Szóláth Szebi interjú! Fullos!

A sneakerbox.hu krú következő áldozata hazánk wakeboard fenegyereke, akitől még a texasi bikák is becsuklanak és  hazai pro modell lappal csúszik. Szebi fiatal korát meghazudtolva céltudatosan készül, hogy berobbanjon a férfi wakeboarderek nemzetközi elitjébe és junior kora ellenére már közöttük teszteli tudását. A folytatásban megismerhetitek, hogyan és mit szeret csúszni, mekkora várat tud építeni jégeres üvegekből és természetesen, hogy mik a kedvenc cipői!

Ki ez a srác?

"Lifestyle" Ennyi! Fotó: Süveg Áron

 

Szia Szebi! X körökben ismerik a nevedet, és olvasóink közül is bizonyára sokan találkoztak már a képeiddel, mégis arra kérlek hogy két mondatban mutasd be magad:

Szóláth Szebasztián vagyok 17 éves, wakeboardozom, ez lesz az ötödik szezonom. Másodikos gimnazista vagyok és mindenki kezdjen el wakeboardozni naggyon sürgősen!

 

Jöjjön egy-két bemelegítő mini, hogy jobban megismerjünk!

Szőke vs barna? Szőke

Blind vs grab? Grabes blind

Horror vs vígjáték? Vígjáték

Csoki vs chips? Csokiiii

Most estél haza amcsiból, hogy sikerült kijutnod egy ilyen távoli versenyre (Monster Energy WWA Wake Park Triple Crown)? Milyen volt kinn?

A Red Bull segített a kijutásban, ők támogatták anyagilag, hogy szállásom is legyen és egyek is. A szállás az érdekes volt. Úgy indultam ki, hogy egy nappal mielőtt kimentem tudtam meg, hogy az első két éjszakám van megoldva, de már a kiutazás is neccesre sikerült. Késett fél órát a gépem Budapesten, majd elindultam Párizs felé, 3 óra, Párizsban átszáltam elég neccesen, rohantam a reptéren, nagy nehezen elértem az Atlantába menő gépet, így röpke 9 óra alatt meg is érkeztem. Atlantában hatalmas vihar volt, és ezért a San Antonióba menő gépem késett 5 órát, tehát 5 órát krúzoltam ott össze-vissza a reptéren. Majd felhívtam a pályát, aki intézte volna nekem a shuttle-t, hogy el tudjak menni a reptérről a pályáig, ami kb 40 percnyire van kocsival az autópályán. Mondták, hogy ez fullos, de mikorra érek oda? Mondtam, hogy hajnali háromra, aztán mondták, hogy ez nagyon jó, akkor várjak 10-ig, amíg kinyit a pálya, hívjam fel őket és meglátják tudnak-e valakit küldeni. Visszakérdeztem, hogy ez nem is biztos? Hát majd meglátják és rámtették a telefont.

Chillin' at OWC fotó: Cone Dávid, Zsernoviczki András

Chillin' at OWC fotó: Cone Dávid, Zsernoviczki András

 

Megérkeztem hajnali háromkor és ücsörögtem 7 órát a reptéren, így az induláshoz képest alig 21 óra alatt meg is érkeztem a pályára. De végül kiértem és az első éjszakát ott töltöttem a megbeszélt szálláshelyen. Aztán pedig összehaverkodtam két helyi sráccal, akik befogadtak és mondták, hogy nagyon örülnének hogyha náluk laknék. Az anyukájuk nagyon vendégszerető volt, csinált nekem helyi hamburger steaket, meg minden, úgyhogy fullos volt! Vittek össze-vissza, elmentünk egy régi gyártelepre, beúsztunk csatornák között, ahol sziklákon fel lehetett mászni 8 méter magasra és onnan lehetett ugrálni a vízbe. Bemutatták a texasi dolgokat, hogy mit csinálnak ők!

 

Milyen volt maga a verseny? Azt tudjuk, hogy a selejtezőkből elsőként jutottál tovább!

Igen, az nagy önbizalmat adott, hogy a két kedvenc rájderemet megelőztem az első pro versenyemen az első fordulóban, aki a Nick Davies és a Marc Shuster. Aztán besorsoltak egy másik hídba, egy másik csoportba ott pedig letörték a szarvamat a prok, úgyhogy sajnos kiestem, de nagyon tetszett. Az elején kicsit fura volt, mert még nem mentem úgy egyedül versenyezni, hogy ilyen messzire, ilyen hosszú időre, ilyen nagy versenyre, ekkora téttel. Az elején fura volt, hogy pár német sráccal csúszok egyedül, nem a megszokottakkal, akikkel szoktam utazni, de aztán a végén megérkezett a többi rider, az izraeliek, az angolok, az amerikaiak is átjöttek Floridából meg Kaliforniából és egyre jobb lett a hangulat és egyre jobban elkezdtem feloldódni, összeállt a köröm és elkezdődött a verseny. Nem is paráztam, amikor elindultam a körömnél, általában szokban. Azt éreztem, hogy elkezdődött a verseny, hopp pro, én vagyok az első, mert nem volt az, hogy várnom kellett a soromra, akkor gyülemlett volna fel bennem az adrenalin. Én voltam az első rider az első heatben, megcsináltam a körömet, majd a másod körömet is megcsináltam, ami a nehezebbik volt.

Ilyenkor egymás után kell letolni őket, vagy van valami szünet?

Van négy ember. Elindulsz startból, megcsinálod a körödet, kiszállsz, jön a következő. Lemegy ez a négy ember és mindenki kétszer megy egy kört, a végén pedig van egy ráugrás, amikor egy körön belül azon a helyen, vagy azon az elemen olyan trükköt csinálsz meg, amit szeretnél. Ez ugyanúgy beleszámít a körödbe, csak egy ilyen extra, wild card! Azt is sikerült beadnom, az egy igen nehéz trükk volt, nemrég tanultam, dupla s-blend to blind. Nagyon boldog voltam, hogy beadtam. Ugyanezt a két jó kört beadtam a döntőben is, viszont elrontottam a ráugrást, ott dupla to blind helyett csak dupla volt. Nem hiszem, hogy ez az oka, hanem, hogy a többiek jobbat mentek, de legközelebb visszatérek!

A magyar élmezőny és az amcsi, nemzetközi toptop között van különbség?

Sok különbség van. Nem arról beszélnék, hogy amcsi toptop, hanem inkább világ toptop, mert Amerikában sincsenek kevesen, de ők inkább hajó után csúsznak. Inkább a németek, az angolok, az izraeliek és akkor az amerikaiak is még ide jönnek, tehát Amerika az nem olyan hatalmas nagy világ kábel hatalom,de van különbség mindenképpen. Magyarország is egyre jobban fejlődik és úgy érzem, hogy nemsokára mi is elérjük azt a szintet, amit ők tudnak produkálni.

a texasi verseny

A texasi verseny

Mesélted, hogy lespanoltál a helyi srácokkal. Milyen volt kint a fiatalokkal, hogy buliznak ők?

Mivel ott van ez a 21 éves korhatár, ezért ők kicsit korlátozva vannak, viszont kint nagyon erősek a házibulik. Lenéztünk egy házibuliba, de mentünk is tovább, mert másnap csúsztam és edzeni szerettem volna a körömre. Ez úgy nézett ki, hogy egy hatalmas nagy családi ház, tipikus, kinyitva a garázs ajtó, beállítva a ping pong asztal beer bongnak, meg egy másik hatalmas asztal flip cup-nak, ami olyasmi játék, mint a beer bong. Az a lényege, hogy van két csapat, félkörben álltok. Rajtnál megissza az első a sört, lefordítja a poharat és úgy kell fellökni, hogy talpra essen. Amikor talpra esik, akkor iszik a következő, így megy körbe és nagyon nagy fílingje van a játéknak. Ebből játszottam egy pár kört, de utána mentünk, mivel másnap csúsztam.

Ha csak egy szót mondhatnál, hogy mit jelent számodra a wakeboard mi lenne az?

Lifestyle!

Ez jó, ebben talán minden benne van:) Tudom, hogy télen is aktív vagy az offseasonben és főleg ugróasztal edzésekkel tartod magad formában Snoopy kezei alatt. Milyen sportokkal kacérkodsz még?

Télen sajnos nem sokszor adatik meg, de el szoktam menni snowboardozni. Idén is voltam Murauban, de ez csak ilyen hobby, kikapcsolódás.

Ezen a vonalon vannak komolyabb terveid?

Nem, ezt csak hobby szinten, elcsúszkálgatok a slidereken, kisebb-nagyobb könyöksérülésekkel:) Tetszik ez a fíling télen, meg amikor úgyse tudok semmit se csinálni.

Hogy érezted magad Murauban? Bulik?

Az első buli az emlékezetes volt. Első este! Nyomjuk meg! 3-an voltunk, az egyik barátunk hozott egy üveg vodkát meg egy nőt:) Úgy kezdtük, hogy jó jó ez a vodka, de költsünk is valamit, ha már Murauban vagyunk! Ketten felrohantunk gyorsan a nagy Finlandiaval és elástuk a hóban a felvonóoszlop alatt. Utána lementünk és hárman 32, ilyen kis jégeres izét fogyasztottunk el. Amit megittunk azt felépítettük egy toronyba, utána amikor befejeztük a hüttében akkor lesöpörtük, eltettük, átmentünk a diszkóba, fölépítettük, elkezdtünk rendelni és továbbépítettük! Így néztek az emberek, nem tudták, hogy mit csinálunk, annyit láttak, hogy berontunk, állunk a pultnál és csak építjük a jégeres üvegből tornyokat. Majd összeszedtük azt is és mentünk tovább a következő helyre, és ott is fölépítettük és nyomtuk! Jó volt az a buli! Ez volt szombat este, hétfő reggel indultunk haza, de még fölfutottunk a hegyre és megtaláltuk a vodkát!

kacsalesen, de ma csak grabet lövünk

Kacsalesen, de ma csak grabet lövünk! Fotó: Süveg Áron

Gondolom, hogy a családod büszke az eredményeidre. Hogy viselik az extrémkedést? Szüleid nem félnek amikor látnak repkedni?

A nagymamám még nem mert megnézni. Egyfolytában aggódik értem és úgy ismer, mint  a világjáró unoka. Most is az utolsó pillanatban jelentettem be neki, hogy megyek: „Nagyi, akkor én most elmegyek Texasba két hétre!” Azért nem mondtam el neki előbb tudod, mert akkor idegeskedik. Anyu még félt, meg hiányol, mert én vagyok neki az egyetlen. Apu is, de ő ezen már túlesett, mert neki már van két fia. Amerikába már nem féltenek elengedni, mert már voltam kétszer egyedül. Tudják, hogy beszélek angolul és nem fogok elveszni, nem adnak el és megoldom. Wakeboard pályán sem féltenek, csak mindig mondják, hogy melegítsek be rendesen!

Még suliban tolod. Mi leszel ha nagyobb leszel?

Utálom ezt a kérdést. Gimnázium után TF-re szeretnék menni, hogy legyen egy diplomám. Nagyon szeretnék kint tanulni, de nem egyetemen. Hogyha kint tanulnék, akkor jövőre mennék ki egy évet középiskolába.

A pálya mellett ott vannak a lányok, de mennyire lehet a wakeboarddal nőzni? Mizu, wake világbajnok vagyok..:)

Eléggé! Ha nincs is mit mutatnod, maga, hogy ott vagy kinn a pályán, le van dobva  textil, helló, mi, meghívlak egy kólára. Az utóbbi időben hanyagoltam, már nem is emlékszem, hogy volt ez tavaly (szünet) na jó de..:D

Most barátnőd van, ezt zárójelbe tesszük! A wakeboard viszont ezek szerint még mindig vezeti a pussy magnet sportok listáját!:)

Lehet csajozni vele, maradjunk ennyiben.

Hogy nézne ki a te wakepályád? Mondjuk ha Omszkon azt csinálhatnál amit akarsz, bármennyiből, mit tennél hozzá, vennél el?

Semmiféleképpen sem egy nagy pályát csinálnék, viszont azt teletenném elemmel! Az összes létező fajta, mindenféle, fejjel lefelé lógó kábelről össze-vissza csúszható slider. Két kicker lenne benne csak, viszont az összes fajta slider. Meg lenne egy rövid egyenes, ahol lehetne ugrálni, de csak a slider!:)

Dombokon, hegyeken..ja nem! tavakon, szkegeken!

Dombokon, hegyeken..ja nem! Inkább tavakon, szkegeken!

Van kedvenc slidered, ha már ennyire belemelegedtél?

Ez nehéz kérdés, mert sokfélét csúsztam már és mindegyik más és mindegyik másért jó. Szeretem az A-frameket, és ennek a csonkított verzióját, a rooftop-ot (háztető formájú elem). Ha van egy kis íve, és el tudsz úgy gappelni, hogy átérkezel a másik oldalra, akkor akármit lehet rajta csinálni!

A 13-14 évesek már nagyon jól küldik, elkezdenek inverteket tanulni és utána  megállíthatatlanok. Szerinted hova tart ez a sport? Még nagyobb elemek?

Pfff! A csillagos égbe tart ez a sport! A csapattársam, Hegedűs Ákos, olyan szinten van most 11-13 évesen, mint én voltam 15 évesen. A mögöttem levő generáció, és az én generációmban a fiatalok, egy két évvel előrébb tartanak már. Olyan trükköket csinálnak most, amiket én csak egy-két évvel később csináltam.

Mi a legkedvesebb és legbrutálabb wakeboardos emléked?

Szerencsére eddig nem volt nagyobb sérülésem, csak meghúzódott a hátam, vagy magasról estem és nem kaptam levegőt voltak a legdurvábbak. Ez nem is a legrosszabb élmény, de talán a legfájdalmasabb pillanat az volt, amikor a sima s-blendet tanultam és, ilyen 2-3 méteren megálltam a levegőben háttal és ott eljött az a b%!+”meg érzés, hogy ez így nem lesz jó. Abban a pillanatban jött a víz és páffff! Lebegsz a hátadon, összeugrottak a tüdődben az izmok, nem tudsz lélegezni, de ha a tüdődben nem is ugrottak volna össze az izmok, cserébe a szád tele van vízzel, tehát ígyse-úgyse tudsz lélegezni. Mozdulatlan vagy, fájsz és egy pillanatnyi kiesésed van… mivan? ..mivan? Aztán rájössz, hogy mivan és elkezdesz lélegezni. Szóval ez volt a legfájdalmasabb és reméljük ez is marad!

Legkedvesebbet se hagyjuk ki, ennyi fájdalom után!

Mindig ilyen „életflessem” van, amikor leérkezek egy újabb trükköt, hogy ez is sikerült. Az még nagyon jó volt, amikor megismertem azokat a rájdereket élőben és azokkal bandáztam, buliztam, csúsztam, akiket így néztem egész télen a DVD-ken, hogy úristen, milyen nagy nevek. Amikor megismertem őket, akkor már ők is ugyanolyan emberek. Úgy néztem föl rájuk, mint egy budapesti gyerek a Jack Nicholsonra, vagy Tom Cruisera, mivel számomra nagy szimbólumok voltak és azok mind a mai napig, csak teljesen más úgy, hogy ismerem őket, sokkal otthonosabb, családiasabb. Olyan példát tudnék felhozni, mint hogyha a Szigi (Szigeti Viktor, snowboard a szerk.) a Shaun White-al csúszna!:)

Invert vs slider

Invert vs slider

Kedvenc helyed, csúszás és fíling szempontjából?

Dunaharaszti, de mostanában szeretek Omszkon is csúszni, meg lemenni Kecskemétre. Kecskemét nagyon jó az elemek szempontjából, Dunaharaszti az invertek gyakorlásában, mivel magas a kábel és jót húz. Omszki kicsit összegyúrtabb, kicsit alacsonyabb, de több elem van,mint Harasztiban. Mostanában ott edzek a legjobbakat, ha kevesen vannak.

Mennyire foglalkozol a stílussal, a pályán kívüli öltözködésnél?

Nagyon! 🙂 Nagyon fontos, hogy milyen sapkához milyen póló , milyen színű farmer és cipő. Ez most elég csajosan hangzott! 🙂 Meg, hogy mennyire van letolva a gatya, milyen boxer van rajtam. Hogyha rövid a póló, akkor, mi az, ami kilátszik, ilyen kombókba szoktam néha menni. Amikor csak lazább sulis nap van, vagy amikor csak lemegyek csúszni, akkor felveszek egy boardshortot meg egy pólót és kimegyek a pályára, vagy csak fölveszem, amit találok.

És, ha mondjuk buli van este?

Buli van este? Milyen buli, attól függ! 😀 Itt jönnek a gondok! 😀

Mi az, ami megfog egy jó cuccban?

A szín az nekem nagyon sokat jelent, de igazából mindet szeretem. Nekem rá van írva egy ruhadarabra, hogy az egy egyszerű ruhadarab, viszont emiatt nagyon jól néz ki, vagy rá van írva egy cifrára, egy színesre, egy mintásra, hogy az extra, nem hétköznapi darab. Az egyszerű póló azért jó, mert sok mindenhez felveszem, de ugyanakkor jó kihívó cuccokat is felvenni. A kedvem határozza meg!

Kedvenc cipőmárka vagy cipőmárkák?

Jelenleg a Nike 6.0-ák a kedvenceim.

Van-e örök kedvenc cipőd vagy cipőmodell…?

A Nike-ok közül a mostani  kedvenc cipőm a Braata, egy jó kis  félcipő, mintás betéttel. Van még egy új modell, amit most szeretnék beszerezni, egy jobban párnázott fél magasszárú darab! Szóval most ők a kedvenceim! Az egyik cipőmet most hagytam el Amerikában, de szerencsére pont most írta meg a család akinél laktam, hogy megtalálták. Amit még szeretek, az Ryan Sheckler modellje, nem is bumszli, nem is túl vékony, jó a talpa is.

Szebi, nagy köszi az interjúért, sok sikert a szezonodhoz!

Én is köszönöm a lehetőséget és köszönetet szeretnék mondani a szponzoraimnak, az O’Neill-nek, a Josee Boards-nak, az Oakley-nak, a Nike 6.0-nak és a Red Bullnak is a támogatásért!

Találkozz Szebivel július 10-én a Westendben

Szebivel személyesen is találkozhatsz július 10-én 18:00-tól a Westend Otherside üzletben, beszerezhetsz egy dedikált képeslapot tőle és feltöltődhetsz a wakeboard iránti lelkesedéséből 🙂

De hogy emeljük a tétet Szebi két szponzora, az O’Neill és a Nike 6.0 ezen a napon a látogatóknak egy extra 20% kedvezményt ad vásárlásaiból, sőt egyvalakit kisorsolunk, aki tetőtől talpig felöltözhet Nike 6.0-ba és O’Neill-be. A kedvezményhez és a nyereményjátékban való részvételhez előzetes regisztráció szükséges itt a sneakerbox.hu-n, ehhez (és a részletekhez) kattints ide!

Szebi dedikálás és kedvezményes vásárlás az Otherside üzletben július 10-én!

vegi

Évek óta mint aktív részese és szemlélője követem a deszkás, illetve egyéb freestyle sportokat a magyar miliőben, illetve all over da globe.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×