

Norbi: TD @ Budaörs (fotó: Takács Sándor)

Norbi: TD @ Budaörs (fotó: Takács Sándor)

Mi érdekel még a BMX-en kívül, más sport, hobbi?
Az úszást már abbahagytam, de azt szerettem.

Nem unalmas az úszás szerinted?
Nem az, hogy unalmas, de én egyesületbe jártam úszni Kőbányára, és hajnalban is kellene járnom edzésre és rögtön suli után is lenne két-három óra úszás. Azért hat évig csináltam 🙂 Az úszásnemekből is azt szerettem, ami erősít, pl. a gyors vagy a pillangó. Jó alapokat adott a BMX-hez…  Más hobbim meg nincs, számítógépes játékok, konzolok sem nagyon érdekel, max. a Facebook-adag. Meg neten megnézem a kedvenc sorozataimat, most a Family Guy a kedvencem.

Norbi otthon, kutyával :P

Norbi otthon, kutyával 😛

Most milyen suliban tolod és „mi leszel, ha nagy leszel”?
Most perpillanat a Bánki Donátba járok, most vagyok kilencedikes, de nem igazán jött be nekem ez a suli. Nem az én társaságom, és nem nagyon viselik el a más stílusú embereket. Vannak igazán durva formák is. Nagyon kevés BMX-es jár oda, kötöttek már bele gatyámba, hajamba. Egyébként, ha itt végeznék, akkor karosszéria-lakatos lenne belőlem.

Akkor most egy kicsit vidámabb téma. Hallottam, hogy az utóbbi hónapokban elkezdtek megtalálni a szponzorok téged. Mesélj erről egy kicsit!
A Havashalom Pool Jamen ott voltak Zsütiék a Coreshopból, és látták, hogy biciklizem. Felajánlottak egy támogatást és mondták, hogy segítenek szponzorációt szerezni nekem. Ők most táskával, pulcsival és cipővel támogattak , egy DC-t választottam.
Bicikli szponzor tekintetében pedig az OG Bike Shop állt mögém. Szintén ott a Havashalom poolban volt az a fotózás. Már előbb is észrevettem, hogy elrepedt a régi vázam, de Péntek Andristól kaptam egy Wethepeople Scorpiót és lebeszéltük a szponzorációt: a 2011-es WTP alkatrészekből összerakhatok magamnak biciklit.

A Facebook faladon egy újabb „szponzor” felajánlását láttam, egy alsógatya gyártóét… Már korábban is furcsálltam, hogyhogy még nem álltak még rá az alsónadrág-márkák a BMX-esekre, hiszen egy csomó fotón több látszik a gatyából, mint a nadrágból 🙂
Én is néztem egy nagyot, hogy küldtek nekem egy ilyet… de nem tudom eldönteni, hogy ezt poénnak szánták-e. Azóta sajnos semmi hír róluk, szóval ilyesmiről lehet szó 🙁

Végül, de lévén hogy ez egy sneakerbox.hu-interjú nem utolsósorban a cipőkről kérdezek. Kedvenc márkáid?
Vans, Nike 6.0, DC. Ezekből is a magasabb szárúakat szeretem.

Norbi cipői: egy DC, Vans Skink, és Nike 6.0 Air Mogan Mid

Norbi cipői: egy DC, Vans Skink, és Nike 6.0 Air Mogan Mid

És úgy egyébként foglalkozol azzal, hogy milyen cipőt hordasz? Elég ha praktikus, vagy „divatozol” is vele?
Az is számít, hogy jól nézzen ki, de a sarkam gyakran megfájdul a sok vázpörgetés miatt és erre tényleg odafigyelek, hogy olyan cipőt válasszak, ami megvédi tehát magasabb szárút – sőt most már kis fáslit is használok.

És valami egyedi szokás a cipőviselés terén?
A DC cipőmben most az egyikben fehér fűző van, a másikban pedig piros… ezen kívül semmi „egyediség”.
Ha a te biciklizési stílusodhoz összerakhatnál egy cipőt, kezdve azzal, hogy milyen márka, de felépítést, anyagot, színt, talpat, mindent te választhatnál, akkor az milyen lenne?
Hát Vans vagy 6.0 lenne…, ha csak egyet választhatnék, akkor inkább Vans. A varrott-réteges talp jön be jobban, magas szárú lenne vagy inkább ilyen közepes, az orrának is strapabírónak kell lennie a sok footjam miatt. A sarkot mindenképp valami kemény anyaggal védeném, mert az érzékeny nekem. A színe fekete, meg fehér lenne …meg kék, piros, sárga 😀

Milyen cipőket nyűttél már szét, melyikkel voltál elégedett, melyikkel kevésbé…?
Voltak ilyen kínai cipőim, azok általában egy hétig bírták vagy a talpuk vagy az orruk megadta magát nagyon hamar. Van most ugye ez Nike 6.0-ám és DC-m, azok is szépen bírják, de mostanában ez a Vans volt rajtam legtöbbet, amit a Speedből választhattam a sneakerbox segítségével.

Akkor osszuk is meg most a többi riderrel, hogy mi a véleményed, tapasztalatod ezzel a Vans Skink cipővel kapcsolatban?
Amióta használom, elmondhatom, hogy szinte semmit sem kopott, sem a talpa, sem a felsőrésze. A bokámat nem szedi szét, nem fáj, nem megy ki benne, pedig ez korábban megesett párszor. Kicsit sok idő felvenni, de tényleg nagyon jól véd az ütődésektől… készült pár kép – sokat bicikliztem és mászkáltam benne és ilyen jó állapotban van (bocs a sárért 🙂

Norbi betesztelte a Vans Skink Mid cipőt - az orra és a talpa (Katt a többi képhez!)

Norbi betesztelte a Vans Skink Mid cipőt – az orra és a talpa (Katt a többi képhez!)

Norbi betesztelte a Vans Skink Mid cipőt - a hátulsó és sarokrész

Norbi betesztelte a Vans Skink Mid cipőt – a hátulsó és sarokrész

Norbi betesztelte a Vans Skink Mid cipőt - a talp

Norbi betesztelte a Vans Skink Mid cipőt – a talp

Sok idő felvenni? Ez nálad mit jelent? 
Általában két perc, míg felveszem meg befűzök egy pár cipőt, de ezekkel a Skinkekkel 4 percet is el tudok tölteni. De hát én aztán tényleg befűzöm meg bekötöm rendesen a cipőimet, hogy rendesen tartsanak, azért tart ennyi ideig…

3:27 - úgy egyéni csúcs :P

3:27 – új egyéni csúcs cipőfelvételben 😛

Gondolom, akkor kétszer is meggondolod, hogy levedd őket 🙂
Hát már olyan is volt, hogy úgy aludtam el este, hogy rajtam voltak 🙂 Na, de tényleg rendben vannak, a talpukkal is elégedett vagyok, szóval nagyon örülök nekik!

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

 • Benyó szerint:

  Hmm..ez a Skink Mid..Osztálytársamnak volt 2 pár is (ez a „Norbisznű” meg egy piros-barna) és a pirosbarnánál cipőtalp-elemzést lehet végrehajtani, úgy jön szét rétegekbe, a másik feléből kikandikál a zoknija, az előző párja meg új NDK papucs stílusú talpat kapott a cipésztől, mert a gyárit olyan szinten leélte, és a suszternél nem volt Vans talp, na meg annyira szétjött a közepetájt a talp és a felsőrész, hogy befért oda egy szép nagy tenyér 🙂 (Mindezek 3-4hónap használat után) Amúgy külsőre nem rossz cipő 😀

 • Morvai Peti a póver szerint:

  Vans Skink Mid.
  Szerintem egy igazán jó cipő lenne, ha a talprészbe több anyagot pumpáltak volna. Egy picivel nagyobbat vettem mint a lábam, mert a pont jó mérettől féltem ugye…a vártnál kicsit többet tágult, aztán némileg elvesztette az elején nyújtott stabilitását. Ettől függetlenül szeretem, de már nem bmxezem benne.
  Az első Vans-em a Decathlonba vásároltam jó pár éve (sajnos a pontos nevét nem tudom).
  Az a cipőm még mindig meg van és használom, bár csak kinti munkára, de a talpa még mindig annyira ép, hogy bátran lehetne benne bmxezni. Nyilván azért nem találkozni azzal a talppal mostanság, mert nem lenne kifizetődő a cégnek, viszont ha valakinek lesz lehetősége összeépítgeni egy Vans-t akkor azt ajánlom melegen!

  Üdv, Peti

 • malya szerint:

  norbi:D bánkiba mikorén jártam tavaly semmi durva ember ne mvolt szentem nicns is:D ne parázz:D és még mindig szűk a pólód:D

 • Kuki szerint:

  Hahahaha!

  Én is a Bánkiba járok, csak a Hajós részébe 🙂 Úgy hogy már ketten vagyunk 😉

 • gyálesz szerint:

  megjegyzés: a gyáli parkot nem Robi, hannem Robin (Kosnas) építette.

 • pnagytomi szerint:

  norbii<3

×