Tavaszi Converse POP ART kollekció

A Converse idén tavasszal kihozott POP ART kollekciója valószínűleg inkább a csajok érdeklődését kelti majd fel, de a képen is látható LOVE mintának van egy érdekes gördeszkás vonatkozása is… Nézd meg ezeket a friss tavaszi Cons cipőket a tovább után!

Converse Chuck Taylor POP ART kollekció - 2010 tavasz

Converse Chuck Taylor POP ART kollekció – 2010 tavasz

A Converse mindig is előszeretettel használta „vászonként” a cipőit. A 2010-es tavaszi kollekcióban a XX. század egyik  modern amerikai művészeti irányzata a pop art ihlette jópár magas szárú Chuck Taylor tornacipőjének designját.  Anélkül, hogy művészettörténeti órába fullasztanám cikket érdemes ránézni, hogy ezek a minták nem csak jól néznek ki, de kifejezetten köthetők a pop art egy-egy híres alkotásához, művészéhez.

Ezen a cipőn a telefonáló lány a DC Comics rajzok stílusát, és az amerikai képregény fénykorát idézik. Ezek ihlették meg Roy Lichtenstein new yorki művészt is, aki 1963-ban festette meg  a „Süllyedő lány/Drowning Girl” című képét, mely meghozta neki az ismertséget.

A egyik Cons pop art stílusú cipője és Roy Lichtenstein Drowning Girl festménye (1963)

A egyik Cons pop art stílusú cipője és Roy Lichtenstein Drowning Girl festménye (1963)

 

Andy Warhol-t a pop art pápájának is nevezték. Reklámrajzolóként indult (cipőreklámokat is csinált 🙂 és filmrendezőként, festőként vált híressé. A „Campbell-féle leveskonzerveket” ábrázoló képe és a Marilyn Monroe fényképének négyszínű reproja a legismertebb munkái. Ezen a Cons cipőn én a leveseskonzerves kép stílusát véltem felfedezni a pop art kedvelt cukorka-színeivel párosítva.

Warhol Campbell leveseskonzerv utánérzés cukorkaszínekben a Cons tornacipőn

Warhol Campbell leveseskonzerv utánérzés cukorkaszínekben a Cons tornacipőn

 

Ez pedig itt LOVE modell, amit Robert Indiana először képeslap grafikaként készített a new yorki Modern Művészetek Múzeuma számára. Az első LOVE szobrot pedig 1970-ben állították New Yorkban, melyet számtalan újabb hasonló (16 van csak az USA-ban és 13 világszerte) követett szerte a világon, sőt még más nyelvekre is „lefordították”, pl. olaszra vagy héberre

LOVE Cons Chuck Taylor

LOVE Cons Chuck Taylor

A LOVE Converse fekete-fehér változatban is kapható. A fentebb bemutatott mindhárom cipő 18.990 Ft-ba kerül itthon.
A LOVE szobornak van egyébként egy érdekes gördeszkás vonatkozása is: a szobornak áll egy példánya  a philadelphiai JFK Plaza parkban, mely „természetes” adottságainál fogva legendás volt a gördeszkások körében, nemcsak a városban, de egész amerikaszerte. Amikor – több korábbi próbálkozás után – 2002-ben Philadelphia városvezetése végleg megtiltotta a gördeszkázást (300 dolláros büntetés fenyegetése mellett) akkor széles körű tiltakozás kezdődött, aminek a jelképeként az emberek (Free) LOVE Parkként kezdték el emlegetni a helyet. A tiltást egyébként azóta sem oldották fel, úgyhogy a mozgalom még mindig küzd és ez weboldalukon is követhető.

 

 

Végül, de nem utolsó sorban itt van ez a fröcskölt mintás magas szárú Cons, ami a fentiekhez képest már „uniszex”-nek is tekinthető. A pop arthoz való kötődését nem tudtam kideríteni, de jól néz ki szerintem 🙂 Itthon tudomásom szerint a fehér színű lesz kapható (17.990 Ft), de a nemzetközi Cons oldalon láttam belőle feketét is.

A Cons 2010 tavaszi pop art kollekciójának fröccsentett példányai

A Cons 2010 tavaszi pop art kollekciójának fröccsentett példányai

 

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×