Ryan Guettler és cipői a Vans Whip 2 és az új Whip 3

Ryan Guettler, a Vans csapat ausztrál BMX-esének új cipője, a Vans Whip 3 olyan friss, hogy szinte csak most került le a Vans Waffle „goffrisütőjéről”. Mivel itthon egyelőre csak a Vans Whip 2 kapható, ezért arról is ejtünk pár szót, mindezek után pedig elolvashattok egy képekkel és videókkal megpakolt Ryan Guettler bio-t és egy friss bike checket. Olvass tovább!

Ryan Guettler Beenleighben, a hátsó udvarában (kép: colonybmx.com.au)

Ryan Guettler Beenleighben, a hátsó udvarában (kép: colonybmx.com.au)

 

A Vans Whip 3 a Whip sorozat legújabb darabja, az ígéret szerint még könnyebb és kifinomultabb, mint elődje volt. A felsőrészt hét részből varrták össze a nagyobb rugalmasság érdekében, az oldalpanelek is könnyítettek és perforáltak, hogy jobb legyen a szellőzés. Ryan a cipő tervezéséről szóló videóban azt mondja, a sok más cipőn megszokott háromszoros átvarrás helyett a Whip 3-on azért van kétszeres (sőt van ahol csak egyszeres) varrás, mert így is sokat „könnyítettek” a cipőn. Nem tudom, hogy a cérna milyen nehéz, ez mindenesetre elég meglepő volt nekem, és kíváncsi vagyok hogyan fogja a a cipő tartósságát befolyásolni. A nyelv ugyanígy a könnyítés végett lett fogyókúrára fogva, a nyelvet helyén tartó gumiszalagokat megtartották. A könnyű EVA középtalpra a hagyományos, tapadásban jól teljesítő Vans Waffle, azaz a goffri mintázatú gumifelület került, a pedálok alatt kétszer olyan sűrű a goffri-mintázat, hogy jobban beakadjanak a pedáltüskék.

 

A Vans Whip 3 első körben három színben került kiadásra, két hagyományosabb, de igen jó színösszeállításban (fekete/fehér/kék és fekete/középszürke), illetve egy technikai hatású színkombóban (fekete/kék/narancs). Mind a három cipő nyelvén ott figyel a pikk szimbólum, amit Ryan korábbi cuccain is lehetett már látni. A Whip 3 még az USA-ban is csak most kerül az üzletekbe és a webshopokba, reméljük, hogy a tavaszi/nyári eresztéssel már itthon is elérhető lesz.

Az új Vans Whip 3 színben

Az új Vans Whip 3 színben

 

Ez pedig itt az előző verzió, a Vans Whip 2. A felsőrész vászon/nubukbőr kombináció, az orron dupla réteg bőr, a kritikus helyeken kétszeres átvarrás (ami több, mint egy, de kevesebb mint a három…) A Whip 2 az utódnál jobban bélelt, és ez nem feltétlenül hátrány szerintem. A nyelv is pufibb, rugalmas szalagok tartják a helyén. A talp felépítése itt is hasonló: rétegelt, a középtalp EVA habosított műanyag, a sarkok alatt impactsorb ütődéselnyelő párna, a járófelület pedig goffrisütött tapadós gumi – a pedálok alatt sűrűbb mintázattal. Ugyanúgy ott figyel a pikk a cipőn, sőt itt egy káró közepén, Ryan szereti a pókert is 🙂 Ha kattintasz megnézhetsz egy a fentihez hasonló videót, amiben Ryan a Whip 2 tervezéséről és tulajdonságairól beszél. Érdekes, hogy változhat a hozzáállás az idővel (és persze a tapasztalatokkal), itt még ő is inkább a vastagabb bélelés és a több öltésről előnyeiről beszél.

Vans Whip 2 tengerészkék/sötétkék (kockás minta)

Vans Whip 2 tengerészkék/sötétkék (kockás minta)

Kerestem értékeléseket a Whip 2-ről a neten és általában elég jó tapasztalatok vannak róla. Olvastam, hogy ha nedvesség éri a cipőtalpat, akkor oda a legendás tapadás, de ez azért a legtöbb cipővel így lehet, szóval ha nem várod meg az új Whip 3-at, nyugodtan beruházhatsz egy Whip 2-be. Az ex-Zone Coreshoptól kapott infók szerint Magyarországon is kapható, mégpedig a tengerészkék/sötétkék (kockás minta) színben, és 23.000 Ft környékén.

 

Ryan Guettler bio és bike check

Ryan Guettler, egészen pontosan Ryan Adrian Guettler 26 éves és egy Ausztrália nyugati partjánál fekvő kisvárosban, Beenleighben nőtt fel. A BMX-et hét évesen próbálta ki, amikor a baby sittere ahelyett, hogy hagyta volna egész nap videójátékkal játszani, elvitte a helyi skateparkba. Első saját bicója még a K-Martból volt és elmondása szerint pár napig tartott ki… Most már nincs ráutalva, hogy szupermarketből vásároljon: MirraCo vázzal és Colony alkatrészekkel biciklizik (signature kormánya a Colony-nál az Official). Ryan ezután eléggé rákattant a bicózásra, egyaránt tolta utcán, parkban, szülei támogatásával pedig rendszeresen elindult a környéki, illetve ausztrál versenyeken. A BMX iránti szenvedélyét myspace oldalán elég lényegretörően foglalja össze: I love 2 pedal, I live 2 ride, pedal faster!!! Ezzel együtt neki van fék a bicóján 🙂

 

A nemzetközi figyelem először 2001-ban vetődött rá, amikor Colin MacKay felfigyelt rá és meghívta az ázsiai X-Gamesre, Malajziába. Ryan egyből megszerezte a második helyet Colin mögött, a megnyert pénzből pedig az USA-ba utazott. Először Kaliforniában mozgott a legtöbbet, majd az észak-karolinai Greenville-ben telepedett le, amit „Protown”-nak is becéznek, mert jónéhány BMX-es pro rider él ott, például Dave Mirra és Mike Spinner is.

Ryan a kétezres évek közepén lett igazán elismert pro BMX-es körökben, az elért eredményei alapján Vans szponzorált lett. 2005-ben az X-Games Dirtben harmadik, Parkban negyedik lett és még ugyanabban az évben két Dew Tour számban, a BMX Parkban és Dirtben is ő vitte el az aranyérmet.  Ryan a nagy sebesség, a nagy ugrások és a kemény trükkök híve (kedvencei a Grizz Air-ek), és ennek elég gyakran sérülésekkel fizette meg az árát. 2006 és 2007 óta a sok sérülésnek köszönhetően már ritkábban látható dobogókon, de azért trükkökben változatlanul odateszi magát, ez itt például egy friss címlapfotó róla a BMX Plus magazinban.

 

BMX-ben a haverjai, a zene és a videók tudják leginkább motiválni, egyik legfőbb példaképe Dave Mirra. A kedvenc helyei biciklizéshez Mirra raktára, Beenleigh, ahová gyakran visszalátogat és saját hátsó udvara 🙂 Ami a  terveit illeti: szeretne még több videót csinálni a jövőben. Amikor nem biciklizik, szívesen gyúr vagy lóg a haverjaival, egy interjúban elmondta, hogy a sok haver mellett kevés igazi barátja van (ide tartozik Dagger, a kutyája is), de azokkal kölcsönösen mindent megtennének egymásért.

Ryan Guettler kocsija és egyik kutyája, Dagger (fotó: colonybmx.com.au)

 

Ryan Guettler kívül mostanában Alex Hiam „bátyja” is, amióta a 14 éves ausztrál srácot is beszponzorálta a Colony. Múltkor például vett neki egy zsák gumicukrot, hogy mennyit tud belőle elpusztítani 🙂 Alex egyébként a legfiatalabb BMX-es, aki saját signature vázat kapott (a vázat Sweet tooth-nak, azaz Édesszájúnak nevezték el 🙂 Katt ide és nézz meg Alex Hiamről egy kis videót a Fuel TV-n.

Ryan és Hiam (fotó: nahyouritemate.blogspot.com)

 

Ryan elég rendesen össze van varrva, egyik friss „szerzeménye” a nyaka körül a NAHYOURITEMATE, ami egy kis crew neve, amibe Ryan „véletlenül” keveredett bele: egy 2009-es Colony roadtripen a buszban mindenkinek írnia vagy rajzolnia kellett Ryan Vans cipőjére és Zac Miner ezt a NAHYOURITEMATE (valami olyasmit jelenthet, hogy HÁIGAZADVANTESÓ) szót írta oda.  Ryan teljesen ráflesselt a szóra, napokig mindenkinek ezt mondogatta, és később mikor kiderült számára, hogy a NAHYOURITEMATE egy crew neve is, és eldöntötte, hogy ebben ott a helye, és a nyaka alatti régóta tartogatott üres részt is a bandának szentelte.

Ryan Guettler NAHYOURITEMATE tetkója

 

Végül, de nem utolsó sorban itt van Ryan Guettler 2009 októberében összerakott biciklije, melynek súlya 9,53 kg.

Ryan Guettler bike setup (Infó és kép: mirrabikeco.com)

Váz: Mirraco Black Pearl (Guettler signature váza)
Villa: Official Colony (Guettler signature alkatrész)
Kormány: Official Colony (Guettler signature alkatrész)
Befogó: Official Colony (Guettler signature alkatrész)
Fejcsapágy: Colony
Markolat: Animal Edwin
Ülés: Colony
Üléscső: Colony
Üléscső-bilincs: Mirraco
Hajtókar: Colony (2 részes)
Lánckerék: Official Colony (Guettler signature alkatrész)
Pedálok: Colony (műanyag)
Lánc: kmc
Középcsapágy: Colony
Gumik: KHE
Első kerék: Colony
Hátsó kerék: Colony
Fék: Fly
Fékkar: Colony
Rotor: Snafu
Pegek nincsenek

 

Reméljük tetszett a cikk, ha kattintasz többet is olvashatsz a BMX-es cipőkről, riderekről! Ha van valamilyen mondanivalód a cikkel kapcsolatban, vagy vannak tapasztalataid a Vans Whip cipőkkel kapcsolatban, akkor irány a hozzászólások és oszd meg velünk!

gergő

A cipőimet - bár már nagyon sok van - nem gyűjtöm, hanem hordom :)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

×