Pénteki nap a BMX Masters-en

A pénteki napon három versenyszámban is lezajlott a pro kvalifikáció: kora délután Kun Ádámért izgulhattunk flatlandben, később a SuperRampen osztottak elképesztő trükköket a riderek, este pedig a híd alatt, reflektorok fényében a dirtön ment a repülgetés. Tovább!

Selejtezők napja a BMX Mastersen

Selejtezők napja a BMX Mastersen

Reggel kikászálódott a csapat az ágyból, egy gyors reggeli után elindultunk a Jugendpark felé. Mivel a bicók már nem fértek be a buszba, ezért megragadtam a lehetőséget, és én tekertem le Jósa Dani bicójával a versenyhelyszínre 🙂 A pénteki naphoz képest még tovább nőtt az egy négyzetméterre jutó BMX-esek száma, ennyi bicóst egy helyen én még nem láttam 😀 A rendezvény főutcáján kinyitott a „BMX-es búcsú” is, a helyi BMX-es üzletek és a szponzorok sátraiban ruhák, cipők, alkatrészek minden mennyiségben, de van ingyenes bicikli elsősegélynyújtó hely is, ahol a sürgősségi beavatkozásokhoz van szerszám és segítő kéz. A kölni magyar kolónia újabb értékes taggal bővült, Bobo csütörtök éjjel érkezett meg repülővel, és délelőtt már ő is ott volt a versenyen, Jósa Danival együtt bepróbálta a dirtöt szabad gyakorlásban, de úgy döntött, hogy a szombati park kvalira tartogatja az energiáit.

Kinyitott a BMX-es búcsú, itt még csak gyűlnek a népek reggel

Kinyitott a BMX-es búcsú, itt még csak gyűlnek a népek reggel

 

Flatland selejtező

Kora délután a pro flatland kvalifikációban Kun Ádámért izgulhattunk, aki némileg feszült hangulatú gyakorlás után végül az előkelő negyedik helyen jutott be a döntőbe. A kvalifikáció eredményhirdetése után elkaptuk pár kérdésre Ádámot:

A verseny előtt láttuk, hogy nagyon feszült voltál, de ez szerencsére feloldódott a döntőben!
A megszokottól sokkal jobban izgultam, úgy terveztem, hogy biztonsági futamot megyek, ami elég lesz a döntőbe jutáshoz. A futam két hibával indult, egyáltalán nem így terveztem. Ami nagyon fontos, hogy a saját trükkjeimet adtam, ami Szepy, a zsűri magyar tagja szerint is a legfontosabb flatlandben. Ezt a sportot az eredetiség viszi előre. A kedvenc beadott trükkjeim a pedal to pedal decade, trubine to halfcap whip és a megaspin voltak.

Kik lesznek a legnagyobb versenytársak a döntőben?
A pálya minősége miatt szerintem magához képest mindenki elég gyenge futamot ment. Matthias Dandois menete, amivel elsőként jutott a döntőbe a talajhoz képest nagyon szép volt. Shitaro Mishawa – neki nagyon be vannak gyakorolva a trükkjei, hozta a gurulós-átfogós formáját, Viki Gomez is szépet ment.

Kun Ádám

Kun Ádám

Dandois Matthias, a flat selejtezőből elsőként továbbjutó rider

Dandois Matthias, a flatland selejtezőből elsőként továbbjutó rider

 

SuperRamp kavalifikáció

A délután leglátványosabb eseménye a SuperRamp selejtező volt, melyből 12 rider jutott tovább. A jelen és a jövő sztárjai egyaránt jelen voltak és a szállós és a technikásabb kombóknál egyaránt őrjönghettünk. Spikut Norba szakkommentálásával próbáljuk meg a legemlékezetesebb trükköket megragadni. NIKE és Bor Peti is lekövették az eseményeket, így a ride.hu-n még több pro fotót találhattok, és érdemes lesz a mai napi Offline webshotot is megnézni! 

Azoknak, akik látták a SuperRamp kvalit, nem okozott meglepetést, hogy első helyen Daniel Dhers jutott tovább. A DC és Red Bull szponzorált venezuelai BMX-es adott flatspin 720-at a boxon át, vert falon dupla vázpörit és a spineon nem ment át egyenes ugrással, csak trükkel.

Daniel Dhers - flair

Daniel Dhers – flair

Az angol Alex Coleborn még csak most lett 16 éves, de ő követi Dherst a selejtező sorrendjében. Talán ő a legtechnikásabb a riderek közül, nagyon sok egyedi trükkje van, láthattuk azokat a footjames kombóit, amiket ő tud egyedül a világon. A DC szponzorált cseh Ondra Slez is nagyon kemény forgásokat tolt a SuperRampen, nagyon lendületesen és magabiztosan biciklizett, mindkét spineon egymás után tökéletesen adta be a 360 vp-ket és a flair vp-ket. A magasságot nem is említve…

Alex Coleborn

Alex Coleborn

A „tizenötévesek ligájából” Jack Clarke és Brett „Maddog” Banasiewicz (akiről most a „Maddog” említésénél a fanyalgásából kiderült, hogy már jobban szereti ha Brettnek szólítják) szintén említést érdemel, ők is az első tízben jutottak tovább. A tengerentúlról érkezett Brett elég sok trükkjét szintre ugrotta le, de ennek ellenére nem tört meg a lendülete és szórta a következőt a trükk-arzenálból. Ilyenek voltak például a 360 kp-i, flair vp-i és hatalmas downside vp-i. Jack Clarke csak a Csatorna túlsó oldaláról érkezett, de hasonlóan elképesztő energiával és technikával biciklizett. Magas flairjeit és air dupla vápéit tökéletes adta be az őrjöngő nézők előtt.

Brett Banasiewicz a SuperRampen

Brett Banasiewicz a SuperRampen

Köln-péntek-Jack-Clarke

Köln-péntek-Jack-Clarke

A tízbe még bőven befért Ryan Taylor, aki szintén brit és a Nike 6.0 szponzoráltja. Talán ő ugorja a leglassabb és legszebb kp-ket itt a Mastersen, nála nincs szükség a lassításra 😀 Akik ismerik egyetértenek benne, hogy az egyik legközvetlenebb és legkedvesebb pro bicós.

Osztják a trükköket a SuperRampen

Osztják a trükköket a SuperRampen – egy flair Ryan Taylortól

Ryan Taylor pacsizik Alex Colebornnal egy jól sikerült menet után

Ryan Taylor pacsizik Alex Colebornnal a jól sikerült menet után

Dirt kvalifikáció

Ahogy közeledett az este 8 óra mindenki a híd alá vonult, hogy megnézzük a dirt selejtezőt. Három csoportba osztották a bicósokat, egy csoportban 20 ember, mindenkinek három kör: látni lehetett, hogy nem egy rövid selejtező lesz. Jósa Dani volt az egyetlen magyar a mezőnyben, a második csoportban. Megkérdeztem Danit, hogy mi a véleménye a dirtről és csak annyit mondott rá, hogy geci nagy, és hogy már volt pár dirt versenyen itthon és külföldön, de ezek a kölniek el vannak szállva a mérettel nagyon! Dani az első menetben az első ugratón egy nullkezet, a másodikon egy dupla vp-t, a harmadikon egy 360 nullkezet adott be, a második sorozata egy turndown, egy 360 X-up és egy 360 vp volt. A harmadik sajnos nem sikerült terv szerint, de az értékelésnél úgyis a kettő legjobbat veszik figyelembe.

Kezdődik a BMX Masters Dirt selejtező

Kezdődik a BMX Masters Dirt selejtező

Jósa Dani a dirt kvalifikációban - egy nullkéz

Jósa Dani a dirt kvalifikációban – egy nullkéz

Dani arra a kérdésemre, hogy kik voltak a legjobbak azt válaszolta, hogy szerinte TJ Ellis a szuperszaltó, előre szaltó, toboggan, 360 vázpöri sorozatával és az amerikai James Foster szaltó nullkéz, tripla vp, 360 kp-ből downside sorozattal. Foster adta be először tripla vp-t, durva volt élőben is látni.

A csütörtöki gyakorlásról a beszámolót itt olvashatjátok el!

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×